V Česku začne od pondelka platiť núdzový stav

V prezidentskej debate v USA vyhlásil Donald Trump, že pandémiu zvládol skvele. USA sú najpostihnutejšou krajinou sveta koronavírusom.

30.09.2020 06:00 , aktualizované: 21:14
koronavírus, Británia Foto: ,
Pracovníci v zábavnom priemysle protestovali v Londýne a žiadali od britskej vády pomoc. Opatrenia proti koronavírusu ťažko dopadajú na ich odvetvie.
debata (81)

21:10 Počas stredy pribudlo do večera v Českej republike ďalších 1 080 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich tam zaznamenali 68 919. Po poklese denných nárastov v predchádzajúcich dňoch čísla opäť prudko narástli, sumarizovala podľa TASR webová stránka televízie Nova. Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva aktuálne s nákazou bojuje 34 821 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 976 nakazených koronavírusom. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v nemocniciach 151 pacientov, čo je rekordný nárast. Počet pacientov vo vážnom stave je takisto rekordný – prvýkrát sa za celú dobu ich počet prehupol cez dve stovky – na 202, všíma si spravodajská stránka tn.nova.cz.

17:38 Škótsko v stredu oznámilo, že za posledných 24 hodín zaznamenalo sedem nových úmrtí osôb, ktoré mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Ide o najvyšší počet takýchto úmrtí od 17. júna. Informovala o tom na svojej webstránke stanica BBC. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová povedala, že tieto úmrtia „veľmi jasne pripomínajú“, že ochorenie COVID-19 je „neobyčajne nebezpečné“. Na 2 519 tak stúpol celkový počet ľudí, ktorí v Škótsku zomreli v priebehu 28 dní od pozitívneho testu na COVID-19. Škótsko okrem nových úmrtí zaznamenalo aj 640 nových prípadov nákazy.

16:40 Krízový štáb v Trenčíne v súvislosti s druhou vlnou pandémie koronavírusu rozhodol o uzatvorení sáun na krytej plavárni, ale aj o dočasnom zrušení komerčných prenájmov na zimnom štadióne či v školských telocvičniach. „Radšej niekoľkonásobne viac nahnevaných ľudí ako mŕtvych,“ komentoval prijatie nových bezpečnostných opatrení po rokovaní mestského krízového štábu trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Nové opatrenia prijal krízový štáb po tom, čo vláda na najbližších 45 dní vyhlásila núdzový stav. „Na toto obdobie sme zrušili činnosť centier voľného času. Zrušili sme všetky plavecké kurzy organizované pre školy a riaditeľom škôl sme zároveň odporučili nielen obmedziť komerčné prenájmy telocviční, ale aj úplne zastaviť výučbu telesnej výchovy,“ uviedol Rybníček.

15:52 Česká vláda premiéra Andreja Babiša v stredu rozhodla, že vyhlási núdzový stav v snahe obmedziť šírenie koronavírusu. Platiť začne od pondelka. Podľa ministra zdravotníctva Romana Prymulu je opätovné zavedenie núdzového stavu nutné na zníženie reprodukčného čísla vírusu. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Prymula uistil, že opätovné zavedenie núdzového stavu nebude znamenať zatváranie hraníc či obmedzenie pohybu, ale umožní vláde obmedziť zhromažďovani­e ľudí.

14:38 Horná komora talianskeho parlamentu (Senát) prerušila v stredu svoju činnosť po tom, čo boli dvaja senátori pozitívne testovaní na nákazu koronavírusom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu Senátu. Všetky zasadania senátnych výborov naplánované na stredu boli „preventívne“ zrušené, povedal hovorca Senátu pre DPA s tým, že nie je jasné, či sa jeho činnosť vo štvrtok obnoví.

Koronavírus sa potvrdil u dvoch senátorov z vládnuceho populistického Hnutia piatich hviezd (M5S). Nakazení senátori, ktorí sa údajne infikovali na parlamentnom podujatí minulý štvrtok, sú v domácej izolácii. Testom sa podrobia aj zvyšní senátori z M5S. Jeden z nakazených senátorov, Francesco Mollame, pre agentúru ANSA uviedol, že je doma na Sicílii s „klasickými symptómami“ tohto ochorenia vrátane vysokej teploty a sťaženého dýchania a rozprávania.

13:32 Základnú školu (ZŠ) s materskou školou (MŠ) Hargašova v bratislavskej Záhorskej Bystrici od štvrtka na desať dní zatvoria. Dôvodom je pozitívny test na ochorenie COVID-19 jedného zo žiakov základnej školy. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta mestskej časti Jozef Krúpa. Vedenie školy kontaktovalo Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave, ktorý rozhodol o dočasnom zatvorení školy. Tá prechádza na dištančnú formu vyučovania. „Je nevyhnutné zatvoriť celú základnú aj materskú školu preto, lebo učitelia učia na oboch stupňoch ZŠ a mnohí z nich majú svoje deti v MŠ, rovnako aj žiaci ZŠ majú v materskej škole súrodencov,“ vysvetlil starosta.

Záhorská Bystrica bude postupne testovať nielen všetkých učiteľov a zamestnancov školy, ale aj zamestnancov miestneho úradu, keďže tí v predchádzajúcich dňoch prišli do kontaktu s viacerými zamestnancami ško­ly.

13:03 Nemocnica v Banskej Štiavnici zakázala oddnes návštevy na lôžkových oddeleniach až do odvolania. Ako informuje komunikačná špecialistka ProCare a Svet Zdravia Jana Fedáková, k tomuto kroku pristúpili na základe aktuálnej epidemiologickej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Opatrenia spojené so zákazom návštev prijímajú postupne nemocnice v celom Banskobystric­kom kraji.

12:15 V Poľsku pribudlo v utorok 1 552 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Celkový počet nakazených sa tak zvýšil na 91 514. Oznámila to v stredu agentúra PAP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Ide o tretí najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Najviac pozitívnych testov bolo 25. septembra (1 587), o deň neskôr ich hlásili 1 584. Denný nárast infekcií v Poľsku prvýkrát prekročil hranicu tisíc prípadov 19. septembra.

12:00 V Českej republike sa v stredu začalo predčasné hlasovanie v krajských a senátnych voľbách, ktoré budú v riadnom termíne prebiehať v piatok a sobotu. V priebehu stredy môžu odovzdať hlasy voliči infikovaní koronavírusom alebo občania v nariadenej karanténe, ktorí môžu hlasovať z áut na drive-in stanovištiach. Informoval o tom server Novinky.cz, podľa ktorého bol záujem voličov v prvých hodinách len veľmi malý; z mnohých miest hlásili iba niekoľko voličov za hodinu.

Armáda vybudovala drive-in stanovištia v každom zo 78 volebných okresov, v Prahe sú dve. Svoje volebné právo môže využiť približne 16 000 občanov, ktorí sú aktuálne v ČR v nariadenej karanténe pre ochorenie COVID-19 alebo podozrenie z nákazy, uviedol server iDNES.cz. Stanovištia sú otvorené od 07.00 do 15.00 h. Občania, ktorí túto možnosť nemôžu využiť, môžu požiadať, aby ich doma navštívili členovia špeciálnej volebnej komisie. Takýchto komisií bolo vytvorených 176.

11:44 Rakúsko oznámilo v stredu 772 nových prípadov nákazy koronavírusom. V utorok hlásili v krajine 609 infikovaných, ide teda o opätovný nárast, informuje spravodajský portál OE24. Pozitívne testovaných bolo v Rakúsku dosiaľ 44 813 osôb. Do stredy 09.30 h podľahlo ochoreniu COVID-19 v krajine 799 osôb a 35 644 ľudí sa z jeho následkov uzdravilo. V nemocniciach je momentálne s koronavírusovým ochorením hospitalizovaných 496 osôb, z nich 90 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

11:12 Na Ukrajine pribudlo za uplynulých 24 hodín ďalších 4027 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Ukrinform s tým, že hranica 4000 prípadov bola na Ukrajina prekonaná prvýkrát od vypuknutia pandémie. Úrady evidujú aj 4129 súvisiacich úmrtí, pričom za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 64 ľudí. Koronavírus sa potvrdil aj u bývalého prezidenta, poslanca ukrajinského parlamentu Petra Porošenka.

10:31 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu koronavírusom 894 osobám. V súvislosti s chorobou COVID-19, spôsobovanou týmto vírusom, evidovali osem úmrtí, informoval v stredu vládny server koronavirus.gov.hu. Počet nakazených stúpol na 26 461 a úmrtí na 765. Z nákazy sa zotavilo 5890 ľudí. Aktuálny počet potvrdených infikovaných je 19 806, z nich 37 percent pochádza z Budapešti. V Súčasnosti je COVIDom-19 hospitalizo­vaných 773 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je z napojených 54 chorých.

10:10 V utorok pribudlo na Slovenku rekordných 567 pozitívne testovaných osôb na koronavírus SARS-CoV-2, laboratóriá urobili 7 350 testov.

9:46 Na Slovensku pribudli ďalšie tri úmrtia na pľúcnu formu ochorenia Covid-19. Spolu sa tak eviduje v našej krajine 48 úmrtí na toto ochorenie. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

9:37 Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 v Belgicku prekonal v stredu hranicu 10-tisíc. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že Belgicko patrí medzi európske krajiny najviac postihnuté pandémiou koronavírusu.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Belgicku 14 obetí na životoch, čím ich doterajší počet dosiahol 10 001. Počet nakazených stúpol z 115 353 na 117 115, uviedol výskumný inštitút Sciensano.

8:03 Obmedzenia v oblasti pohybu osôb zavedú od štvrtka v ďalších štyroch oblastiach Walesu z dôvodu nárastu počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v utorok na svojej webovej stránke stanica Sky News s odvolaním sa na waleské ministerstvo zdravotníctva. Špeciálne opatrenia už platia v 12 správnych oblastiach krajiny.

Waleský minister zdravotníctva Vaughan Gething povedal, že nové opatrenia ovplyvnia ďalších 500-tisíc ľudí. Obmedzenia vstúpia do platnosti vo štvrtok o 18.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) a týkajú sa grófstiev Denbighshire a Flintshire i okolia miest Conwy a Wrexham. Všetky tieto oblasti ležia v severnej časti Walesu.

Obyvatelia nebudú môcť cestovať mimo svojho regiónu okrem prípadov, keď na to existuje vážny dôvod ako cesta do práce alebo za účelom vzdelávania. Stretnutia s ľuďmi žijúcimi mimo spoločnej domácnosti budú povolené len vo vonkajších priestoroch.

7:42 V Českej republike pribudlo v utorok 1965 prípadov ochorenia Covid-19 vyvolávaného novým koronavírusom. To je menej, než počas pracovných dní minulého a predminulého týždňa, informovalo ministerstvo zdravotníctva ČR.

Aktuálne je v Česku nakazených 34 448 ľudí, z ktorých 825 je hospitalizovaných; vo vážnom stave je 187 pacientov. Počet hospitalizovaných v ťažkom stave vzrástol od začiatku septembra viac než päťnásobne. Celkový počet úmrtí je 636, z toho 211 za september. Septembrová bilancia obetí je vyššia než aprílová, keď zomrelo 206 ľudí.

Najviac zasiahnutý je okres Uherské Hradiště, kde za uplynulý týždeň evidujú 251 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Nasledujú okresy Pelhřimov a Benešov s 223, resp. 217 infikovanými na 100-tisíc obyvateľov.

6:00 Uchádzači o kreslo prezidenta USA sa stretli v prvej debate a hovorili aj o pandémii koronavírusu. Americký prezident Donald Trump odmietol kritiku svojho prístupu k pandémii COVIDU-19, ktorá si v USA vyžiadala viac ako 200 000 mŕtvych a sedem miliónov nakazených. Podľa Trumpa by bilancia bola ešte horšia, keby bol prezidentom Biden. Trump vyhlásil, že by v takom prípade boli obetí dva milióny.

„Toto je človek, ktorý tvrdil, že do Veľkej noci bude pandémia preč,“ povedal Biden. Prezident čakal a čakal, až vírus dorazí k americkým brehom a stále nemá plán, vyhlásil demokratický kandidát. Podľa neho by mal prezident dať dohromady demokratov a republikánov a nájsť prostriedky na „to, čo je potrebné, aby boli zachránené životy“.

Podľa Bidena bol Trumpov prístup k pandémii „absolútne nezodpovedný“, správal sa podľa neho v tejto záležitosti „ako blázon“. Prezident vyhlásil, že jeho veľké predvolebné zhromaždenia nemajú na šírenie choroby „negatívny efekt“. „Ľudia chcú počuť, čo hovorím,“ povedal Trump.

„Urobili sme to skvele,“ povedal Trump. Podľa neho by to Biden nikdy takto nezvládol. „Nemáš to v krvi,“ povedal Bidenovi.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus