Najvyšší súd potvrdil väzbu pre Jankovskú i sudcu Molnára, Cviková ide na slobodu

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR vo štvrtok zamietol sťažnosti obvinenej bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej a obvineného sudcu Richarda Molnára, ako aj prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry, podané proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

08.10.2020 12:42 , aktualizované: 14:55
debata (29)

NS teda potvrdil, že obaja ostanú vo väzbe do 11. marca 2021. Senát NS zároveň ihneď prepustil z väzby na slobodu obvinenú Denisu Cvikovú a neponechal ju v nej do 11. októbra. Informovala o tom hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

„Vo vzťahu k obvineným Monike J. a Richardovi M. sa senát Najvyššieho súdu v plnej miere stotožnil s názorom sudcu pre prípravné konanie,“ uviedla hovorkyňa.

Uznesenie, proti ktorému prokurátorka podala sťažnosť, sa týkalo aj toho, že sudca u Denisy Cvikovej nepredĺžil lehotu trvania väzby. „Vo vzťahu k obvinenej Denise C., ktorej končí základná lehota trvania väzby v prípravnom konaní 11. októbra 2020, na rozdiel od názoru sudcu pre prípravné konanie, senát pre neexistenciu kolúzneho dôvodu väzby túto obvinenú ihneď prepustil z väzby na slobodu a neponechal ju v nej do 11. októbra 2020,“ dodala Važanová.

Obhajca Moniky Jankovskej Peter Erdős vyjadril sklamanie nad rozhodnutím NS SR, zároveň ho berie na vedomie a rešpektuje. „Vyjadrujem sklamanie vzhľadom na tú skutočnosť, že sudca pre prípravné konanie vo svojom rozhodnutí skonštatoval, že vyšetrovanie neprebieha plynule a plánovito. Tým dochádza k výrazným prieťahom v trestnom konaní, obzvlášť, keď ide o väzobnú vec. Je pre mňa preto nepochopiteľné rozhodnutie odvolacieho súdu,“ povedal obhajca.

„Z ustálenej rozhodovacej činnosti Ústavného súdu v Košiciach a Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu jednoznačne vyplýva, že prieťahy v konaní nemôžu byť na ujmu obmedzenia osobnej slobody jednotlivca,“ zdôraznil.

ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, 21. septembra rozhodol, že Monika Jankovská, obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku v kauze Búrka, má zostať vo väzbe do 11. marca budúceho roka. Rovnako rozhodol aj v prípade sudcu Richarda Molnára, obvineného v rovnakej korupčnej kauze.

Naopak, sudca pre prípravné konanie ŠTS nevyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na predĺženie lehoty trvania väzby u Denisy Cvikovej, sudkyne obvinenej z prijímania úplatku v tejto kauze. Mala jej teda trvať do 11. októbra.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Monika Jankovská #Denisa Cviková