Zatvárajú sa stredné školy, štát zakáže zhromažďovať sa. Matovič hrozí lockdownom

Štát sprísni opatrenia. Ak nezaberú, podľa premiéra Igora Matoviča bude nutné zavrieť celú krajinu, čo môže uzamknúť ľudí v ich domovoch na mesiace.

11.10.2020 08:00 , aktualizované: 18:23
Marek Krajčí, opatrenia Foto: ,
Marek Krajčí
debata (1570)

VIDEO: Sprísnené opatrenia krízového štábu, Matovič aj o vypnutí krajiny.

Video

Opäť sa vracajú vyhradené hodiny pre seniorov od 9.00 do 11.00, rúška budú povinné všade. Štát chystá zákaz zhromažďovania ľudí v počte nad šesť osôb. Školy sa zavrú od pondelka, zákaz zhromažďovania by mal platiť od utorka a ďalšie opatrenia od štvrtka. Takto vyzerá osem bodov, ktoré vyplynuli z rokovania krízového štábu.

  1. Rúško aj v exteriéri
  2. Zákaz hromadných podujatí
  3. Zákaz zhromažďovania
  4. Jedlo len zabalené a so sebou alebo v exteriéri
  5. Uzavretie fitness, wellness, kúpaliská, akvaparky a sauny
  6. Stredné školy – dištančné štúdium
  7. Obchody a nákupné centrá 1 osoba na 15 m2
  8. Vyhradené hodiny potravín a drogérie pre seniorov nad 65 rokov 9.00 – 11.00

Opatrenia majú byť platné dovtedy, kým sedemdňový kĺzavý medián neklesne pod hranicu 500. Čísla za týždeň sa zoradia podľa veľkosti. To, ktoré je v strede, je hodnota kĺzavého mediánu (to znamená, že tri čísla sú menšie a tri čísla väčšie). K 10. októbru má hodnotu 1 037.

Ak sa situácia neskonsoliduje, podľa premiéra Matoviča bude Slovensko musieť urobiť lockdown celej krajiny, ktorý uzamkne ľudí doma a vychádzať budú môcť len v nevyhnutnom prípade. Ako príklad uviedol Izrael alebo talianske Bergamo.

Čo sa týka reštaurácií či barov, môžu zostať otvorené, ale bude sa v nich dať jedlo, nápoje či zákusky iba kúpiť, skonzumované musia byť vonku (bod č. 4). Vo vnútri nie je možné sňať rúška. Terasy budú môcť zostať v prevádzke.

Dušičky inak

Debatuje sa aj o obmedzení pohybu ľudí na Dušičky. Minister Marek Krajčí potvrdil, že je to jedna z možností ako bojovať proti koronavírusu. Premiér už skôr naznačil, že by sa ľudia na hroby mohli dostať až o pár týždňov neskôr. Zosnulý nám to odpustia, uviedol premiér.

VIDEO: Príchod na krízový štáb v nedeľu 11. 10. 2020.

Video

„Zníženie mobility je jeden z dôležitých faktorov ktorý nám znižuje reprodukčnú schopnosť tohto vírusu. Toto opatrenie bude tiež prediskutovávané, možno ešte ani nie dnes. Chceme sa k tomuto stretnúť aj s Konferenciou biskupov Slovenska. To, čo pán premiér povedal, je pravda a myslíme si, že tie najbližšie Dušičky by určite nemali byť takými štandardnými Dušičkami, a my musíme myslieť na to, že nie je zodpovedné sa stretávať, a to je jedno z opatrení, ktoré teraz rozoberáme, či je dobré aby sa ľudia vôbec stretávali – a v akom počte,“ uviedol Krajčí v relácii Na telo v TV Markíza.

Nové opatrenia sa dotknú aj organizovania krstov, sobášov a pohrebov. Matovič upozornil, že pri ich organizovaní platí pravidlo 15 štvorcových metrov na každého zúčastneného. Takže čím väčšia obradná sieň, tým viac ľudí sa môže na sobáši zúčastniť. Pri pohreboch, ktoré sa konajú vonku, sa musia dodržiavať dvojmetrové odstupy.

VIDEO: Branislav Gröhling o zatváraní stredných škôl a o situácii v školstve.

Video

Zatvárajú sa stredné školy

Jedným z prvých opatrení krízového štábu je zavretie stredných škôl pre prezenčnú výuku. Tieto školy prechádzajú na dištančné online vzdelávanie (na diaľku). Opatrenia budú platiť od pondelka až do odvolania a podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga to nebude len krátkodobé opatrenie, treba rátať s niekoľkými týždňami, možno aj mesiacmi. Stredné školy zatvoria preto, lebo ich navštevujú staršie deti, ktoré môžu zostať doma bez rodičov a sú schopní učiť sa v online režime. Rozhodlo aj to, že stredoškoláci majú väčšiu mobilitu ako deti na základných školách.

Materské a základné školy nechce minister zatvárať, chce ich čo najdlhšie udržať v chode, preto zatiaľ zostávajú fungovať tak ako doteraz. Školské jedálne tiež budú zatiaľ pracovať doterajším spôsobom.

Otvorené zostávajú iba špeciálne stredné školy. Pre žiakov a študentov teda už od pondelka platia nové pravidlá.

Deti do troch rokov nemusia nosiť rúška. Deti od troch do šiestich rokov síce tiež nemusia nosiť rúška, ale podľa ministra Gröhlinga a hlavnej odborníčky pre primárnu pediatriu Eleny Prokopovej sa „dôrazne odporúča, aby deti v materských školách nosili rúška v exteriéroch aj interiéroch“.

Žiaci prvého stupňa základných škôl musia od pondelka nosiť rúška nielen na chodbách či v jedálňach, ale aj v triedach počas vyučovania. Školské jedálne zostávajú v činnosti tak ako doteraz.

Povinnosť nosiť rúška pre žiakov a pedagógov druhého stupňa zostáva v platnosti. Výnimky pokračujú pre žiakov nepočujúcich, autistických a s mentálnym postihnutím.

Zatvárajú sa prevádzky telocviční, centrá voľného času, nebude pokračovať skupinová výučba na základných umeleckých školách. Platí opatrenie minimalizovania krúžkovej činnosti, žiaci by sa mali stretávať čo najmenej. Zatiaľ však zostávajú otvorené školské družiny.

Rušia sa školy v prírode, lyžiarske či plavecké výcviky, exkurzie, výlety.

Prezenčná forma výučby, teda denné vyučovanie, zostáva od prímy až po kvartu osemročných gymnázií. Vyššie ročníky prechádzajú na dištančnú formu.

Gröhling upozornil, že nové opatrenia a dištančné vzdelávanie na stredných školách platia do odvolania. „Nie je to opatrenie len na niekoľko dní alebo týždňov. Učitelia musia zadefinovať rozvrhy tak, aby ich vedeli používať niekoľko dní,“ vysvetľoval minister školstva. Podľa neho školám ešte v septembri uvoľnili financie na nákup techniky, ktorá je potrebná pri zabezpečovaní dištančného vzdelávania. Podľa neho by však vláda ešte mala uvoľniť ďalšie peniaze, aby školy tento prechod zvládli.

Podľa šéfa rezortu školstva by vláda mala prerokovať aj financovanie základných umeleckých škôl a pomôcť by sa malo aj materským školám.

VIDEO: Richard Sulík nesúhlasí so zatváraním reštaurácií.

Video

Richard Sulík ostro vystúpil proti navrhovanému opatreniu, presadzovanému pandemickou komisiou, ktoré ráta so zákazom prevádzky reštaurácií či fitness centier. SaS proti tomu protestuje a snaží sa to na krízovom štábe zvrátiť. Podľa Sulíka nie sú dáta, ktoré by hovorili, že reštaurácie či fitness centrá významne prispievajú k šíreniu nákazy. V prípade, že sa prevádzky zatvoria, bude štát hľadať kompenzáciu, ale tá nemôže vykryť všetky straty. Podľa Sulíka môže zavretie prevádzok tieto firmy definitívne zlikvidovať.

„Povedal som vám, čo som potreboval,“ uviedol Sulík a k ďalším otázkam novinárov uviedol, že zasadnutie je neverejné. On osobne z neho odišiel a nechal tam svoju poradkyňu Janu Kiššovú. Juraj Šeliga (Za ľudí) tento Sulíkov krok v TV Markíza kritizoval. „Je to náš koaličný partner. Považujem za absolútne nezodpovedné, že nesedí na krízovom štábe a vypisuje na facebooku,“ povedal Šeliga.

Richarda Sulíka za to skritizoval aj Igor Matovič vo svojom statuse na sociálnej sieti.

Viac ako tisíc nakazených

Na Slovensku pribudlo 1 054 ľudí s ochorením COVID-19, urobilo sa 8 959 testov. Pozitívne testy malo 531 žien a 523 mužov vo veku od niekoľkých mesiacov po 87 rokov, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Pozitívne testovaní boli v Prešovskom kraji (248), Žilinskom kraji (213), Trenčianskom kraji (180), Trnavskom (128), Nitrianskom (107), Košickom (70), Bratislavskom (55) a Banskobystric­kom (53).

V nemocniciach je aktuálne 388 ľudí s novým koronavírusom alebo s podozrením naň, potvrdené ochorenie má 344 pacientov. Na JIS je 12 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 36 pacientov. Oproti predchádzajúcemu dňu pribudlo 78 vyliečených ľudí, spolu ochorenie COVID-19 prekonalo 5 631 osôb.

Celkový počet pozitívne testovaných je 19 851, od začiatku vypuknutia ochorenia sa urobilo 548 449 labora­tórnych testov. Počet potvrdených úmrtí je nezmenený – 61, aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 14 159.

COVID-19 sa šíri najmä v rodinách

Ochorenie COVID-19 sa začína v súčasnosti šíriť najmä v rodinách. Na sociálnej sieti o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že priblížil situáciu v jednotlivých regiónoch.

„Ochorenie bolo okrem kontaktov potvrdené aj u osôb s klinickými príznakmi, ktoré iniciatívne kontaktovali svojho ošetrujúceho lekára, v menšej miere boli zaznamenané aj importy zo zahraničia. Pozitívny test bol potvrdený aj u ďalších osôb indikovaných na testovanie,“ priblížili hygienici.

Početnejší výskyt nového koronavírusu hlásili regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Dolnom Kubíne, Bardejove, Prešove, Bratislave, Považskej Bystrici, Trnave, Nitre, Liptovskom Mikuláši, Košiciach a Prievidzi.

V okrese Dolný Kubín ide prevažne o kontakty pozitívne testovaných osôb a kontakty kontaktov zo starších i novších ohnísk nákazy. Ide prevažne o rodinné, potom pracovné, školské kontakty, oslavy, svadby, iné spoločenské podujatia. Podobná situácia je podľa hygienikov aj v územnej pôsobnosti RÚVZ Trnava, Nitra, Liptovský Mikuláš, Košice, Prievidza.

RÚVZ Považská Bystrica priblížil, že v okresoch Považská Bystrica a Púchov sa ochorenie COVID-19 vo veľkej časti potvrdilo u kontaktov pozitívne testovaných ľudí. Nový koronavírus sa rozšíril aj v jednom zo športových klubov. Pozitívne testy potvrdili aj u klientov a zamestnancov v jednom zo zariadení sociálnych služieb (ZSS), v ktorom platí špeciálny režim fungovania a zákaz návštev. O pozitívnych klientov sa stará vyčlenený personál. Zdravotný stav osôb v ZSS je pravidelne monitorovaný.

V okresoch Prešov a Sabinov ide vo väčšine prípadov o aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov. Ochorenie COVID-19 sa v menšom množstve objavilo aj v jednom zo ZSS. Personál má negatívne výsledky. Testovanie naďalej pokračuje. V ZSS sa funguje podľa špeciálneho režimu.

Visolajský: Hrozí nám vypnutie štátu

Ak Slovensko nespraví zásadné opatrenia opatrenia proti koronavírusu, bude musieť vypnúť štát, napísal člen krízového štábu a lekársky odborár Peter Visolajský na sociálnej sieti. Krízový štáb už rokuje o sprísnených opatreniach.

„Čas sa nám míňa každým dňom. Prvá línia na boj s koronavírusom na Slovensku je prekonaná – regionálne úrady verejneho zdravotnictva nestíhajú, veľa infikovaných im uniká, testujeme málo a izolácia infikovaných je nedostatočná. Tento problém sa však dá riešiť len vtedy, ak si ho konečne priznáme. V opačnom prípade nás čaká neustále narastajúci počet chorých v nemocniciach pri súčasne klesajúcom počte zdravotníckeho personálu. Tento stav ohrozuje každého občana Slovenska, lebo nemocnice, záchranky ani ambulancie zakrátko nemusia stíhať ošetrovať iných pacientov,“ napísal Visolajský.

Premiér Igor Matovič po rýchlom náraste počtu nakazených na Slovensku vyhlásil, že úrady prijmú veľmi prísne opatrenia. Chce ich prezentovať po zasadnutí krízového štábu, ktorý už rokuje od 10.00.

VIDEO: Matovič a Krajčí: Situácia je vážna, prídu tvrdšie opatrenia.

Video
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus