Slovensko dostane od vedcov 100-tisíc PCR testov. Nákazu odhalia skôr

Slovenskí vedci vyvinuli komponenty pre PCR testy na koronavírus, ktoré sú citlivejšie a zároveň skôr dokážu odhaliť toto ochorenie. V piatok o tom na pôde vedeckého parku Univerzity Komenského informoval predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) za prítomnosti biochemika Pavla Čekana, virológa Borisa Klempu a vedca Roberta Mistríka. Vedci darovali štátu 100-tisíc kusov testov.

09.10.2020 14:33
PCR test, koranavírus, Foto: ,
Slovenskí vedci vyvinuli komponenty pre PCR testy na koronavírus, ktoré sú citlivejšie a zároveň skôr dokážu odhaliť toto ochorenie.
debata (34)

„Je to uzavretie synergie, ktorá vznikla medzi Vedeckým parkom Univerzity Komenského, Biomedicínskym centrom SAV a firmou MultiplexDX,“ konštatova Čekan, ktorý je zároveň CEO MultiplexDX.

VIDEO: Premiér Matovič, biochemik Pavol Čekan, virológ Boris Klempa a vedec Robert Mistrík o testoch na Covid-19.

Video

Ako Čekan vysvetlil, tieto testy sú v porovnaní s prechádzajúcou verziou ešte kvalitnejšie. Obsahujú totiž kontrolu, ktorá dokáže odhaliť, či ide o kvalitný výter. Môže sa totiž stať, že sa výter neurobí kvalitne, a tým pádom môže vyjsť negatívny výsledok, ktorý je však v skutočnosti pozitívny.

Doplnil tiež, že citlivosť týchto testov je prakticky najvyššia, aká sa dá pri takomto teste dosiahnuť. „To znamená, že v podstate sa ďalej s citlivosťou nedá ísť,“ povedal. Testy dokážu pozitivitu odhaliť aj v treťom alebo štvrtom dni. Výroba týchto testov pritom trvá podľa Čekana najviac desať dní.

Spoločnosť venovala Slovensku testy už aj počas prvej vlny pandémie koronavírusu.

SR má aktuálne podľa Matoviča dostatok testov. Poukázal, že je rozdiel, keď ich treba kupovať a keď sú darované. Konkrétne číslo neuviedol, povedal, že sa zakupujú priebežne.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus