OĽaNO a Za ľudí podporujú iniciatívu k vyhláseniu stavu klimatickej núdze, v SaS ju nepovažujú za „šťastnú“

Koaličné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strana Za ľudí podporujú petíciu Za klímu a iniciatívu, ktorá smeruje k vyhláseniu stavu klimatickej núdze Národnou radou SR (NR SR). V strane Sloboda a Solidarita (SaS) naopak nepovažujú vyhlásenie o stave klimatickej núdze za šťastné.

03.10.2020 12:48
Klíma Foto: ,
debata (8)

Klimatická kríza je podľa hnutia OĽaNO jav, s ktorým bude ľudstvo zápasiť počas celého 21. storočia. „Podporujeme preto iniciatívy ľudí, ktorí volajú po väčšej zodpovednosti voči tomu, ako sa k okolitému prostrediu správame,“ uviedol v tlačovej správe Martin Kalužák z mediálneho tímu hnutia.

Doplnil, že programové vyhlásenie vlády ráta s podporou energetických riešení pre nízkouhlíkové hospodárstvo a rozvoj obnoviteľných zdrojov energie, predovšetkým v podobe lokálnych zdrojov energie, „ale tak, aby nemali žiadny dopad na koncovú cenu elektriny, respektíve len minimálny“. Aktivity, ktoré pomáhajú znížiť uhlíkovú stopu na celom Slovensku, podporuje aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

Petíciu Za klímu a iniciatívu, ktorá smeruje vyhláseniu stavu klimatickej núdze parlamentom, víta aj strana Za ľudí. Podľa jej predsedníčky a ministerky informácií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej musí byť obnova Slovenska zelená a „radikálne inovatívna“.

„Zelená transformácia ekonomiky je zdrojom rozvoja, stimuluje inovácie a podporuje tvorbu nových pracovných miest. Životné prostredie a prírodné zdroje sú bohatstvom, ktoré nám zanechali predchádzajúce generácie a sú bohatstvom, ktoré my máme povinnosť odovzdať budúcim generáciám,“ ozrejmila Remišová.

V strane SaS nepovažujú vyhlásenie o stave klimatickej núdze za šťastné. „Altruistický prístup a apokalyptické predstavy našej klíme nepomôžu, praktické riešenia však áno, osobitne vtedy, keď sa ekologické správanie stane aj ekonomicky výhodné,“ myslí si predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Vláda musí podľa jej slov prioritne aktívne pristupovať k opatreniam na zmiernenie klimatickej zmeny a adaptáciu krajiny. „Jedine tak budeme krajinou, v ktorej bude symbióza aj medzi ekológiu a ekonomikou,“ dodala.

Cieľom iniciatívy Klíma ťa potrebuje, ktorá je organizátorom petície Za klímu, je vyhlásenie stavu klimatickej núdze parlamentom. Iniciátori petície zároveň žiadajú, aby NR SR zaviazala vládu podriaďovať schvaľovanie legislatívy a prípravu štátnych politík a projektov cieľu dosiahnutia uhlíkovej neutrality do roku 2040.

Iniciatívu podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová, osobnosti ako Michal Sabo, Viktor Vincze, Michal Kubovčík, Zuzana Kubovčíková Šebová, Táňa Pauhofová, komik Fero Joke či slovenské vysoké školy. Petíciu podpísalo vyše 50-tisíc ľudí.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) 28. septembra potvrdil, že 37 percent všetkých peňazí, ktoré Slovensko dostane z fondu obnovy Európskej únie (EÚ), pôjde na opatrenia na zmiernenie dopadov klimatických zmien.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #koalícia #Za ľudí #klimatická núdza #SASKA