Pribudlo šesť úmrtí a 679 infikovaných. Podľa Krajčího ide o enormný nárast

Slovensko má enormný nárast počtu infikovaných koronavírusom. Dalo sa to však predpokladať. V piatok to pri hodnotení aktuálnej situácie skonštatoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Situácia v SR sa podľa jeho slov vyrovnáva Rakúsku a Maďarsku. Hlavný hygienik SR Ján Mikas si nemyslí, že je potrebné obnovenie štátnej karantény.

02.10.2020 10:05 , aktualizované: 18:28
debata (523)

„Slovensko bolo ešte pred týždňom v žltých farbách. Teraz sa nám výrazne farby menia do oranžovej. A dokonca máme jeden región na severe Slovenska červený. Je to Žilinský samosprávny kraj, najmä vďaka okresu Trstená a Námestovo,“ povedal Krajčí.

VIDEO: Minister zdravotníctva Krajčí, hlavný hygienik Mikas a infektológ Jarčuška po zasadnutí pandemickej komisie.

Reprodukčné číslo sa na Slovensku zvýšilo na 1,37. Ako poznamenal Krajčí, pred týždňom sa predpokladalo, že sa počty infikovaných zdvojnásobia za 20 dní, aktuálne je to osem. Priemer infikovaných na deň je podľa jeho slov 510 ľudí. Očakáva, že počas budúceho týždňa sa prekoná hranica 1000 nových prípadov za deň.

Počty hospitalizovaných sa za posledný týždeň zdvojnásobili. Najviac pacientov majú nemocnice v Ružomberku, Prešove, Michalovciach, Nitre, Trnave a Trenčíne. Vyťaženosť úradov verejného zdravotníctva je v súčasnosti na 129 percent, podľa Krajčího ich preto posilnia.

Nestúpa iba počet pozitívne testovaných, ale aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov. V tejto vekovej skupine sa k 30. septembru evidovalo 540 nakazených. Najviac ich je v Prešovskom kraji.

Počty hospitalizovaných sa za posledný týždeň... Foto: MZ SR
MZ koronavírus Počty hospitalizovaných sa za posledný týždeň zdvojnásobili.

Slovensko má za sebou aj rekordy v testovaní na ochorenie COVID-19. Denný priemer stúpol na 5857 testov. Krajčí zároveň potvrdil, že antigénové testy by mali na Slovensko doraziť budúci piatok.

V takzvanej červenej fáze je aktuálne 41 okresov. V takzvanej oranžovej fáze je 20 okresov, 18 je zaradených v zelenej zóne. Krajčí upozornil, že pokiaľ sa človek zúčastní hromadného podujatia v Bratislave, na ktorom je povolené maximum 50 ľudí, má viac ako 50-percentnú pravdepodobnosť, že tam stretne nakazeného človeka.

Na Slovensku je z dôvodu ochorenia COVID-19 aktuálne úplne zatvorených 47 škôl. Ďalších 124 škôl má uzatvorenú niektorú z tried. Celkovo je zatvorených 495 tried, doma je 18 992 detí. Minister zdravotníctva opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení, najmä pri styku so seniormi a chronicky chorými. Zdôraznil, že ich musíme v tejto situácii chrániť.

Minister je „na krajíčku“ od podania demisie

Minister zdravotníctva opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení, najmä pri styku so seniormi a chronicky chorými. Zdôraznil, že ich musíme v tejto situácii chrániť. „Pokiaľ by sme dodržiavali od ľudí, ktorých nepoznáme, odstup, mali nasadené rúško a dodržiavali dezinfekciu rúk, stále je naše presvedčenie, že by sme nemuseli prijímať celoplošné opatrenia. Žiaľ, keďže v našej krajine 35 percent ľudí nemá adherenciu k týmto opatreniam a neplánuje ich dodržiavať a nedodržiava ich, tak musíme uvaliť na celú krajinu opatrenia, ktoré sú nepríjemné pre nás všetkých,“ dodal Krajčí.

Minister tiež potvrdil, že nemá záujem vzdať sa funkcie pre zhoršujúcu sa situáciu. Hovorí, že cíti podporu premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aj keď s úsmevom priznal, že od podania demisie je „na krajíčku“.

Najviac nových úmrtí

Na Slovensku pribudlo zatiaľ najviac nových úmrtí zapríčinených koronavírusom. „Medzi potvrdené úmrtia patrí skon 60-ročnej pacientky, ktorá zomrela 5. septembra v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Pitva a opakované laboratórne testy potvrdili u zosnulej úmrtie na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Ďalším potvrdeným úmrtím je 76-ročný muž, ktorý zomrel 17. septembra vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Tretím je 77-ročný pacient, ktorý skonal 21. septembra v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku,“ uviedlo ráno ministerstvo zdravotníctva.

Štvrtým novým úmrtím je skon 83-ročného pacienta, ktorý zomrel 21. septembra v nemocnici s poliklinikou v Michalovciach a v tej istej nemocnici a v rovnaký deň zomrel aj 72-ročný muž. Šiestym potvrdeným úmrtím je 15-ročná pacientka vo Fakultnej nemocnici v Nitre, ktorá zomrela 7. septembra.

Pribudlo 679 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 11 617 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 7 824 testov.

Vyliečilo sa ďalších 136 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 4 756.

Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Tvrdošín (54), Bratislava (52), Bardejov (50), Nové Zámky (40), Prievidza (38), Námestovo (34), Trnava (27), Banská Bystrica (23), Svidník (22), Nitra (19), Topoľčany (19), Liptovský Mikuláš (17), Sobrance (16), Trebišov (16), Žilina (16), Humenné (15), Košice (12), Komárno (11), Prešov (11), Galanta (10), Malacky (10), Spišská Nová Ves (10), Michalovce (9), Senec (9), Stará Ľubovňa (9), Brezno (8), Dolný Kubín (8), Stropkov (8), Myjava (7), Poprad (7), Snina (7), Lučenec (6), Martin (6), Piešťany (6), Trenčín (6).

Po päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Čadca a Gelnica, štyri prípady mali okresy Bytča, Sabinov, Skalica a Veľký Krtíš, po tri prípady okresy Dunajská Streda, Považská Bystrica, Senica, Šaľa a Zvolen.

Po dva prípady boli v okresoch Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Levice, Púchov, Žarnovica a Žiar nad Hronom, po jednom prípade zaznamenali okresy Košice a okolie, Krupina, Medzilaborce, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Ružomberok a Zlaté Moravce.

Pre koronavírus je aktuálne 41 okresov v červenej fáze

Na Slovensku po týždni viac ako dvojnásobne vzrástol počet červených okresov. Aktuálne je ich v takzvanej červenej fáze 41, minulý týždeň to bolo 19. Vyplýva to zo semaforu, ktorý je zverejnený na webe korona.gov.sk. V takzvanej oranžovej fáze je 20 okresov, 18 je zaradených v zelenej zóne.

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú okresy Banská Bystrica, Bardejov, Prievidza, Malacky, Pezinok, Senec, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Dunajská Streda, Snina, Komárno, Liptovský Mikuláš, Martin, Turčianske Teplice, Michalovce, Sobrance, Nitra, Šaľa, Nové Zámky, Poprad, Senica, Skalica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Myjava, Trenčín, Hlohovec, Trnava, Veľký Krtíš, Banská Štiavnica, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Detva. Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

V oranžovej zóne, ktorá naznačuje zhoršujúcu sa situáciu, sú momentálne okresy Brezno, Partizánske, Čadca, Galanta, Humenné, Ružomberok, Zlaté Moravce, Kežmarok, Ilava, Prešov, Sabinov, Gelnica, Spišská Nová Ves, Trebišov, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Vranov nad Topľou, Žilina a Zvolen. Ostatné okresy na Slovensku sú aktuálne v zelenej zóne, kde je podľa semaforu COVID-19 situácia pod kontrolou.

Minulý týždeň bolo zhodne po 14 okresov v červenej i oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 51.

523 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19