Generálna prokuratúra sa obrátila s novelou zákona o prokuratúre na Ústavný súd

Generálna prokuratúra SR podala na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade novely zákona o prokuratúre s ústavou a návrh na pozastavenie jej účinnosti. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

08.10.2020 14:14
Generálna prokuratúra Foto:
debata (6)

„Kým Ústavný súd SR nerozhodne o jeho prijatí, nebudeme sa k nemu vyjadrovať,“ spresnila hovorkyňa. Z podaného návrhu vyplýva, že GP vidí nesúlad s ústavou, napríklad v spôsobe výberu a menovania generálneho prokurátora či voľby špeciálneho prokurátora.

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o prokuratúre 2. septembra. Obsahuje niekoľko pripomienok, ktoré navrhovala zapracovať prezidentka Zuzana Čaputová, keď zákon vrátila parlamentu.

Podľa novely sa o funkciu šéfa GP SR môžu uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Špeciálnym prokurátorom by sa už nemusel stať len prokurátor GP.

Uchádzačom o funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora bude môcť byť občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou má byť aj bezúhonnosť. Kandidát na špeciálneho prokurátora bude musieť mať odbornú justičnú skúšku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Ústavny súd #novela zákona