Lunter: Dostali sme od Matoviča a Hegera facku, chceme ospravedlnenie

Tvrdé slová adresovali premiér Igor Matovič a minister financií Eduard Heger (obaja OĽaNO) v súvislosti s opravou cesty medzi Muráňom a Prednou Horou BB SK. Jeho vedenie spojili s netransparentnými praktikami, na čo ostro reagoval vicežupan Ondrej Lunter.

02.10.2020 21:47
debata (129)

VIDEO: Ondrej Lunter očakáva ospravedlnenie od Matoviča.

Video

Výroky čelných predstaviteľov štátu označil za klamstvá, za ktoré teraz očakáva verejné ospravedlnenie.

Silné búrky spôsobili havarijný stav dôležitej cesty II/531 na Muránskej planine ešte koncom júna. O jej zlom stave začala župa komunikovať s rezortmi dopravy a vnútra začiatkom júla, o niekoľko dní aj s ministrom financií. Prvé odhady rekonštrukčných nákladov boli na 10,2 milióna eur. Matovič s Hegerom však uviedli, že kraj mal už v tom čase vytypovanú firmu, ktorej chcel dať zákazku za 19 miliónov. Cena vraj začala klesať až po tom, čo do diskusie vstúpila vláda.

Lunter hovorí, že vyjadreniam Matoviča s Hegerom nerozumie. Dohodli sa vraj, že celým procesom prejde Útvar hodnoty za peniaze, pričom spoločne nájdu ďalšie možné úspory a vláda nato vyhlási verejnú výzvu.

„Pevne verím, že obidvaja sa za tieto klamlivé informácie ospravedlnia. Očakávam to od nich. Ak sú to čestní a féroví ľudia, urobia to,“ mieni. Pre kohokoľvek je vraj veľmi jednoducho dohľadateľné, že v tomto prípade hovorili nepravdu.

„Nám tiež záleží na tom, aby sme túto zákazku urobili čo najrýchlejšie a najlacnejšie. Napriek tomu sme od nich dostali takéto klamstvo a facku,“ podčiarkol Lunter.

VIDEO: Lunter chcel na cestu 19 miliónov, tvrdia Matovič a Heger. Stačí polovica, odkazuje premiér s tým, že štát nie je hus na šklbanie.

Video
129 debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj