Koronavírus útočí. Rekord posunul na 818 pozitívne testovaných

Slovensko má za sebou nielen rekordný týždeň, ale aj rekordný deň v počte pozitívne testovaných na koronavírus. Za sobotu ich bolo 818, testov 8 565.

04.10.2020 05:00 , aktualizované: 10:30
Marek Krajčí, Ján Mikas Foto: ,
Na snímke vpravo minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (vľavo) a vľavo hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie rezortu zdravotníctva k aktuálnej epidemiologickej situácii v piatok 2. októbra 2020 v Bratislave.
debata (328)

Premiér Igor Matovič požiadal ľudí, aby si nastavili v rodinách prísne vlastné normy.

„Chcem preto všetkých vás, ktorí si uvedomujete vážnosť tejto chvíle, aby ste napriek ochranným opatreniam prijatým hygienou, nasadili vo svojich rodinách výrazne prísnejšie vlastné pravidlá – prosím vás, nechoďte (ak je to i len trochu možné) na žiadne hromadné podujatie – športové, kultúrne, cirkevné…“

Ľuďom, ktorých nazval „kuvici“, odkázal: „Vás, kuvici, chcem požiadať o pár týždňov ticha. Vaše bludy, ktoré šírite, vaše prkotiny, ktoré zveličujete, vaše manipulácie, ktoré podsúvate … spoločnej veci a verejnému záujmu ničím nepomáhajú, nech sa akokoľvek tak tvárite. Práve naopak, spôsobujete ignoráciu opatrení, viac nakazení, viac úmrtí. Spamätajte sa, prosím.“

Neskôr pridal na facebook ďalší status, aby ľudia nežili v strachu a pomohli ekonomike.

„Buďme opatrní, ale život nezastavme – objednávajme si jedlo z reštaurácií, renovujme, najímajme si firmy a živnostníkov na rôzne opravy a služby, ktoré potrebujeme, atď … lebo oni nás potrebujú,“ povedal Matovič.

Pribudlo jedno úmrtie

Na Slovensku v sobotu pribudlo 818 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 13 139. Laboratóriá otestovali 8 565 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 35 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom pribudlo jedno úmrtie, celkový počet úmrtí na COVID-19 na Slovensku je tak na čísle 55. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Medzi pozitívne testovanými bolo 380 mužov a 438 žien vo veku od dvoch do 92 rokov. „Nový koronavírus sa v sobotu zachytil v regiónoch Bánovce nad Bebravou (3), Banská Bystrica (8), Banská Štiavnica (1), Bardejov (52), Bratislava (54), Brezno (2), Bytča (2), Čadca (2), Detva (9), Dolný Kubín (12), Dunajská Streda (8), Galanta (6), Gelnica (3), Hlohovec (3), Humenné (32), Ilava (5), Kežmarok (1), Komárno (12), Košice (64),“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Pozitívne testovaní boli aj v regiónoch Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov a Senec. Taktiež aj Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zlaté Moravce, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Žilina.

Z COVID-19 sa vyliečilo ďalších 35 ľudí, spolu už ochorenie prekonalo na Slovensku 4 828 osôb. Ministerstvo zdravotníctva v sobotu informovalo, že na pľúcnu formu ochorenia zomrela 18. septembra 81-ročná pacientka v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Celkový počet potvrdených úmrtí v SR je tak aktuálne na čísle 55.

„Počet ľudí hospitalizovaných v nemocniciach s novým koronavírusom alebo s podozrením naň sa oproti predchádzajúcemu dňu nezmenil, je to podľa aktuálnych štatistík 275 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 238 osôb,“ spresnil rezort zdravotníctva. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 13 ľudí. Aktuálne podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 24 pacientov s ochorením COVID-19.

Od začiatku vypuknutia ochorenia sa v krajine urobilo 492 902 labora­tórnych testov. Doteraz bolo pozitívne testovaných 13 139 ľudí. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku momentálne 8 256.

Tisícka infikovaných denne. Už na budúci týždeň

Ďalší rekord v dennom prírastku nových infikovaných koronavírusom a čoraz červenšie Slovensko. Tak by sa dal zhrnúť vývoj pandémie na Slovensku za ostatný týždeň.

V stredu pribudlo 797 nových pacientov, vo štvrtok 679 a v piatok 704. „Slovensko ešte pred týždňom bolo v žltých farbách, menia sa do oranžovej až červenej,“ upozornil po pravidelnom piatkovom stretnutí s konzíliom odborníkov minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dodal, že sa zdvojnásobil počet hospitalizovaných, zo 119 na 215 (po piatku ich už bolo 275), stúpol aj počet pacientov, ktorí sú umiestnení na JIS a pripojených na pľúcne ventilácie.

Krajčí si je takmer istý, že na budúci týždeň denný prírastok prekoná počet tisíc. „Ešte pred týždňom sme predpokladali, že počty infikovaných sa zdvojnásobia za dvadsať dní. Teraz je to za osem dní.“ podotkol.

zväčšiť
rizikové okresy, koronavírus, graf

Pomôžu vojaci

Krajčí priznal, že regionálne úrady verejného zdravotníctva potrebujú pomoc pri dohľadávaní tzv. kontaktov, teda ľudí, ktorí boli v priamom kontakte s infikovaným. Hygienikom a epidemiológom by mali zrejme už na budúci týždeň pomôcť študenti lekárskych fakúlt a verejného zdravotníctva. „Začali sme rokovania s ozbrojenými silami, aj oni by mohli pomáhať s dohľadávaním infikovaných pacientov,“ poznamenal Krajčí s tým, že rokovania sú čerstvé, iba z piatka.

Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov, dodal, že pomáhať budú aj študenti verejného zdravotníctva tretieho ročníka bakalárskeho a prvého a druhého ročníka magisterského štúdia. Podľa neho je dôležité, aby boli rovnomerne rozmiestnení po Slovensku. „Spolu so študentmi piateho ročníka lekárskych fakúlt ich vieme aktivovať v priebehu budúceho týždňa,“ myslí si Jarčuška.

Situáciu na regionálnych úradoch zachraňujú aj bývalí pracovníci či tí, ktorí už odišli do dôchodku, potvrdil aj hlavný hygienik Ján Mikas. „Ťažko povedať, kedy nebudeme stíhať dohľadávať kontakty. Bude to závisieť od toho, ako budú prípady rozložené po Slovensku. Teraz majú najviac práce na Orave v Dolnom Kubíne, tam musíme najviac pomáhať,“ podotkol Mikas. Podľa ministra Krajčího by sa situácia mala zlepšiť, na budúci rok by epidemiológovia mali dostať 24 miliónov eur, aby dokázali nalákať nových ľudí

Hrozba: hromadné podujatia

Minister upriamil pozornosť aj na vyšší počet pacientov nad 65 rokov. Najviac ich je hospitalizovaných v Žilinskom kraji. Opäť varoval pred hromadnými podujatiami. „Každý, kto sa zúčastní v tejto situácii na hromadnom podujatí, je vo vysokom riziku, že bude v kontakte s infikovaným človekom,“ obhajoval Krajčí rozhodnutie o zrušení hromadných podujatí. To podľa neho platí pre všetky vekové kategórie.

Vírus zatvára aj školy. Dosiaľ je ich úplne zatvorených 47 škôl, najviac v okresoch Námestovo, Bardejov, Svidník a Nitra. Po celom Slovensku je zatvorených 495 tried, najviac v Námestove, Starej Ľubovni, ale aj v okresoch Zvolen, Martin, Nitra a Bratislava. Takže aktuálne je doma, čiže nechodí do školy 18 992 žiakov.

Vraj vakcín je dosť

Krajčí odporúča dať sa zaočkovať proti chrípke koncom októbra. Podľa neho je vakcín momentálne dostatok. „Odstránili sme administratívnu chybu jednej firmy, ktorej vakcína vypadla z plnej úhrady poisťovňami. Teraz je už tiež plne hradená,“ pokračoval minister.

Lekárne však zatiaľ hlásia nedostatok vakcín proti chrípke, keďže sa tento rok chce dať zaočkovať oveľa viac ľudí ako vlani.

Keďže vakcína chráni štyri až štyri a pol mesiaca, odporúča dať sa zaočkovať koncom októbra. Tak by mal byť človek chránený koncom zimy až začiatkom jari, keď sa predpokladá vrchol chrípkovej sezóny.

Krajčí sa odstúpiť nechystá

Pri zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii český minister zdravotníctva Adam Vojtěch odstúpil zo svojho postu. Minulý týždeň ho nahradil Roman Prymula.

Slovenský minister zdravotníctva Krajčí jeho vzor nasledovať nechce, ale ak nebude mať podporu kolegov a verejnosti, zváži to. „Keď ma budete veľmi lámať aby som to vzdal, ja som na krajíčku. Keď nebudem mať podporu od svojich kolegov, premiéra a verejnosti, nič ma tu nedrží. Zatiaľ však urobím všetko, čo viem,“ tvrdí Krajčí.

Dodal, že zatiaľ má podporu aj priamo od premiéra.

328 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus