Stále častejšie sa stretávame s nedodržiavaním opatrení, upozornil Mikas

Stále častejšie sa stretávame s nedodržiavaním alebo obchádzaním opatrení. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Efekt prijatých prísnejších protiepidemických opatrení predpokladá dva až tri týždne po ich zavedení. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková.

08.10.2020 16:54
ján mikas Foto: ,
Hlavný hygienik SR Ján Mikas.
debata (99)

„Početné svadobné hostiny si po sprísnení pravidiel začali niektorí organizovať v prihraničných oblastiach Maďarska a Poľska. Dôsledkom tohto rozhodnutia však je, že nákaze dávame šancu šíriť sa ďalej,“ skonštatoval Mikas s tým, že obchádzaním pravidiel sa zvyšuje riziko šírenia nákazy a vzniku nekontrolovateľného komunitného šírenia ochorenia.

Ďalej uviedol, že veľká časť nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 sú dohľadané kontakty pozitívnych osôb, ktoré sa ešte pred zavedením prísnejších opatrení zúčastňovali na svadbách, rodinných oslavách či iných spoločenských podujatiach. „Ochorenie COVID-19 sa v ostatných dňoch objavuje aj v športových kluboch, umeleckých súboroch, školách, pracoviskách, ale aj v zariadeniach sociálnej starostlivosti a zdravotníckych zariadeniach,“ dodal hlavný hygienik.

Zároveň upozornil, že nové prípady ochorenia COVID-19 sa potvrdili aj u ľudí, ktorí napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu takto rozšírili ďalej. „Preto opäť vyzývame ľudí, aby v prípade akýchkoľvek príznakov ochorenia COVID-19 nešli do práce a nenavštevovali verejné miesta. Izolujte sa od ostatných a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára,“ zdôraznil.

Hygienici pripomínajú, aby ľudia nosili správne nasadené rúška a trávili čo najmenej času na miestach, kde sa vyskytuje veľa ľudí. „Obmedzme na istý čas aj menšie oslavy, návštevy a stretnutia s blízkymi, s ktorými nežijeme v jednej domácnosti,“ apeluje Mikas.

Na Slovensku v stredu pribudlo 1037 infikovaných koronavírusom z celkovo 9518 testov. Celkový počet pozitívne testovaných osôb je na čísle 15 726, aktívnych prípadov v našej krajine je aktuálne 10 316. Zároveň pribudli dve úmrtia na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Celkovo tak Slovensko eviduje 57 úmrtí na toto ochorenie.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Ján Mikas