V Česku zomrel rekordný počet ľudí s koronavírusom

V Českej republike v pondelok pribudlo 4 310 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 spôsobovaného koronavírusom. Je to najvyšší denný prírastok zaznamenaný v prvý pracovný deň od začiatku pandémie, vyplýva z údajov zverejnených v utorok na webe českého ministerstva zdravotníctva. Pribudol aj rekordný počet mŕtvych. Dianie sme sledovali online.

13.10.2020 06:00 , aktualizované: 23:30
koronavírus, Čína, masové testovanie Foto:
Ľudia čakajú v rade počas masívneho testovania na ochorenie COVID-19 vo východočínskom prístavnom meste Čching-tao v pondelok 12. októbra 2020. Východočínske prístavné mesto Čching-tao plánuje v priebehu piatich dní otestovať na nový druh koronavírusu všetkých svojich 9,4 milióna obyvateľov. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. Pôjde tak o prvé masové testovanie za posledné mesiace. V meste Čching-tao potvrdili v nedeľu šesť prípadov ochorenia COVID-19. Podľa tamojších úradov sa títo pacienti nakazili v nemocnici.
debata (131)

23:30 Agenti protikorupčnej agentúry CBA zadržali vo Varšave riaditeľa Vojenského ústavu hygieny a epidemiológie (WIHE) kvôli podozreniu, že od marca kradol ochranné pomôcky, dezinfekciu a testy na Covid-19, oznámil dnes na svojom webe denník Gazeta Wyborcza.

23:15 Poľský premiér Mateusz Morawiecki absolvoval test na koronavírus a výsledok bol negatívny, uviedol dnes večer hovorca poľskej vlády. Informácie prišla niekoľko hodín potom, čo šéf kabinetu ohlásil odchod do karantény, pretože sa minulý piatok dostal do kontaktu s človekom, u ktorého testy dnes ráno potvrdili nákazu vírusom SARS-CoV-2. Premiér údajne nemal žiadne príznaky ochorenia Covid-19.

Poľsko dnes oznámilo 5 068 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je druhý najvyšší prírastok od začiatku pandémie, poznamenal server Onet.

22:44 Mexická vláda v utorok uviedla, že do konca roka 2021 plánuje zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 až 90 percent svojich obyvateľov. Oznámila to po tom, čo s niekoľkými farmaceutickými spoločnosťami uzavrela zmluvu vo výške 1,66 miliardy dolárov. Správu priniesla agentúra AFP. Vďaka potenciálnej vakcíne od iniciatívy WHO a zmluve s troma zahraničnými farmaceutickými spoločnosťami AstraZeneca, Pfizer a CanSinoBio by Mexiko mohlo zaočkovať až 166 miliónov obyvateľov, tvrdí mexická vláda. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na tlačovej konferencii uviedol, že vakcína by bola „prístupná pre všetkých obyvateľov zadarmo“.

22:28 Vo Francúzsku zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 12 993 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. S odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva o tom v utorok informovala agentúra Reuters. Za posledných 24 hodín pribudlo vo Francúzsku aj 117 úmrtí súvisiacich s koronavírusom SARS-CoV-2.

Martin Hirsch, generálny riaditeľ verejného zdravotníckeho zariadenia AP-HP, ktoré v Paríži a metropolitnej oblasti spravuje 40 nemocníc, v utorok varoval, že jednotky intenzívnej starostlivosti v parížskych nemocniciach budú už na budúci týždeň zaplavené pacientmi s diagnózou COVID-19. „Okolo 24. októbra bude na jednotkách intenzívnej starostlivosti minimálne 800 až 1000 pacientov s Covidom, čo predstavuje 70 až 90 percent našej kapacity,“ upozornil Hirsch.

22:00 Český minister zdravotníctva Roman Prymula v utorkovom prejave apeloval na obyvateľov, aby mu pomohli zvládnuť epidémiu koronavírusu, ktorá sa v Česku nevyvíja priaznivo. Prostredníctvom televíznych obrazoviek poprosil ľudí, aby verili vládnym opatreniam a dodržiavali ich, pretože bez toho „vírus neporazíme“. Dodal, že „nás čakajú naozaj tri zložité a neveselé týždne“. Prymula mal mať prejav pôvodne už v pondelok, ale pre rokovanie vlády o sprísnení opatrení ho presunul, uviedol portál Novinky.cz.

