Jankovská je na infúziách, v hladovke chce pokračovať

Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská po dvadsiatich dňoch dočasne prerušila hladovku.

02.10.2020 12:00 , aktualizované: 03.10.2020 08:26
debata (208)

Jej zdravotný stav sa zhoršil, skončila na infúziách a nevládze sama stáť. Podľa advokáta Petra Erdösa chce Jankovská v hladovke pokračovať, keď sa jej zdravotný stav zlepší.

„Keďže sa mojej klientke výrazne zhoršil zdravotný stav, na odporučenie lekárov bola nútená prerušiť protestnú hladovku. V súčasnosti je pod lekárskym dohľadom v Ústave na výkon väzby a výkon trestu Banská Bystrica,“ potvrdil Erdös.

Jankovská sa aktuálne nachádza v ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Podľa niektorých informácií ju mali previezť do väzenskej nemocnice v Trenčíne. Hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská však uviedla, že v trenčianskej nemocnici pre obvinených a odsúdených nie je na internom oddelení nikto, kto by držal hladovku.

Kacvinská dodala, že momentálne zbor neeviduje žiadnu osobu, ktorá by v tejto chvíli vyhlásila hladovku, alebo v hladovke pokračovala, ani v ústave v Banskej Bystrici. Ak však Jankovská hladovku prerušila, ústav ju neeviduje ako aktuálne hladujúcu. Kacvinská upozornila, že informácie o väznených osobách môžu poskytovať len s ich súhlasom.

„Vzhľadom na to, že nedisponujeme súhlasom dotknutej osoby, nie sme oprávnení poskytnúť požadované bližšie informácie týkajúce sa osobnosti a súkromia fyzickej osoby,“ zdôraznila Kacvinská.

Ak by sa Jankovskej stav rapídne zhoršil, môže byť prevezená do o nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

VIDEO: Jankovská je rozhodnutá vydržať s hladovkou až do konca.

Video

Bývalá štátna tajomníčka a sudkyňa tvrdí, že stále dochádza k porušovaniu jej základných práv a slobôd aj k nezákonnému postupu voči jej osobe. Jankovská je obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Polícia ju zadržala v marci v rámci akcie Búrka.

Jankovská mala podľa vyšetrovateľov ovplyvňovať sudkyňu bratislavského okresného súdu, aby rozhodla, že súkromná televízia je povinná vyplatiť kontroverznému podnikateľovi Marianovi Kočnerovi zmenku v hodnote niekoľkých miliónov eur. Začiatkom septembra jej pribudlo aj obvinenie v kauze nepriateľského prevzatia trenčianskeho baru Fatima. Jankovská ešte ako sudkyňa trenčianskeho okresného súdu odsúdila podnikateľa Ondreja Janíčka za vydieranie a počas procesu mal jeho bar pripadnúť do rúk skupine okolo už zosnulého mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská