Vyšetrovateľ navrhuje vziať starostu Rudolfa Kusého do väzby

Policajný vyšetrovateľ navrhuje väzbu pre obvineného starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa K. Pre TASR to uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

02.10.2020 13:35 , aktualizované: 16:24
rudolf kusý Foto: ,
Starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý. Júl 2020.
debata (23)

„Vyšetrovateľ Policajného zboru dnes spracoval podnet na podanie na vzatie obvineného do väzby a vec odovzdal príslušnej prokuratúre,“ priblížila Mihalíková.

Bratislavská krajská kriminálna polícia vo štvrtok zasahovala v prípade vyšetrovania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Policajný vyšetrovateľ následne obvinil zadržaného starostu z dvoch prečinov a dvoch zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade preukázania viny pred súdom mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Zadržanie Kusého je úplne nedôvodné, tvrdí právna zástupkyňa

Spôsob zadržania, ale aj samotné zadržanie v súčasnosti obvineného starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa K. považuje jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková za nedôvodné. Dôvod na jeho zadržanie nevidí, rovnako tak ani dôvod na jeho prípadné vzatie do väzby.

„Spôsob, akým bol zadržaný, ale aj samotné zadržanie, považujem za úplne nedôvodné. Nebol predvolaný na výsluch alebo úkon trestného konania k vyšetrovateľovi ani telefonicky, ani písomným upovedomením,“ uviedla pre TASR Mišíková.

Dôvod na jeho zadržanie nevidí, zadržanie považuje za teatrálne i za absolútne neakceptovateľné z hľadiska nákladovosti. „Nebol riadne predvolaný. Nechápem, prečo k takémuto zadržaniu a k takejto teatrálnej situácii došlo. Vždy, keď bol predvolaný, tak sa na úkon v trestnom konaní dostavil,“ podotkla s tým, že nevidí ani dôvod na vzatie obvineného starostu do väzby.

S doručenými uzneseniami k vzneseným obvineniam vo všetkých troch veciach týkajúcich sa prečinu a zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa sa oboznámila ešte vo štvrtok. „Po oboznámení sa so skutkami som toho názoru, že nie sú naplnené znaky skutkovej podstaty trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa,“ povedala Mišíková, ktorá ku všetkým obvineniam podala sťažnosť. Bližšie sa zatiaľ vyjadriť nechcela, do začiatku výsluchu si chce spisový materiál preštudovať.

Na otázku, či môže starosta v taktom prípade vykonávať naďalej svoju funkciu, poznamenala, že na každého, kto nebol právoplatne odsúdený, sa hľadí ako na nevinného. „Bol zvolený, voliči mu isto nepozastavia výkon funkcie starostu,“ myslí si Mišíková. Mestská časť pre TASR doplnila, že počas neprítomnosti starostu ho zastupujú v rozsahu svojich kompetencií dvaja vicestarostovia.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Kusý #polícia SR