21:13 V Česku zomrelo podľa revidovaných údajov ministerstva zdravotníctva počas pondelka rekordných 54 ľudí nakazených koronavírusom. Je to o jedného viac než 9. októbra. Obetí je v ČR celkovo 1097 – počas utorka zomrelo ďalších 19 ľudí a úrady potvrdili do večera ďalších 3906 infikovaných. Informácie priniesol v utorok krátko po 18.00 h SELČ portál Novinky.cz.

Za pondelok pribudlo celkovo 4310 nových nakazených. Podľa predpokladov celkový počet infekcií za utorok značne prevýši pondelkový údaj. V pondelok sa však otestovalo len 20 022 osôb, keďže vypadol systém elektronických žiadaniek. Reprodukčné číslo je 1,5, oznámil minister zdravotníctva Roman Prymula v Českej televízii. To znamená, že dvaja infikovaní nakazia ďalších troch ľudí. V krajine je aktuálne 65 814 nakazených, z nich 2503 je hospitalizovaných, uviedlo ministerstvo.

20:39 Prezidentka SR Zuzana Čaputová dôveruje prijatým opatreniam, bezpochyby je však potrebné, aby sa vláda alebo krízový štáb rozhodovali na základe dát. Uviedla to v Televíznych novinách na TV Markíza. Ako ďalej priblížila, podľa prezidentky je dôležité správne rozhodnutie opreté o fakty a tiež správna komunikácia a zdôvodnenie verejnosti, prečo sa vláda či krízový štáb rozhodol tak, ako sa rozhodol pri prijímaní konkrétnych opatrení. Hlava štátu považuje za dôležité, aby okrem opatrení a obmedzení boli komunikované aj kroky pomoci ľuďom, ktorých sa to bezprostredne dotýka. Viac v tomto článku.

20:19 Zdravotníci boli od začiatku pandémie koronavírusu neúmerne vážne zasiahnutí touto krízou, ale ich vysoká miera nákazy začala konečne klesať, oznámila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP. K vysokým počtom zdravotníkov nakazených koronavírusom prispelo množstvo faktorov, napríklad aj katastrofálny nedostatok osobných ochranných prostriedkov na začiatku pandémie a nedostatočné vyškolenie v tom, ako ich používať.

Technická vedúca pracovnej skupiny WHO pre prevenciu a kontrolu nákazy Benedetta Allegranziová novinárom povedala, že pokles zrejme súvisí sčasti s lepšou dostupnosťou osobných ochranných prostriedkov. Podľa nej pokles nakazených zdravotníkov súvisí zrejme i s lepším pochopením a dodržiavaním preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu, ako napríklad „neustále nosenie lekárskej masky alebo respirátora v závislosti od situácie, časté vykonávanie hygieny rúk a dodržiavanie čo najväčšej možnej fyzickej vzdialenosti“.

18:27 Členské štáty EÚ sa dohodli, že nebudú obmedzovať slobodný pohyb ľudí cestujúcich do zelených oblastí alebo z nich. Jednotlivé vlády však budú pokračovať v zavádzaní vlastných obmedzení, ako sú karantény a povinné testovanie pri vstupe na územie ich krajiny, keď ľudia prídu z oranžových a červených zón.

Mapa roztriedi európske regióny na zelené, oranžové a červené zóny. Kritériami pri tomto triedení budú počet novo oznámených prípadov na 100-tisíc ľudí za posledných 14 dní, ako aj miera testovania a miera pozitivity testov za ostatný týždeň. Zelený región bude napríklad taký, kde je miera novo oznámených prípadov za 14 dní menšia ako 25 a miera pozitívnych testov pod 4%. Na základe prijatých kritérií je tak väčšina regiónov v EÚ červená alebo oranžová.

18:24 Krajiny Európskej únie (EÚ) schválili sériu usmernení zameraných na uľahčenie voľného pohybu naprieč euroblokom počas pandémie koronavírusu v snahe zabrániť ďalším zmätočným krokom jednotlivých vlád, ako počas jarnej prvej vlny. Zástupcovia európskej dvadsaťsedmičky sa v Luxemburgu dohodli na spoločnom prístupe k cestovným obmedzeniam a testovaniu, aby pomohli občanom a pracovníkom v cestovaní. Odobrili spoločný semaforový systém, v rámci ktorého budú členské štáty poskytovať dáta o koronavíruse Európskemu centru pre prevenciu a kontrolu chorôb, ktoré bude týždenne zverejňovať mapu a rozdeľovať regióny podľa závažnosti šírenia vírusu.

17:06 Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia nemá zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu Covid-19, ale došpecifikovať v zákone termín profylaxia. V reakcii na situáciu v Národnej rade, ktorá rokuje o novele v skrátenom legislatívnom konaní, to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Ministerstvo zdravotníctva deklarovalo, že v prípade potreby znenie novely upraví, aby sa vyhlo nesprávnej interpretácii pri povinnom očkovaní. Viac v tomto článku.

16:45 V boji proti silnejúcemu koronavírusu budú v Nemecku rozhodujúce nasledujúce štyri týždne, uviedol v utorok bavorský premiér Markus Söder. Po zasadaní krajinskej vlády v Mníchove poukázal v tejto súvislosti na to, že v mnohých krajinách Európy sú ukazovatele značne nepriaznivé, pričom počet infikovaných rastie tiež v Nemecku. „Preto je teraz dôležité nastaviť výhybky,“ zdôraznil predseda bavorskej vlády. Pripomenul, že koronavírus „nie je slabší ani menej nebezpečný, ako to bolo v marci a v apríli“. Vyslovil sa za rozšírenie nosenia ochranných rúšok a rovnako by sa mal podľa jeho slov znížiť aj počet súkromných osláv.

„Musíme sa pozrieť pravde do očí. Sme vo veľmi vážnej situácii, krátko pred tým, ako môžeme stratiť kontrolu. Teraz, počas tohto týždňa musíme spoločne nastaviť výhybky, pretože v opačnom prípade existuje nebezpečenstvo, že sa to môže dostať mimo kontroly. A dostať sa mimo kontroly znamená riskovať značné následky pre zdravie a životy. Nechceme nijaký druhý lockdown,“ podčiarkol Söder.

16:16 Na to, aby nový druh koronavírusu v ľudskom organizme spôsobil vypuknutie ochorenia Covid-19, je potrebných až 500 exemplárov koronavírusu. Vyplýva to z výskumu Andreasa Bergthalera z viedenského Výskumného centra pre molekulárnu medicínu (CeMM), informoval v utorok denník Kurier.

Ako uvádza rakúsky vedec, jednotlivec, ktorý ochorel na toto nákazlivé respiračné ochorenie, mal v priemere až 500 exemplárov koronavírusu, čo je relatívne vysoké číslo. Z tohto dôvodu sa podľa neho ako účinné prostriedky boja proti nákaze javia byť práve jednoduché opatrenia, akými sú nosenie rúšok či dodržiavanie odstupu. Spomínané prvky totiž zmenšujú počet exemplárov vírusu, ktorým je človek vystavený, povedal Bergthaler počas pondelňajšej online prednášky na pôde Viedenského fondu pre vedu, výskum a technológie (WWTF).

15:13 Poľsko bude vetovať európsky ozdravný fond po koronakríze a dlhodobý rozpočet EÚ pokiaľ Brusel neprestane krajinu vydierať a ohrozovať jej kultúrnu identitu, respektíve suverenitu. V utorok to povedal poľský vicepremiér a predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v rozhovore pre denník Gazeta Polska Codziennie, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Poľsko je po Maďarsku v poradí druhým členským štátom, ktorý sa vyhráža zablokovaním ozdraveného fondu, pokiaľ bude čerpanie financií podmieňované s dodržiavaním zásad právneho štátu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý mesiac kritizovala kroky poľskej vlády obmedziť práva homosexuálov, bisexuálov či transrodových osôb.

„Veto bude. Ak budú pokračovať vyhrážky a vydieranie tak pevne obránime kľúčové záujmy Poľska,“ odpovedal Kaczyňski na otázku, či jeho krajina využije svoje veto na zablokovanie dlhodobého rozpočtu a ozdravného fondu. „Máme do činenia s pokusom o odobratie našej suverenity, a to dokonca v oblasti kultúry. Budeme brániť svoju identitu… nenecháme sa terorizovať peniazmi,“ dodal.

15:04 Tradičné adventné a vianočné trhy na budapeštianskom Vörösmartyho námestí sa tento rok pre pandémiu koronavírusu nebudú konať. Rozhodol o tom v pondelok organizátor podujatia – Budapeštianske centrum pre festivaly a turistiku (BFTK) na základe odporučenia operačného štábu hlavného mesta.

Podľa agentúry MTI experti očakávajú vyvrcholenie druhej vlny pandémie nového druhu koronavírusu v Maďarsku na prelome novembra a decembra, preto sa BFTK rozhodlo pre takýto krok.

14:31 Nákaza koronavírusom je v Maďarsku prítomná celkovo v 52 sociálnych zariadeniach, informoval v utorok v Budapešti operačný štáb zodpovedný za epidemiologickú ochranu.

Štáb podľa spravodajského servera mfor.hu uviedol, že zo 6630 tamojších obyvateľov potvrdili infekciu novým koronavírusom 641 osobám, z ktorých 156 hospitali­zovali. V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo v rámci druhej vlny pandémie v Maďarsku už 37 klientov tamojších sociálnych zariadení.

14:18 Verejný život zostane obmedzený aj po tom, ako bude vyvinutá účinná vakcína proti novému koronavírusu. Vyplýva to zo strategického dokumentu nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI), ktorý bol zverejnený v utorok a informovala o ňom agentúra DPA.

Je pravdepodobné, že do roku 2021 bude v obehu minimálne jedna účinná vakcína proti koronavírusu, tá však bude zrejme určená primárne pre najviac ohrozené skupiny ľudí a potrvá dlhšiu dobu, kým sa dostane medzi širokú verejnosť.

„Určité obmeny každodenného života, ako napríklad dodržiavanie odstupu, hygienických pravidiel, nosenie rúšok, vetranie a premiestnenie voľnočasových aktivít do vonkajších priestorov, zostanú v dohľadnej budúcnosti v platnosti,“ uvádza RKI.

14:12 Pri trebišovskej rómskej osade príslušníci ozbrojených síl v utorok testovali na ochorenie Covid-19 58 miestnych obyvateľov. „Išlo o ľudí vo všetkých vekových kategóriách, ktorí boli v úzkom kontakte s dvoma pozitívne potvrdenými prípadmi. Dohľadaní boli naším Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trebišove,“ uviedol pre novinárov zástupca regionálnej hygieničky Ivan Petrovič.

Odber vzoriek sa týkal najmä členov širšej rodiny dvoch nakazených. Na testovanie dohliadali i štátni policajti. „Priebeh bol bezproblémový, rómski spoluobčania s nami spolupracovali, neevidujem žiadne problémy,“ skonštatoval Petrovič. Dosiaľ sú známe tri potvrdené pozitívne prípady nového koronavírusu v trebišovskej osade, v ktorej žijú tisíce ľudí. Medzi nakazenými je aj člen mestskej poriadkovej služby. (tasr)

13:52 Poľský premiér Mateusz Morawiecki nastúpil do povinnej karantény po tom, čo bol v piatok v kontakte s osobou pozitívne testovanou na nový druh koronavírusu. Morawiecki to oznámil vo videu zverejnenom na Facebooku, informovali agentúry AFP a DPA.

„Zistil som, že som bol v kontakte s osobou pozitívne testovanou na Covid-19. Vzhľadom na to a v súlade s hygienickými predpismi idem do karantény,“ povedal Morawiecki. „Som v kontakte s mojimi kolegami, vláda funguje normálne,“ dodal. Nadchádzajúce zasadnutie kabinetu sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie, čo sa v uplynulých mesiacoch stalo bežnou praxou.

13:38 Ochoreniu Covid-19 podľahlo na Slovensku ďalších päť osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Celkovo tak v krajine zomrelo na toto ochorenie 66 ľudí. (Viac tu)

13:34 Talianska vláda prijala v noci na utorok ďalšie epidemiologické opatrenia v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu. Obmedzujú otváracie hodiny i zhromažďovanie v baroch a reštauráciách, zakazujú organizovanie školských výletov, vykonávanie kontaktných športov na amatérskej úrovni i usporadúvanie osláv v interiéroch a exteriéroch. Informovala o tom v utorok agentúra ANSA a spravodajský server The Local.

