Nielen v Európe, ale aj v USA koronavírus mocnie

Vlna nákazy koronavírusom stúpa nielen v Európe, ale aj na americkom kontinente. Problémy s ňou opäť majú aj Spojené štáty.

11.10.2020 06:00 , aktualizované: 23:08
Nemecko, koronavírus Foto: ,
Policajti v krčme v nemeckom Hamburgu na ulici Hans-Albers-Platz kontrolujú dodržiavanie predpisov o koronavírusoch v stravovacom priemysle.
debata (43)

23:05 Irán ohlásil doteraz najvyššiu dennú bilanciu úmrtí pacientov nakazených koronavírusom, za 24 hodín úrady napočítali 251 obetí. Informovala o tom agentúra AP. Nakazených pribudlo viac ako 3 800, a celkový počet prípadov tak prekročil hranicu pol milióna. Jedným z infikovaných je šéf iránskeho jadrového programu Alí Akbar Saleh. Minister zdravotníctva Saíd Namak oznámil, že plánuje rozšíriť povinnosť nosiť rúška aj vonku do ďalších veľkých miest. V Teheráne sú rúška mimo domova nutné od soboty. Irán zasiahla pandémia COVIDU-19 najhoršie z krajín na Blízkom východe. Nakazených má Irán viac ako 500 000, úmrtí 28 544.

21:37 Americký prezident Donald Trump sa v nedeľu sám vyhlásil za odolného voči ochoreniu COVID-19. Trump sa totiž po prekonaní nákazy chystá vrátiť k predvolebnej kampani a bojovať o znovuzvolenie do prezidentského úradu. Jeho súperom bude vo voľbách 3. novembra demokratický kandidát Joe Biden. Informácie podľa TASR priniesla tlačová agentúra AFP. „Vyzerá to tak, že som imúnny – neviem, možno na dlhý a možno na krátky čas, možno to bude na celý život. Nikto to naozaj nevie, ale som imúnny,“ povedal Trump v interview pre televíznu stanicu Fox News deň po tom, čo jeho osobný lekár Sean Conley vyhlásil, že u prezidenta už nie je riziko, že by nový druh koronavírusu mohol preniesť na niekoho iného. Conley vo svojom vyhlásení dodal, že Trump spĺňa podmienky amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) pre bezpečné opustenie izolácie. Podľa Conleyho testy v priebehu Trumpovho ochorenia preukázali, že koncentrácia vírusu v jeho tele je čoraz menšia.

21:28 Zavedenie ďalšieho celoplošného lockdownu v Británii je možné a musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme tomu za každú cenu zabránili, povedal profesor Peter Horby, špecialista na infekčné choroby na Oxfordskej univerzite. Informovala o tom podľa TASR stanica BBC. Spojené kráľovstvo je podľa Horbyho v súvislosti s rastúcim počtom prípadov nákazy i zvyšujúcim sa počtom hospitalizovaných pacientov v „neistej situácii“. Horby v programe televízie BBC povedal, že na zastavenie šírenia vírusu sú potrebné prísnejšie opatrenia, uvádza britská televízia ITV. Niektoré nemocnice v severnej časti Anglicka podľa profesora už začínajú mať problémy v súvislosti s dostupnosťou lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. „Obávam sa, že budeme musieť prijať niekoľko veľmi náročných rozhodnutí a konať veľmi rýchlo,“ povedal.

Britský premiér Boris Johnson má v pondelok oznámiť nové opatrenia v súvislosti s prehlbujúcou sa krízou v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2. Johnsonova vláda má podľa agentúry Reuters bližšie spolupracovať so samosprávami v najviac postihnutých oblastiach Anglicka. Starostovia miest a obcí v severnej časti Anglicka nesúhlasia s očakávanými opatreniami britskej vlády, ktoré majú zahŕňať i uzavretie niektorých prevádzok v oblasti služieb. V nedeľu v Spojenom kráľovstve zaznamenali 12 872 nových prípadov a 65 úmrtí. Od začiatku pandémie sa v krajine nakazilo viac ako 600 000 ľudí.

16:13 Česká vláda v pondelok rozhodne o nových opatreniach v súvislosti s pandémou koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré do platnosti vstúpia od stredy 14. októbra. Oznámil to v nedeľu premiér ČR Andrej Babiš vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook. V pondelok ráno má zasadať Bezpečnostná rada štátu. Vláda ČR musí opatrenia podľa Babiša prerokovať i s tripartitou a opozíciou. Premiér za „hlavný problém“ označil nerešpektovanie doteraz zavedených opatrení zo strany niektorých občanov a podceňovanie situácie. Babiš zdôraznil, že nerešpektovanie opatrení má negatívne následky na starších ľudí a osoby trpiace ochoreniami. Vláda podľa neho musí chrániť i zdravotníckych pracovníkov. Babiš takisto občanov vyzval, aby sa zomkli a dodržiavali opatrenia. Ľudí, ktorí majú ísť na testy, požiadal, aby na ne skutočne išli. Český premiér v sobotu na tlačovej konferencii zdôraznil, že si neželá zatvoriť ekonomiku. Ak však príde predpoveď, že nemocnice už nával pacientov nezvládnu, tento lockdown nemôže vylúčiť. ČR za piatok zaznamenala 8618 potvrdených prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie. Za sobotu v krajine pribudlo 4635 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu.

14:15 Po štyroch dňoch s viac než 1 000 novými prípadmi nákazy po sebe sa počet pozitívnych testov v Rakúsku mierne znížil. Ministerstvá vnútra a zdravotníctva hlásili v nedeľu 896 novoinfiko­vaných za posledných 24 hodín. Je to však dosiaľ najvyšší počet zaznamenaný v nedeľu, informovala agentúra APA. Minulú nedeľu v Rakúsku zaevidovali 714 nových prípadov a týždeň predtým ich bolo 662. V posledných 24 hodinách hlásili v celej krajine 13.816 PCR testov, v predošlých dňoch to bolo denne o približne 6000 testov viac. Počet aktívnych prípadov sa zvýšil o 278 na 11 020. Od začiatku pandémie sa v Rakúsku uzdravilo 43 448 pacientov, dosiaľ tam malo pozitívne výsledky testov 55 319 ľudí. K nárastu došlo aj v počte hospitalizovaných. V nemocniciach aktuálne ošetrujú 527 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o 18 viac ako deň predtým. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 96 ľudí.

12:40 Poľsko v nedeľu oznámilo 4 178 nových potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 a 32 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19, informoval na svojej webovej stránke Poľský rozhlas. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie dosiahol 125 816. V spo­jitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 3 004 ľudí. Najviac nových prípadov, 685, hlásilo Malopoľské vojvodstvo na juhu krajiny. V tomto vojvodstve leží i mesto Krakov. Poľské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu oznámilo, že 4 924 ľudí je hospitalizovaných s potvrdenou nákazou, 231.032 osôb je v karanténe a viac ako 32 300 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Zatiaľ sa z ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu vyliečilo 80 302 ľudí. V Poľsku od soboty vstúpili do platnosti prísnejšie pravidlá, ktoré zahŕňajú aj povinné nosenie rúšok na verejnosti na otvorených priestranstvách i vo vnútorných priestoroch.

11:50 V Maďarsku za posledných 24 hodín pribudlo 1 068 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a zomrelo 21 chorých. Počet hospitalizovaných dosiahol v nedeľu rekordných 1 252 a takisto rekordný je aj počet pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu – 138. Z údajov zverejnených v nedeľu na vládnej stránke koronavirus.gov.hu ďalej vyplýva, že oproti sobote klesol počet aktuálne nakazených o 118 na 25 862. Z nákazy sa zotavilo rekordných 1 165 osôb. Celkový počet infikovaných od začiatku pandémie koronavírusu dosiahol 37 664 a komplikáciám spôsobeným ochorením COVID-19 podľahlo celkovo 954 osôb. Medzi 21 zosnulými bolo 17 chorých vo veku nad 70 rokov, ale bol medzi nimi aj jeden 43-ročný pacient, ktorý mal viaceré chronické ochorenia.

9:40 Nový koronavírus, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa objavil vlani v decembri v Číne, prvý človek s koronavírusom zomrel 11. januára. Počet nakazených vo svete začal rýchlejšie rásť v júli, v posledných týždňoch rastie o milión nakazených vždy za tri až štyri dni. Za mesiac pribudlo vo svete deväť miliónov nakazených. Ich počet podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa celkovo prekonal 37 miliónov. Celkový počet úmrtí s COVIDOM-19 bol podľa údajov v nedeľu ráno 1 071 308. Prven­stvo v počte nakazených drží už od marca USA, kde sa celkovo nakazilo 7,7 milióna ľudí. K ďalším najviac postihnutým krajinám patrí India (sedem miliónov nakazených), Brazília (viac ako päť miliónov) a Rusko (1,3 milióna). USA, Brazília a India majú aj smutné prvenstvo v počtoch obetí. V USA doteraz zahynulo s COVIDOM-19 viac ako 214 000 ľudí, v Brazílii viac ako 150 000 ľudí a India eviduje viac ako 107 000 obetí.

7:15 V Česku v sobotu pribudlo 4 635 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na svojej webovej stránke o tom podľa TASR informoval Český rozhlas (ČRo) s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Ako ČRo dodal, sobotňajší prírastok je vôbec najvyšší v rámci víkendových dní, kedy sa testuje menej, a celkovo piaty najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Predošlý víkendový rekord padol minulú sobotu (3. októbra), keď pribudlo 2 555 prípadov. Chorobe v ten istý deň podľahlo 22 ľudí, čím sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 948. V Česku sa vírusom nakazilo už viac ako 114 000 ľudí. Počet momentálne nakazených ľudí presahuje 58 000. Hospi­talizovaných je 2 085 pacientov, z toho je 408 vo vážnom stave.

6:00 V Spojených štátoch sa v piatok potvrdil koronavírus u približne 58 000 osôb, čo je najvyšší údaj za posledné dva mesiace. Počty hospitalizovaných pre ťažký priebeh COVIDU-19 na stredozápade krajiny už piaty deň za sebou prekonali rekord, napísala v sobotu agentúra Reuters. USA naďalej evidujú najväčšie absolútne čísla nakazených aj úmrtí s COVIDOM-19 na svete.

Desať z 50 amerických štátov ohlásilo v piatok doteraz najvyšší jednodenný nárast počtu infekcií od začiatku pandémie. Za október tak svoje rekordy prekonalo 19 štátov USA.

Štáty Wisconsin s necelými šiestimi miliónmi a Illinois s 12,6 milióna obyvateľov potom zaznamenali už druhý deň za sebou viac ako 3 000 nových prípadov, čo je situácia, ktorá nenastala ani pri jarnom vrchole tamojšej pandémie, píše Reuters.

Denné počty úmrtí v USA naďalej pomaly klesajú, stále tam však na komplikácie s COVIDOM-19 každý deň zomiera v priemere približne 700 ľudí. Zdravotnícki experti však varujú, že keď stúpajú počty nakazených, počty úmrtí nasledujú až s niekoľkotýždňovom oneskorením.

Podľa rešpektovaného modelu Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia pri Washingtonskej univerzite, ktorý sa v minulosti ukázal ako pomerne presný, sa denný počet mŕtvych v USA do polovice januára budúceho roka viac ako strojnásobí. K 1. februáru by tak Spojené štáty mohli evidovať spolu 395 000 zosnulých s COVIDOM-19, teda takmer dvojnásobok terajších 214 000 úmrtí. Ak by však Američania začali vo výrazne vyššej miere nosiť rúška, mohol by byť počet úmrtí byť začiatkom februára až o 79 000 osôb nižší, než je terajšia projekcia, tvrdia autori modelu.

Reuters pripomína, že USA na federálnej úrovni nepožadujú zakrývanie nosa a úst na verejnosti a nosenie rúšok vôbec nevyžaduje 17 štátov.

Trendu navrhnutého modelom Washingtonskej univerzity zodpovedá nedávny nárast počtu hospitalizovaných osôb s ťažkým priebehom COVIDU-19 v niekoľkých štátoch, ktoré už začínajú mať problém vysporiadať sa s náporom nových pacientov. Za piatok sa rekordne zvýšil počet infikovaných koronavírusom prijatých do nemocníc v Arkansase, Kansase, Missouri, Montane, Severnej Dakote, Oklahome a Wisconsine. V oblasti stredozápadu tak vzrástol denný počet hospitalizovaných na takmer 9 000, čím sa predĺžila séria smutných denných rekordov z posledných piatich dní.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus