ÚVZ porušil zákon pri vydávaní protiepidemických opatrení, konštatovala Generálna prokuratúra

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR porušil zákon pri vydávaní opatrení v čase prvého vyhláseného núdzového stavu pre pandémiu nového koronavírusu. Skonštatovala to Generálna prokuratúra (GP) SR, ktorá poslala ÚVZ SR upozornenie prokurátora.

06.10.2020 14:06
úvz ján mikas koronavírus Foto: ,
Úrad verejného zdravotníctva SR riadi a za jeho činnosť zodpovedá hlavný hygienik SR Ján Mikas.
debata (20)

Porušenie zákona má súvisieť najmä s nedostatkom vecnej pôsobnosti ÚVZ na vydávanie opatrení po vyhlásení mimoriadnej situácie a núdzového stavu, ako aj s právnou formou opatrení. Vyplýva to z upovedomenia o podaní upozornenia, ktoré má TASR k dispozícii.

Upozornenie prokurátora úradu doručili 29. septembra. „ÚVZ má na vybavenie upozornenia prokurátora 30 dní od jeho doručenia. Po doručení oznámenia ÚVZ o vybavení upozornenia prokurátora zváži generálna prokuratúra ďalší postup vo veci,“ uviedla pre TASR zastupujúca hovorkyňa GP Jana Tökölyová. Pre preskúmanie zákonnosti opatrení ÚVZ SR dostala GP SR viacero podnetov.

ÚVZ pre TASR potvrdil, že v súčasnosti analyzuje stanovisko prokuratúry. „Po jeho vyhodnotení sa k nemu následne vyjadríme,“ podotkla hovorkyňa úradu Daša Račková.

Prokurátorka v upovedomení o podaní upozornenia zároveň píše, že s prihliadnutím na aktuálnu situáciu okolo šírenia ochorenia COVID-19 považuje prokuratúra zachovanie účinnosti prijatých opatrení ÚVZ, aj napriek zistenému porušeniu zákona, nielen vo verejnom záujme, ale prioritne aj za nevyhnutné a opodstatnené. Prokuratúra ÚVZ navrhla bez zbytočného odkladu prijať také opatrenia, aby v budúcnosti nedochádzalo k obdobným porušeniam platných právnych predpisov.

Ako vyplýva z dokumentu, prokuratúra nenamieta samotný obsah opatrení, ale spôsob ich prijímania. V prípade námietok k zákazu organizovať hromadné podujatia či Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) k vylúčeniu verejnosti pri zasadnutiach miestnych zastupiteľstiev prokurátorka skonštatovala, že obsah opatrení je výsledkom odborných záverov s cieľom ochrany života a zdravia. „Preto takéto námietky, ktoré sa týkajú výsostne odbornej problematiky, treba z toho hľadiska aj posudzovať. V žiadnom prípade sa netýkajú problematiky právnej, a preto posudzovanie týchto odborných kritérií a vecná správnosť ich aplikácie v jednotlivých opatreniach je zo strany prokurátora mimo rámca jeho právomoci,“ uviedla prokurátorka.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #ÚVZ SR #núdzový stav #koronavírus #Ján Mikas