Nákaza zúri. 110-tisíc za deň v Európe, 8 618 v Česku

Prvýkrát počet nakazených koronavírusom v Európe za jeden deň prekonal hranicu 100-tisíc. Čechom sa skokovito zvýšil ich počet na 8 618.

10.10.2020 06:00 , aktualizované: 17:31
Taliansko, koronavírus Foto: ,
Ľudia v autách čakajú na testovanie pri letisku Leonarda da Vinciho v talianskom Ríme.
debata (119)

17:30 Tisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na tichom pochode v Berlíne, aby vyjadrili nesúhlas s údajnou vládou podporovanou „kampaňou strachu“ spojenou s koronavírusom SARS-CoV-2, ktorá porušuje práva jednotlivcov. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA. Zhromaždenie malo názov „Tichý pochod proti rasizmu a za naše ľudské práva“. Podľa organizátorov sa naň prihlásilo 20.000 ľudí. Účastníci mali zakryté tváre a počas pochodu dodržiavali medzi sebou rozstupy, ktoré vyplývajú z opatrení zdravotníckych úradov. Účastníci boli vyzvaní, aby nevykrikovali politické heslá a neniesli transparenty. „Sme zmes rozličných ľudí, ktorí – bez ohľadu na náš politický postoj, etnickú príslušnosť či výšku príjmov – nesúhlasia s politizáciou koronavírusu a z toho vyplývajúcim obmedzovaním našich ľudských práv,“ uviedli organizátori vo vyhlásení. Mnohí Nemci nesúhlasia s pandemickými opatreniami – ako napríklad povinné nosenie rúšok – a dožadujú sa osobnej slobody. Ďalší podľa DPA odmietajú akúkoľvek vakcínu proti koronavírusu, hoci doteraz ešte nie je žiadna k dispozícii. Úrady v Berlíne demonštrácie povolili, pripomína DPA. Počet účastníkov je však obmedzený, musia mať na tvárach rúška a dodržiavať rozstupy. V auguste sa v Berlíne konala demonštrácia s účasťou desaťtisícov ľudí. Medzi účastníkmi vtedy boli i príslušníci krajne pravicových skupín.

15:31 Eurokomisárka Marija Gabrielová v sobotu oznámila, že mala pozitívny test na ochorenie COVID-19. Informovala o tom pola TASR agentúra AFP. Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Gabrielová už v pondelok (5. októbra) oznámila, že nastúpi do domácej izolácie po tom, ako mal jeden z jej spolupracovníkov pozitívny test. Gabrielová podľa svojich vyjadrení na Twitteri prvý test absolvovala už v pondelok. Výsledok však bol negatívny. „Môj druhý test je pozitívny,“ napísala v sobotu na Twitteri a dodala, že aj naďalej zostáva v domácej izolácii na základe prijatých opatrení. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová bola od pondelka istý čas takisto v domácej izolácii po tom, ako prišla do kontaktu s nakazenou osobou. Dva testy, ktoré absolvovala, však boli negatívne.

15:01 Pandemická komisia, ktorej piatkové zasadnutie minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) odvolal, aby sa zúčastnil na zasadnutí vlády, ktorá odobrila nasadenie armády, sa v sobotu začalo s hodinovým oneskorením. Krajčí musel komisiu zvolať na žiaosť premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), pretože za piatok pribudlo 1 887 infikovaných koronavírusom. V nedeľu bude mimoriadne zasadať aj Ústredný krízový štáb.

14:47 Úplné uzatvorenie Domova sociálnych služieb (DSS) pre deti a dospelých v Jahodnej v okrese Dunajská Streda nariadil príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Pre zamestnancov a klientov platí podľa TASR od piatka zákaz opustiť zariadenie. Dôvodom je epidemický výskyt ochorenia COVID-19. Zo 73 klientov pozitívne testovali 55 klientov a z 54 zamestnancov do uvedeného termínu ôsmich. Uvádza to RÚVZ Dunajská Streda v rozhodnutí o opatreniach, ktoré vydal. RÚVZ nariadil zabezpečiť úplnú separáciu a vzájomnú izoláciu klientov a zamestnancov negatívne a pozitívne testovaných a tiež vyčleniť personál s negatívnymi výsledkami, ktorý sa bude starať o negatívne testovaných klientov. Všetky návštevy sú zakázané, prijímanie nových klientov a ich preklad do iných zariadení sa nesmie vykonávať až do zániku ohniska nákazy. Riaditeľ DSS Marian Kósa sa k situácii pre TASR odmietol vyjadriť s odkázaním na zriaďovateľa DSS Trnavský samosprávny kraj.

14:40 Koronavírus sa v Bratislavskom kraji opäť vyskytol v školských zariadeniach a pri voľnočasových aktivitách detí. Na sociálnej sieti na to upozornil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlavného mesta Bratislavy. Pre výskyt nového koronavírusu u jedného z detí museli hygienici od pondelka nariadiť prerušenie činnosti detského folklórneho súboru Klnka v oddiele veľké deti na Saratovskej ulici v Bratislave, kde 30 deťom nariadili domácu izoláciu. „Tréner sa musí taktiež podrobiť domácej izolácii a zároveň aj testovaniu na ochorenie COVID-19. U detí sme pristúpili k možnosti, že v prípade objavenia sa náhleho nástupu aspoň jedného z príznakov, ako horúčka, kašeľ, bolesti hrdla, dýchavičnosť, sa musia podrobiť odberu biologického materiálu aj deti,“ upozornil bratislavský RÚVZ. Doplnil, že v prípade zhoršenia sa zdravotného stavu musia všetky osoby, ktorým boli nariadené karanténne opatrenia, bez meškania telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára alebo zdravotnú záchrannú službu. Výchovno-vzdelávací proces je z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 u žiakov prerušený v jednej triede v Materskej škole na Švantnerovej ulici v Bratislave, ďalej v jednej triede na Základnej škole Matky Alexie na Palackého ulici v Bratislave, v jednej triede na Gymnáziu Metodova v Bratislave, v predškolskej triede na súkromnej materskej škole Cambridge International School na Bohúňovej ulici v Bratislave a v jednej triede v Spojenej škole na Novohradskej ulici.

12:45 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku sa od piatka zvýšil o 5 300 infekcií, čo je nový denný rekord, a celkový počet nakazených tak stúpol na 121 638. V sobotu dopoludnia o tom informovalo poľské ministerstvo zahraničných vecí. Ochoreniu COVID-19 podľahlo ďalších 53 ľudí, celkovo ich v krajine zaznamenali 2972. Informácie priniesla tlačová agentúra PAP. Ministerstvo tiež hlásilo, že hospitalizovaných je 4 725 ľudí s potvrdenou nákazou, 206 048 osôb je v karanténe, 31 863 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Zatiaľ sa z ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu vyliečilo 78.982 ľudí. Od augusta Poľsko zaviedlo prísnejšie epidemiologické obmedzenia pre okresy s narastajúcim počtom nakazených. Od soboty 10. októbra bolo celé Poľsko vyhlásené za „žltú zónu“, a preto všade platia obnovené obmedzenia.

11:52 Rakúsko zaznamenalo za posledných 24 hodín rekordných 1 235 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, vyplýva zo sobotňajších oficiálnych údajov. V krajine hlásili tiež ďalších desať úmrtí, ktorých celkový počet sa zvýšil na 852, informovala agentúra APA. K najvyššiemu nárastu došlo za posledný deň vo Viedni, kde registrujú 511 novoinfiko­vaných, pričom v piatok to bolo 392 nových prípadov. Po rakúskej metropole bolo najviac pozitívnych testov v spolkových krajinách Dolné Rakúsko (187), Horné Rakúsko (174) a Tirolsko (93). V rakúskych nemocniciach je 509 pacientov s ochorením Covid-19, z nich 99 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Počet aktívnych prípadov za posledných 24 hodín stúpol o 435 na 10.742, z nich 5300 evidujú vo Viedni. Dosiaľ malo v Rakúsku pozitívne výsledky testov na nový koronavírus 54.423 ľudí.

11:07 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín stúpol počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 na 1 174, pričom až 110 z nich je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Testy potvrdili ďalších 1374 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s uvedeným ochorením zomrelo 20 pacientov, uviedol v sobotu vládny server koronavirus.gov.hu. Počet nakazených dosiahol 36 596, z ochorenia sa zotavilo 9 683 osôb. Aktuálne je infikovaných 25 980 ľudí, z nich 33 percent v Budapešti.

9:50 V piatok na Slovensku pribudlo 1 887 nakazených koronavírusom, testovaných bolo 11 123 ľudí. Premiér Igor Matovič ohlasuje sprísnenie opatrení (viac TU).

9:25 Zdravotnícke úrady v Nemecku hlásili za uplynulých 24 hodín 4 721 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) zo sobotňajšieho rána. Informovala o tom agentúra DPA. Počet novoinfikovaných v Nemecku prudko stúpol zo stredy na štvrtok – z 2828 na 4058 – a v piatok krajina zaznamenala denný nárast 4 516 prípadov nákazy. Od začiatku pandémie sa podľa RKI v Nemecku nakazilo novým koronavírusom najmenej 319 381 ľudí. Počet súvisiacich úmrtí dosiahol 9 604, z nich 15 pribudlo v piatok. Z nákazy sa dosiaľ vyliečilo približne 273 500 ľudí. Základné reprodukčné číslo (R0) koronavírusu stúplo podľa odhadov RKI v piatok na 1,34 z hodnoty 1,17 z predošlého dňa. Znamená to, že jeden infikovaný v priemere nakazí viac ako jedného ďalšieho človeka, píše DPA s tým, že toto číslo odráža vývoj nákazy za posledný asi týždeň a pol. RKI uvádza vo svojich správach tiež tzv. sedemdňové reprodukčné číslo, ktorého hodnota sa vzťahuje na dlhší časový úsek (osem až 16 dní) a preto menej podlieha dennému kolísaniu počtu prípadov. Toto číslo bolo v piatok 1,37, čo je tiež zvýšenie oproti 1,22 zo štvrtka.

6:15 Štvrtýkrát za sebou počet pozitívne testovaných ľudí na koronavírus v Česku prekonal rekord. V piatok sa tento počet zvýšil skokovito na 8 618 zo štvrtkových 5 394 pozitívne testovaných. V nemocniciach je podľa serveru idnes.cz 1 893 nakazených, s COVIDOM-19 zomrelo 905 ľudí. V piatok to bolo 25 ľudí, 412 je vo vážnom stave.

6:00 Počet novo odhalených prípadov koronavírusu za jeden deň v Európe prvýkrát prekročil hranicu 100 000. Vyplýva to z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorých malo v európskych krajinách vo štvrtok pozitívny test takmer 110 000 ľudí. O deň skôr to bolo takmer 99 000, uviedla agentúra DPA. Aj celosvetová bilancia nakazených za jeden deň prekonala rekord, keď presiahla 350 000.

„Nemáme žiadne nové odpovede. Vieme, čo treba robiť. Je ale smutné pozorovať, že toľko európskych krajín zažíva rýchly vzostup prípadov a vlády musia rázne konať, aby sa pokúsili prenos (vírusu) spomaliť,“ povedal v piatok na tlačovej konferencii v Ženeve krízový expert WHO Mike Ryan. V Európe teraz v absolútnych číslach počty nakazených rastú najviac vo Francúzsku, Británii, Španielsku a Rusku. Rekordný čísla ale hlásia aj Česko, Holandsko, Poľsko, Slovensko, Ukrajina či Portugalsko. Do celosvetovej bilancia nakazených najviac prispievajú India, USA a Brazília.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus