Kamarátstvo sa skončilo. Podľa Matoviča Sulík šíri bludy hodné kotlebovcov

Premiér Igor Matovič (OĽANO) by koalíciu pre spor s podpredsedom vlády SR a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) nepoložil. Napriek tomu odmieta a kritizuje Sulíkove vyjadrenia na adresu odborníkov a prirovnáva ho ku kotlebovcom, ktorí šíria dezinformácie aj o koronavíruse. Predseda vlády sa tak opätovne vyjadril po tom, čo predseda SaS Sulík v nedeľu spochybnil rozhodovanie ústredného krízového štábu k opatreniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

12.10.2020 09:55 , aktualizované: 19:10
Richard Sulík / Igor Matovič / Foto:
Zľava Igor Matovič a Richard Sulík
debata (541)

VIDEO: Premiér sa na večernej tlačovke venoval dátam o koronavíruse a opäť kritizoval Sulíka.

Matovič hovorí, že ústredný krízový štáb (ÚKŠ) v nedeľu prijímal najťažšie rozhodnutie pre Slovensko za posledných 70 rokov, práve v takejto situácii sa podľa neho ukázalo, komu ide o Slovensko a komu o politikárčenie.

„Kamarátstvo skončilo, ale zodpovednosť ide ďalej,“ komentoval premiér situáciu na večernej tlačovej besede. Odmietol Sulíkove slová o „tliachaninách“, ktoré sa mali týkať rokovania odborníkov. Premiér sa ospravedlnil za Sulíkove výroky všetkým členom pandemickej komisie a ÚKŠ. Dúfa, že Sulík vyvodí v prípade zhoršenia situácie spôsobenej koronavírusom osobnú zodpovednosť a nastaví sám sebe zrkadlo.

Vicepremiér podľa premiéra „šíri bludy“ a „žije vo svojom svete“. „Skúsme sa spamätať a nešírme bludy hodné Mariana Kotlebu,“ povedal Matovič. Dáta, ako sa šíri koronavírus, napríklad v reštauráciách, podľa neho boli dostupné, ale nie sú podstatné.

Matovič očakáva, že SR by sa do dvoch týždňov mohla dostať na kapacitu testovania 15 000 ľudí denne.

Sulíkovci pre TASR reagovali, že sa radi zapoja „do vecnej a racionálnej debaty“, ale na osobné útoky reagovať nebudú.

Podľa Matoviča by si v SaS mali nájsť dôstojnejšieho lídra strany

V strane SaS by si mali nájsť dôstojnejšieho reprezentanta, ktorý bude túto stranu viesť, uviedol premiér v pondelok doobeda. Podotkol, že na ústrednom krízovom štábe a na pandemickej komisii strávili dokopy 11 hodín, pričom Sulík podľa neho na nich bol len jednu hodinu.

„Človek, ktorý si nebol schopný v takto kritickej situácii ustúpiť zo svojho komfortu, nemá žiadne morálne právo očierňovať špičkových odborníkov, ktorí sa na pandemickej komisii aj na ústrednom krízovom štábe zaoberali touto témou,“ poznamenal Matovič pred pondelkovým rokovaním vlády.

Počas dňa si Matovič a Sulík vymenili názory na sociálnych sieťach. Sulíkov predčasný odchod okrem Milana Krajniaka (Sme rodina) a Matoviča skritizovali aj Jaroslav Naď (OĽaNO), Veronika Remišová a Juraj Šeliga (obaja Za ľudí).

Video: Reakcia premiéra Matoviča na Richarda Sulíka. Je to sabotér, podrazák, vymeňte ho, odkazuje strane SaS.

Video

Všetci v koalícii sú podľa Matoviča zhrození zo správania Sulíka. Premiér tvrdí, že to považujú „za mimoriadne nezodpovedné.“ „Všetci sme sa potrebovali postaviť za tieto nepopulárne opatrenia spolu,“ uviedol premiér.

Tvrdí, že zo strany Sulíka ide o „sabotáž mimoriadne dôležitých opatrení, ktoré nás majú chrániť predtým, aby sme si úplne zatvorili krajinu.“ Podľa neho ide o nehodné správanie predsedu koaličnej strany.

Matovič tvrdí, že Sulík už nemá jeho dôveru viac ako priateľ. Podotkol aj to, že ak by Sulík zostal na krízovom štábe, tak by dáta mal.

