Smer chce podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NRSR

Opozičná strana Smer chce podať v stredu návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Má vyzbieraných 26 podpisov. Na rokovanie chce pozvať ministrov, aby vysvetlili, čo idú robiť v najbližších dňoch na záchranu svojho rezortu. Opoziční poslanci sa chcú pýtať aj na oblasti cestovného ruchu, kultúry a športu, ktoré sú postihnuté pandémiou nového koronavírusu. Na tlačovej konferencii to povedal predseda strany Smer Robert Fico.

29.09.2020 15:39 , aktualizované: 18:25
debata (68)

Fico: Kroky vlády majú katastrofálne dopady.

Video

Strana očakávala, že vláda spolu s opatreniami na zamedzenie nového koronavírusu príde aj s kompenzačnými opatreniami. Formou uznesenia chce NRSR zaviazať členov vlády, aby v najbližších siedmich dňoch vystúpili pred parlamentom a každý minister odpovedal na základnú otázku: čo ide robiť v týchto dňoch pre záchranu svojho rezortu.

Chce, aby na rokovaní vystúpili ministri životného prostredia, hospodárstva, financií, práce a pôdohospodárstva. Opozičnú stranu zaujímajú investície do regiónov, zelené projekty a investície, či zvýšenie produkcie vlastných potravín. „Treba naliať helikoptérové peniaze na udržanie pracovných miest, treba sa baviť s veľkými firmami,“ poznamenal Fico.

V súvislosti so zákazom konania športových podujatí chce počuť aj vyjadrenie ministra školstva, ako chce zachrániť slovenský šport. Fico spomenul, že nestačí len preplácanie vstupného, je potrebné podporiť aj jednotlivé zväzy. V oblasti cestovného ruchu chcú opozičníci vedieť, čo sa ide robiť s prázdnymi reštauráciami a hotelmi, prázdnymi autobusmi a cestovnými kanceláriami, aby títo ľudia prežili. Za dôležité Fico pokladá aj záchranu kultúry.

Expremiér a nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD vyčíta vláde v súvislosti s prijímanými opatreniami pomalosť rozhodnutí a podcenenie letnej prípravy. Kritizuje tiež, že vláda nepredstavila kompenzačné mechanizmy. „Ak sú (opatrenia) naozaj výsledkom odporúčaní odborníkov, tak nám nič iné nezostáva, len ich rešpektovať, ale musia byť nevyhnutne spojené ruka v ruke s opatreniami na kompenzáciu škôd,“ zdôraznil. Avizoval preto návrhy, ako zasiahnutým oblastiam pomôcť. Potrebné je podľa neho tiež opatrenia vysvetľovať.

Pellegrini verí, že vyhlásenie núdzového stavu vláda dôsledne zváži. „Nie som si istý, že Slovensko v súčasnosti potrebuje celoplošný núdzový stav,“ poznamenal. Podľa svojich slov bude sledovať, aké práva občanov vláda obmedzí.

Mimoparlamentné KDH kritizuje vládu, že niektoré nové opatrenia nie sú logické a citlivé k ľuďom. Predseda KDH Milan Majerský za prekvapivé označuje úplný zákaz verejných bohoslužieb, pričom nákupné centrá a bary budú dostupné. Je navyše zarážajúce, že napriek neprimeranosti opatrení s cirkvami o rušení bohoslužieb nik nehovoril. Verím, že navrhnuté nariadenia vláda dôkladne prehodnotí a vedomá si ich dôsledkov pripraví také riešenia, ktoré popri ochrane zdravia budú hájiť aj hlboký ľudský rozmer a ľuďom v ťažkých časoch nevezmú nádej," podotkol Majerský.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v pondelok predstavil opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Od októbra budú napríklad zakázané hromadné podujatia.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer