Čaputová na Globsecu zdôraznila potrebu ozdravného procesu

Pandémia ochorenia COVID-19 odhalila nielen naše silné a slabé stránky, ale poskytla aj jedinečnú príležitosť zlepšiť veci, povedala v stredu prezidentka SR Zuzana Čaputová v úvode dvojdňovej konferencie Globsec Bratislava fórum 2020. Vyzvala na potrebu ozdravného procesu, ktorý ide nad rámec nášho systému zdravotnej starostlivosti a zahŕňa celú našu spoločnosť.

07.10.2020 12:29 , aktualizované: 15:06
debata (313)

Ozdravný proces má podľa Čaputovej tri kľúčové komponenty. Ako prvý zdôraznila rešpektovanie pravidiel, ktorých nerešpektovanie alebo zneužívanie nás robí slabšími. „Ak dôjde k porušeniu pravidiel, spôsobí to škodu našim občanom a našim štátom. To vedie k nestabilite, neistote a nedôvere. Poškodzuje to tiež našu dôveryhodnosť,“ zdôraznila Čaputová. „Musíme začať doma. Nezatvárajme oči, ak vidíme, že sa nedodržiavajú pravidlá,“ zdôraznila.

Maria Theresia stage – deň prvý

„Musíme sa ubezpečiť, že inštitúcie sú dobre vybavené, bezpečné, chránené a efektívne,“ povedala prezidentka. Osobitná zodpovednosť podľa jej slov spočíva na politických lídroch. „Musíme prestať podkopávať naše inštitúcie. Dopytovanie a kritiku musíme nahradiť podporou, defundovanie zlepšením a stiahnutie sa väčšou angažovanosťou,“ uviedla.

Podľa Čaputovej je tretím dôležitým komponentom dôvera občanov v štát, v jeho inštitúcie, v pravidlá a v politických predstaviteľov.

„Infodémia, ktorej sme svedkami na začiatku druhej vlny (choroby) COVID-19, pripomína, že chýbanie základnej dôvery občanov v ich vládu môže byť smrteľná,“ podotkla.

Samotná politická moc je podľa nej rozsiahla a politici by mali mať aj ďalšiu vlastnosť, a to „sebaobmedzovanie“. Dodala, že sebaobmedzovanie neznamená zneužívanie zákonodarnej väčšiny na novelizovanie zákonov a zmeny podľa vlastných predstáv, ale predstavuje zodpovednosť.

Šéf WHO: Jednota a solidarita sú kľúčové pre zdolanie pandémie

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 nám výrazne ukazuje, že podpora a ochrana zdravia je kľúčová na podporu a ochranu ekonomickej, spoločenskej a politickej stability. Povedal to v stredu generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferencii Globsec fórum 2020 v Bratislave prostredníctvom videohovoru.

Pripomenul, že WHO zaznamenala po celom svete viac ako 35 miliónov prípadov nákazy a viac než milión úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Pandémia podľa jeho slov odhalila a využila medzery v systémoch spoločností na celom svete.

Mnohé krajiny podľa neho v posledných rokoch zanedbávali systémy verejného zdravotníctva, ktoré sú „základom na prevenciu, prípravu, odhaľovanie a reakciu na prepuknutia ochorení“.

Upozornil i na situáciu v krajinách, v ktorých je nedostatok hygienického a zdravotníckeho materiálu, na krajiny postihnuté vojnovými konfliktami a na situáciu v súvislosti s migrantmi. „Jednou z kľúčových lekcií tejto pandémie je preto potreba politických a finančných záväzkov v oblasti verejného zdravia,“ povedal. Zdôraznil, že investícia do oblasti zdravia je aj „politická voľba“ a poukázal na potrebu spolupráce medzi krajinami.

Šéf WHO pripomenul i úsilie v súvislosti s vývojom a následnou distribúciou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. „Približne 200 vakcín je v súčasnosti v rôznych štádiách vývoja,“ povedal. Na rýchle a efektívne zastavenie pandémie svet podľa jeho slov potrebuje odolať tzv. „vakcínovému nacionalizmu“.

Habsburg stage – deň prvý

Podľa jeho slov „najlepší spôsob, ako zastaviť nákazu“, je zaočkovať starších ľudí, ľudí so zdravotnými problémami a sociálnych pracovníkov. Dôležité je to i na zrýchlenie hospodárskej obnovy.

„Zdieľanie a solidarita je v záujme každej jednej krajiny na svete,“ povedal. V tejto súvislosti pripomenul kroky, ktoré v boji s pandémiou robí WHO v spolupráci s ďalšími inštitúciami a zdôraznil podporu zdravotníckych systémov v jednotlivých krajinách a spoluprácu medzi rôznymi odvetviami hospodárstva. „Ak budeme konať na základe vlastných záujmov, poskytujeme vírusu príležitosť, aby sa šíril,“ povedal. Vírus sa však podľa neho dá zastaviť, ak bude konanie ľudstva vychádzať zo solidarity.

Prísne hygienické opatrenia

V stredu sa v Bratislave za prísnych hygienických opatrení začala dvojdňová konferencia Globsec Bratislava fórum 2020 s hlavným motívom „uzdravme svet spoločne“. „Chceme hľadať spoločné európske riešenia na súčasnú vážnu krízu a v tomto duchu sa nesie aj program konferencie,“ uviedol jej zakladateľ Róbert Vass.

Najvýznamnejšou udalosťou konferencie je podľa neho účasť líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej, ktorá si preberie cenu slobody v mene bieloruského ľudu za jej prínos v presadzovaní demokratických hodnôt a ochranu ľudských práv.

Tohtoročné podujatie sa uskutoční so všeobecne platnou výnimkou Úradu verejného zdravotníctva, v rámci ktorej budú všetci účastníci otestovaní na prítomnosť COVID-19, keďže ich počet presiahne 50. „Každý účastník sa musí preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorého výsledok nie je starší ako 12 hodín,“ konštatoval Vass.

Ako ďalej uviedol, počas celého podujatia budú platiť prísne opatrenia, ako je nosenie rúšok alebo dodržiavanie rozstupov. Účastníci budú môcť absolvovať testy i priamo na mieste. „Všetky opatrenia sme pripravili po dôkladných konzultáciách s konzíliom epidemiológov, s hlavným hygienikom, ako aj ministerstvom zdravotníctva,“ zdôraznil.

Konferencia sa bude konať v hybridnom režime. Väčšina účastníkov sa na diskusiách zúčastní virtuálne, teda nebude na konferencii fyzicky prítomná. Podľa Vassa bude mať konferencia „tento rok 20 percent z pôvodnej veľkosti“. Osobne sa na nej zúčastní napríklad prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski, premiéri, ministri zahraničných vecí a ministri obrany viacerých európskych krajín. Prostredníctvom videokonferencie sa pripojí generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, či bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová. Vystúpiť by mala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič či minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Podujatie môže podľa organizátora pomôcť zvýšiť hlas Slovenska na medzinárodnej scéne pri hľadaní odpovedí na dôsledky súčasnej krízy. „Nevieme, či tu s nami Covid bude rok, dva alebo tri. Isté je, že za tento čas kongresy, kultúra a šport nemôžu zastať,“ uviedol. Zároveň dodal, že musíme hľadať spôsoby, ako žiť ďalej, ale so zavedením zodpovedných hygienických štandardov. „Chceme tak ukázať a motivovať všetkých organizátorov podujatí, že aj s Covidom sa dá žiť a organizovať bezpečné podujatia,“ uzavrel Vass.

Bezpečnostná konferencia Globsec sa po prvý raz konala v roku 2005.

313 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #koronavírus #Covid-19 #Globsec 2020