Matovič: Predchádzajúca vláda okradla len za minulý rok VšZP o 58 mil. eur

Predchádzajúca vláda okradla len za minulý rok Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) v prospech súkromných zdravotných poisťovní o 58 mil. eur. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda vlády Igor Matovič.

07.10.2020 10:44 , aktualizované: 16:28
vlada rokovanie, Igor Matovic, Foto: ,
Igor Matovič prichádza na skoré ranné rokovanie vlády.
debata (386)

Robert Fico s krytím Petra Pellegriniho podľa premiéra vytvoril systém, kde tunelovali štátnu poisťovňu v prospech súkromných. Za roky 2017, 2018 a 2019 podľa neho tento systém okradol VšZP o 243 mil. eur. „Peniaze skončili na súkromných účtoch majiteľov súkromných zdravotných poisťovní,“ uviedol premiér.

VIDEO: TB premiéra Matoviča a ministra financií Hegera za účasti štátnej tajomníčky Ministerstva zdravotníctva Ježíkovej. Matovič posiela odkaz Haščákovi, za všetko viní Fica a Pellegriniho.

Video

„Fico s Pellegrinim spravili z VšZP ošklbanú hus, ale perie nekončilo v našom spoločnom paplóne, ale skončilo v duchne pána Jaroslava Haščáka a ďalších ľudí, ktorí vlastnia skromné zdravotné poisťovne,“ konštatoval Matovič. Preto sa podľa neho kabinet rozhodol „systematicky vykrádanej VšZP“ poskytnúť pomoc vo výške 100 mil. eur. Ako doplnil, cez pomoc, ktorá bola počas koronakrízy nastavená, poskytli 87 mil. eur vlastne všetkým zdravotným poisťovniam. „Keď raz prispejete zamestnávateľom na to, aby mohli zamestnávať ľudí alebo dať im príspevok na odvody, príslušná časť skončí v zdravotných poisťovniach,“ uviedol.

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková konštatovala, že štát prvýkrát podporuje svoju zdravotnú poisťovňu zvýšením základného imania o 100 mil. eur. Prečo k tomu prišlo vysvetlila tým, že VšZP vytvorila v roku 2016 stratu okolo 112 mil. eur. Keď sa začal prehodnocovať rok 2015, zistilo sa, že účtovníctvo nebolo správne, boli robené opravné zápisy. V rokoch 2015 a 2016 sa VšZP nehospodárnym nakladaním s peniazmi zadlžila sa až na sumu 190 mil. eur. „Keď raz toto máte v účtovníctve, tak sa to s vami ťahá do budúcnosti,“ povedala Ježíková. Doplnila, že rezort si je na 100 % istý a má to potvrdené aj rozsudkom Európskeho súdneho dvora, že takáto pomoc VšZP nie je nezákonnou štátnou pomocou.

„Súkromné poisťovne sa nemôžu tváriť, že sú súkromní podnikatelia dlhé roky, keď vykazujú zisky, ale keď majú trochu prispieť a podieľať sa na strate, zrazu povedia, že sú rozpočtová organizácia a očakávajú, že štát príde a zaplatí straty,“ dodal predseda vlády.

Štát dofinancuje VšZP sumou 100 miliónov eur

Tento krok v stredu odobrila na svojom zasadnutí vláda SR, potvrdil to šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) pôvodne navrhovalo dofinancovanie vo výške 300 miliónov eur.

Tvdí, že nejde o nedovolenú štátnu pomoc a postupuje obozretne so snahou eliminovať riziko prípadného súdneho sporu. Odvoláva sa na spor týkajúci sa zdravotných poisťovní, v ktorom Slovensko uspelo na Súdnom dvore v Luxemburgu. Súd v júni potvrdil rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, podľa ktorého rôzne opatrenia v prospech štátnych zdravotných poisťovní neporušili pravidlá štátnej pomoci a zamietol žalobu zdravotnej poisťovne Dôvera.

Všeobecná zdravotná poisťovňa vníma dofinancovanie pozitívne. Naďalej chce zabezpečovať plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov. Ďalší vývoj bude závisieť od ekonomickej a najmä pandemickej situácie na Slovensku. Pre TASR to uviedol hovorca poisťovne Matej Neumann.

Dôvera požadujeme férové dofinancovanie celého zdravotného sektora

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera požaduje spravodlivé, nediskriminačné a férové dofinancovanie celého zdravotného sektora. Vláda by mala podľa nej prestať hazardovať so zdravím viac ako dvoch miliónov poistencov a garantovať rovné podmienky pre všetky zdravotné poisťovne. Pre TASR to uviedol v reakcii PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

„Zdravotná poisťovňa Dôvera nepožaduje štátnu pomoc, požaduje však férový prístup voči všetkým poistencom bez ohľadu na to, či sú poistení v štátnej alebo súkromnej poisťovni,“ poznamenal Štepianský.

Ako dodala Dôvera, výpadok príjmov v rozpočtoch zdravotných poisťovní nespôsobilo ich zlé hospodárenie, ale predovšetkým zle naplánovaný štátny rozpočet na rok 2020, v ktorom štát nedokázal zvýšiť platby za svojich poistencov. Tento stav podľa nich ešte umocnili dosahy pandémie.

Union: Načasovanie dofinancovania výhradne štátnej poisťovne je nešťastné

Súkromná zdravotná poisťovňa Union považuje načasovanie dofinancovania VšZP za nešťastné. Za absurdné a nespravodlivé považuje, aby sa viac ako dva milióny Slovákov v súkromných poisťovniach skladali na záchranu jednej štátnej zdravotnej poisťovne. Hovorkyňa ZP Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová to v reakcii uviedla pre TASR.

„Celé načasovanie dofinancovania výhradne štátnej poisťovne je nešťastné aj z pohľadu rastúceho počtu nakazených koronavírusom a zvýšenej potrebe zdravotníckej starostlivosti. Obávame sa, že to destabilizuje systém,“ komentovala Dupaľová Ksenzsighová s tým, že jediný spravodlivý spôsob dofinancovania predstavuje len platba za poistenca štátu. Mieni, že k jej zvýšeniu by malo prísť v čo najkratšom možnom čase.

ZP Union sa nepáči, že všetky zmeny, ktoré vláda zavádza do zdravotného systému, sa dejú bez akejkoľvek diskusie s ostatnými dôležitými piliermi tohto systému. Poukázala aj na to, že VšZP má najvyššie príjmy na jedného poistenca. Práve ZP Union jej prispieva ročne viac ako 70 miliónmi eur v rámci prerozdeľovacieho mechanizmu.

Dodala, že zdravotné poisťovne fungujú na trhu, ktorý štát nielen reguluje, ale do neho aj prispieva, no v nedostatočnej výške. Ak nezačne dostatočne platiť za poistencov štátu, teda za dôchodcov, študentov či nezamestnaných, ktorých je v tejto súkromnej zdravotnej poisťovni 57 percent zo všetkých poistencov, tak podľa Dupaľovej Ksenzsighovej zdevastuje konkurenčné prostredie a zároveň úplne pokriví systém verejného zdravotného poistenia.

Návrhom dofinancovania VšZP sa vláda zaoberala už počas minulotýždňového rokovania. Šéf rezortu financií Heger vtedy uviedol, že materiál potrebujú prebrať v pokoji a na koaličnej rade.

Obe súkromné zdravotné poisťovne Dôvera aj Union tento krok považujú za „neférový“ a skritizovali ho. Heger nevidí dôvod, prečo by sa štát mal podieľať na stratách, keď sa súkromné zdravotné poisťovne nechceli podeliť o zisk. Štátna VšZP reaguje, že kroky súvisiace s dofinancovaním sú plne v kompetencii jediného akcionára.

386 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Všeobecná zdravotná poisťovňa