Korčok povolal vedúceho diplomatickej misie v Minsku do Bratislavy

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa rozhodol povolať vedúceho diplomatickej misie SR v Minsku na konzultácie do Bratislavy. Urobil tak ako prejav solidarity s Poľskom a Litvou. Informoval o tom na sociálnej sieti Twitter.

08.10.2020 12:20 , aktualizované: 22:17
Ivan Korčok Foto:
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok
debata (74)

VIDEO: Premiér aj o ruskom pátraní po Sviatlane Cichanovskej.

Video

„Kroky bieloruských úradov voči členským štátom EÚ sú neakceptovateľné. Európska únia je jednotná vo svojej podpore bieloruských občanov,“ uviedol Korčok. Slovensko nemá v Bielorusku veľvyslanca odvtedy, čo vtedajší veľvyslanec Jozef Migaš požiadal v máji o uvoľnenie z postu.

Z Minska stiahli svojich veľvyslancov aj Česko a Bulharsko

Svojich veľvyslancov z Bieloruska stiahli vo štvrtok aj Česko a Bulharsko. Pripojili sa tak ku Slovensku.

Podľa hovorkyne ministerstva zahraničných vecí ČR Zuzany Štíchovej bude český veľvyslanec v Bielorusku povolaný do Prahy na konzultácie „približne na týždeň“.

Ministerstvo zahraničných vecí v Sofii vo svojom vyhlásení uviedlo, že bulharský veľvyslanec odchádza z Minska, aby prejavil „solidaritu“ s Litvou a Poľskom.

Sofia tiež vyzvala na „okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých politických väzňov“ v Bielorusku, ako aj na dialóg bieloruských úradov s opozíciou s cieľom uskutočniť slobodné voľby.

Poľsko a Litva stiahli svojich veľvyslancov z Minska začiatkom tohto týždňa. K rovnakému kroku následne pristúpilo i Lotyšsko a Estónsko. Z Bieloruska v utorok na konzultácie do Berlína odcestoval aj nemecký veľvyslanec Manfred Huterer.

Litva a Poľsko stiahli svojich veľvyslancov z Minska po tom, čo Minsk tak urobil vo Vilniuse a Varšave v dôsledku sankcií uvalených Európskou úniou voči predstaviteľom bieloruského vedenia a silových zložiek obviňovaných z podvodov pri nedávnych prezidentských voľbách a porušovania ľudských práv v Bielorusku.

Bielorusko okrem toho požiadalo Poľsko i Litvu aj o to, aby výrazne znížili počet svojich diplomatov v Bielorusku. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Poľsko a Litvu opakovane obvinil, že podnecujú protesty v Bielorusku, ktoré vypukli v reakcii na výsledky volieb.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #diplomacia #veľvyslanec #Ivan Korčok