Pribudlo 4 457 infikovaných Čechov, Gates vidí spásu vo vakcíne

Česko zaznamenalo rekordný počet nakazených, prírastok bol až 4 457 ľudí. Zakladateľ Microsoftu Bill Gates sa domnieva, že koncom roku 2021 by mohli bohaté štáty fungovať normálnym spôsobom života. Musí však byť k dispozícii vakcína proti koronavírusu.

07.10.2020 05:00 , aktualizované: 23:28
debata (138)

22:28 Taliansko zavádza povinné testovanie na ochorenie COVID-19 pre cestujúcich, ktorí do krajiny prídu z Británie, Holandska, Belgicka a Českej republiky. Oznámil to v stredu taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza, informovala agentúra Reuters.

„Údaje nákazy rastú po celej Európe a aj v Taliansku,“ napísal Speranza na sociálnej sieti. „Podpísal som nariadenie, vďaka ktorému je testovanie na koronavírus povinné pre cestujúcich z Belgicka, Holandska, Spojeného kráľovstva a Českej republiky.“

22:19 Puby, reštaurácie a kaviarne v Škótsku nebudú môcť najmenej dva týždne podávať alkohol vo vnútorných priestoroch. Nové opatrenie zamerané na zastavenie nárastu prípadov nákazy koronavírusom oznámila v stredu škótska vláda. Informovala o tom agentúra DPA.

Od tohto víkendu budú pohostinské podniky môcť mať otvorené vnútorné priestory pre hostí od 6.00 h do 18.00 h a okrem jedla tam budú môcť podávať len nealkoholické nápoje. Podniky, ktoré majú povolenie na vonkajšiu prevádzku, budú môcť podávať alkohol v takýchto priestoroch do 22.00 h.

22:08 Nemecká vláda vyhlásila v stredu večer za rizikové oblasti päť slovenských regiónov – Bratislavu, Žilinu, Prešov, Nitru a Trnavu.

Na nemecký zoznam rizikových oblastí pribudli aj celé Gruzínsko, Jordánsko, Rumunsko či Tunisko a viaceré oblasti Holandska, Bulharska, Chorvátska, Litvy, Slovinska či Maďarska. Aktualizovaný zoznam zverejnil na svojej webovej stránke Inštitút Roberta Kocha (RKI).

20:16 Americký prezident Donald Trump už 24 hodín nemá žiadne príznaky ochorenia COVID-19 a štyri dni už nemal horúčku. Oznámil to v stredu jeho lekár Sean Conley, informovali agentúry AFP a AP. „Prezident dnes ráno povedal ‚Cítim sa skvelo‘,“ uviedol na brífingu Trumpov lekár, ktorý informoval o jeho zdravotnom stave.

19:18 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe presiahol šesť miliónov. Vyplýva to z výpočtov tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 17.00 h SELČ.

Celkovo Európa zaznamenala už 6 000 940 prípadov nákazy a 237 716 úmrtí. Pandémiou najviac zasiahnutými krajinami na kontinente sú Rusko (1 248 619 in­fikovaných a 21 865 úmrtí), Španielsko (825 410 / 32 486), Francúzsko (669 235 / 32 365) a Británia (530 113 / 42 445).

Za posledných sedem dní v Európe hlásili 543 137 nových potvrdených prípadov nákazy, čo je o 26 percent viac než za predchádzajúci týždeň. Vzrástol aj počet súvisiacich úmrtí, a to o 17 percent na 5562. Nárast v počte potvrdených infekcií možno čiastočne vysvetliť výrazne posilneným testovaním v krajinách vrátane Francúzska, v ktorom sa v súčasnosti robí každý týždeň viac ako milión testov. Napriek zvýšenému testovaniu mnoho menej vážnych alebo bezpríznakových prípadov zrejme zostáva nezistených, konštatuje AFP.

19:01 Spomedzi 833 prípadoch úmrtí spájaných s nákazou novým druhom koronavírusu v Maďarsku, ktoré registrovali k 4. októbru, mala väčšina zosnulých pacientov aj iné chronické ochorenia. V 52 prípadoch však bola choroba Covid-19 spôsobovaná vírusom SARS-CoV-2 jedinou príčinou smrti.

Po zasadaní operačného štábu v Budapešti to v stredu uviedla šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. Podľa agentúry MTI povedala, že najviac úmrtí evidujú v období medzi 13. a 19. aprílom, keď zomrelo 90 ľudí. Müllerová poznamenala, že počet obetí stúpa, pričom ale priemerný vek zosnulých mierne klesá.

Od začiatku pandémie bol priemerný vek obetí 76,4 roka, v 40. kalendárnom týždni už ale táto hodnota klesla na 72,6. V utorok zomrela 21-ročná žena, ktorá síce mala pozitívny test na koronavírus, ale podľa lekárov príčinou jej smrti bolo iné ochorenie s tragickým priebehom, zdôraznila šéfka ÁNTSZ.

18:12 Americký prezident Donald Trump sa len deň po prepustení z nemocnice vrátil v utorok do Oválnej pracovne Bieleho domu. Pre spravodajskú stanicu CNBC to uviedol v stredu prezidentov ekonomický poradca Larry Kudlow.

Napriek tomu, že Trump podľa lekárov nevykazuje žiadne príznaky koronavírusu, ešte stále je infekčný. Kudlow zároveň zdôraznil, že prezidentov pobyt v pracovni sa uskutočnil za sprísnených hygienických opatrení. Odmietol však odpovedať na otázku, či mal prezident vo svojej pracovni nasadené rúško.

Vedenie Bieleho Domu toto tvrdenie vzápätí dementovalo. „Napriek tomu, že prezident chcel včera (v utorok) byť v Oválnej pracovni, nebol tam – zostal vo svojej rezidencii, odkiaľ aj pracoval,“ napísal na svojom osobnom účte na Twitteri prezidentov hovorca Ben Williamson. Súčasne dodal, že Biely dom prijíma sprísnené hygienické opatrenia pre prípad, že sa Trump vráti do pracovne v nasledujúcich dňoch.

18:08 Testy odpadových vôd na prítomnosť nového druhu koronavírusu vykonané v Maďarsku v 40. kalendárnom týždni vykazujú v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vo všetkých preverovaných mestách stagnáciu.

S odvolaním sa na údaje Národného centra zdravia (Nemzeti Népegészségügyi Központ – NNK) to v stredu uviedol spravodajský server 444.hu.

Výsledky naznačujú, že v nadchádzajúcich týždňoch by sa rast infekcie vírusom SARS-CoV-2 mohol zastaviť. NNK uviedla, že z vývoja koncentrácie vírusu v splaškoch možno odvodiť vývoj počtu symptomatických ochorení na Covid-19, avšak táto metóda nezohľadňuje privlečené prípady nákazy a ani individuálne ohniská.

NNK testuje kanalizačné siete na prítomnosť od mája. V súčasnom období týždenne preveruje vzorky troch čističiek odpadových vôd v Budapešti, ako aj čističiek sídiel žúp a niekoľkých ďalších miest.

17:36 Talianska vláda rozhodla v stredu o zavedení povinného nosenia tvárových rúšok vo vonkajších priestoroch. Toto nariadenie, ktoré je súčasťou opatrení proti šíreniu nového koronavírusu, schválil kabinet spolu s predĺžením núdzového stavu do 31. januára 2021, informovala agentúra DPA.

Celoštátne nariadenie povinného nosenia rúšok vo vonkajších priestoroch nadobudne platnosť neskôr v priebehu dňa, vyplýva zo správy, odvolávajúcej sa na hovorcu vlády. Núdzový stav bol v krajine dosiaľ vyhlásený do 15. októbra. „Tvárové rúška musíte nosiť vždy“ okrem „izolovaných situácií“, keď ste sami v parku, povedala námestníčka ministra zdravotníctva Sandra Zampová pre verejnoprávnu televíziu RAI.

16:49 Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski už v utorok podľa denníka Wiadomošci avizoval „politiku nulovej tolerancie“ voči narušiteľom epidemických pravidiel. „V časoch eskalácie pandémie nie je miesto pre sebectvo. Dodržiavanie obmedzení nie je iba povinnosťou nás samých, ale aj našej zodpovednosti za ostatných ľudí.“ upozornil Niedzielski. Dodal, že výnimka na nosenie rúška bude možná jedine na základe potvrdenia od lekára alebo dokladu potvrdzujúceho zdravotné postihnutie. „Akákoľvek osoba bez rúška, ktorá nemá takýto doklad, bude prísne potrestaná,“ zdôraznil minister.

16:44 Poľské ministerstvo zdravotníctva v stredu potvrdilo 3003 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Za uplynulých 24 hodín bolo v Poľsku vykonaných viac ako 44 000 testov. Uviedla to televízia TVN24.pl, podľa ktorej ministerstvo informovalo aj o úmrtí ďalších 75 infikovaných osôb, čím sa počet obetí epidémie v Poľsku zvýšil na 2 792.

Televízia pripomenula, že poľské úrady od začiatku októbra rozdeľujú údaje o úmrtiach infikovaných pacientov do dvoch kategórií. Na základe tohto delenia rezort spresnil, že chorobe Covid-19 podľahlo osem ľudí vo veku od 40 do 92 rokov. Nákaza koronavírusom v kombinácii s inými ochoreniami mala za následok smrť 67 ľudí vo veku 46 až 93 rokov.

16:05 Na Slovensku bolo k utorku 6. októbra zatvorených 75 škôl a v 188 školách boli zatvorené triedy. Informovalo o tom ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Zatvorených tried je aktuálne 620, doma je tak 29 082 detí, čo predstavuje 3,35 percenta z celej žiackej populácie. V porovnaní s uplynulým týždňom ide o takmer 50 percentný nárast.

Minulý týždeň, v utorok 29. septembra, bolo úplne zatvorených 47 škôl a v 123 boli zatvorené triedy. V daný týždeň bolo spolu zatvorených 495 tried a 18 992 žiakov bolo doma. Ministerstvo školstva s riaditeľmi škôl v súvislosti s pandémiou komunikujú cez samostatný portál Covid – školský semafor. (sita)

15:14 Belgické hlavné mesto sa v stredu o krok priblížilo k lockdownu, pretože Brusel nariadil zatvorenie kaviarní a barov na jeden mesiac. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP. Reštaurácie podávajúce jedlá na stôl môžu zostať otvorené, ale bary a konzumácia alkoholu na verejných miestach budú zakázané až do 8. novembra. Oznámila to regionálna vláda.

Brusel od vypuknutia nákazy koronavírusom zaviedol takéto opatrenie už druhýkrát, prvý lockdown predtým pomohol znížiť počet infikovaných. V súčasnosti však znova pribúdajú nakazení, ako aj vážne prípady vrátane hospitalizácií, a regionálne úrady preto sprísňujú nariadenia.

15:07 Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa vyliečil z ochorenia Covid-19, povedal v stredu pre tlačovú agentúru Reuters zdroj oboznámený so situáciou.

Mediálny magnát, ktorý strávil prvú polovicu septembra v nemocnici v Miláne a potom bol prepustený domov do karantény, mal teraz negatívny test na koronavírus. Ešte čaká na výsledok druhého výteru, aby sa potvrdilo jeho vyliečenie, dodal zdroj. U Berlusconiho (84) sa vyvinul obojstranný zápal pľúc a v milánskej Nemocnici sv. Rafaela bol hospitalizovaný vyše desať dní.

Berlusconi sa podľa predpokladov nakazil koronavírusom, keď bol na dovolenke na talianskom ostrove Sardínia, ktorý zažíval počas tohto leta prudké šírenie nákazy, dodal Reuters.

14:59 Český minister zdravotníctva Roman Prymula v piatok 9. októbra v rámci avizovaného sprísnenia obmedzení proti šíreniu koronavírusu navrhne aj „opatrenia, ktoré umožnia, aby sa ľudia nenakazili v domácich podmienkach“. Minister to v stredu oznámil vo vysielaní Českej televízie (ČT), ale podrobnosti neuviedol.

„Na obdobie 14 dní predpokladajme, že sa prakticky všetko sprísni,“ upozornil Prymula, ktorého citoval aj spravodajský server Novinky.cz. Podľa ministra úrady vedia o miestach v spoločnosti, kde je prípadov viac. „V tejto chvíli sú to rôzne drobné oslavy, sú to nákazy, ktoré sú v rámci rodín. Aj na to budeme reagovať určitým spôsobom,“ uviedol.

Na otázku, ako mieni v takejto situácii postupovať, spomenul možnosť obmedzenia kontaktov, ale aj ďalšie nespresnené opatrenia. „Prídeme ešte s ďalším opatrením, ktoré v podstate umožní, aby sa ľudia nenakazili v domácich podmienkach. Ak to budú chcieť využiť,“ tajuplne naznačil. Dôležité je podľa neho sploštiť krivku, aby ďalej nerástol počet nových prípadov nákazy koronavírusom.

14:14 Zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pacientov tvrdia, že Ministerstvo zdravotníctva nezvláda riešiť situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Podľa nich navyše rezort zdravotníctva ani jeho šéf Marek Krajčí s nimi nekomunikujú. (Viac tu)

14:00 Z dôvodu výskytu ochorenia Covid-19 u troch zamestnancov Základnej školy na ulici Komenského v Sabinove je škola od stredy zatvorená. Radnica o tom informuje na svojej webstránke. Žiaci a zamestnanci sú v domácej karanténe a vyučovanie prebieha dištančnou formou.

Ako uviedol primátor mesta Michal Repaský, v piatok (9. 10.) bude testovaných viac ako 70 zamestnancov školy. Radnica zároveň odporúča, aby deti zo spomenutej ZŠ momentálne nenavštevovali krúžky v centre voľného času a v základnej umeleckej škole. (tasr)

13:53 Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 nám výrazne ukazuje, že podpora a ochrana zdravia je kľúčová na podporu a ochranu ekonomickej, spoločenskej a politickej stability. Povedal to v stredu generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferencii Globsec fórum 2020 v Bratislave. (Viac tu)

13:46 Viac ako polovica osôb v humanitárnych centrách a ubytovniach v Paríži a blízkom okolí bola pozitívne testovaná na koronavírus. Vzorky 818 prevažne migrantov a osôb bez domova testovala humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF), ktorá v týchto zariadeniach pôsobí. O výsledkoch štúdie, údajne prvej svojho druhu v Európe, informovala agentúra AFP.

Testy preukázali nákazu u 52 percent z 818 testovaných. Podiel pozitívnych testov sa líši podľa typu zariadenia, v ktorom sa osoby v ťažkej životnej situácii zdržiavajú. V strediskách zameraných na distribúciu potravín bolo pozitívnych 27,8 percenta testovaných, v nocľahárňach to bolo 50,5 percenta testovaných a v ubytovniach pre zahraničných pracovníkov dokonca 88,7 percenta ubytovaných. Vo Francúzsku je pritom priemer nakazených koronavírusom osem percent, v samotnom Paríži, kde prebiehala štúdia MSF, je to 12 percent.

13:26 Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v stredu oznámil, že mal pozitívny test na ochorenie Covid-19. Takýto výsledok mal po prvých dvoch dňoch hlavného výročného stretnutia úradu (UNHCR), ktoré viedol osobne. Uviedla to tlačová agentúra AFP.

Grandi, ktorý v pondelok 5. októbra odštartoval týždeň trvajúce stretnutie výkonného výboru UNHCR vo švajčiarskej Ženeve, oznámil cez videomost účastníkom, že po prijatí pozitívneho výsledku testu bude musieť pokračovať z domu. „Musím sa izolovať,“ napísal na Twitteri. „Mám iba mierne príznaky a dúfam, že sa čoskoro uzdravím,“ dodal.

13:07 V pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne, okresy Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou a Myjava, je momentálne niekoľko ohnísk nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

„Na Okresnom súde Trenčín je deväť pozitívnych zamestnancov, dnes a zajtra budeme dohľadávať kontakty týchto pozitívnych prípadov. Odporučili sme testovanie, obmedzenie styku s verejnosťou. Časť činnosti bude súd riešiť elektronicky, styk s verejnosťou je obmedzený do 16. októbra,“ uviedla Bučková.

Ďalší pozitívne testovaní boli zamestnanci spoločnosti Vaillant v Trenčianskych Stankovciach, kde je podľa nej 16 ľudí pozitívne testovaných na nový koronavírus. Spoločnosť zamestnáva okolo 900 ľudí, firma si sama zabezpečuje testovanie všetkých pracovníkov. Pozitívne testovaní boli podľa nej aj dvaja klienti domova sociálnych služieb v Myjave, vo štvrtok (8. 10.) budú testovať všetkých klientov a zamestnancov domova. (tasr)

11:47 V Maďarsku pribudlo za posledný deň rekordných 24 prípadov úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19. Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili 816 ľuďom, čím celkový počet infikovaných vírusom SARS-CoV-2 v krajine dosiahol už 33 114, informoval v stredu vládny informačný server koronavirus.gov­.hu.

Spomedzi obetí bolo 17 pacientov vo veku nad 70 rokov, ale bola medzi nimi aj 21-ročná žena, ktorá trpela ochorením trombocytopénia. V súvislosti s ochorením Covid-19 evidujú v krajine už 877 úmrtí. Z nákazy sa zotavilo 9149 osôb. V úradnej domácej karanténe je 20 319 ľudí. Laboratóriá otestovali už 781 023 vzoriek.

10:51 Nemecko za posledných 24 hodín zaznamenalo 2 828 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší denný prírastok od druhej polovice apríla, informovala v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI). Celkový počet prípadov, ktoré v tejto krajine zaznamenali od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 306 086.

Za rovnaký časový úsek hlásilo Nemecko 16 nových úmrtí, čím sa celkový počet obetí od začiatku vypuknutia pandémie zvýšil na 9562. Počet pacientov s chorobou COVID-19 hospitalizo­vaných v nemocniciach, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť, stúpol na 449. Pred týždňom ich bolo 352 a pred dvoma týždňami 278.

10:14 Ukrajina zaznamenala najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie koronavírusom, informovala v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

„Za posledný deň sme zaregistrovali rekordný počet vyliečení: 2569 pacientov. Zároveň máme rekordný počet nových prípadov koronavírusu, pretože celkovo bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných 4753 ľudí, z toho 219 detí a 251 zdravotníckych pracovníkov,“ uviedol Stepanov počas brífingu. Stepanov uviedol, že chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 77 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 4597.

9:40 Na Slovensku pribudol opäť rekordný počet nových potvrdených prípadov koronavírusu. „877 pri 8679 testoch … je to o 55% viac ako za utorok minulého týždňa. Ideme naozaj do veľmi ťažkých dní a určite prídu ďalšie rekordy,“ oznámil premiér Igor Matovič na Facebooku. Urobil tak skôr než Národné centrum zdravotníckych informácií. Viac v tomto článku.

9:27 Vplyvný poradca Bieleho domu Stephen Miller uviedol, že v utorok mal pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom. Ide o najnovší prípad tejto nákazy v okruhu blízkych spolupracovníkov Donalda Trumpa odvtedy, čo republikánsky prezident minulý týždeň oznámil, že je infikovaný koronavírusom. Napísala o tom v stredu agentúra Reuters. „Posledných päť dní som pracoval na diaľku a v samoizolácii a každý deň som mal negatívny test, aj včera,“ napísal Miller v utorkovom vyhlásení. „Dnes som mal pozitívny výsledok testu na COVID-19 a som v karanténe,“ do­dal.

8:57 India hlásila za posledných 24 hodín 72 049 nových prípadov nákazy koronavírusom, ázijská krajina tak celkovo zaznamenala 6,75 milióna prípadov. V stredu to oznámilo indické ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP. Ministerstvo oznámilo aj 986 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 za posledných 24 hodín, takže ich celkový počet stúpol na 104 555. Minis­terstvo zdravotníctva v utorok vydalo smernice pre veľké zhromaždenia počas blížiacich sa náboženských sviatkov a zakázala ľuďom dotýkať sa na takýchto podujatiach modiel a svätých kníh, aby zabránila šíreniu koronavírusu.

7:46 V utorok zaznamenalo Česko rekordný počet pozitívne testovaných na koronavírus, bolo ich až 4 457. Predchád­zajúci rekord v piatok bol o takmer 700 prípadov nižší, uviedol český server idnes.cz. Česko už má celkovo 90-tisíc prípadov nákazy, uvádza české ministerstvo zdravotníctva. Zomrelo 13 ľudí, celkový počet obetí je 794.

7:25 Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden uviedol, že americký prezident Donald Trump by sa nemal zúčastniť ich druhej spoločnej prezidentskej debaty 15. októbra, pokiaľ bude stále infikovaný koronavírusom. Informovali o tom podľa TASR agentúry AP a Reuters. „Myslím si, že ak má stále COVID-19, debatovať by sme nemali,“ povedal Biden novinárom v meste Hagerstown v štáte Maryland, keď nastupoval do svojho lietadla.

Biden pritom v pondelok uviedol, že v druhej debate je pripravený sa s Trumpom stretnúť, „ak vedci povedia, že je to bezpečné“. V utorok povedal, že sa „teší na možnosť debatovať s Trumpom“, avšak podľa neho sa budú musieť riadiť veľmi prísnymi opatreniami. Dodal, že nepozná Trumpov stav, odkedy sa prezident vrátil po hospitalizácii späť do Bieleho domu. Trumpov lekár Sean Conley v utorok oznámil, že prezident nepociťuje „žiadne symptómy“ ochorenia COVID-19. V pondelok však novinárom potvrdil, že Trump je stále infekčný.

5:00 Bohaté krajiny by sa mohli priblížiť k predpandemickému stavu koncom budúceho roka. V rozhovore s denníkom The Wall Street Journal (WSJ) to povedal spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates. Odhad však podmienil tým, že bude široko dostupná účinná vakcína proti COVIDU-19. „Koncom budúceho roka by sa situácia mohla vrátiť viacmenej do normálu, teda v najlepšom možnom prípade,“ uviedol šesťdesiatšty­riročný Gates na virtuálnom summite generálnych riaditeľov pod záštitou WSJ. „Stále nevieme, či tieto vakcíny budú fungovať,“ poznamenal. „Navýšenie kapacít zaberie nejaký čas. Tiež rozdelenie v rámci USA a medzi Spojenými štátmi a ďalšími krajinami bude veľkým zdrojom svárov,“ dodal. Za favoritov v pretekoch o schválení vakcíny na Západe sú označované látky vyvíjané americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickú firmou BioNTech a britskou AstraZeneca v spolupráci s vedcami z Oxfordskej univerzity.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že vakcína proti COVIDU-19 by mohla byť pripravená už koncom tohto roka. Gates, ktorému Microsoft zarobil majetok, doteraz vložil 36 miliárd dolárov do Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov, ktorá sa zameriava na boj proti extrémnej chudobe a zlej zdravotnej starostlivosti. Šestnásť farmaceutických firiem v septembri s nadáciou podpísalo dohodu, čím sa podľa Gatesa zaviazali, že bezprecedentne zvýšia produkciu a zaistia, aby sa vakcína dostala do všeobecnej distribúcie čo najskôr.

Rusko sa v auguste stalo prvou krajinou na svete, ktorá vakcínu schválila. Látka bola testovaná na ľuďoch menej ako dva mesiace a rozsah a dostatočnosť testov spochybnili západní experti. Podľa niektorých Rusko v tejto otázke pred vedou a bezpečnosťou uprednostňuje národnú prestíž.

„Tiež rokujeme s Ruskom a Čínou,“ uviedol Gates. „Žiadna z ich vakcín ale nie je v tretej fáze testov, na ktoré by dohliadal vysoko uznávaný regulátor,“ dodal. Gates vyhlásil, že z vedeckého hľadiska sú ruské a čínske vakcíny úplne opodstatnenými projekty, avšak absencia rešpektovanej štúdie z tretej fázy testovania môže znížiť atraktivitu týchto vakcín v zahraničí.

„Západné firmy majú náskok v implementácii tejto tretej fázy testov, takže ak vyjdú a (vakcíny) budú ponúkané za nízku cenu, tak pochybujem, že sa z Číny a Ruska bude vyvážať veľa vakcín,“ povedal. V USA je teraz podľa Gatesa nutné znížiť váhavosť a dosiahnuť, aby sa ľudia nechali zaočkovať, keď bude vakcína dostupná.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19