Opäť rekordný počet. Pribudlo 1184 infikovaných aj 4 úmrtia

Na Slovensku pribudlo 1184 nových potvrdených prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od vypuknutia pandémie. Rekordné čísla evidujeme už tretí deň po sebe. Počas uplynulého dňa urobili laboratóriá spolu 10 136 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Pribudli aj štyri obete koronavírusu.

09.10.2020 10:10 , aktualizované: 20:50
debata (560)

VIDEO: Minister zdravotníctva Krajčí o aktuálnej epidemiologickej situácii.

Na Slovensku pribudli ďalšie štyri úmrtia na pľúcnu formu ochorenia COVID-19, počet obetí koronavírusu tak stúpol na 61. Oznámil to na tlačovej besede Michal Palkovič, riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako ďalej informoval, pacienti zomreli koncom septembra a začiatkom októbra a všetci boli straší ako 65 rokov. Podľa Palkoviča patológovia prešetrujú ďalších 31 úmrtí pre podozrenie, že ich mohlo spôsobiť ochorenie COVID-19.

Situácia ohľadne pandémie nového koronavírusu nie je na Slovensku podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) vôbec stabilizovaná. Očakáva, že počty infikovaných budú dramaticky rásť a počas budúceho týždňa sa prekoná hranica 1500 nových prípadov za deň. Avizoval to na piatkovom brífingu k zhodnoteniu epidemiologickej situácie.

„Slovensko sa v tomto období s pandémiou borí nie úplne dobre,“ skonštatoval. Poukázal na to, že počty infikovaných rastú v SR rýchlejšie ako v Maďarsku a Rakúsku. Česko má podľa jeho slov najhoršiu situáciu v celej Európe, zhoršuje sa aj situácia v Poľsku. Reprodukčné číslo sa na Slovensku zvýšilo na 1,43. Priemer infikovaných na deň je 756 ľudí, pred týždňom to bolo 510.

Počet hospitalizovaných stúpol zo 191 na 324 pacientov. Najviac pacientov majú nemocnice v Žilinskom, Trenčianskom a Košickom kraji. Pacienti sú najmä v 11 nemocniciach, ktoré majú infekčné kliniky. V Ružomberku a Martine je obsadených už 75 percent lôžok. „Žilinský kraj je momentálne jeden z najviac zasiahnutých krajov vzhľadom na región hornej Oravy,“ zhodnotil Krajčí.

Zvýšil sa aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov. V tejto vekovej skupine sa k 7. októbru evidovalo 879 nakazených. Najviac ich je naďalej v Prešovskom kraji. Krajčího mrzí, že sa nedarí ochrániť najviac ohrozených seniorov, z ktorých väčšina skončí v nemocniciach.

V takzvanej červenej fáze je aktuálne 62 okresov, ako skonštatoval minister, takmer celé Slovensko je červené. V takzvanej oranžovej fáze je 11 okresov, šesť je zaradených v zelenej zóne – Bytča, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Poltár, Revúca, Turčianske Teplice.

Minister zdravotníctva opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení. Pripomenul potrebu dodržiavania odstupov, nosenia rúšok a umývania rúk. Je presvedčený, že ak by opatrenia ľudia dodržiavali, nárast počtu nakazených by sa podarilo zastaviť. „Ak vôľa ľudí nebude, tak trend, ktorý vôbec nie je radostný, bude aj v ďalších dňoch pokračovať,“ upozornil. Za veľmi rizikové považuje rodinné oslavy či svadby.

Zároveň sa poďakoval Bratislavčanom aj regionálnym hygienikom, že sa podarilo stabilizovať situáciu v hlavnom meste. „Pred dvoma týždňami situácia eskalovala, báli sme sa, že sa to vymkne spod kontrol, opak je pravdou,“ skonštatoval s tým, že sa v meste znížila socializácia a prenos infekcie sa podarilo zastaviť.

Podiel pozitívnych testov k regionálnym kapacitám. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
koronavírus Podiel pozitívnych testov k regionálnym kapacitám.

Z ochorenia COVID-19 sa uplynulý deň vyliečilo ďalších 99 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 370 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 324 z nich. Na JIS je 16 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 26 pacientov.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je doteraz 16 910, od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás urobilo 528 367 labora­tórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 11 401.

Slovenskí vedci zo spoločnosti MultiplexDX Pavla Čekana venujú Slovensku 100-tisíc PCR testov na COVID-19. Vyvíjali ich spolu s vedcami zo Slovenskej akadémie vied (SAV) ešte počas prvej vlny. Viac v tomto článku.

Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti, pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (75), Prešov (74), Námestovo (63), Prievidza (57), Nitra (49), Tvrdošín (49), Bardejov (46), Košice (40), Skalica (36), Trnava (36), Topoľčany (35), Dolný Kubín (33), Dunajská Streda (28), Sabinov (26), Banská Bystrica (25), Žilina (24), Trebišov (23), Galanta (21), Čadca (21), Poprad (18), Rimavská Sobota (18), Senica (17), Liptovský Mikuláš (16), Stropkov (16), Michalovce (15), Martin (14), Nové Zámky (14), Spišská Nová Ves (14), Svidník (14), Ružomberok (13), Trenčín (13), Lučenec (12), Zlaté Moravce (12), Malacky (11), Stará Ľubovňa (11), Vranov nad Topľou (11), Humenné (10), Žiar nad Hronom (10), Levice (9), Nové Mesto nad Váhom (9), Piešťany (9), Bánovce nad Bebravou (8), Senec (8), Brezno (7), Komárno (7), Levoča (6), Partizánske (7), Poltár (7), Hlohovec (6), Pezinok (6), Púchov (6), Snina (6) a Šaľa (6).

Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Ilava, Kežmarok, Košice a okolie, Myjava, Považská Bystrica, Zvolen, štyri prípady mal okres Banská Štiavnica, Detva, po tri prípady pribudli okresy Gelnica, Veľký Krtíš. Dva prípady boli v okresoch Bytča, Kysucké Nové Mesto, Revúca, Sobrance, Žarnovica, jeden prípad zaznamenali okresy Medzilaborce, Turčianske Teplice.

Je medzi nimi 579 žien a 605 mužov, sú vo veku od 1 do 90 rokov.

Na Orave a Liptove sa rušia denné verejné bohoslužby

V okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš sa rušia denné verejné bohoslužby, ktoré sú od pondelka do soboty. Zrušené budú od 12. októbra do 1. novembra. Výnimkou sú nedeľné a sobotné vigílne sväté omše. Tie ostávajú s limitom 50 účastníkov. Konferencia biskupov Slovenska o tom informuje na webovej stránke.

Kedy dostanú zdravotníci sľúbené odmeny?

Zdravotníci z prvej línie pri prvej vlne pandémie koronavírusu by mali dostať sľúbené odmeny v novembri. Na piatkovom brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že chce zdravotníkov upokojiť. „Tak, ako dostanú v októbrových výplatách odmeny napríklad príslušníci armády alebo ministerstva vnútra, my by sme tiež chceli, aby v zhruba takomto čase pristáli na účtoch jednotlivých zdravotníkov z prvej línie,“ povedal Krajčí s tým, že financie sú už na ministerstve zdravotníctva.

Ministerstvo podľa Krajčího muselo vymyslieť spôsob, akým sa tieto peniaze budú môcť dostať aj na účty zdravotníkov v súkromnom sektore. „Budem musieť podpísať asi osemtisíc zmlúv s týmito poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti individuálne,“ uviedol. Rezort bude zmluvy podpisovať na základe dát, koľko hodín a ktorí zdravotníci pracovali. Podľa toho im budú pridelené finančné prostriedky.

Rodinné epidémie, svadby a iné spoločenské udalosti

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti v súvislosti s novými prípadmi ochorenia COVID-19 na Slovensku spresnil, že početnejší výskyt ochorení bol hlásený v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, Dolnom Kubíne, Prievidzi, Bardejove či Košiciach, ale aj v Trnave, Galante, Dunajskej Strede, Senici, Trebišove a Topoľčanoch.

V prípade okresu Topoľčany ide podľa ÚVZ zväčša o rodinné epidémie. Počet potvrdených prípadov postupne pribúda aj v jednej z firiem v okrese na základe systematického testovania, kde sa postupuje v zmysle vypracovaného krízového plánu toto ohnisko nákazy je podchytené, uviedol úrad.

Čo sa týka okresu Trebišov, ÚVZ informuje, že COVID-19 sa z veľkej časti potvrdil u osôb, ktoré sa v ostatnom období zúčastnili na svadbách a iných spoločenských udalostiach (väzby na okres Bardejov, Humenné či na Oravu), a ich úzkych kontaktov.

V okrese Dunajská Streda väčšinu potvrdených prípadov tvorili dohľadané kontakty, vyskytli sa však aj importy zo zahraničia a prípady zachytené na základe príznakov ochorenia COVID-19, zakončil ÚVZ.

Máme 62 „červených“ okresov

Na Slovensku po týždni vzrástol počet červených okresov o 21. Aktuálne je ich v takzvanej červenej fáze 62, minulý týždeň ich bolo 41. Vyplýva to zo semaforu, ktorý je zverejnený na webe korona.gov.sk. V takzvanej oranžovej fáze je 11 okresov, šesť je zaradených v zelenej zóne.

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú Senec, Malacky, Pezinok, Dunajská Streda, Komárno, Galanta, Trnava, Senica, Skalica, Myjava, Piešťany, Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany, Nitra, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Zlaté Moravce, Ilava, Prievidza, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Púchov, Považská Bystrica, Žilina, Martin, Čadca, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrica, Detva, Veľký Krtíš, Poprad, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov, Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Vranov nad Topľou, všetky štyri okresy v Košiciach a Košice-okolie, Trebišov, Michalovce, Sobrance, Humenné a Snina. Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

V oranžovej zóne, ktorá naznačuje zhoršujúcu sa situáciu, sú okresy Šaľa, Nové Zámky, Levice, Krupina, Zvolen, Partizánske, Lučenec, Rimavská Sobota, Rožňava, Gelnica a Medzilaborce.

Len šesť okresov na Slovensku je aktuálne v zelenej zóne, kde je podľa semaforu COVID-19 situácia pod kontrolou. Ide o okresy Bytča, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice, Poltár, Revúca a Levoča.

Minulý týždeň bolo 41 okresov v červenej a 20 v oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 18.

V trebišovskej osade potvrdili COVID-19 u člena rómskej poriadkovej služby

Výskyt ochorenia COVID-19 sa prvýkrát potvrdil v trebišovskej rómskej osade, kde žijú tisíce ľudí. Pozitívne testovaným je člen rómskej poriadkovej služby. Informoval o tom v piatok trebišovský regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

„Priebežne sa zabezpečujú protiepidemické opatrenia, nariadená bude izolácia a odber biologického materiálu,“ uviedla pre novinárov Edita Šantová, vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Trebišove.

Situáciou s možným šírením ochorenia v osade a opatreniami sa v piatok zaoberala aj bezpečnostná rada okresu. Pre zhruba 40 ľudí, ktorí s nakazeným členom poriadkovej služby prišli do kontaktu, bude platiť povinná karanténa, pričom v pondelok (12. 10.) majú absolvovať mimoriadne odbery na testovanie v areáli trebišovskej nemocnice. Podľa prednostu okresného úradu Rastislava Petroviča situáciu komplikuje skutočnosť, že mestská polícia je aktuálne nefunkčná, keďže aj jej príslušníci sú v karanténe. Vypomáhať preto bude štátna polícia. „Okresný riaditeľ Policajného zboru prisľúbil súčinnosť policajtov na vykonanie odberov týmto občanom,“ povedal prednosta.

V pondelok by mal zasadnúť ďalší okresný krízový štáb s vyhodnotením opatrení. „Veríme, že tie počty nakazených nebudú nejako dramaticky rásť. Ak by k niečomu dramatickému došlo, rátame aj s pomocou príslušníkov ozbrojených síl,“ povedal Petrovič. Poukázal na to, že vláda v piatok schválila pomoc Ozbrojených síl (OS) SR pri odstraňovaní následkov núdzového stavu s využitím armády na testovanie obyvateľov.

RÚVZ v Trebišove v priebehu tohto týždňa eviduje nárast počtu ľudí s ochorením COVID-19 o 131 labo­ratórne potvrdených prípadov. „Väčšina nových prípadov sú vlastne dohľadané kontakty pozitívnych osôb, ktoré sa ešte pred zavedením prísnejších opatrení zúčastňovali nejakých svadieb alebo rodinných osláv. Preto boli nariadené protiepidemické opatrenia v domácnostiach, ako aj na pracoviskách vrátane školských zariadení,“ uviedla Šantová. K piatku bol vyučovací proces v okrese prerušený v ôsmich výchovno-vzdelávacích zariadeniach.

„Máme tri laboratórne potvrdené výskyty COVID-19 v marginali­zovaných skupinách, zariadenia sociálnych služieb sú zatiaľ bez výskytu ochorenia,“ povedala epidemiologička. Okrem rómskej osady v Trebišove, kde sa odhadom nachádza zhruba 6000 ľudí, sa jeden prípad v okrese objavil v osade v obci Hrčeľ a jeden v obci Bačkov.

560 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus