Trumpa liečia experimentálnym prípravkom, Európa hlási rekordy

Amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý mal pozitívny test na koronavírus, liečia účinnou látkou remdezvir a experimentálnym prípravkom s obsahom protilátok REGN-CoV2. Viacero európskych štátov za uplynulých 24 hodín zaznamenalo rekordné počty nakazených.

03.10.2020 07:00 , aktualizované: 22:06
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump
debata (69)

22:05 Senát amerického Kongresu prerušil až do 19. októbra svoju legislatívnu činnosť. Reagoval tak na šírenie nového koronavírusu v radoch senátorov. Len od piatka boli pozitívne testovaní traja z nich, informovala v sobotu agentúra AP.

Líder republikánskej senátnej väčšiny Mitch McConnell v sobotu oznámil, že až do 19. októbra nebudú prebiehať rokovania v pléne Senátu. Zdôraznil však, že aj naďalej budú vo svojej „dôležitej“ práci pokračovať jednotlivé senátne výbory.

Konkrétne potvrdil, že sa 12. októbra uskutoční plánované zasadnutie výboru pre spravodlivosť, ktorý má posúdiť nomináciu Amy Coneyovej Barrettovej na post sudkyne Najvyššieho súdu USA. Coneyovú Barrettovú na post nominoval prezident USA Donald Trump, ktorý trvá na jej schválení ešte pred americkými prezidentskými voľbami vypísanými na 3. novembra.

21:36 Do Venezuely dorazila prvá dávka ruskej vakcíny proti Covidu-19. Vakcína nazvaná Sputnik V tam bude testovaná v tretej fáze klinických štúdií. Informovala o tom agentúra EFE s odvolaním sa na venezuelskú viceprezidentku Delcy Rodriguezovú. Podľa ministerstva zdravotníctva sa začne vakcína testovať v hlavnom meste Caracas už tento mesiac.

„Je prekvapujúce, že svet neuznáva úlohu, ktorú zohralo Rusko v druhej svetovej vojne, keď porazilo fašizmus. Teraz je Rusko opäť vpredu, aby svetu prinieslo úľavu, zdravie, život,“ vyhlásila viceprezidentka venezuelskej socialistickej vlády v štátnej televízii, keď oznámila, že dorazila ruská vakcína. Tá sa bude v Caracase testovať na asi 2000 ľuďoch.

Minulý mesiac venezuelský prezident Nicolás Maduro navrhol, že by sa ruská vakcína mohla tiež aplikovať kandidátom decembrových parlamentných volieb, aby mohli „robiť bezpečnú kampaň“. Venezuela doteraz zaznamenala podľa Madurovej vlády 76 029 nakazených a 635 úmrtí v súvislosti s koronavírusom. Za posledný deň sa v krajine potvrdilo 907 infikovaných. Podľa opozície a radu expertov sú ale reálne čísla vyššie.

20:59 Francúzsko dnes ohlásilo rekordný počet novo nakazených koronavírusom za uplynulých 24 hodín, takmer 17-tisíc. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Úhrnný počet infikovaných vo Francúzsku, kde žije bezmála 67 miliónov ľudí, stúpol o 16 972 nových ochorení na 606 625 prípadov. Počet mŕtvych pacientov s chorobou Covid-19 stúpol o 49 na 32 198. Predchád­zajúci rekordný prírastok novo infikovaných, 16 096 ľudí, bol z minulého týždňa.

20:44 Z dôvodu výskytu ochorenia Covid-19 u detí zatvorili hygienici Materskú školu na Fedákovej ulici v Bratislave a Súkromnú anglickú škôlku Benjamín na Myslenickej ulici v Pezinku, kde bol pozitívne testovaný učiteľ. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Hygienici spresnili, že škôlka v Pezinku by mala byť zatvorená do 12. októbra a bratislavská materská škola do 10. októbra. (tasr)

20:04 Pápež František navštívil v sobotu stredotalianske mesto Assisi, kde podpísal novú encykliku venovanú „bratstvu a sociálnemu priateľstvu“. Informoval o tom server Vatican News.

Krátka súkromná návšteva Assisi bola prvou Františkovou cestou mimo Vatikánu a Ríma od februára, keď Taliansko zasiahla pandémia nového koronavírusu. Bližšie informácie o obsahu encykliky zatiaľ nie sú známe.

Očakáva sa, že v nej pápež predstaví svoju víziu spoločenských a ekonomických zmien, ktoré bude potrebné prijať v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Podľa agentúry DPA v nej pápež zrejme píše o potrebe multilateralizmu, medzinárodnej solidarite v prospech znevýhodnených a nutnosti obratu smerom k ekologickému mysleniu. Text dokumentu má byť zverejnený v nedeľu 4. októbra napoludnie, teda v deň sviatku sv. Františka z Assisi. V tlačenej podobe ho publikuje vatikánsky denník L'Osservatore Romano.

19:42 Americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý sa nakazil koronavírusom, sa darí veľmi dobre, nepotrebuje kyslíkovú liečbu a nemá horúčku. Dnes to pred vojenskou nemocnicou, kde je šéf Bieleho domu hospitalizovaný, uviedol jeho ošetrujúci lekár Sean Conley.

Trump je podľa Conleyho už viac ako 24 hodín bez horúčky. Lekár však potvrdil, že u prezidenta sa prejavili príznaky ochorenia Covid-19, ako sú napríklad kašeľ či únava. Conley tiež opakovane zdôrazňoval, že prezidentovi „v túto chvíľu“ nie je podávaný dodatočný kyslík. Okrem iného však Trump dostáva remdesivir a experimentálny liek, táto liečba má podľa lekárov trvať päť dní. Kedy presne bude prezident z nemocnice prepustený, nie je jasné, Conley dnes dával najavo, že Trump neprestal ani v nemocnici pracovať.

Ďalej lekár zdôraznil, že prezident sa teší dobrému zdraviu a nemá kontraindikácie, okrem toho, že má „miernu nadváhu“ a je mu 74 rokov. Zdôraznil tiež, že k hospitalizácii Trumpa viedla opatrnosť, pretože je prezident Spojených štátov. Conleyho na brífingu sprevádzal niekoľkočlenný tím lekárov v bielych plášťoch, ktorí sa o Trumpa starajú.

19:30 Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín 2844 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od druhej polovice apríla. Celkový počet nakazených tak v Taliansku stúpol na 322 751.

Sobotňajšie číslo prekonalo rekord zo štvrtka 1. októbra, kedy krajina zaevidovala 2548 nových prípadov infekcie, informuje agentúra DPA. Za posledný deň okrem toho podľahlo ochoreniu Covid-19 ďalších 27 pacientov, čím sa oficiálny počet obetí v krajine zvýšil na 35 968.

Taliansko si pritom za uplynulé týždne vyslúžilo uznanie za udržanie miery nákazy koronavírusom na výrazne nižšej úrovni v porovnaní s mnohými ďalšími krajinami v Európe, podotýka DPA.

18:31 Republikánsky člen amerického Senátu Ron Johnson mal pozitívny test na koronavírus, oznámil dnes médiám jeho hovorca. Johnson je už tretím republikánskym senátorom, u ktorého sa tento týždeň nákaza potvrdila.

Washingtonské politické kruhy podľa všetkého v posledných dňoch zažívajú vlastnú epidémiu Covidu-19. Teraz k nim pribudol 65-ročný zástupca štátu Wisconsin Johnson, ktorý predsedá výboru pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti. „Výsledok testu bol pozitívny. Senátor Johnson sa cíti zdravý a nepociťuje príznaky. Zostane v izolácii, kým nedostane zelenú od svojho lekára,“ citovala televízia CNN hovorcu Bena Voelkela.

17:56 Irackí lekári musia kvôli smrti pacientov s Covidom-19 čeliť útokom zo strany ich príbuzných. Lekár Tárik Šajbání si pamätá len, že sa prikrčil na zemi, aby čelil ranám niekoľkých príbuzných pacienta, ktorý zomrel s Covidom-19. Zbili ho do bezvedomia a o dve hodiny neskôr sa tento štyridsaťsedemročný riaditeľ nadžafskej nemocnice Al-Amal prebudil na inej klinike, pričom mal celé telo pokryté modrinami a odreninami. Útoky na lekárov kvôli úmrtiu ľudí s Covidom-19 nie sú v Iraku ojedinelé, napísala agentúra Reuters.

