Krištúfková navrhuje odloženie vzniku informačného systému sociálnych služieb

Zavedenie jednotného systému zberu údajov o sociálnych službách sa má odložiť o jeden rok. Namiesto spustenia od 1. januára budúceho roka sa má posunúť na 1. január 2022. Jeho správcom malo byť ministerstvo práce. Vyplýva to z novely zákona o sociálnych službách, ktorú do parlamentu predložila koaličná poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina). Parlament by sa mal právnou normou zaoberať na októbrovej schôdzi.

02.10.2020 16:48
debata (5)

Vytvorenie právnych podmienok pre vznik nového informačného systému schválila bývalá vláda v septembri minulého roka. Zámerom bolo, aby sa skvalitnil zber údajov z tejto oblasti, čo malo následne prispieť k skvalitneniu procesu strednodobého plánovania rozvoja sociálnych služieb a ich súvisiaceho spolufinancovania. Ustanovenie zákona ešte ani nezačalo platiť a už má sa meniť. „Dôvodom je skutočnosť, že vláda sa vo svojom programovom vyhlásení na roky 2020 až 2024 zaviazala pripraviť nový zákon o sociálnych službách, pričom je pravdepodobné, že novým zákonom prijaté legislatívne úpravy najmä v oblasti posudzovania odkázanosti na pomoc a financovania pomoci pre odkázanú osobu, budú mať vplyv aj na obsah a štruktúru jednotlivých evidencií, ktoré majú byť vedené v informačnom systéme,“ uvádza sa v dôvodovej správe k novele zákona, ktorú predložila Krištúfková.

Zároveň upozornila, že Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR pripravuje zásadné zmeny vo fungovaní štátnych informačných systémov. „Preto je nevyhnutné účinnosť informačného systému odsunúť s cieľom prehodnotenia jeho obsahu s prihliadnutím na zámery vychádzajúce z PVV, ako aj s cieľom prípadného získania výhodnejších cenových ponúk pre štát pre zákazku na tvorbu tohto informačného systému,“ konštatuje dôvodová správa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne služby #Petra Krištúfková