Pribudlo 1 887 nakazených. Čo môže Matovič sprísniť?

V piatok na Slovensku pribudlo 1 887 nakazených koronavírusom, testovaných bolo 11 123 ľudí. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) ohlasuje sprísnenie opatrení. V sobotu zasadala Pandemická komisia, prijala balíček opatrení. Matovič nechcel prezradiť, čo v ňom bude, len to, že opatrenia budú veľmi sprísnené. Opatrenia najskôr prerokuje Ústredný krízový štáb, až potom sa ich dozvie verejnosť. Štáb sa zíde v nedeľu o 10.00.

10.10.2020 09:50 , aktualizované: 21:14
debata (1391)

Premiér po zasadnutí Pandemickej komisie povedal, že „situácia je katastrofálna“. „Nachádzame sa vo veľmi ťažkej chvíli a bude ešte ťažšia. Je to obraz toho, ako sme sa správali pred dvoma týždňami,“ pokračoval Matovič.

Najmenej tisíc, tisícpäťsto nových infikovaných koronavírusom denne – taký bol predpoklad ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Počet tisícpäťsto prekročil denný prírastok až trikrát.

V súčasnosti sa odporúča vonku nosiť rúško vždy, keď príde človek do kontaktu s neznámych. Počet zákazníkov v obchodoch je obmedzený na jedného človeka na 10 metrov štvorcových. Povinná je dezinfekcia, približne dvojmetrové odstupy. Pre všetky hromadné podujatia platí pravidlo maximálne 50 ľudí – návštevníkov, hercov, športovcov, obslužného personálu dohromady. Sobáše, pohreby krsty sa konať môžu, no nie už oslavy či kary.

Aj hlavný hygienik Ján Mikas odporúča, aby sa neorganizovali rodinné oslavy či stretnutia.

Väčšina vysokých škôl už prešla na dištančné vzdelávanie a vyprázdňujú internáty. Výnimkou sú medici v končiacich ročníkoch, ktorých naopak, štát volá na pomoc najmä epidemiológom. Platí to aj pre končiace ročníky zdravotníckych škôl.

Rovnako aj nemocnice už zakazujú návštevy hospitalizovaných pacientov, operácie, ktoré možno odložiť, prekladajú.

Je veľmi možné, že na dištančnú formu prejdú aj stredné školy v tzv. červených regiónoch, ktorých je v súčasnosti väčšina.

V hre je aj vrátenie nákupných hodín vyhradených pre seniorov. Tento systém na Slovensku platil už na jar. Problém nastal, keď seniori mohli byť v obchodoch, lekárňach či v prevádzkach poskytujúcich služby, obslúžený len tri hodiny denne. Vtedy sa vzniesla vlna nevôle a Ústredný krízový štáb rýchlo toto pravidlo odvolal.

Podľa informácií Pravdy sa uvažuje aj nad možnosťou, že mestská a prímestská doprava bude jazdiť v obmedzenom režime.

V súčasnosti možno navštevovať klientov domovov sociálnych služieb v obmedzenom režime, je však možné, že tieto návštevy budú zakázané a seniori sa nebudú môcť vzdialiť z domovov.

Najväčší nápor na cestách i v obchodoch sa očakáva na Dušičky. Matovič už naznačil, že je možné obmedzenie pohybu ako na Veľkú noc. Vtedy bol pohyb obmedzený iba v rámci okresu, výnimky však platili pre pracujúcich, zásobovanie, návštevu lekára a ďalšie nevyhnutné prípady. Na cestách sa tvorili niekoľkohodinové rady, pretože polícia musela každého, kto chcel prekročiť hranicu okresu, skontrolovať a zistiť, prečo opúšťa okres, v ktorom žije.

Očakáva sa aj nápor pri návštevách cintorínov, podľa informácií Pravdy je možné, že správcovia cintorínov budú musieť nielen kontrolovať počet návštevníkov, ale ho aj obmedzovať.

Nový rekord: 1 887

„Čo teraz? Od ministra zdravotníctva očakávam bezodkladné zvolanie pandemickej komisie ešte v priebehu dnešného dňa … a ministra vnútra na zajtra požiadam o zvolanie Ústredného krízového štábu. ÚKŠ ešte zajtra musí prijať rozhodnutie o nových ochranných opatreniach,“ napísal premiér Igor Matovič.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) zvolal v sobotu na 14.00 h zasadnutie Pandemickej komisie. Reagoval tak na výzvu Igora Matoviča. Komisia rokovala takmer do 20.00. Prijatý balík opatrení oznámia v nedeľu.

Pozitívne testy malo 992 žien a 895 mužov. Pozitívne testovaní boli vo veku od niekoľko mesiacov do 94 rokov, najviac vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji (543), v Prešovskom kraji (406), v Trenčianskom kraji (198), v Košickom kraji (188), v Trnavskom kraji (156), v Bratislavskom kraji (148), v Banskobystrickom kraji (128) a v Nitrianskom kraji (120).

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 380 pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň, z nich potvrdení nový koronavírus má 326 ľudí. Na JIS je 12 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 31 ľudí.

Dobrou správou pre ministerstvo zdravotníctva je, že sa vyliečilo ďalších 101 ľudí. Ochorenie tak doteraz na Slovensku prekonalo 5 553 osôb.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je doteraz 18 797, od začiatku vypuknutia ochorenia sa na Slovensku urobilo 539 490 labora­tórnych testov. Počet potvrdených úmrtí je 61, aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 13 183.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus