Za nedeľu potvrdili 504 prípadov, celkový počet infikovaných prekročil hranicu 20-tisíc

V priebehu uplynulých 24 hodín potvrdili na Slovensku 504 nových prípadov koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných presiahol hranicu 20-tisíc. Počas nedele urobili 3998 testov. Nepribudlo žiadne úmrtie na ochorenie Covid-19, ich celkový počet tak zostáva na čísle 61. Z ochorenia sa naopak vyliečilo ďalších 400 pacientov.

12.10.2020 10:04 , aktualizované: 16:30
debata (148)

VIDEO: Premiér Matovič o aktuálnej situácii. Ukázal dáta, no najmä kritizoval Richarda Sulíka.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 393 ľudí s podozrením, resp. s potvrdeným Covidom-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 12 osôb, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 36 pacientov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 14 263.

Pozitívne testy na koronavírus malo 248 mužov a 256 žien od jedného po 89 rokov. Najviac prípadov odhalilo testovanie v Prešovskom kraji (127), nasledovaný Košickým (121), Bratislavským (80), Trenčianskym (73), Žilinským (50), Trnavským (31), Banskobystrickým (14) a Nitrianskym krajom (8).

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

Covid-19 hlavne u 20– až 24-ročných

Od vypuknutia pandémie koronavírusu na Slovensku zaznamenali doteraz ochorenie Covid-19 najmä u 20– až 24-ročných. Ochorenie sa však vyskytlo vo všetkých vekových skupinách, najmenej u detí do desať rokov. Vyplýva to zo septembrovej analýzy prípadov ochorení Covid-19 na Slovensku, ktorú zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR.

Výskyt Covid-19 mal v posledných týždňoch „charakter celoplošne zvýšenej incidencie“ spôsobenej nástupom žiakov a študentov do škôl, príchodom študentov zo zahraničia, s nimi súvisiacich prípadov spojených so zavlečením do niektorých firiem, zdravotníckych zariadení či rodín.

Taktiež organizáciou množstva rodinných osláv, svadieb a firemných podujatí. „Tieto sa stali miestom vzniku množstva ohnísk s veľkým počtom nakazených, ktorí následne šírili toto ochorenie na svojich pracoviskách a vo svojich rodinách,“ spresňuje analýza.

V septembri stúpla chorobnosť medzi 15– až 19-ročnými. „Proporcia vekovej skupiny 65-ročných a starších zo všetkých prípadov sa zvýšila na 11,5 percenta oproti 8,5 percenta v auguste a 5,9 percenta v júli,“ spresnil úrad.

Za uplynulý mesiac bolo 2799 prípadov bez klinických príznakov, teda 40 percent. V podobe respiračnej formy bolo 3780 prípadov (53 percent), 338 prípadov malo febrilnú formu ochorenia, v 36 prípadoch malo ochorenie pľúcnu formu, ojedinele sa vyskytli iné formy ochorenia – senzorická, črevná forma, neurologická či očná.

„Za celé obdobie malo bezpríznakovú formu 45 percent prípadov pozitívnych osôb, teda došlo k miernemu zvýšeniu proporcie pozitívnych s klinickými príznakmi približne o päť percent,“ píše sa v analýze.

V septembri bola zaznamenaná najvyššia incidencia výskytu Covid-19 v Bratislavskom a Žilinskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom kraji. Proporcia importovaných nákaz sa výrazne znížila na 8,7 percenta. Celkový počet pozitívnych zdravotníckych pracovníkov za september bol 579, z toho v 133 prípadoch išlo o profesionálnu nákazu.

Video: Testovanie na koronavírus vo veľkom – časozberné video, bratislavský štadión Pasienky.

Video

Udeľovanie pokút bez napomenutia

Polícia bude kontrolovať dodržiavanie opatrení a dávať pokuty bez napomenutia. V relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo to uviedol dnes predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Pokuty budú odstupňované podľa toho, na akom rizikovom mieste došlo k porušeniu nariadenia. „Najdôležitejší kontrolóri sme my všetci ostatní,“ dodal Matovič.

Koronavírus v parlamente

Podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel (OĽaNO) bol pozitívne testovaný na koronavírus. Na dnešnej tlačovej konferencii to potvrdil ďalší podpredseda parlamentu a líder strany Hlas Peter Pellegrini.

„Pán podpredseda Grendel bol pozitívne testovaný na koronavírus. Považujem za nezodpovedné, že o tom neboli plošne informovaní poslanci parlamentu. Ako je možné, že to pán Grendel niekde v tichosti drží a prezradí to len nejakému médiu? Ako chce potom vyžadovať od ľudí disciplínu, keď to sám zatajil? Je to hanba, že s takouto informáciou neprišiel na verejnosť," uviedol na tlačovej konferencii Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19