NÁZOR: Keď majstri chaosu porcujú miliardy z Bruselu

Svet sa zrodil z chaosu, hovoria staré grécke báje. Slovenský plán obnovy, ktorý má byť napumpovaný miliardami z Bruselu, sa z neho rodí tiež. Snáď v ňom neskončí.

12.10.2020 07:15
Eduard Heger a Igor Matovič Foto:
Eduard Heger a Igor Matovič
debata (189)

Celé leto sa pod dohľadom verejnosti a na každodenných odborných seminároch mal pripravovať plán fondu obnovy Slovenska po pandémii, ktorý mal popísať, ako chceme vyčerpať viac ako šesť miliárd eur od Európskej únie. Tak to sľuboval premiér Igor Matovič a nazval to reformným letom. Realitou bola utajovaná príprava materiálu prevažne štátnymi analytikmi rôzneho druhu, ktorá sa pretavila do materiálu Moderné a úspešné Slovensko. Ten ale nie je plánom obnovy, ale zborníkom nápadov, čo by Slovensko mohlo a malo urobiť, keby malo peniaze. Veľa peňazí. Tak okolo tridsať miliárd eur.

Po mesiacoch príprav sme nakoniec skončili niekde na začiatku – a politici sa budú teraz predháňať v tom, čo dokážu pretlačiť zo svojich programov do plánu obnovy.

Aj prezentácia materiálu bola štýlová – keď ho konečne ministerstvo financií pustilo von, skolabovala ministerská internetová stránka. Materiál sa síce prezentoval moderne, ale neúspešne. Je to len symbolické zvýraznenie chaosu, ktorý príprava fondu obnovy sprevádza.

Najskôr boli nejasnosti v termínoch. Spočiatku kolovali informácie, že musíme mať hrubý náčrt plánu hotový do 15. októbra, potom sa však objavila informácia, že 15. októbra sa len začínajú debaty s Bruselom o tom, čo chceme. Z prípravy plánu obnovy sa napokon vykľul len všeobecný analytický materiál, ktorý popisuje všetko možné a ktorých sme v histórii Slovenska vyprodukovali už niekoľko. S akým výsledkom, vieme.

Podľa ministra financií Eduarda Hegera mal byť materiál Moderné a úspešné Slovensko základom, z neho sa potom malo vybrať to, čo bude krajina žiadať financovať z fondu obnovy. Jeho predstava dostala rýchlo trhliny. Poľnohospodári a potravinári, ktorí v materiáli nenašli o svojom odvetví ani len zmienku, sa vzbúrili a prešli do štrajkovej pohotovosti. Slovne ich podporil aj Hegerov stranícky kolega z OĽaNO minister Ján Mičovský, ktorý v televízii TA3 jemne naznačil podanie demisie, keď sa do fondu obnovy poľnohospodárstvo nedostane.

No a neskôr Hegerove zbožné želania úplne rozbil Boris Kollár, ktorý si v materiáli ministerstva nenašiel svoj volebný program. Materiál označil za omalovánky, Hegerovi urobil kázanie o tom, že o rozdeľovaní peňazí nebudú rozhodovať nejakí analytici, lebo na to majú právo len ľuďmi zvolení politici. A predstavil svoju verziu obnovy krajiny po pandémii – prioritami sú dôchodcovia, železnice a zatepľovanie. „Každé euro z plánu obnovy musia ľudia vidieť a cítiť,“ povedal Kollár v TA3. Svoje nápady chcú prezentovať aj ďalšie koaličné strany.

Reakcia ministra Hegera? Tvrdí, že ho táto diskusia teší a víta ju. Takže po mesiacoch príprav, tesne pred termínom, keď sa otvárajú dvere na rokovanie s Európskou úniou, sme nakoniec skončili niekde na začiatku – a politické strany a hnutia sa budú teraz predháňať v tom, čo dokážu pretlačiť zo svojich programov do plánu obnovy. A minister financií je z tohto chaosu potešený. A ešte to nazval v zmätenej debate v RTVS bez konkrétnych podrobností „novou politickou kultúrou“. Vyhlásil že už dávno hovorí s ľuďmi Bruselu (pánbohvie o čom, keď sa ešte v koalícii nedohodli) a že najlepšie vie, na čo majú ísť peniaze, keďže on je spolutvorca európskeho fondu obnovy (rozumej, je jedným z ministrov financií EÚ).

Takže sa bude ďalej diskutovať – a napokon do toho aj tak zasiahne premiér, ktorý už blahosklonne naznačil, že nech si kto hovorí, čo chce, nakoniec to bude on, kto rozhodne o 5 – 6 prioritách.

Prečo sú tieto stratené mesiace problém? Pretože po záverečnom termíne 15. apríla 2021 bude potrebné financie rýchlo vyčerpať. Ak sme sa ešte nepriblížili ani k tomu čo potrebujeme, nerozbehnú sa ani odborné diskusie, ako to spraviť a či to z časového hľadiska vôbec dokážeme urobiť. Príkladov máme dosť, ako sa môžu veci naťahovať ako guma – len tak námatkovo, Robova diaľnica do Košíc alebo Matúšova električka v bratislavskej Petržalke.

Slováci sú krajinou hokeja. Pred začiatkom svetového šampionátu sme vždy majstri sveta. Prvá prehra nevadí, ideme ďalej. Druhá remíza je ešte v poriadku, zohrávame sa. Tretia prehra je nepríjemná, ale dá sa. Štvrté vydreté víťazstvo nám dvíha sebavedomie. Piaty zápas musíme vyhrať, ale ani prehra nás nevyradí. V šiestom zápase to dáme, ale remíza nás drží v hre. V siedmom zápase ešte môžeme postúpiť, ak favorit prehrá s outsiderom, rovnako prehrá náš najväčší konkurent a my dáme Kanade 12 gólov. Nepodarilo sa? Nevadí, nabudúce.

Plán ako čerpať peniaze z Bruselu nie je hokej, ale zatiaľ v ňom hokej máme. Bohužiaľ, môžeme dopadnúť rovnako ako naši hokejisti. Ďalšie nabudúce však v tomto prípade už nebude. Len gól do vlastnej brány.


Pozrite si radšej Top 10 videí z TV Pravda.

***

Video

1.

Záverečná, zatvárame. Teda, zatiaľ ešte nie. Sprísnenie pandemických opatrení má byť pokusom zastaviť rýchle šírenie koronavírusu, aj záchrannou brzdou pred vypnutím Slovenska podľa vzoru Izraela alebo talianskeho Bergama. A tak sa chvíľu plakalo (premiér Matovič), chvíľu burcovalo (minister práce Krajniak), chvíľu káralo Sulíka (všelikto a všelikde okrem Sulíka). Keď sa náhodou zima opýta kompetentných, čo robili v lete, budú mať aj nejakú odpoveď, ktorá bude dávať zmysel?

***

Video

2.

Keď sa stane nejaký prie**r, je dobré mať poruke fackovacieho panáka. Keď sa Richard Sulík nekolegiálne porúčal z krízového štábu, keďže nesúhlasil, aby množstvo firiem opäť stiahlo roletu, tak panák bol hneď poruke. Kráľ excelovských tabuliek Sulík chcel od koaličných kolegov nejaké čísla, prečo je potrebné to či ono zavrieť. Od Krajniaka dostal poučenie, že najviac ľudí sa v súčasnosti nakazí doma. Nuž, na to netreba mať vysokú pandemiologickú, aby ste si spočítali, že najviac ohrození sú blízki človeka, ktorý príde domov s nákazou. Stále to však nedáva odpoveď, odkiaľ si ju tá čierna ovca rodiny doniesla.

***

Video

3.

Školstvo je citlivá záležitosť, pretože okrem vedomostí, ktoré treba do detí nalievať, sú materské a základné školy šatňou, kde sa odložia deti, aby rodičia mohli ísť za svojimi záležitosťami. Takže to, čo sa dá zavrieť bez väčších problémov, sú stredné školy, pretože tam už deti dokážu lepšie fungovať len s kľúčikom na krku a online výučbou. Čo ešte čaká školstvo? Dozviete sa od ministra Branislava Gröhlinga.

***

Video

4.

Už vyše týždňa platí na Slovensku núdzový stav. Čo to vlastne je z pohľadu právnika a čo to znamená pre občana? V relácii Zuzany Hlavačkovej Ide o právo vám to vysvetlí Jana Alušíková, advokátka právnickej kancelárie MPH.

***

Video

5.

Igor Bukovský odmieta, že je konšpirátor, ako ho niekedy nazývajú jeho kritici. Hovorí, že kladie skeptické otázky, a že je veľmi potrebné, aby takéto otázky padali. Tlačovú besedu Igora Matoviča, na ktorej označil Bukovského za blázna, považuje za bezprecedentný útok politika na bežného občana. Povie vám tiež, prečo nosí preškrtnuté rúško a na čo tým reaguje. O koronavíruse, informáciách a konšpiráciách, médiách a politikoch, komunikácii s občanmi, dopadoch opatrení, ale aj o zodpovednosti Číny v rozhovore, ktorý bol nakrútený koncom septembra.

***

Video

6.

Namiesto reformného leta prišla reformná jeseň, chystá sa reformná zima a určite príde reformná jar. Snáď dovtedy naše reformné tímy dajú dohromady niečo životaschopné, s čím nás Brusel nepošle kade ľahšie. Nápady sa majú čerpať aj z materiálu Moderné a úspešné Slovensko, ktorý predstavil minister financií Eduard Heger.

***

Video

7.

Minister Heger mieni, jeho koaličný partner mení. Boris Kollár, šéf hnutia Sme rodina, zmietol materiál Moderné a úspešné Slovensko zo stola a prišiel s vlastnou verziou, čo krajina potrebuje. Čo sa mu nepáčilo na návrhu z ministerstva financií?

***

Video

8.

Svoje si povedala aj opozícia. Smer Roberta Fica sa pýta, na čo tie bruselské peniaze chce koalícia minúť. V materiáloch to nenašiel.

***

Video

9.

Premiér Igor Matovič sa inšpiroval Andrejom Babišom, ktorého skoré ranné rokovania českej vlády sú povestné. Aj slovenským ministrom naordinoval ranný budíček a nahnal ich do roboty na 6.00. A nebude to len výnimkou, naznačil Matovič. Ministri to niesli hrdinsky a s humorom, veď posúďte sami.

***

Video

10.

A na záver – pôjde o peniaze. Oplatí sa III. pilier aj bez príspevku zamestnávateľa? Aký vám z neho vyjde dôchodok? Odpovede sa dozviete v relácii Mariana Nitona Ide o peniaze od Andrey Strakovej, odborníčky na financie z Partners Group.

***

189 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda