Trump odišiel z nemocnice, opäť rozbehne kampaň

Americký prezident Donald Trump sa vrátil z nemocnice do Bieleho doma a chce rýchlo pokračovať v predvolebnej kampani.

06.10.2020 06:25 , aktualizované: 20:49
koronavírus, Donald Trump Foto: ,
Donald Trump sa vracia z nemocnice do Bieleho domu.
debata (66)

20:49 V Česku pribudlo v utorok do 18.00 h 1 611 osôb nakazených novým druhom koronavírusu, čo je viac ako za rovnakú dobu v pondelok. Oproti predošlému dňu pribudlo aj 31 súvisiacich úmrtí, z ktorých však len osem pripadá na utorok. Vyplýva z údajov zverejnených na webe českého ministerstva zdravotníctva, o ktorých informoval portál Novinky.cz a televízia ČT24.

Od začiatku pandémie zaznamenali v ČR 87 176 a 789 úmrtí. Momentálne je tam nakazených 37 673 ľudí, pričom z ochorenia COVID-19 sa už vyliečilo 48 714.

18:32 Sociálna sieť Facebook dnes odstránila príspevok z oficiálneho účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa kvôli porušeniu pravidiel zameraných proti dezinformáciám o Covide-19. S odvolaním sa na hovorcu spoločnosti Andyho Stonea o tom informovala televízia CNN. Trumpove vyjadrenie koronavírus prezentovalo ako menšiu hrozbu, než je bežná chrípka.

„Naučili sme sa s ňou (chrípkou) žiť, rovnako ako sa učíme žiť s Covidom,“ odkázal dnes americký prezident, ktorý sa sám týmto ochorením nakazil. Dodal, že Covid-19 je „u väčšiny populácie oveľa menej smrtiaci“ ako chrípka, hoci doterajšie poznatky nasvedčujú opaku. Len v Spojených štátoch je s epidémiou spájaných už okolo 210-tisíc úmrtí, zatiaľ čo tamojšie Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedlo, že chrípka od roku 2010 v krajine spôsobila medzi 12-tisíc a 61-tisíc úmrtiami ročne.

17:40 Americký prezident Donald Trump v utorok na sociálnej sieti Twitter napísal, že sa teší na ďalšiu prezidentskú debatu s demokratickým vyzývateľom Joeom Bidenom, ktorá sa má konať 15. októbra. Trump to vyhlásil napriek tomu, že len v pondelok ho prepustili z nemocnice, kde sa liečil na ochorenie Covid-19 spôsobené novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Teším sa na (prezidentskú) debatu vo štvrtok večer 15. októbra v Miami. Bude to skvelé!“ napísal Trump na Twitteri. Krátko predtým na sociálnej sieti uviedol, že sa „cíti skvele“.

16:43 Maďarský parlament dnes jednohlasne schválil výrazné zvýšenie platov lekárov. Počas niekoľkých nasledujúcich rokov by sa ich príjem mal zvýšiť takmer o dvojnásobok, informovala maďarská tlačová agentúra MTI. Podľa agentúry APA poslanci reagovali na zvýšenú záťaž zdravotníkov v čase koronakrízy, k zvýšeniu platov ale pristúpili aj kvôli obavám z odchodu lekárov do zahraničia.

Na základe prijatého zákona sa majú postupne upraviť mzdy lekárov, a to v troch etapách v rokoch 2021–2023. Nový zákon pričom stanovuje aj rozsah zvýšenia platov.

V prípade začínajúcich lekárov bude na budúci rok upravený základný plat podľa tohto zákona na 481-tisíc forintov (1340 eur), pričom v roku 2023 bude nástupný plat lekára už 687-tisíc forintov (1914 eur). Lekár s vyše 41-ročnou praxou dostane v roku 2021 základný plat vo výške 1,6 milióna forintov (4458 eur) a od roku 2023 už 2,38 milióna forintov (6632 eur).

15:35 Kríza spôsobená pandémiou koronavírusu sa musí pre Britániu stať katalyzátorom významných zmien, pretože návrat do stavu pred jej vypuknutím už nebude možný. Počas prejavu na straníckej konferencii vládnej Konzervatívnej strany to dnes povedal premiér Boris Johnson. Jednou z hlavných úloh je podľa neho transformácia energetického sektora a väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov. Produkcia elektriny z vetra by sa mala do desiatich rokov zoštvornásobiť.

"Zažili sme príliš veľa frustrácie a ťažkostí, než aby sme prijali status quo a mysleli si, že život môže ísť ďalej ako predtým…To sa nestane, pretože dejiny nás učia, že veľké udalosti akými sú vojny, hladomory a epidémie, udalosti, ktoré sa rovnako ako tento vírus týkajú väčšiny ľudstva, len tak nezmizne…Naším cieľom nemôže byť návrat do normálu. To nestačí, "povedal Johnson v prejave, ktorý účastníci konferencie sledovali virtuálne.

15:11 Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda vlády Igor Matovič a členovia jeho vlády by sa nemali zúčastniť na bezpečnostnom fóre Globsec, ktoré sa bude konať v Bratislave 7. a 8. októbra. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda opozičnej strany Smer Robert Fico.

„Usporiadanie tejto konferencie je pri všetkej úcte k nej bezpečnostným a zdravotným rizikom pre občanov Slovenskej republiky. Bolo by preto pekným gestom, keby šli najvyšší ústavní činitelia slovenským občanom príkladom a na tejto konferencii sa nezúčastnili," uviedol Fico. (sita)

15:01 Európsky parlament (EP) v Bruseli má od pondelka – od otvorenia októbrového plenárneho zasadnutia – k dispozícii vlastné testovacie centrum na nový typ koronavírusu. Toto zariadenie je od 5. októbra plne funkčné a má kapacitu vykonať 200 testov za deň. Podľa minulotýždňovej informácie kvestorov Európskeho parlamentu však ide iba o počiatočnú kapacitu a už v najbližšom čase bude možné vykonať oveľa viac denných testov.

V EP je po odchode poslancov z Británie 705 zákonodarcov z 27 členských krajín EÚ a aj napriek obmedzeniam počas koronakrízy chodí do budovy niekoľko stoviek zamestnancov, novinárov a návštevníkov z iných inštitúcií EÚ.

Nové testovacie stredisko v garážových priestoroch budovy parlamentu umožní otestovať europoslancov a zamestnancov EP priamo na mieste, pričom výsledky by mali byť dostupné do 24 hodín. Výsledky testov bude mať k dispozícii aj lekárska služba europarlamentu.

Pre poslancov ide o dôležitú informáciu. Hoci majú diplomatickú výnimku a po príchode z epidemiologicky „červeného Belgicka“ do domovskej krajiny nemusia nastúpiť do povinnej karantény, vedia, že je dobré mať možnosť sa preukázať čerstvým testom na Covid-19. Okrem testovacieho centra na Covid-19 všetky osoby, ktoré vstúpia do budovy europarlamentu, ešte pred vykonaním bezpečnostnej kontroly prejdú cez bránu, ktorá automaticky zmeria ich telesnú teplotu.

14:11 V Rusku za uplynulý deň pribudlo 11 615 ľudí nakazených koronavírusom, čo je najvyšší údaj od 11. mája. Veľká časť infikovaných – 4082 – pripadá na Moskvu. Podľa štábu zriadeného pre riešenie epidémie asi 28 percent novo nakazených nevykazuje žiadne symptómy.

Za uplynulých 24 hodín s Covidom-19 zomrelo 188 pacientov, celkovo má Rusko už 21 663 úmrtí. Od začiatku epidémie sa v krajine potvrdil koronavírus u viac ako 1,2 milióna ľudí.

13:54 Čína vedie rokovania, aby jej lokálne vyrábané vakcíny proti ochoreniu Covid-19 posúdila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), čo je krok smerujúci k poskytnutiu týchto vakcín na medzinárodné použitie. V utorok o tom informovala predstaviteľka WHO Socorro Escalanteová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters.

Lokálne vyrábané očkovacie látky podali v Číne státisícom najnutnejších pracovníkov a iným skupinám obyvateľov pokladaných za vysoko ohrozených koronavírusom, hoci klinické testy ešte neboli úplne ukončené. A práve to vyvoláva obavy odborníkov z bezpečnosti.

Čína má najmenej štyri experimentálne vakcíny proti Covidu-19 v poslednom štádiu klinických testov – dve vyvíja štátom podporovaná spoločnosť China National Biotec Group (CNBG) a zvyšné dve sú od firiem Sinovac Biotech a CanSino Biologics.

Testujú ich v krajinách ako Pakistan, Indonézia, Brazília, Rusko a Spojené arabské emiráty (SAE). SAE minulý mesiac schválili vakcínu CNBG na núdzové použitie, čo bolo prvé zahraničné núdzové povolenie jednej z čínskych vakcín – len šesť týždňov po začatí testov na ľuďoch v SAE, pripomenula agentúra Reuters.

13:31 Poľsko hlásilo v utorok denný rekord 58 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Na Twitteri to v utorok napísalo ministerstvo zdravotníctva. Údaje ukázali aj prudký nárast v počtoch ľudí napojených na pľúcny ventilátor a nemocničných lôžok obsadených pacientmi s ochorením Covid-19. Píše o tom tlačová agentúra Reuters.

Krajina hlásila v utorok aj 2236 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je blízko k sobotňajšiemu rekordu 2367 prípadov. Poľsko s 38 miliónmi obyvateľov zaznamenalo celkovo 104 316 prípadov infekcie a tiež 2717 úmrtí, ale to sú oveľa nižšie údaje než v mnohých iných európskych krajinách.

Ministerstvo dodalo, že k utorku bolo na ventilátor napojených 263 ľudí a pacientov s ochorením Covid-19 na nemocničných lôžkach bolo 3719 – v porovnaní so 141 ľuďmi na ventilátoroch a 2399 na lôžkach pred týždňom.

„Čoraz viac ľudí je posielaných na liečbu do nemocnice, ale zároveň sa čoraz viac ľudí dostáva na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pretože potrebujú liečbu s ventilátorom. Je to veľmi znepokojujúce,“ povedal námestník ministra zdravotníctva Waldemar Kraska pre súkromnú televíznu stanicu Polsat News. K mediálnym správam, že Poľsku dochádza liek remdezivir na Covid-19, Kraska povedal, že niektoré nemocnice ho nemajú.

12:30 Írska vláda zavádza prísnejšie opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy Covid-19, aby tak predišla lockdownu navrhovanému Národným tímom pre mimoriadny stav verejného zdravia (National Public Health Emergency Team – NPHET).

Vládna koalícia odmietla zaviesť piaty a zároveň najvyšší stupeň ochrany z vládneho „Plánu na život s Covidom-19“ (Plan for Living with COVID-19), a namiesto toho sa rozhodla zaviesť miernejšie, treťostupňové opatrenia.

Opatrenia 3. stupňa, ktoré by mali vstúpiť do platnosti od utorka, zakazujú obyvateľom cestovať za hranice okresov. Najviac šesť osôb z jednej domácnosti môže navštíviť inú domácnosť, pričom ostatné spoločenské podujatia a rodinné stretnutia sú zakázané. Tieto prísnejšie opatrenia sa dotknú aj barov a reštaurácií. Podniky, ktoré nepodávajú jedlo, môžu obsluhovať len vonku, a to najviac 15 hostí. Tie, ktoré jedlo nepodávajú, budú zatvorené. Školy a škôlky zostávajú otvorené, avšak nepovoľujú sa žiadne spoločenské ani športové aktivity. Takisto sa zatvoria aj múzeá a priestory určené na kultúrne podujatia.

„Prechod na vyšší stupeň opatrení bez primeranej podpory pre pracujúcich, rodiny a služobný sektor by mal katastrofálne následky,“ uviedla v pondelok na sociálnej sieti Twitter predsedníčka írskej republikánskej strany Sinn Féinn Mary Lou McDonaldová.

12:11 Japonské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že obchodným cestujúcim z Južnej Kórey od štvrtka 8. októbra povolí vstup do krajiny bez povinnosti absolvovať 14-dňovú karanténu v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v utorok agentúra Jonhap.

Povolenie sa vzťahuje na obchodných cestujúcich, ktorí v Japonsku plánujú krátkodobý pobyt v dĺžke maximálne 90 dní. Tieto osoby nebudú musieť absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu v prípade, že budú mať víza založené na potvrdenom negatívnom teste na koronavírus, ktorý nie je starší ako 72 hodín, a písomné vysvetlenie svojich cestovateľských plánov.

11:32 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok varovala európske krajiny pred „únavou z pandémie“, ktorá podľa nej ohrozuje na kontinente úsilie zamerané na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Aj keď sa únava (z krízy) zisťuje rôznymi spôsobmi a jej úroveň sa v jednotlivých krajinách líši, odhaduje sa, že v niektorých prípadoch teraz dosahuje viac ako 60 percent,“ uviedol šéf sekcie WHO pre Európu Hans Kluge. Povedal, že výpočet je založený na „súhrnných údajoch z prieskumov krajín celého regiónu“.

Občania za posledných osem mesiacov priniesli „obrovské obete“, aby zabránili šíreniu koronavírusu, uviedol Kluge. Za takýchto okolností je podľa jeho slov „ľahké a prirodzené cítiť sa apaticky a domotivovane, prežívať únavu“. Kluge vyzval európske úrady, aby počúvali verejnosť a pri spolupráci s ňou používali „nové a inovatívne spôsoby“ s cieľom oživiť boj proti ochoreniu Covid-19, ktorý sa v celej Európe ďalej šíri.

10:58 Vláda Spojených štátov zablokovala novú smernicu Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (Food and Drug Administration – FDA), ktorej účelom bolo overiť bezpečnosť vakcíny na ochorenie Covid-19 pred jej schválením na použitie. V utorok o tom informovala agentúra AP.

Smernica požadovala od farmaceutických firiem, aby kontrolovali zdravotný stav účastníkov klinických testov najmenej dva mesiace po očkovaní, a to za účelom odhaliť možné vedľajšie účinky vakcíny. Nemenovaný americký činiteľ uviedol, že na zavedenie tejto smernice, ktorá by oneskorila uvedenie vakcíny na trh, „nie je klinický ani lekársky dôvod.“ Prezident USA Donald Trump už viackrát vyhlásil, že vakcína by mohla byť tzv. núdzovo schválená ešte pred prezidentskými voľbami 3. novembra, pripomína AP.

Vakcíny schválené v skrátenom konaní, ktoré má nižšie štandardy bezpečnosti a efektivity, by pravdepodobne mali byť podávané osobám, ktoré sú vystavené vyššiemu riziku nákazy alebo ťažkého priebehu ochorenia Covid-19.

10:42 Demokratický kandidát prezidentských volieb v USA Joe Biden v noci na utorok kritizoval prezidenta USA Donalda Trumpa za jeho výrok, že Američania by sa nemali báť ochorenia Covid-19 a nenechať ho, aby ovládol ich životy. Trump to vyhlásil v situácii, keď on sám i jeho manželka Melania patria k nakazeným. „Povedzte to 205 000 rodinám, ktoré (počas epidémie) o niekoho prišli,“ odkázal Trumpovi Biden.

10:37 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 4348 na celkovo 234 584, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe Covid-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 90 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 4 520.

Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 2 149 ľudí, od začiatku pandémie už 103 401. Najvyšší počet nových prípadov koronavírusu zaznamenali v Charkovskej oblasti (446), v hlavnom meste Kyjev (286), v Sumskej oblasti (282), v Doneckej oblasti (226) a v Dnepropetrovskej oblasti (206).

10:12 V pondelok potvrdili na Slovensku 320 pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19. Od prepuknutia ochorenia tak evidujeme už 13 812 infikovaných ľudí. Laboratóriá vykonali 3 750 testov. Viac v tomto článku.

9:51 V Maďarsku pribudlo za uplynulý deň 818 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo rekordných 20 pacientov. Informovala o tom vláda v utorok na svojej stránke koronaviru.gov­.hu.

Celkový počet infikovaných vírusom SARS-CoV-2 dosiahol už 32 298 a počet úmrtí súvisiacich s Covid-19 stúpol na 853. Z nákazy sa zotavilo 8723 osôb. Aktuálne je v krajine nakazených 22 722 ľudí, z ktorých 35 percent je z Budapešti. V nemocničnom ošetrení je 627 pacientov, napojených na umelú pľúcnu ventiláciu je z nich 37.

9:37 Po pozitívnom teste na koronavírus u považskobys­trického primátora a viceprimátora bude mestský úrad fungovať v obmedzenom režime. Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie, kultúry a medzinárodnej spolupráce považskobystrickej radnice Miluše Kollárová, na testy pôjdu poslanci mestského zastupiteľstva a niekoľko desiatok zamestnancov mestského úradu. Radnica zrušila aj štvrtkové zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Poslancov a zamestnancov mestského úradu budú podľa Kollárovej testovať v stredu, nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici vyčlenila na testovanie poslancov a pracovníkov úradu mimoriadny odberný deň. Zvyčajne sa v Považskej Bystrici testuje v utorok a v piatok.

9:24 Po považskobystrickom viceprimátorovi Jánovi Panákovi mal pozitívny test na koronavírus aj primátor mesta Karol Janas. Informoval o tom na sociálnej sieti. Choroby sa nevyhýbajú nikomu a aj mne bol podobne ako viacerým Považskobystričanom diagnostikovaný Covid-19. Myslím si, že takéto veci netreba tajiť, ale treba o nich otvorene hovoriť. Choroba má zatiaľ u mňa mierny priebeh, verím, že to tak aj zostane. Držme si navzájom palce, aby sme to všetci v zdraví zvládli, informoval Janas na svojom profile.

8:58 V Českej republike pribudlo za pondelok 3 119 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, vyplýva podľa z údajov zverejnených v noci na utorok na webe českého ministerstva zdravotníctva. V spojitosti s ochorením Covid-19 eviduje Česko 758 úmrtí, v pondelok ich tak pribudlo 11. Počet aktívnych prípadov je 38 172 a z ochorenia sa vyliečilo 46 636 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 1 242 pacientov. Od začiatku pandémie v Česku potvrdili 85 566 prípadov nákazy.

Za nedeľu pribudlo v Česku 1841 potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, čo bol doteraz najvyšší nedeľňajší nárast. Na dôsledky nákazy zomrelo v nedeľu 24 osôb, najviac za jeden deň od začiatku pandémie. Podľa spravodajského serveru tn.nova.cz. je momentálne najhoršia situácia v okrese Uherské Hradiště, kde sa koronavírus za posledný týždeň potvrdil v prepočte u viac ako 380 osôb na 100 000 obyvateľov.

7:25 Počas pandémie koronavírusu celosvetovo stúpla počítačová kriminalita, najmä v prípadoch podvodov na internete a detskej pornografie. Vyplýva to z najnovšej správy európskeho policajného úradu Europol, o ktorej podľa TASR informovala agentúra AFP. K nárastu internetových podvodov výrazne prispel fakt, že ľudia počas pandémie trávia omnoho viac času na internete ako za normálnych okolností, ako aj strach z nákazy, približuje tohtoročná správa na tému počítačovej kriminality.

„Podvodníci rýchlo využili pandémiu tak, aby zaútočili na nevinných ľudí s cieľom predať im produkty, o ktorých tvrdili, že zabránia (ochoreniu) Covid-19 alebo ho vyliečia,“ píše sa v správe. V počiatočných fázach karanténnych opatrení, keď bolo občanom nariadené zostať doma, Europol tiež zaznamenal nárast množstva detskej pornografie a materiálov s obsahom sexuálneho zneužívania mladistvých, zverejnených na tzv. darkwebe.

7:10 Mexiko hlási rekordný denný nárast prípadov koronavírusu. Pribudlo ich 28 115. Takisto rekordných je 2 789 úmrtí. Informovalo o tom v pondelok podľa agentúry Reuters mexickej ministerstvo zdravotníctva, ktoré ale zdôraznilo, že vysoké prírastky sú spôsobené zmenou klasifikácie niektorých prípadov nákazy a úmrtia.

Predchádzajúci deň Mexiko evidovalo 3 712 novo infikovaných a 208 nových úmrtí. V Mexiku sa doteraz preukázateľne nakazilo 789 780 ľudí a 81 877 ľudí s Covidom-19 zomrelo. Mexické ministerstvo zdravotníctva upozornilo, že skokový nárast prípadov infekcie a úmrtia zahŕňa prípady siahajúce až do júna. Ministerstvo totiž rozšírilo definíciu nových prípadov. Teraz sú medzi nakazenými zahrnutí aj ľudia, ktorí mali príznaky a kontakty s pozitívne testovanými, bez toho, aby boli sami testovaní.

6:35 Americký prezident Donald Trump sa po hospitalizácii pre koronavírus SARS-CoV-2 vrátil v pondelok podvečer miestneho času do Bieleho domu. Informovala o tom podľa TASR televízia CNN. Krátko pred svojím prepustením z vojenskej nemocnice Walter Reed Army Medical Center prezident Trump prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že sa „čoskoro vráti“ ku kampani pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. novembra. Televízia CNN i ďalšie televízne stanice Trumpov odchod z nemocnice vysielali v priamom prenose.

Trump – s rúškom na tvári – vyšiel najprv z budovy nemocnice a potom po schodoch zostúpil k vozidlu triedy SUV, ktoré ho odviezlo k vrtuľníku pripravenému na let k Bielemu domu, kde stroj americkej námornej pechoty pristál po krátkom lete. Po vystúpení z vrtuľníka Trump bez pomoci vyšiel po vonkajšom schodišti. Pred vchodom do budovy si sňal rúško, chvíľu postál a pózoval pre fotografov, potom zasalutoval a vošiel do svojej rezidencie.

Video: Prezident USA Donald Trump sa vrátil do Bieleho domu (začiatok 4:17:22).

Prezident USA pri odchode z nemocnice nemal žiadne vyhlásenie pre novinárov, povedal im len: „Ďakujem veľmi pekne“. Niekoľkokrát bojovne zovrel v ruku v päsť alebo urobil gesto „palec hore“. Očakáva sa, že 74-ročný Trump bude pokračovať v zotavovaní v Bielom dome, kde sa o neho bude nepretržite starať tím lekárov a zdravotných sestier. Jeho lekár, Sean Conley, v pondelok novinárom povedal, že Trump je stále infekčný. K Trumpovmu návratu dochádza v okamihu, keď Biely dom ešte len zisťuje veľkosť ohniska nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý zistili už u tucta blízkych kontaktov prezidenta.

6:30 Francúzske úrady v pondelok oznámili 5 084 novo nakazených, oproti sobotňajšiemu rekordnému prírastku ide o značný pokles. Nižšia bilancia je však po víkende bežná, keďže sa vykonáva menej testov. Počet novo hospitalizovaných pacientov prvýkrát od 12. apríla prekročil 300, píše agentúra Reuters.

Vo Francúzsku je teraz v nemocniciach 7 294 ľudí nakazených koronavírusom, z ktorých je zhruba 1 400 na jednotkách intenzívnej starostlivosti – to je najviac od 28. mája. Najvyšší stupeň výstrahy začne od utorka platiť v Paríži, kde sa na dva týždne uzavrú bary, posilňovne či plavárne.

6:25 Britská vláda začala vyšetrovanie chyby v britskom systéme, ktorý zhromažďuje dáta o nakazených s Covidom-19. Kvôli problému sa v systéme neobjavili informácie o 15 841 ľuďoch, u ktorých sa koronavírusová nákaza preukázala. Infikovaní síce dostali informácie o pozitívnom výsledku testu, kvôli problémom sa však zdržalo trasovanie ich kontaktov, a to až o týždeň.

Predtým neohlásené prípady britské úrady pridali k víkendovým bilanciám nakazených, v sobotu teda Spojené kráľovstvo ohlásilo 12 872 nakazených a v nedeľu 22 961. Viac ako 66-miliónová Británia hlási z celej Európy najvyšší počet mŕtvych s Covidom-19, úrady zaznamenali viac ako 42 000 úmrtí.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus