SIS:Ruské tajné služby sa snažili kontaktovať osoby blízke ústavným činiteľom

Príslušníci ruských spravodajských služieb, pôsobiaci na území SR prevažne pod diplomatickým krytím, sa snažili o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek.

01.10.2020 09:32 , aktualizované: 13:18
debata (96)

Rovnako sa usilovali o získavanie spolupracovníkov v energetickej a vojenskej oblasti. Snažili sa kontaktovať aj osoby blízke ústavným činiteľom. Príslušníci cudzích spravodajských služieb sa vlani sústredili aj na voľbu prezidenta SR a eurovoľby. Uvádza to Slovenská informačná služba (SIS) v správe o činnosti za rok 2019.

„Činnosť ruských spravodajských služieb bola namierená proti chráneným záujmom SR ako člena EÚ a NATO,“ konštatuje SIS v správe. Príslušníci ruských spravodajských služieb sa podľa SIS pravidelne zúčastňovali na odborných podujatiach zameraných na energetickú a vojenskú problematiku, kde sa snažili kontaktovať záujmové osoby s prístupom k citlivým utajovaným informáciám z prostredia EÚ a NATO a aj osoby blízke ústavným činiteľom.

SIS sa zameriavala aj na čínske spravodajské služby. Ich aktivity sa podľa slovenských tajných sústreďovali najmä na získavanie informácií z oblasti informačných a telekomunikačných technológií. „Asertívne pôsobenie čínskych spravodajských zložiek bolo zaznamenané predovšetkým v súvislosti s predstaviteľmi významnej čínskej telekomunikačnej spoločnosti, ktorých záujem sa v SR orientuje na viacero tematických oblastí,“ uvádza SIS s tým, že spoločnosť vytvárala a rozvíjala vzťahy s pracovníkmi niekoľkých ministerstiev.

Prioritným predmetom záujmu cudzích spravodajských služieb boli vlani podľa SIS témy, ako kontrola zbrojenia, návštevy vrcholných predstaviteľov SR na Ukrajine a Balkáne, účasť vrcholných predstaviteľov SR na inaugurácii novozvoleného prezidenta Ukrajiny a kybernetická bezpečnosť.

„Kľúčovú úlohu v zabezpečovaní ochrany voči aktivitám cudzích spravodajských služieb na území SR zohrávala intenzívna spolupráca SIS s partnerskými službami,“ dodáva SIS. Tajní sa aktívne podieľali na predvýjazdovej príprave vysielaných diplomatov a pracovníkov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktorým SIS poskytla špecializované školenia. „V priebehu roka 2019 SIS v tejto oblasti zintenzívnila spoluprácu aj s Prezídiom Policajného zboru,“ dodáva služba.

Ruské zdroje diskreditovali EÚ a NATO aj cez naše tzv. alternatívne médiá

Slovensko ako člen EÚ i NATO čelilo v minulom roku kampaniam na diskreditáciu týchto zoskupení. Primárnym zdrojom kampaní boli ruské oficiálne médiá či štátne inštitúcie, ich posolstvá preberali u nás proruské občianske organizácie i tzv. alternatívne médiá. Uvádza to Slovenská informačná služba (SIS) v správe o činnosti za rok 2019. SIS sa sústredila aj na aktivity Číny súvisiace najmä s vyžadovaním dodržiavania politiky jednej Číny a vytvárania pozitívneho obrazu o krajine.

SR čelila v minulom roku najmä vplyvovým kampaniam cudzích mocností s cieľom rozvracať jednotu či obranyschopnosť EÚ a NATO. „Zahraniční aktéri sa zameriavali na ovplyvnenie elít, odbornej verejnosti a obyvateľstva so zámerom vyvolávať nedôveru v uvedené medzinárodné organizácie a spochybňovať ochotu spojencov napĺňať záväzok solidarity vyplývajúci z členstva v týchto organizáciách,“ píše sa v správe.

Hlavnými šíriteľmi proruských naratívov na Slovensku boli podľa SIS proruské občianske organizácie a skupiny na sociálnych sieťach, ruské spravodajské médiá vrátane ich zahraničných pobočiek a tzv. alternatívne médiá. „Obdobne ako v predošlom období ruská propaganda do veľkej miery zneužívala proruských sympatizantov, ktorí z vlastného presvedčenia nekriticky preberali a ďalej šírili tieto posolstvá,“ konštatuje SIS.

SIS bola tiež v roku 2019 súčasťou pracovnej skupiny na vypracovanie koordinovaného mechanizmu na boj proti dezinformáciám. Participovala aj na boji proti hybridným hrozbám na úrovni EÚ a NATO. Informačne podporovala príslušné štruktúry zodpovedné za vyhodnocovanie a analýzu nepriateľských hybridných aktivít.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #ruské tajné služby