„Všetci doktori majú strach. Zadržíte dych vždy, keď pacient zomrie,“ povedal niekoľko týždňov po útoku Šajbání. Rovnako ako kolegovia bojuje s pribúdajúcimi prípadmi Covidu-19 v zdravotníckom systéme, ktorý sa roky rozkladá kvôli bojom a nedostatku peňazí. Teraz zdravotníkov navyše ohrozujú agresívni príbuzní mŕtvych. Od začiatku epidémie bolo už napadnutých niekoľko desiatok lekárov.

OSN upozornila, že by sa situácia okolo epidémie v Iraku mohla vymknúť kontrole. Úrady uvoľnili mnohé obmedzenia, znova sa otvorili reštaurácie a mešity, aj keď hranica zostala pre pútnikov v čase šiitskej púte do Mekky uzavretá. V Iraku denne pribúda niekoľko tisíc nových nakazených, celkom ich bolo zaregistrovaných vyše 300-tisíc. Zomrelo viac ako 8000 pacientov a zdravotníci počítajú s novým nárastom prípadov.

16:55 Čínsky prezident Si Ťin-pching v sobotu poprial americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho manželke Melanii skoré uzdravenie z ochorenia Covid-19, informovala čínska štátna televízia. „S manželkou Pcheng Li-jüan vám a vašej manželke vyjadrujeme súcit a prajeme vám rýchle uzdravenie,“ citovala televízia prezidentov odkaz.

Vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi sú pritom najhoršie za niekoľko desaťročí, pričom k ich zhoršovaniu prispela pestrá paleta konfliktov od obchodu, cez technológie, obvinenia zo špionáže, Hongkong a tiež zaobchádzanie s čínskou moslimskou menšinou Ujgurov. Trump obvinil Čínu, kde sa v decembri začal šíriť nový koronavírus, z nesprávneho postupovania počas epidémie, ktoré umožnilo jej rozšírenie.

16:08 Prešovskí hasiči v sobotu hromadne testovali na ochorenie Covid-19 osoby z marginalizovaných komunít v obciach Cigeľka a Lenartov v okrese Bardejov. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru s tým, že testovanie sa uskutočnilo z dôvodu prudkého nárastu nakazených na nový koronavírus v Bardejovskom okrese.

Dve skupiny hasičov z Prešova podľa Farkasovej vykonávali od desiatej do štrnástej hodiny odbery 159 vzoriek, z toho 150 maloletým osobám. „Všetky odobrané vzorky budú odvezené na testovanie na Regionálny úrad verejného zdravotníctva do Košíc. Pri odberoch vzoriek bolo prítomných aj niekoľko hliadok Policajného zboru,“ dodala Farkasová. (tasr)

15:05 Na univerzite Northumbria v severnom Anglicku testy potvrdili koronavírus pri 770 študentoch. V posledných týždňoch nákaza prepukla na takmer päťdesiatke britských univerzít, čo študentov vohnalo do karantény na internátoch len niekoľko dní po ich príchode pred začiatkom nového semestra, uviedla v piatok agentúra Reuters.

„Môžeme potvrdiť, že vieme o 770 študentoch univerzity Northumbria s pozitívnym testom na Covid-19 a 78 z nich má príznaky,“ uviedla univerzita sídliaca v meste Newcastle. Všetci nakazení študenti aj ich spolubývajúci a ďalšie osoby, ktoré s nimi v posledných 14 dňoch prišli do bližšieho kontaktu, sú teraz v karanténe.

14:47 Americký prezident Donald Trump, ktorému zistili nákazu novým druhom koronavírusu, dostáva liek s účinnou látkou remdezvir a experimentálny prípravok s obsahom protilátok REGN-CoV2 vyvinutý americkou spoločnosťou Regeneron Pharmaceuticals. Uviedla to televízia Sky News.

Podľa svojho osobného lekára Seana Conleyho bola Trumpovi „preventívne“ injekčnou formou podaná dávka osem gramov prípravku s obsahom protilátok REGN-CoV2, ktorý je stále klinicky testovaný. Ide o „protilátkový kokteil“ určený na vyvolanie rezistencie voči koronavírusu SARS-CoV-2, spôsobujúcemu ochorenie Covid-19. Má zabrániť naviazaniu vírusu na bunky a jeho replikácii a zároveň má umožniť imunitnému systému, aby začal vírus likvidovať.

Trump tiež užíva zinok, vitamín D, famotidín (znižuje produkciu žalúdočnej kyseliny), melatonín (prírodný hormón, ktorý reguluje spánkový cyklus) a každý deň aspirín.

14:32 Počet ľudí žijúcich v chudobe v rozvojových krajinách východnej Ázie a Tichomoria by sa mohol prvýkrát za 20 rokov zvýšiť. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá vymazala väčšinu z tohtoročného ekonomického rastu. Uviedla to vo svojej správe Svetová banka (SB).

Banka definovala hranicu chudoby ako príjem 5,50 USD (4,68 eura) denne. Podľa jej údajov až 38 miliónov ľudí môže tento rok klesnúť pod túto úroveň príjmu vrátane 33 miliónov, ktorí by unikli chudobe nebyť ekonomického šoku spôsobeného ochorením Covid-19.

Predpoveď SB sa týka regiónu, ktorý zahŕňa Čínu, krajiny juhovýchodnej Ázie a tichomorské ostrovy, ako sú Fidži a Samoa. Správa nezahŕňa Indiu a ďalšie krajiny južnej Ázie. Dokument SB je tak ďalším zo série analýz, ktoré ukazujú, ako pandémia neúmerne poškodzuje chudobných. V júli Organizácia Spojených národov (OSN) predpovedala, že 8,8 % svetovej populácie bude tento rok žiť v extrémnej chudobe, čo je nárast z 8,2 % v roku 2019. Extrémna chudoba je definovaná ako príjem pod 1,90 USD denne.

14:16 V Nemecku za uplynulý deň pribudlo už tretíkrát za sebou viac ako 2500 potvrdených prípadov Covidu-19. Inštitút Roberta Kocha informoval o 2563 infekciách a 19 úmrtiach v súvislosti s koronavírusom, ďalších 1300 ľudí sa vyliečilo.

Celkový počet nakazených v Nemecku od prepuknutia epidémie tak stúpol na 296 958, z čoho 9527 pacientov zomrelo. Vyše 260 900 ľudí sa uzdravilo.

13:52 Pre aktuálne platný núdzový stav na Slovensku, ktorý bol vyhlásený v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu, netreba podliehať panike a veriť strašeniu, že sa občanom berú práva. V relácii Sobotné dialógy v RTVS to povedal premiér Igor Matovič s tým, že núdzový stav platí od 1. 10. a občania doteraz žiadne práva nestratili. (Viac tu)

13:26 Na Ukrajine zaznamenali za uplynulých 24 hodín 4661 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a tiež 92 súvisiacich úmrtí. V oboch prípadoch (infikovaných i úmrtí) ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie, informovala agentúra UNIAN. Vyplýva to z údajov zverejnených v sobotu Systémom monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO), píše agentúra Ukrinform.

Celkový počet prípadov nákazy, ktoré v tejto krajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 222 322. Úmrtí súvisiacich s koronavírusom tam už dosiaľ zaznamenali 4353. Za posledných 24 hodín sa podľa údajov RBNO z ochorenia Covid-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, vyliečilo 2146, čím sa celkový počet vyliečených od začiatku pandémie zvýšil na 98 737.

Väčšinu nových prípadov nákazy evidujú v hlavnom meste Kyjev (411) a tiež v Ľvovskej, Charkovskej, Odeskej a Dnipropetrovskej oblasti, uvádza UNIAN. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že koncom roka bude na Ukrajine denne pribúdať 7000–9000 prípadov nákazy.

13:21 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku za posledný deň potvrdili 1086 ľuďom, čím celkový počet potvrdených prípadov infekcie stúpol na 29 717. V súvis­losti s ochorením Covid-19 zomrelo 14 chronicky chorých pacientov, informoval v sobotu server vlády koronavirus.gov­.hu.

