Z takmer 4-tisíc testov bolo 320 pozitívnych

Na Slovensku pribudlo 320 nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo evidujeme 13 812 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili laboratóriá spolu 3 750 testov. Informovalo o tom na svojej webovej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

06.10.2020 10:07 , aktualizované: 16:37
test, koronavírus Foto: ,
Fakultná nemocnica Trenčín.
debata (124)

Nepribudlo žiadne úmrtie pacienta na COVID-19, na Slovensku ich aktuálne evidujeme 55. Vyliečilo sa ďalších 162 pacientov, počet ľudí, ktorí prekonali ochorenie, tak na Slovensku stúpol na 5 027.

V nemocniciach je hospitalizovaných 311 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 264 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 13 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 24 pacientov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 8 730. Ministerstvo zdravotníctva to uviedlo na svojej webovej stránke.

Najviac pozitívnych prípadov mal okres Bratislava, testy odhalili 27 infikovaných. Okres Prešov eviduje 24 nových prípadov, okresy Banská Bystrica a Bardejov 22, okres Košice 20. Okresy Dolný Kubín a Trenčín majú 17 nakazených, okres Stará Ľubovňa 16, okres Trnava 15 a okres Nitra 12. Pozitívny výsledok testov malo deväť ľudí v okrese Myjava, sedem v okresoch Brezno, Detva a Skalica a šesť v okresoch Gelnica, Svidník a Trebišov.

Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Námestovo, Sabinov a Zvolen, štyri prípady mali okresy Košice a okolie, Krupina, Piešťany, Stropkov a po tri prípady mali okresy Humenné, Levice, Michalovce, Spišská Nová Ves a Tvrdošín. Dva prípady boli v okresoch Bánovce nad Bebravou, Čadca, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Nové Zámky, Pezinok, Prievidza, Sobrance, Topoľčany, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Žilina, jeden prípad zaznamenali okresy Dunajská Streda, Ilava, Levoča, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Senec, Senica, Snina a Šaľa. Je medzi nimi 167 žien a 153 mužov, sú vo veku od 2 do 97 rokov.

44 prípadov v zariadení sociálnych služieb

V zariadení sociálnych služieb v okrese Nové Zámky malo pozitívny výsledok testov na koronavírus 44 ľudí. Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti, pozitívnych je 32 klientov a 12 pracovníkov. Zdravotný stav klientov je pravidelne monitorovaný, o pozitívnych klientov sa stará vyčlenený personál. V zariadeni platí prísny hygienicko-epidemiologický režim a zákaz návštev.

Početnejší výskyt ochorení hlásili v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, Bardejove, Svidníku a Dunajskej Strede. V RÚVZ Bardejov ide prevažne o kontakty, u ktorých sa ochorenie potvrdilo po účasti na svadbách či kare. Pozitívne testovaní pribudli aj medzi školákmi. Zo 150 testovaných detí bolo zatiaľ pozitívnych 12, na výsledky ďalších testov sa ešte čaká, konkretizovali hygienici.

Dodali, že v prípade RÚVZ Dunajská Streda ide zväčša o dohľadané kontakty pozitívnych prípadov. RÚVZ zabezpečil v ostatných dňoch hromadné testovanie, nie je preto vylúčené, že počet potvrdených prípadov v okrese vzrastie, avizovali.

V okresoch Stropkov a Svidník ide podľa ÚVZ vo väčšine prípadov o dohľadané kontakty osôb, ktoré sa nakazili na svadobných hostinách. Svadba v Stropkove sa stala zdrojom ohniska nákazy aj v okrese Vranov nad Topľou, kde epidemiológovia stále dohľadávajú kontakty aj z troch ďalších svadieb, zakončili hygienici.

RÚVZ potrebujú pri dohľadávaní kontaktov výpomoc

Niektoré regionálne úrady verejného zdravotníctva potrebujú pri dohľadávaní kontaktov pacientov pozitívne testovaných na koronavírus výpomoc. Ako vyplýva z vyjadrenia hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daše Račkovej, pre prudký nárast počtu nových pozitívne testovaných je to aktuálne prípad RÚVZ v Dolnom Kubíne, Bardejove a Humennom. Posilnenie kapacít očakáva ÚVZ počas októbra.

„Väčšina regionálnych úradov verejného zdravotníctva stále stíha v rámci svojich vlastných kapacít dohľadávať kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19,“ uviedla Račková. Ozrejmila, že niektoré RÚVZ, ktoré nateraz majú dostatočné kapacity, už majú posily v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie „vyhliadnuté“.

Podľa jej ďalších slov dopĺňali hygienici svoje kapacity už počas leta. „V septembri pracovalo na 36 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva 179 pracovníkov odboru epidemiológie. Pri trasovaní kontaktov im pomáhali aj pracovníci z iných odborných sekcií,“ priblížila Račková s tým, že vďaka finančnej podpore ministerstva zdravotníctva prijali na brigádnickú činnosť 59 študentov a bývalých zamestnancov. Pri dohľadávaní kontaktov dosiaľ pomáhalo aj 31 dobrovoľníkov. V prípade potreby sú pripravení pomôcť aj vojaci.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v piatok informoval, že regionálne úrady verejného zdravotníctva dohľadávajú kontakty, no s časovým oneskorením. Preto je ich podľa jeho slov nevyhnutné posilniť, čo rezort aj realizoval. „Ponúkli sme RÚVZ pomoc študentov lekárskych fakúlt, študentov verejného zdravotníctva a takisto sme začali rokovania a získali aj predbežné pozitívne stanovisko Ozbrojených síl (OS) SR, kde by mohli príslušníci OS pomáhať jednotlivým RÚVZ s dohľadávaním indikovaných pacientov,“ doplnil šéf rezortu zdravotníctva. Avizoval, že budúci rok by mali byť RÚVZ finančne podporené.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus