Cichanovská na Globsecu: Bielorusko si musí politickú krízu vyriešiť samo

Bielorusko si podľa bieloruskej opozičnej političky Sviatlany Cichanovskej musí politickú krízu vyriešiť samo. "Je to škoda, že niektoré krajiny, niektorí lídri nepodporujú Bielorusov v ich boji za ich práva, za ich práva samostatne rozhodovať o budúcnosti Bieloruska," uviedla vo štvrtok počas konferencie Globsec Bratislava fórum 2020.

08.10.2020 08:34 , aktualizované: 16:28
GLOBSEC cichanovská Foto: ,
Bieloruská aktivistka a politička Sviatlana Cichanovská počas medzinárodnej konferencie Globsec 2020 Bratislava Forum. 8.10.2020
debata (199)

Rusko vyhlásilo po bývalej kandidátke prezidentských volieb v Bielorusku Cichanovskej pátranie. Tá sa o tom podľa svojich slov dozvedela v stredu od novinárov. „Nič sa tým pre mňa nezmenilo,“ povedala a dodala, že sa nič nezmenilo ani v jej úsilí o dosiahnutie zmien v Bielorusku. „Bojujeme za víťazstvo a iba po víťazstve sa budem môcť vrátiť domov,“ povedala.

Cichanovská od svojho odchodu z Bieloruska absolvovala stretnutia s lídrami viacerých krajín EÚ. „Všetci lídri, s ktorými som sa stretla, Bielorusov veľmi podporujú,“ povedala. „Rozumejú, za čo bojujeme, prečo to robíme a čo chceme na konci tohto boja,“ konštatovala. Európske krajiny podľa nej môžu byť nápomocné pri sprostredkovaní rokovaní s bieloruskými úradmi. Ďalej dodala, že Bielorusko musí využiť všetky prostriedky, aby krízu vyriešilo mierovou cestou.

Naživo: Maria Theresia stage – deň druhý

Bielorusko chce pokračovať v budovaní vzťahov s Ruskom. Upozornila však, že Kremeľ podporuje režim súčasného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. „S tým však nemôžeme urobiť nič…sme pripravení rokovať s Kremľom,“ vyhlásila s tým, že nedostatok podpory niektorých krajín Bielorusov nesmie odradiť.

Bieloruský prezident je podľa Cichanovskej „vzdialený“ občanom krajiny, nikdy im nevenoval pozornosť. „Bol si istý, že Bielorusi nebudú schopní protestovať, pretože predtým sme to v takom rozsahu nerobili,“ povedala. Lukašenko bol podľa nej presvedčený, že demonštrácie dlho nepotrvajú.

Cichanovská ďalej uviedla, že nikdy nepovedala, že je „legitímnou prezidentkou“ Bieloruska, pretože na to nemá právo. Niektorí ju však označili za líderku krajiny a Cichanovská tak vníma, že preberá zodpovednosť za ľudí, ktorí ju volili a ktorí chcú, aby ich zastupovala.

Nové voľby v Bielorusku by rada zorganizovala tak skoro, ako to bude možné. Protestné hnutie podľa nej nezomrie. „Bielorusi sú pripravení bojovať, až do víťazstva a úrady to musia pochopiť,“ uzavrela.

VIDEO: Taxi, taxi – ako ujsť policajtom v Bielorusku s odvážnym taxikárom.

Video

V4 je dôležitou súčasťou EÚ, zhodli sa ministri zahraničia

Ministri zahraničných vecí krajín Visegrádskej skupiny (V4) sa vo štvrtok na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave zhodli, že V4 je dôležitou a vplyvnou súčasťou Európskej únie.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok v rámci diskusie uviedol, že pragmatická spolupráca krajín Vyšehradskej skupiny dokázala, že jej členské štáty vedia spolupracovať na spoločných cieľoch a spoločne ovplyvňovať politiku EÚ. „Sme sústredení na internú európsku agendu… spolupracujeme však vo všetkých oblastiach, kde sme schopní nájsť konsenzus,“ dodal šéf diplomacie.

Naživo: Habsburg stage – deň druhý

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sęk spomenuli ako pozitívny príklad spolupráce V4 to, ako skupina spoločne odmietla navrhovanú migračnú politiku EÚ v súvislosti s kvótami. Všetci ministri sa zhodli, že majú záujem o prospešnú a silnú Európsku úniu.

Moderátorka Sylvie Kauffmannová v rámci diskusie konfrontovala maďarského ministra zahraničných vecí so správou Európskej komisie o stave právneho štátu a aj legislatívneho návrhu, ktorý schválili europoslanci. Ten podmieňuje čerpanie fondov EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu. „Nemáme problém s pravidlom zákona, máme problém s vydieraním,“ reagoval Szijjártó na možnosť, že čerpanie financií z plánu na obnovu Európy môže byť podmienené „subjektívnymi“ kritériami. „Sú to aj naše peniaze,“ zdôraznil maďarský minister.

Korčok uviedol, že plán na obnovu Európy si nevie predstaviť bez podmienok o dodržiavaní zásad právneho štátu. „Dúfam, že všetky členské krajiny budú súčasťou tohto plánu na obnovu Európy, pretože je to niečo, čo všetci potrebujeme. Dúfam, že Maďarsko bude súčasťou plánu,“ uviedol slovenský minister.

V otázke Bieloruska prezident Alexandr Lukašenko podľa Korčoka „nedvíha telefón“. Lukašenkovým plánom je podľa neho nekomunikovať a počkať, kým sa ľudia v uliciach unavia. Český minister zahraničia Tomáš Petříček uviedol, že EÚ musí počítať s možnosťou, že Lukašenko sa vzdá suverenity Bieloruska v prospech Ruska za účelom získania podpory Moskvy.

Globsec ocenil Schwarzenberga a Cichanovskú

Tohtoročnú Česko-slovenskú transatlantickú cenu slobody udeľovanú za mimoriadne zásluhy pre rozvoj demokracie a podporu ľudských práv si v stredu večer prevzali český politik a bývalý minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg a líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. TASR o tom z konferencie Globsec informovala Lucia Milanová zodpovedná za komunikáciu a marketing.

Českému politikovi odovzdal ocenenie minister zahraničných vecí Ivan Korčok. „Karel Schwarzenberg je významný český politik, ktorý sa zasadil za slobodu a ľudské práva. Rovnako sa výrazne angažoval v politických funkciách a verejnom živote v bývalom Česko-Slovensku a dodnes v Českej republike,“ uviedol na sociálnej sieti šéf rezortu diplomacie. Sviatlana Cichanovská si prevzala ocenenie z rúk analytika a bývalého ministra medzinárodných vzťahov SR Pavla Demeša.

Cenu každoročne spoločne udeľuje organizácia Globsec a česká euroatlantická rada Jagello 2000. V minulosti ju získali napríklad bývalý český minister obrany Alexander Vondra, bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, niekdajšia ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová či predchodca súčasnej slovenskej hlavy štátu Andrej Kiska.

Laureáti získali ocenenie v rámci dvojdňovej bezpečnostnej konferencie Globsec Bratislava fórum 2020, ktorá sa za prísnych hygienických opatrení koná v Bratislave. V dôsledku súčasnej pandémie sa uskutočňuje v tzv. hybridnom režime, pričom väčšina účastníkov sa na diskusiách zúčastňuje len virtuálne.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Karel Schwarzenberg #Visegrádska štvorka #Svitlana Cichanovská #Globsec 2020