‚Tliachanie‘ na krízovom štábe

Jedného dňa príde chvíľa, keď si strana SaS zvolí nového lídra. Doba však na to ešte nedozrela. Povedal to predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík pred rokovaním vlády. Reagoval tak na premiéra Matoviča, ktorý si myslí, SaS by si mala nájsť dôstojnejšieho reprezentanta do vedenia strany.

„O tom, kto bude líder SaS, rozhodnú členovia v tajnej voľbe na kongrese. Už som lídrom 12 rokov, po skončení tohto volebného obdobia to bude 15 rokov. Všetko má svoj koniec,“ pripomenul.

Video: Richard Sulík k slovám premiéra Matoviča.

Video

Sulík podľa svojich slov išiel na nedeľné rokovanie ústredného krízového štábu pre vecnú diskusiu. „Nedočkal som sa jej, tak som odišiel,“ povedal minister. Diskusie na krízovom štábe označil za ‚tliachanie‘.

Sulíkovi na zasadnutiach chýbajú dáta, na základe ktorých sa vláda rozhodla zavrieť reštaurácie či fitnescentrá. „Nemôžeme z každého rozdielového názoru robiť krízu. Uvidíme, ako sa to bude ďalej vyvíjať. Mojou úlohou je dožadovať sa rozhodnutí na základe faktov,“ poznamenal Sulík.

Šéf hospodárstva tvrdí, že vláda premárnila leto. Je názoru, že počas leta, keď bolo málo nakazených, sa mali sprísniť kontroly na hraniciach, pretože bolo jasné, že druhá vlna pandémie príde na Slovensko zo zahraničia.

Politikárčenie a naháňanie politických hlasov

Koaličným partnerom by nemalo ísť o politikárčenie a naháňanie politických hlasov. Pred dnešným rokovaním vlády to povedala ministerka pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová (Za ľudí).

Reagovala tak na predčasný odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z rokovania Ústredného krízového štábu z 11. októbra. Sulík si po odchode následne s premiérom Igorom Matovičom vymenil niekoľko odkazov na sociálnych sieťach. Remišová si však nemyslí, že je to začiatok koaličnej krízy.

Ako dodala, od koaličných partnerov očakáva, že ak majú nejaké riešenia, tak by ich mali presadzovať na Ústrednom krízovom štábe. Podľa nej je v takejto situácii potrebné nájsť kompromis a dohodu.

Apeluje preto na Sulíka s tým, že krízu zvládnu, len ak budú súdržní a spolupatriční. „Máme dnes na vláde bod o tom, v akom stave máme Štátne hmotné rezervy. Následne po skončení rokovania vám odpoviem aj na túto otázku,“ reagovala vicepremiérka na otázku, či má Sulík jej dôveru.

Mikulec: Diskutovalo sa aj o dátach, ktoré Sulíkovi chýbali

Minister vnútra Roman Mikulec zase nevníma konanie Sulíka ako dobré a férové. „Nemyslím si, že je solídne, keď sa niekto na začiatku rokovania zdvihne, odíde a vyjadrí svoj názor bez toho, aby si vypočul iné názory a argumenty,“ povedal minister.

Na rokovaní ústredného krízového štábu podľa neho zaznelo dostatok relevantných údajov a množstvo dát. Deklaruje, že sa diskutovalo aj o dátach, ktoré Sulíkovi chýbali. Mikulec si však nemyslí, že sa vláda ocitla na pokraji koaličnej krízy.

Konflikt v koalícii vznikol po tom, čo minister hospodárstva a šéf koaličnej SaS odišiel z nedeľného rokovania ústredného krízového štábu ešte pred jeho skončením. Následne médiá informoval, že je v rámci sprísnených protipandemických opatrení proti zatváraniu reštaurácií, fitnescentier či divadiel. Odôvodnil to škodlivosťou pre ekonomiku. Kritizoval, že odborníci nemajú dáta o nakazených.

Premiér následne označil Sulíkovo správanie za mimoriadne nezodpovedné a mimoriadne neľudské. Konanie šéfa SaS skritizovali aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) či vicepremiérka a šéfka rezortu informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová sa, naopak, postavila na stranu Sulíka.

© Autorské práva vyhradené

541 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #štvorkoalícia #koronavírus #SASKA