Denný nárast nakazených prvýkrát prekročil hranicu tisíc prípadov 20. septembra, keď ich bolo 1070, potom ešte 2. októbra — pozitívny výsledok testu malo vtedy 1322 ľudí. Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 dosiahol 812. Z nákazy sa zotavilo 6284 osôb. Aktuálne je nakazených 22 081 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 704 pacientov, z ktorých 43 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

12:55 Viaceré Regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali výskyt pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 v domovoch sociálnych služieb. Úrad verejného zdravotníctva SR to uviedol na sociálnej sieti. (Viac tu)

12:32 Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) žiada vládu SR a najmä jej predsedu Igora Matoviča (OĽANO) o vysvetlenie dôvodov aj dôsledkov núdzového stavu pre občanov Slovenska, alebo o prehodnotenie rozhodnutia. Občania majú podľa SNS právo na úplné informácie, čo pre nich tento stav znamená.

„Trváme na tom, aby boli občania upozornení aj na dôsledky, ktoré im vyhlásenie núdzového stavu prináša, hoci sa im nebude všetko páčiť,“ uviedla SNS. Z uznesenia vlády podľa nej nie je celkom jasný dôvod vyhlásenia núdzového stavu. „Absentujú legislatívne zdôvodnenia a vynárajú sa mnohé nejasnosti,“ tvrdia národniari.

Je podľa nich mätúce, že premiér a vláda povedali iba, že pre občana sa nič nemení, okrem platných nariadení vlády, ktoré sú zakryté odporúčaniami krízového štábu. „Nepovedali však "B“, že takáto situácia má aj svoje nepríjemné dôsledky. Napríklad stanovenie vyšších trestných sadzieb za skutky, ktoré sa bežne považujú v spoločnosti za banálne," upozornila SNS. (tasr)

12:08 Poľsko zaznamenalo za piatok ďalších 2367 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Úrady tiež zaznamenali 34 súvisiacich úmrtí infikovaných osôb. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom v piatok informoval spravodajský portál TVN24.pl.

Celkovo bola nákaza koronavírusom v Poľsku doteraz potvrdená u 98 140 ľudí, z ktorých 2604 zomrelo. Medzi 34 najnovšími úmrtiami je 32 ľudí, ktorí mali okrem Covidu-19 aj ďalšie zdravotné problémy. Jedným z dvoch zosnulých, ktorí nemali žiadne iné choroby, je 36-ročný muž.

Aktuálne je hospitalizovaných 2850 pacientov (+148), 179 (+13) je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V nariadenej karanténe sa nachádza 158 038 ľudí (+18.982) a 21 464 (+588) je pod epidemiologickým dohľadom. Celkovo sa z ochorenia Covid-19 vyliečilo 72 209 ľudí (+856).

Agentúra PAP v sobotu uviedla, že podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb má pandémia koronavírusu v Poľsku pomalšiu dynamiku ako v takmer všetkých susedných krajinách. Počet nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov za posledných 14 dní je v Poľsku momentálne 45, v Českej republike 283, na Ukrajine 97, na Slovensku 90, v Nemecku 32, v Rusku 69, v Litve 46 a v Bielorusku 43.

11:32 Severokórejský líder Kim Čong-un v sobotu poprial americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho manželke Melanii skoré uzdravenie po tom, ako oznámili, že mali pozitívne testy na nový druh koronavírusu.

„Kim úprimne dúfa, že sa čo najskôr zotavia, a verí, že ochorenie prekonajú. Vodca vyjadril prezidentovi a prvej dáme svoju účasť a poslal im vrelý pozdrav,“ informovala tlačová agentúra AFP, citujúc severokórejské štátne médiá.

Ide o prvý prípad, keď Kim Čong-un zaslal odkaz s prianím uzdravenia svetovému lídrovi, ktorý bol pozitívne testovaný na nový druh koronavírusu, všíma si juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

11:15 Grécke úrady zaznamenali v piatok 460 nových potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný nárast od 26. februára, keď sa v krajine vyskytol prvý prípad infekcie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

V súvislosti s novým druhom koronavírusu zomreli za tento čas v Grécku zároveň aj piati ľudia, čím sa celkový počet obetí nákazy zvýšil na 398. Od začiatku pandémie Covid-19 v Grécku zaznamenali už takmer 20-tisíc prípadov infekcie.

Pokiaľ budú ľudia dodržiavať súčasné opatrenia, nie je potrebné zavádzať prísnejšie obmedzenie pohybu obyvateľstva, uviedli vládni predstavitelia. Počnúc sobotou musia cestujúci z Poľska a Česka pri vstupe do Grécka predložiť negatívny test. Piatková bilancia zahŕňa aj 114 nakazených pracovníkov konzervárne na severe Grécka.

10:58 Mesto Bardejov od pondelka (5.10.) zatvára školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Rozhodol o tom v piatok mestský krízový štáb (MKŠ) na svojom mimoriadnom večernom rokovaní.

Ako informoval hovorca mesta Štefan Hij, MKŠ prerušil na školách výchovno-vzdelávací proces na desať pracovných dní. Akceptoval tak odporúčania okresného epidemiológa. „Podľa aktuálneho vývoja situácie sa v najbližších dňoch bude rozhodovať aj o prerušení procesu v materských školách,“ doplnil Hij. (tasr)

10:53 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín (stav v sobotu o 10.00 h) 1058 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to výrazný nárast v porovnaní so 688 infikovanými v predchádzajúcom 24-hodinovom období a druhé prekročenie hranice 1000 nakazených za jeden deň od 26. marca, informuje denník Kurier s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Pozitívne testovaných bolo v Rakúsku dosiaľ 47 601 osôb. Počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 stúpol o šesť na 809, 38v045 ľudí sa vyliečilo. Aktívnych prípadov nákazy je 8578. V nemoc­niciach je momentálne s koronavírusovým ochorením hospitalizovaných 494 osôb, z nich 97 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

10:39 Rusko dnes oznámilo 9589 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na operatívne štáb. Ide o najvyšší denný prírastok od 15. mája, kedy infekcia dosahovala v krajine vrchol.

Celkovo sa v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov infekcia od prepuknutia epidémie potvrdila u viac ako 1,2 milióna ľudí, z čoho ich 21 251 zomrelo. Za posledných 24 hodín bola v súvislosti s Covidom-19 potvrdená smrť 174 ľudí. Počet uzdravených pacientov vzrástol o 5563 na bezmála 975-tisíc a podľa štábu je tak uzdravených 81 percent ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazili.

10:24 Viacero ľudí, ktorí pôsobia alebo pôsobili v okolí amerického prezidenta Donalda Trumpa, bolo v uplynulých hodinách pozitívne testovaných na nový druh koronavírusu. Informujú o tom americké médiá. Stalo sa tak po tom, ako sa novým druhom koronavírusu nakazila Trumpova poradkyňa Hope Hicksová a pozitívne testy mali následne aj samotný prezident a prvá dáma Melania.

Podľa magazínu Politico mal pozitívny test manažér jeho volebnej kampane Bill Stepien. Dozvedel sa o tom v piatok večer a zatiaľ sa uňho prejavujú symptómy podobné chrípke. Stepien pracuje z domu a naďalej sa stará o kampaň pred novembrovými voľbami.

Okrem Stepiena sa koronavírus SARS-CoV-2 potvrdil aj u predsedníčky Republikánskeho národného výboru Ronny McDanielovej a bývalej vplyvnej poradkyne Kellyanne Conwayovej. Conwayová sa pred týždňom zúčastnila na podujatí v Bielom dome, na ktorom Trump predstavil svoju kandidátku na sudkyňu najvyššieho súdu. Tak ako väčšina hostí nemala rúško a bola v blízkom kontakte s mnohými hosťami vrátane ministra spravodlivosti Williama Barra.

Okrem toho mali podľa televízie NBC News pozitívne testy aj republikánski senátori Mike Lee a Thom Tillis, dekan prestížnej katolíckej University of Notre Dame v štáte Indiana, ako aj jeden zamestnanec Bieleho domu a traja novinári.

10:04 Na Slovensku za uplynulých 24 hodín potvrdili 704 nových prípadov koronavírusu, súhrna bilancia pozitívne testovaných sa tak zvýšila na 12 321. V priebehu piatka urobili 9 492 testov. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 24 na celkových 275. (Viac tu)

9:11 V sobotu si v 48 obciach na Slovensku volia starostu či poslancov, v niektorých obciach voliči vyberajú svojich favoritov do oboch funkcií. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú prísne protiepidemické opatrenia. Za ich nedodržanie hrozia sankcie. (Viac tu)

8:46 Počet mŕtvych, ktorých si v Indii vyžiadal koronavírus, presiahol v sobotu hranicu 100-tisíc, vyplýva z oficiálnych údajov, zatiaľ čo pandémia v tejto druhej najľudnatejšej krajine sveta stále neutícha. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Celkovo tu chorobe podľahlo už 100 842 ľudí, ukazujú údaje indického ministerstva zdravotníctva. India má aktuálne tretiu najvyššiu bilanciu obetí pandémie na svete – po Spojených štátoch a Brazílii. Čo sa týka počtu infikovaných, krajina eviduje 6,5 milióna prípadov a v tomto ohľade je na ceste predbehnúť USA v nasledujúcich týždňoch.

Počet obyvateľov Indie – 1,3 miliardy – je však zhruba štvornásobne vyšší než počet obyvateľov Spojených štátov, ktoré hlásia viac než dvojnásobok úmrtí, čo vyvoláva pochybnosti o oficiálnych číslach zverejnených indickými úradmi, konštatuje AFP. Hoci India vykonáva približne milión testov denne, vzhľadom na pomer k počtu obyvateľstva je miera tamojšieho testovania omnoho nižšia než v mnohých iných krajinách. Spojené štáty napríklad testujú proporčne päťnásobne viac ľudí než India.

8:12 V Českej republike pribudlo za piatok 3 793 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o 300 viac ako za štvrtok a najviac od začiatku pandémie, vyplýva z údajov zverejnených v sobotu na webe českého ministerstva zdravotníctva.

V spojitosti s ochorením Covid-19 eviduje Česko 699 úmrtí (v piatok ich pribudlo 12) a 42 320 aktívnych prípadov. Hospitalizovaných je 1134 osôb, doposiaľ sa vyliečilo 35 032 ľudí. Od začiatku pandémie v Česku potvrdili 78 051 prípadov nákazy.

Podľa portálu Novinky.cz je momentálne najhoršia situácia v okrese Uherské Hradiště, kde sa koronavírus za posledný týždeň potvrdil v prepočte u 341 osôb na 100-tisíc obyvateľov. Česko je v súčasnosti druhou najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Za posledné dva týždne má 282 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Pred ním je už len Španielsko (325 prípadov), prvú trojicu uzatvára Francúzsko (241).

8:01 Problémom nového koronavírusu je jeho vysoká infekčnosť, pričom veľa ľudí nemusí o svojom nakazení vedieť. Jednoducho neprejavujú žiadne príznaky. Dôvodom, prečo tomu tak je, môže byť aj schopnosť vírusu blokovať určité signály bolesti. Zistili to vedci z Arizonskej univerzity. (Viac tu)

7:00 Americký prezident Donald Trump (74) bol v piatok večer miestneho času) prevezený do vojenskej nemocnice potom, keď sa u neho vo štvrtok potvrdil koronavírus. Do vrtuľníka došiel sám a zamával pri tom novinárom.

Na twitteri sa potom objavilo video, natočené pred cestou do nemocnice, v ktorom Trump povedal, že sa cíti veľmi dobre. Lekári Trumpovi odporučili stráviť „pár dní v nemocnici“ z preventívnych dôvodov. Podľa agentúry AP tam bude Trump mať prezidentský apartmán vybavený tak, aby mohol ďalej vykonávať prezidentský úrad.

Do vrtuľníka, ktorý Trumpa do vojenskej nemocnice Waltera Reeda v Bethesde neďaleko Washingtonu prepravil, došiel z Bieleho domu prezident sám, bol v obleku a mal čiernu rúšku. Zamával pritom novinárom, bez toho aby sa zastavil a niečo im povedal. „Chcem všetkým poďakovať za obrovskú podporu,“ povedal Trump na videu zverejnenom na twitteri krátko po prevoze do nemocnice a natočenom podľa médií krátko predtým. „Myslím, že je mi veľmi dobre,“ dodal Trump.

V piatok večer miestneho času Trumpov lekár oznámil, že prezident je unavený, ale v dobrej nálade, a že mu bol podaný experimentálny liek vyvinutý farmaceutickou spoločnosťou Regeneron, u ktorého sa preukázali dobré výsledky v klinických štúdiách u menšieho počtu pacientov. Podľa Conleyho dostáva Trump aj zinok, vitamín D, aspirín, famotidín a melatonín.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus