Čierna ovca. Odchod Sulíka z krízového štábu rozpútal koaličné peklo

Richard Sulík odišiel zo zasadnutia krízového štábu a nechal tam len svoju poradkyňu. Schytal za to ťažkú kritiku koaličných partnerov.

11.10.2020 15:18 , aktualizované: 23:00
Richard Sulík Foto: ,
debata (359)

Konflikt na Ústrednom krízovom štábe opäť rozhádal koaličných partnerov. Spor medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) však nebujnie za zatvorenými dverami, ale na sociálnej sieti.

Jablkom sváru malo byť prijatie nových protiepidemických opatrení. Štáb v nedeľu rokoval o opätovnom zatvorené reštaurácií a fitnescentier. Proti tomu sa razantne vzoprel Sulík a z rokovania asi po dvoch hodinách odišiel. Následne novinárom odkázal, že SaS je zásadne proti takýmto opatreniam.

„Nevieme, koľko ľudí sa nakazilo v reštauráciách či fitnescentrách, a už vôbec nie v divadle. Zatvorenie ich zloží na kolená a dnes na krízovom štábe som zásadne proti takýmto krokom. Áno, chráňme sa, nosme rúška, buďme zodpovední. Ale nezlikvidujme si ekonomiku, toto by už rozdýchala ťažko," uviedol Sulík.

Správanie Sulíka však nenechalo premiéra chladným a tak sa uchýlil ku kritike na sociálnej sieti. Matovič Sulíkovi vyčítal, že má nulový EQ a že pred záchranou životov uprednostňuje rast svojich preferencií.

„Sú ľudia, ktorí sa aj v mimoriadne ťažkej situácii nevedia správať ako zodpovední politici. A veľmi ma to mrzí. Hoci majú povinnosť byť na Ústrednom krízovom štábe, prídu tam na chvíľu, nevypočujú si argumenty … v pohode si odídu na obedík, hoci koniec zasadnutia najdôležitejšieho krízového štábu je v nedohľadne … a idú sa opäť hrať na pekných pred médiá ako počas prvej vlny," napísal Matovič vo svojom statuse.

Tento premiérov príspevok však spustil lavínu reakcií zo strany ostatných koaličných politikov. Ako prvý reagoval Richard Sulík. „Igor, pandemická komisia, ktorá nemá základne dáta o tom, koľkí sa kde nakazili, len strieľa od pása a presne tomu tie dnešné tliachaniny zodpovedali," komentoval premiérov status Sulík. Matovič sa zmohol len na strohú reakciu, v ktorej vyčítal Sulíkovi jeho odchod z rokovania. „Keby si si aspoň našiel chvíľu času … a z tých 6 hodín by si tam aspoň chvíľu bol …,“ odpovedal premiér.

O tom, že to dnes na krízovom štábe vrelo, však svedčia aj početné reakcie ostatných členov vlády. Ako prvý, opäť na sociálnej sieti, reagoval Milan Krajniak (Sme rodina). „Chcel som sa opýtať Richarda Sulíka, čo teda navrhuje, aby sme to otočili na Highway to Hell do protismeru. Lebo dnes sme na diaľnici do pekla. Ale nemohol som, lebo po deklarácii, že je proti obmedzovaniu prevádzok, sa zdvihol, išiel novinárom oznámiť radostnú zvesť, že on bojuje proti obmedzeniam, a odišiel. Pripomínam, že predtým, než sme o obmedzeniach pre prevádzky vôbec začali rokovať," napísal Krajniak.

Nakoniec sarkasticky dodal, že je „radosť" byť vo vláde s SaS, a že človek sa hneď lepšie cíti, keď sa na ľudí v tíme vie spoľahnúť, že ho podržia.

O pár minút nasledoval status europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS), ktorá sa Sulíka zastala. „Vyjadrenia premiéra I. Matoviča nie sú hodné situácie, v akej sa Slovensko nachádza. Domnievam sa, že aj kvôli neprofesionálnemu verejnému vystupovaniu premiéra a ministra zdravotníctva, ktorí riešia viac vlastné emócie, ako dáta, fakty a premyslené plány postupov, ľudia nedodržiavajú opatrenia," komentovala protiepidemio­logické kroky vlády Nicholsonová. Europoslankyňa okrem toho skritizovala aj absenciu premysleného plánu, ako premyslene postupovať ďalej.

„Toto chýba Matovičovi a podľa mňa aj ministrovi Krajčímu. Čo robili v lete, keď naše nemocnice nie sú pripravené na narastajúci počet ľudí s COVID?," pýta sa Nicholsonová. „Vo vláde dnes potrebujeme oveľa viac Sulíkov ako Matovičov," uzavrela europoslankyňa.

Na stranu premiéra sa však postavila aj podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí). Tiež prostredníctvom statusu. „Odchádzať počas rokovania a ísť víkendovať je absolútne neúctivé voči krajine a ľuďom, ktorí sa ocitli v mimoriadne ťažkej situácii," skritizovala Remišová kolegu. Na koniec dodala, že vláda rozhoduje o kľúčových veciach pre ľudí. „Ak má niekto záujem pomáhať, neodíde od stola. Veci sa presadzujú na rokovaniach, nie na sociálnych sieťach," uzavrela podpredsedníčka vlády svoj status na sociálnej sieti.

Ako to prebiehalo

Richard Sulík po odchode vystúpil pred novinármi a oznámil, že on a jeho strana SaS nesúhlasia s navrhovaným zatváraním reštaurácií a fitness centier. Rozpútal tým vášnivú debatu najmä prostredníctvom facebookových statusov. Podľa Sulíka môže zavretie prevádzok tieto firmy definitívne zlikvidovať.

„Povedal som vám, čo som potreboval,“ uviedol Sulík a k ďalším otázkam novinárov uviedol, že zasadnutie je neverejné. On osobne z neho odišiel a nechal tam svoju poradkyňu Janu Kiššovú. Juraj Šeliga (Za ľudí) tento Sulíkov krok v TV Markíza kritizoval. „Je to náš koaličný partner. Považujem za absolútne nezodpovedné, že nesedí na krízovom štábe a vypisuje na facebooku,“ povedal Šeliga.

Richarda Sulíka za to skritizoval aj Igor Matovič vo svojom statuse na sociálnej sieti. „To naozaj v čase, kedy ide o záchranu stoviek životov a ochranu tisícok ľudí pred celoživotnými následkami Covid-19 sa musíme hrajuškať na svoje percentíčka?“ odkázal okrem iného Sulíkovi.

Reagovala aj Lucia Nicholsonová. Pripomenula aj že „preto za kľúčové slovo považujem PLÁN. Premyslený, jasný, na základe dát a faktov. Toto chýba Matovičovi a podľa mna aj ministrovi Krajčimu. Čo robili v lete, keď naše nemocnice nie sú pripravené na narastajúci počet ľudí s COVID?“

A pridala sa aj Veronika Remišová. „Odchádzať počas rokovania a ísť víkendovať je absolútne neúctivé voči krajine a ľuďom, ktorí sa ocitli v mimoriadne ťažkej situácii.,“ pranierovala Sulíka.

No a nemohol chýbať ani Milan Krajniak. „Podčiarknuté a zhrnuté: Sulík a SaS nenavrhujú nič, iba rúška a rozostupy. Počuli niekoľkokrát, že to nárast nakazených ani nespomalí. Oni na to nič. Smutné smutné smutné. Takže nepopulárne veci máme urobiť my, oni budú proti, budú za pekných,“ posťažoval sa Krajniak.

Niečo potreboval povedať aj Jaroslav Naď. „K tomu dnešnému rokovaniu poviem iba toľko, že ak niekto s cieľom získania politických bodov ohrozuje zdravie či dokonca životy tisícok ľudí, je to vyslovene obludné a nechutné,“ vyčítal Sulíkovi Naď.

359 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia