Potvrdili vyše 700 nových prípadov, počet hospitalizovaných stúpa

Na Slovensku za uplynulých 24 hodín potvrdili 704 nových prípadov koronavírusu, súhrna bilancia pozitívne testovaných sa tak zvýšila na 12 321. V priebehu piatka urobili 9 492 testov. Pribudlo jedno nové úmrtie na ochorenie Covid-19, počet hospitalizovaných sa zvýšil o 24 na celkových 275.

03.10.2020 10:04 , aktualizované: 20:10
debata (225)

Na pľúcnu formu ochorenia Covid-19 zomrela 18. septembra 81-ročná pacientka v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Na Slovensku je tak celkovo 55 potvrdených úmrtí na koronavírus. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Celkovo nemocnice na Slovensku evidujú 235 hospitali­zovaných s potvrdeným Covidom-19, z toho na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 15 osôb, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 22 pacientov. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 37 pacientov, uzdravilo sa už takmer 4800 osôb.

Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že pozitívne testovaných bolo 393 žien a 311 mužov vo veku od dvoch do 92 rokov.

Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Bratislava (80), Prievidza (53), Nové Zámky (43), Bardejov (41), Nitra (35), Košice (33), Námestovo (32), Stará Ľubovňa (28), Trnava (22), Prešov (21), Banská Bystrica (19), Dolný Kubín (19), Veľký Krtíš (18), Poprad (17), Žilina (15), Malacky (13), Svidník (13), Tvrdošín (12), Zlaté Moravce (12), Martin (11), Dunajská Streda (9), Liptovský Mikuláš (9), Komárno (8), Stropkov (8), Humenné (7), Košice a okolie (7), Banská Štiavnica (6), Levice (6), Senec (6), Zvolen (6), Žiar nad Hronom (6)," uviedol rezort zdravotníctva.

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

Počty nakazených budú stúpať

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR predpokladá, že počet potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 bude na Slovensku v nasledujúcom období rásť. Vysvetľuje to tým, že epidemiológovia naďalej dohľadávajú veľké množstvo kontaktov naprieč regiónmi.

„Regionálni epidemiológovia v niektorých oblastiach stále stíhajú v rámci svojich vlastných kapacít dohľadávať kontakty potvrdených prípadov. Pribúdajú však regióny, kde už potrebujú výpomoc, pretože pre prudký lokálny nárast ochorenia sa to už deje s oneskorením,“ priznáva úrad.

Okrem výpomoci z iných regionálnych úradov, prijatých dohodárov pochádzajúcich zväčša z oblasti zdravotníctva, príde podľa ÚVZ posila aj z radov študentov lekárskych fakúlt, fakúlt verejného zdravotníctva a niekde pomôžu aj zložky Ozbrojených síl SR. „Posily pôjdu prioritne na Oravu, ktorá je v súčasnosti najviac zasiahnutou oblasťou,“ podotkol ÚVZ.

Tvrdí, že práve pre zhoršujúcu sa situáciu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa pristúpilo k sprísneniu celoštátne platných opatrení a viaceré regionálne úrady verejného zdravotníctva vydali vo svojej územnej pôsobnosti lokálne opatrenia. „Ich efekt však neuvidíme hneď, prejavia sa až s najmenej dvojtýždňovým odstupom,“ spresnil úrad.

Núdzovým stavom občania podľa premiéra práva nestratili

Pre aktuálne platný núdzový stav na Slovensku, ktorý bol vyhlásený v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu, netreba podliehať panike a veriť strašeniu, že sa občanom berú práva. V relácii Sobotné dialógy v RTVS to povedal premiér Igor Matovič (OĽANO) s tým, že núdzový stav platí od štvrtka a občania doteraz žiadne práva nestratili.

„Núdzový stav je ústavná možnosť prijať ho v takýchto kritických situáciách, aby boli chránené životy a zdravie ľudí,“ povedal Matovič. Núdzový stav má podľa jeho slov zamedziť napríklad prípadu, ak sa pre množstvo pozitívnych prípadov na Covid-19 rozhodnú niektorí zamestnanci nemocnice „odísť na PN“ a odmietli by chrániť životy a zdravie ľudí.

Predseda vlády odmieta kritiku, že pri schvaľovaní núdzového stavu chýbala predkladacia správa s vysvetlením, čo bude obmedzené, a čo nie. Matovič poukázal na Smer, a to ako vtedajšia vláda Petra Pellegriniho pri prvej vlne pandémie prijímala núdzový stav.

„Nech sa pozrú do zrkadla. Išli sme podľa toho, ako nám odporučili právnici,“ skonštatoval premiér. Poznamenal, že Pellegriniho vláda vyhlásenie núdzového stavu schválila pri zhruba 20 prípadoch ochorenia na Covid-19, kým v súčasnosti sa na Slovensku počet nových nakazených pohybuje denne na číslach zhruba 700 až 800. Opätovné vyhlásenie núdzového stavu Matovič teda považuje za adekvátne. Vyššie trestné sadzby sa majú podľa neho týkať skutkov, kde je „príčinná súvislosť priamo s pandémiou“.

Matovič upozornil, že na Slovensku je aktuálne 30-násobne viac prípadov na Covid-19 ako počas prvej vlny pandémie. „Vymklo sa nám to spod kontroly. Cez leto sme si užili dovolenky, bary. Sú tu haldy ľudí, ktorí to rozpálili na plné pecky,“ povedal. Obyvateľov SR vyzval, aby nepočúvali reči o tom, že Covid-19 je len obyčajná chrípka či nádcha. Rovnako, aby neverili konšpiráciám. Zároveň odporučil dodržiavať pravidlá, ako sú rozstupy, nosenie ochranných rúšok či hygiena rúk.

„Nemôžeme si dovoliť naďalej ignorovať pravidlá,“ skonštatoval. Štát sa podľa jeho slov aktuálne snaží prijímať také opatrenia, ktoré majú stlmiť nové čísla nakazených. Situácia sa podľa Matoviča dramaticky mení a nikto nemôže nič garantovať, čo bude o tri dni, o týždeň.

Nevylúčil ďalšie sprísnenie opatrení, podotkol však, že z hľadiska zodpovednosti to majú v rukách hlavne ľudia. „Sú tu oblasti, ktoré trpia, či kultúra, šport, či iné. Trpieť budú viac, ak budeme ignorovať pravidlá,“ uviedol Matovič.

Deklaruje, že štát prijíma také protiepidemické opatrenia, aby čo najmenej ublížil ekonomike a základným životným potrebám. Ak sa bude situácia s pandémiou na Slovensku dramaticky zhoršovať, nevylúčil, že budú musieť pracovať aj zdravotníci pozitívne testovaní na Covid-19.

Covid-19 opäť v domovoch sociálnych služieb

Viaceré Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR zaznamenali výskyt pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 v domovoch sociálnych služieb. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to uviedol na sociálnej sieti.

V územnej pôsobnosti RÚVZ Nové Zámky pribudlo v piatok podľa úradu k desiatim pozitívne testovaným pracovníkom zo zariadenia sociálnych služieb aj 24 klientov. „Počet pozitívne testovaných klientov ešte nemusí byť konečný, na časť výsledkov sa ešte čaká. Zdravotný stav klientov je pravidelne monitorovaný,“ spresnili hygienici.

Pozitívne prípady sú aj v zariadení sociálnych služieb v rámci RÚVZ Prievidza. „Celkovo 22 prípadov Covid-19 v ostatných dňoch potvrdili v zariadení sociálnych služieb na uzavretom oddelení. Celé toto oddelenie už bolo pretestované, pozitívnych je 19 klientov a traja členovia personálu,“ dodal úrad s tým, že osoby sú bez príznakov ochorenia a zariadenie je v karanténe.

V rámci pôsobnosti RÚVZ Dolný Kubín, Nitra a Bardejov pochádzajú nové pozitívne prípady podľa hygienikov najmä z rodinných osláv a svadieb.

© Autorské práva vyhradené

225 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19