Kandidát Čentéš. Kartel alebo jasný favorit?

Nenaplnili premiérove očakávania. Vládna koalícia pri voľbe nového generálneho prokurátora síce veľkoryso umožnila odborným právnym organizáciám nominovať kandidátov, keď však Rada prokurátorov, verejná ochrankyňa práv a tri právnické fakulty navrhli za šéfa Generálnej prokuratúry profesora Jozefa Čentéša, vznikol problém. Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) s ich výberom spokojný nie je a obvinil ich z uzatvorenia kartelu. Všetci navrhovatelia vzájomnú dohodu vylúčili a odkazujú, že ak má byť zhoda odborníkov problém, mali si poslanci navrhovacie právo ponechať

08.10.2020 06:00
debata

Voľba nového generálneho prokurátora by sa mala začať na schôdzi Národnej rady začínajúcej sa 24. novembra. Ešte predtým prebehnú verejné vypočutia kandidátov. Posledný deň na ich navrhovanie ale uplynie už v piatok 9. októbra. Do utorka pritom boli nominovaní iba dvaja – Jozef Čentéš so širšou podporou odborných inštitúcií a prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, ktorého navrhol poslanec OĽaNO Juraj Gyimesi. To sa však premiérovi nepáči.

Vraj kartel

„Od tých inštitúcií, ktoré nominovali pána Čentéša, som očakával, že každá z nich nominuje aspoň jedno kvalitné meno. Zdá sa, že kartel nominujúcich sa vopred dohodol na jednom predvybratom kandidátovi. Úprimne ma to trochu mrzí. Menili sme zákon preto, aby sa prihlásilo aspoň 15 kandidátov. Verme, že sa to do piatku ešte rozbehne,“ vyhlásil v utorok Matovič s tým, že očakáva ešte viacero návrhov.

Podobne ako premiér zareagoval aj jeho spolustraník a podpredseda parlamentu Gábor Grendel. „Za posledné obdobie sa profesijne ukázali ako vhodní kandidáti viacerí prokurátori aj neprokurátori. Preto som skôr očakával, že profesijné organizácie a fakulty budú skôr preferovať súťaž viacerých kandidátov,“ uviedol Grendel pre TV Pravda.

Šantova nominácia z prostredia obyčajných podľa premiéra neznamená oficiálnu podporu celého hnutia OĽaNO. „Možno prídu aj iné návrhy z nášho poslaneckého klubu. Naši poslanci sú slobodní v konaní. Neznamená to, že je dohoda na Šantovi,“ vysvetlil premiér a opäť zdôraznil, že ani v rámci koalície nie je zatiaľ dohoda. „Predpokladám, že keď sa dohoda sformuje, tak až po verejnom vypočutí a možno až po prvom kole,“ dodal.

Dohoda nie je

Čentéš premiérovu kritiku nepovažuje za oprávnenú. „Každú kandidatúru, ktorú zo strany oprávneného subjektu dostanem, si vážim. Jasne som sa už vyjadril, že prijmem len nepolitické návrhy. Ak sa tri právnické fakulty, Rada prokurátorov a ombudsmanka zhodli na mojej osobe, považujem to za česť. S poukazom na obsah ich vyjadrení si myslím, že konali samostatne a nie v zhode,“ reagoval pre Pravdu Čentéš.

Aj všetky inštitúcie, ktoré Čentéša navrhli, vzájomný a spoločný postup odmietajú. „Určite nie,“ reagoval na premiérove slová Juraj Purgat, predseda Rady prokurátorov. „My sme s nikým nerokovali. Išli sme svojou cestou,“ zdôraznil.

Rovnako odpovedala aj ombudsmanka Mária Patakyová. „Pri návrhu pána Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora vyhodnocovala kritériá profesionality, odbornosti a morálnej vybavenosti, na základe ktorých sa ho rozhodla podporiť,“ uviedla Michaela Pavelková, hovorkyňa Kancelárie verejného ochrancu práv.

Premiérove obvinenia z dohody odmietajú aj dekani. „Niektorí sme si povedali, čo si o tom myslíme. Keď sme sa o tom rozprávali, tak len čisto v rovine názoru. Nikto nikoho k ničomu nezaväzoval a žiadny kartel tam nebol,“ reagoval dekan právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda.

Výčitky zo strany politikov preto považuje za nemiestne. „Každý z návrhových subjektov chcel, pochopiteľne, navrhnúť čo najlepšieho kandidáta. Tak prečo chce niekto vyčítať týmto subjektom, ktorým predtým dali kompetenciu a ktoré si ju ani nepýtali, že túto svoju kompetenciu využijú, a to v prospech celej slovenskej spoločnosti. My sme svoju časť práce vykonali tak, ako sme najlepšie vedeli. Ďalej nech svoju časť práce vykonajú politici, ako najlepšie vedia,“ poradil politikom Burda.

Podá návrh aj Kolíková?

Podobne to vníma aj dekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. „My si musíme byť istí, že za človeka, ktorého nominujeme, sa vieme zaručiť,“ priblížil svoj výber dekan Michal Turošík.

Ani jemu sa narážky politikov nepáčia. „Rozumiem, že bolo vhodné rozšíriť počet nominujúcich subjektov, pretože to vytvára istú pluralitu, ktorá je znamením demokracie. Dobre to znie aj vo vzťahu k verejnosti. Ak to chceme nechať na odborníkov, a tí sa zhodnú, mali by byť politici vďační. Mali by to vítať a nie zatracovať. Ak to ale má byť tak, že zhoda odborníkov má byť pre politikov problém, tak také nominačné právomoci naozaj nepotrebujeme,“ doplnil.

Aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) očakávala viac kandidátov, a preto nevylučuje, že do piatka aj ona sama niekoho navrhne.

„Mám veľa kandidátov. Mne by sa naozaj najviac páčilo, aby to bola osoba z prokuratúry. Neviem, či by prospelo, ak by som kandidáta navrhla priamo ja. Skôr sa mi javí, že v rámci rovnakých príležitostí a šancí pre každého by to mali v čo najväčšej miere byť kandidáti ostatných subjektov. Následne po vypočutí bude v rámci koalície veľmi vážna debata o najlepšom kandidátovi,“ reagovala ministerka spravodlivosti.

„Mne by sa páčilo, aby boli kandidáti aspoň štyria. Ak ten okruh bude veľmi malý, veľmi vážne budem riešiť, že využijem svoje oprávnenie,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Generálna prokuratúra #reforma prokuratúry