Pribudlo 353 infikovaných, Matovič nevylúčil sprísnenie opatrení

Najviac pozitívne testovaných ľudí za nedeľu je z Bratislavy, ale tesne pri nej sú Bardejov a Stropkov. Na ventilácii je 24 ľudí. Premiér nevylúčil sprísnenie opatrení, ak sa situácia nezlepší.

05.10.2020 10:18 , aktualizované: 22:49
debata (169)

V nedeľu počet pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 stúpol o ďalších 353 osôb, ukončených vyšetrení bolo 3 382. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 je 55. Vyliečilo sa ďalších 37 ľudí, celkovo sa už zotavilo 4 865 pacientov, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (34), Bardejov (31), Stropkov (30), Dunajská Streda (19), Prievidza (16), Svidník (14), Žilina (14), Stará Ľubovňa (13), Trnava (13), Michalovce (12), Vranov nad Topľou (12), Nové Zámky (11), Sobrance (11), Trenčín (11), Malacky (9), Košice (7) a Spišská Nová Ves (7).

Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Čadca, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Prešov, štyri prípady mali okresy Banská Bystrica, Galanta, Humenné, Ružomberok, Sabinov, Senica, Trebišov, po tri prípady mali okresy Komárno, Pezinok, Senec a Tvrdošín. Dva prípady mali okresy Košice a okolie, Liptovský Mikuláš, Partizánske, Poprad, Skalica, jeden prípad zaznamenali okresy Dolný Kubín, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Kežmarok, Levice, Levoča, Martin, Myjava, Piešťany, Považská Bystrica, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Snina, Topoľčany, Zlaté Moravce, Zvolen a Žiar nad Hronom. Je medzi nimi 181 žien a 172 mužov, sú vo veku od 1 do 93 rokov.

V nemocniciach je hospitalizovaných 279 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 242 z nich. Na JIS je 13 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 24 pacientov.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je doteraz 13 492, od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás urobilo 496 284 labora­tórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 8 572.

Premiér nevylúčil sprísnenie opatrení, ak sa situácia nezlepší

Premiér Igor Matovič (OĽANO) nevylúčil prísnejšie opatrenia, ak sa bude situácia s novým koronavírusom na Slovensku zhoršovať. Ako uviedol v pondelkovej mimoriadnej relácii Druhá vlna na RTVS, chce, aby čísla infikovaných budúci týždeň začali klesať. Zdôraznil, že jeho záujmom je minimalizovať straty na zdraví a ľudských životoch.

„Túžim po tom, aby sme sa do budúceho týždňa prebúdzali s tým, že nám čísla budú klesať,“ zdôraznil. Vyzval ľudí, aby sa zomkli a spoločne bojovali proti koronavírusu. Výsledky opatrení prijaté počas minulého týždňa by sa mohli podľa jeho slov prejaviť do dvoch týždňov, čiže počas nasledujúceho týždňa. Priznal, že pre situáciu aj zle spáva.

Pripomenul, že pandémia nového koronavírusu priniesla najväčšiu ekonomickú krízu po 2. svetovej vojne. Zopakoval, že vďaka tomu, že Slovensko počas prvej vlny „zabralo“, bolo v boji úspešné. Význam vidí v dodržiavaní zásady rúško odstup ruky a spolupatričnosti s najslabšími.

Poukázal tiež na výmysly a hoaxy, ktoré sa šíria v súvislosti s ochorením COVID-19. Počas troch mesiacov podľa jeho slov zosilneli hlasy tých, ktorí dokázali nový koronavírus spochybniť. Upozornil, že tretina ľudí považuje toto ochorenie za výmysel.

Predseda vlády tiež povedal, že mu vždy pôjde o zdravie a životy ľudí než o politické preferencie. Počas leta sa podľa jeho slov nezaháľalo, dokúpili sa zásoby do štátnych hmotných rezerv, vytvoril sa pandemický plán či Pandemická komisia vlády SR. Priznal však, že bolo chybou počas leta nekomunikovať problém koronavírusu.

Dodal tiež, že nemá najmenší problém sa stretnúť so športovcami či kultúrnou obcou a ministrami. Pomôcť treba podľa jeho slov aj cestovným agentúram či napríklad dopravcom. Uznal, že niektorí mohli pociťovať, že nemali dostatočnú finančnú kompenzáciu.

Medzi novými prípadmi COVID-19 v Bratislavskom kraji sú najmä dohľadané prípady

Medzi najnovšími prípadmi ochorenia COVID-19 v Bratislavskom kraji sú najmä aktívne dohľadané kontakty už pozitívnych osôb, ktorí boli vyšetrovaní počas posledných dní, väčšinou ide o úzke kontakty v rámci rodín, priateľov, pracoviska či školského alebo predškolského zariadenia. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlavného mesta Bratislavy.

Hygienici ojedinele objavili aj sporadické prípady nového koronavírusu. „Najmladšou osobu je deväťročné dieťa z okresu Bratislava IV – Devínska Nová Ves, najstaršou je 73-ročná žena z Dúbravky. Nové prípady evidujeme vo všetkých okresoch Bratislavského kraja, pričom najviac ich pribudlo v hlavnom meste a v okrese Malacky,“ spresni regionálny úrad.

Ako ďalej doplnil, v Bratislavskom kraji boli nariadené karanténne opatrenia na dvoch gymnáziách, ide o Bilingválne gymnázium C. S. Lewisa a o Galileo School na Dudvážskej ulici. Ďalej ide o Súkromnú športovú strednú odbornú školu M. C. Sklodowskej 1, Základnú školu I. Bukovčana v Bratislave a o komunitné ubytovacie zariadenie v rámci Bilingválneho gymnázia v Bratislave.

Regionálny úrad doplnil, že vždy išlo o zatvorenie tried, a nie celej školy. „Väčšinou sa nový koronavírus potvrdil u detí, respektíve študentov a v jednom prípade bol pozitívny pedagogický pracovník školského zariadenia,“ dodal.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus