Ombudsmanka navrhla na kandidáta na generálneho prokurátora Čentéša

Ombudsmanka Mária Patakyová navrhla v utorok na kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv SR.

29.09.2020 17:46 , aktualizované: 19:03
Jozef Čentéš Foto: ,
Jozef Čentéš.
debata (33)

Som presvedčená, že funkciu generálneho prokurátora alebo prokurátorky by mala zastávať nezávislá osobnosť, ktorá preukázala svoju vysokú odbornosť a o ktorej morálnom kredite niet pochýb. Po dôkladnom zvážení všetkých uvedených kritérií som sa rozhodla na tento post navrhnúť Jozefa Čentéša, uviedla verejná ochrankyňa práv.

Ombudsmanka pripomenula, že Čentéš bol v minulosti zvolený na post generálneho prokurátora, no exprezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať do funkcie. Nevymenovanie za generálneho prokurátora, ktoré bolo Ústavným súdom potvrdené ako porušenie základného práva byť volený do verejnej funkcie, považujem za obzvlášť vážne pochybenie. V rámci aktuálneho návrhu tejto osobnosti, okrem zhodnotenia kritérií profesionality, odbornosti a morálnosti, ide aj o istú symboliku a možnosť nápravy vďaka umožneniu kandidatúry a otvoreniu cesty k využitiu základného práva byť volený, skonštatovala.

Poslanci Národnej rady SR majú voliť kandidáta na generálneho prokurátora na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Návrhy na kandidátov možno podávať do 9. októbra do 16.00 h.

Rada prokurátorov oznámi meno kandidáta v stredu

Rada prokurátorov bude v rokovaní o výbere kandidáta na funkciu generálneho prokurátora SR pokračovať aj v stredu. Zároveň v stredu oznámi aj meno kandidáta zo štyroch prokurátorov, ktorých prezentácie si v utorok vypočula. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR Jana Tökölyová.

„Rada prokurátorov sa po ukončení prezentácií uchádzačov, bez účasti hostí, odobrala na rokovanie o výbere kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. Rokovanie bude pokračovať aj zajtra v dopoludňajších hodinách. Pred obedom 30. septembra Rada prokurátorov oznámi médiám, ktorého z uchádzačov navrhne Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky,“ objasnila hovorkyňa.

Rada prokurátorov Slovenskej republiky v utorok na svojom mimoriadnom neverejnom zasadnutí vyberala jedného kandidáta na funkciu generálneho prokurátora zo štyroch uchádzačov. Rada si postupne vypočula prezentácie – prokurátora Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Jozefa Čentéša, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR Tomáša Honza, prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Banskej Bystrici Rastislava Remetu a napokon prokurátora ÚŠP Jána Šantu. Neverejné zasadnutie a prezentácia prebiehala na pôde GP SR.

Prezentácia bola aj za účasti schválených hostí z Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), zástupcu občianskeho združenia Via Iuris, zástupcu nadácie Zastavme korupciu a napokon zástupcu občianskeho združenia Transparency International Slovensko.
R ada prokurátorov uzavrela zoznam prokurátorov, ktorých pozvala na utorkovú prezentáciu na svojom mimoriadnom zasadnutí 18. septembra.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Čentéš #Mária Patakyová #voľba generálneho prokurátora