Podľa týchto pravidiel sa tiež zo 14 na 10 dní skráti doba, ktorú musia asymptomatickí pacienti s pozitívnym výsledkom testu na nový koronavírus stráviť v domácej karanténe. Pred jej ukončením sa však musia, rovnako ako aj všetci ostatní pozitívne testovaní, preukázať novým negatívnym výsledkom testu.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok opäť vyhlásil, že jeho vláda v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie neplánuje zaviesť nový celoštátny lockdown.

13:30 Televízia Markíza chystá na utorok večer špeciálny priestor pre vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej. Dôvod je rastúci počet prípadov koronavírusu, eskalujúca druhá vlna pandémie u nás a samozrejme nastupujúce prísnejšie protiepidemio­logické opatrenia prijaté vládou. (Viac tu)

13:12 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom u zamestnancov Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) SNP v Ružomberku stúpol na 27. V utorok to uviedla hovorkyňa ÚVN Petra Dišková. Nemocnica má aktuálne 106 reprofili­zovaných lôžok. „Z nich je 54 obsadených, voľných je ešte 52,“ dodala hovorkyňa ÚVN. (tasr)

12:59 Po tom, čo v Rakúsku zaznamenali v pondelok menej než tisíc novonakazených novým druhom koronavírusu (979), ich počet v utorok túto hranicu opäť presiahol a pribudlo 1028 infikovaných. Informoval o tom denník Kurier.

Rakúsko eviduje doteraz 861 úmrtí – za 24 hodín ich pribudlo šesť. Aktuálne je koronavírusom nakazených 11 516 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 611 pacientov, z toho je 107 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Celkovo v Rakúsku vykonali 1 844 639 testov, z ktorých bolo 57 326 pozitívnych. Do utorka dopoludnia sa z ochorenia Covid-19 vyliečilo 44 949 ľudí.

12:47 Očkovanie proti koronavírusu by nemalo byť povinné. Možnosť jeho nariadenia pri ohrození verejného zdravia by sa mala vypustiť z novely zákona, ktorú majú poslanci prerokovať na utorkovej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR v zrýchlenom režime. Vo Výbore NR SR pre zdravotníctvo to chce navrhnúť jeho predsedníčka a poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková. (Viac tu)

12:42 Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje celoplošné obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom za jediné riešenie vzniknutej situácie. Takýto pohľad zastáva aj pri možnom tvrdom lockdowne.

Liberáli upozorňujú na riziká možnej likvidácie niektorých prevádzok, rast nezamestnanosti a uprednostňujú lokálne obmedzenia v miestach ohnísk nákazy.

„Zatváranie na základe všeobecných dát pozitívne testovaných tak podľa nás nie je kľúčovým ukazovateľom. Oveľa dôležitejšie sú dáta o skutočne chorých a hospitalizovaných,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič. SaS presadzuje cielené opatrenia podľa konkrétnych regiónov a prevádzok. „Jedine to nám zachráni ekonomiku, pracovné miesta a v konečnom dôsledku aj slobodu,“ dodal Viskupič.

Podrobnejšie dáta z každej analýzy o možnom trasovaní nakazených by privítala poslankyňa NRSR za SaS Jana Bittó Cigániková. „Práve toto by bol signál, kde máme zvýšiť do najväčšej možnej miery ochranu rizikových skupín,“ povedala. Podľa poslankyne nikto nechce spochybňovať epidemiológov či virológov, avšak duševné zdravie je taktiež dôležité. „Neschopnosť uživiť vlastnú rodinu môže mať fatálne dôsledky,“ doplnila Bittó Cigániková. (tasr)

12:27 Od štvrtka 15. októbra platí na Slovensku zákaz všetkých hromadných podujatí a odo dneška je zákaz zhromažďovania. Kultúra dostala teda od vlády stop, ako jej však štát pomôže, je v tejto chvíli otázne.

Zasiahnuté koronakrízou sú pritom štátne, mestské, krajské či nezávislé kultúrne stánky, tzv. (štátom) nezriadená kultúra, desiatky rôznych profesií, v ktorých pracujú desaťtisíce ľudí. (Viac tu)

12:26 V Poľsku pribudlo za pondelok 5068 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 63 úmrtí. V troch prípadoch zosnulí predtým nemali žiadne závažné zdravotné problémy, informujú v utorok agentúra PAP a spravodajský portál TVN24.pl. Najviac nových prípadov (898) opäť hlási Malopoľské vojvodstvo, kde sa nachádza i mesto Krakov.

Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie dosiahol v Poľsku 135 278. V spo­jitosti s ochorením Covid-19 zomrelo 3101 ľudí. V karanténe je v Poľsku aktuálne 212 446 ľudí, ďalších 33 533 osôb je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Od začiatku epidémie sa z nákazy koronavírusom nového typu vyliečilo 82 004 ľudí.

V Poľsku v sobotu vstúpili do platnosti prísnejšie pravidlá, ktoré zahŕňajú aj povinné nosenie rúšok na otvorených priestranstvách i vo vnútorných priestoroch. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok povedal, že tieto obmedzenia sú potrebné, nemali by však viesť k zastaveniu ekonomiky.

12:00 Myslel som si, že to celé zatvoria. To by dávalo logiku. Ale toto nedáva zmysel. Prevádzky síce úplne nezatvorili, ale nikto v gastro biznise to nezvládne. Môžem niekomu predať pivo na vonkajšej terase, keď sú vonku tri stupne Celzia a prší? Veď to je hlúposť. Mám pocit, že to nastavili tak, že nám síce dovolili nechať otvorené, no bojovať musíme sami, hovorí v rozhovore o nových pandemických obmedzeniach spolumajiteľ bratislavského baru Vydrica Martin Humplík. (Viac tu)

11:45 Podľa europoslanca a podpredsedu mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku nie sú kompenzácie následkov koronakrízy na Slovensku pomalé kvôli Bruselu, ako to tvrdí vláda, ale fakt, že Slovensko posiela najmenej žiadostí z celej Únie.

Podľa Šimečku Európska únia drasticky uvoľnila vlastné pravidlá, a po prvej vlne epidémie celý proces dokonca ešte viac zjednodušila. V praxi stačí vyplniť jeden formulár, a Brusel doslova obratom – priemerne už za 13 pracovných dní – štátnu pomoc odklepne. Šimečka ďalej uviedol, že Slovensko posiela najmenej žiadostí o schválenie pomoci z celej EÚ. Podľa aktuálneho zoznamu získalo Slovensko povolenie pre 5 schém štátnej pomoci. Pre porovnanie: Maďarsko a Česko majú schválených po 14 schém, Litva 13, Lotyšsko 11, uzatvára Šimečka.

11:37 Pre sväté omše platia do stredy 14. októbra tie isté pravidlá ako doteraz. Nevzťahuje sa na nich zákaz zhromažďovania skupín nad šesť osôb, ktorý platí od utorka. Informoval o tom hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

„Ohľadom otázky, či sa od utorka zákaz zhromažďovania nad šesť osôb vzťahuje aj na bohoslužby, KBS kontaktovala Úrad verejného zdravotníctva. Dostali sme odpoveď, že tento zákaz sa na verejné bohoslužby nevzťahuje,“ uviedol Kramara. Omše podľa jeho slov budú úplne prerušené od štvrtka 15. októbra. „Dovtedy, teda v utorok aj v stredu pre bohoslužby platia doterajšie pravidlá,“ ozrejmil hovorca KBS. (tasr)

11:31 Pacienti, ktorí už raz prekonali ochorenie Covid-19, môžu po opätovnej nákaze novým druhom koronavírusom pociťovať dokonca silnejšie príznaky. Vyplýva to zo zistení štúdie zverejnenej v pondelok v prestížnom medicínskom časopise The Lancet Infectious Diseases, o ktorej v utorok informovala agentúra AFP.

Štúdia zároveň potvrdila, že nakaziť sa novým druhom koronavírusu je možné viackrát. Jej autori taktiež otvorili diskusiu o tom, či je vôbec možné vybudovať si imunitu proti tomuto vírusu, približuje AFP.

Štúdia podrobne sleduje prvý prípad opätovnej infekcie v Spojených štátoch – najhoršie postihnutej krajine sveta v počte prípadov nákazy aj úmrtí. Ide o 25-ročného muža zo štátu Nevada, ktorý mal prvý pozitívny test na koronavírus 18. apríla, vyliečil sa však v domácej karanténe. V máji mu boli urobené dva testy, ktoré mali oba negatívny výsledok. Po 48 dňoch od prvotnej nákazy sa však uňho 5. júna opätovne potvrdila infekcia koronavírusom SARS-CoV-2, tentokrát však inou mutáciou, a priebeh jeho ochorenia sa zhoršil natoľko, že musel byť hospitalizovaný a pripojený na kyslíkový prístroj.

10:46 Najznámejšiu turistickú atrakciu v Peru Machu Picchu nedávno opätovne otvorili po tom, čo bola niekoľko mesiacov uzavretá z dôvodu pandémie koronavírusu. Starodávne mesto však bolo sprístupnené len jednému človeku – Japoncovi, ktorý v krajine uviazol počas pandémie. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

„Prvý človek na Zemi, ktorý od uzamknutia krajiny navštívil Machu Picchu, som ja!!!,“ napísal Jesse Katayama na sociálnej sieti Instagram. Pridal aj svoje fotografie nad starodávnym mestom, ktoré kedysi lákalo tisíce turistov denne.

10:06 Za pondelok pribudlo na Slovensku 531 nových prípadov koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných stúpol na 20 886. Počas uplynulých 24 hodín urobili 5 058 testov. Nepribudlo žiadne úmrtie na ochorenie Covid-19, ich celkový počet tak zostáva na čísle 61. Z ochorenia sa naopak vyliečilo ďalších vyše 350 pacientov. (Viac tu)

9:41 Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 1 025 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 bolo zaznamenaných rekordných 28 úmrtí, vyplýva z údajov zverejnených v utorok na vládnom serveri koronavirus.gov.hu.

Doteraz najviac obetí za jeden deň – 24 – zaregistrovali 7. októbra. Počet nakazených od vypuknutia pandémie koronavírusu dosiahol v Maďarsku 39 862, úmrtí je 996. Z nákazy sa vyliečilo 11 753 ľudí, aktuálne je infikovaných 27 113 osôb.

9:35 Symbolickú sviečku pre „umierajúce“ odvetvie gastronómie zapálili v pondelok (12. 10.) večer v Liptovskom Mikuláši kuchári, prevádzkovatelia i zamestnanci gastro zariadení na Liptove. Reagovali tak na sprísnené protiepidemio­logické opatrenia pre prevádzky verejného stravovania, ktoré začnú platiť od štvrtka.

Prevádzky verejného stravovania budú môcť od štvrtka vydávať iba zabalené jedlo so sebou. Jedlo budú môcť podávať v exteriéri, ak budú mať takú možnosť. Zákaz konzumovať v interiéri sa bude týkať aj barov či kaviarní. V interiéri si zákazníci nemôžu dať dole rúško. Pokiaľ je v ubytovacom zariadení reštaurácia, majú si hostia nechať jedlo priniesť na izbu v zatvorenom obale. Terasy budú môcť byť otvorené, ak nie sú presklené, či inak uzavreté. (tasr)

9:28 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5 133, čo je o približne 600 viac než v predchádzajúci deň. Za rovnaký čas zomrelo 107 infikovaných, vyplýva z údajov monitorovacieho systému NSDC na šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Za uplynulý deň hlásili zároveň uzdravenie 2 152 pacientov, ktorých počet stúpol na 116 562.

Od vypuknutia pandémie zaznamenala Ukrajina celkovo 270 587 prípadov nákazy a 5 122 súvisia­cich úmrtí.

8:12 V Českej republike v pondelok pribudlo 4 310 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu. Je to najvyšší denný prírastok zaznamenaný v prvý pracovný deň od začiatku pandémie, vyplýva z údajov zverejnených v utorok ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva. V spojitosti s ochorením COVID-19 eviduje Česko 31 nových úmrtí, celkovo ich je 1 051.

Od začiatku pandémie v Česku potvrdili 121 421 prípadov nákazy, aktívnych prípadov je momentálne 62 170. Hospi­talizovaných je 2 146 pacientov (údaj k 18.00 h v pondelok), počet ľudí vo vážnom stave je 426. Počet vyliečených pacientov sa zvýšil na 58 200.

6:42 Americká firma Johnson & Johnson oznámila, že dočasne prerušila klinické testovanie svojej vakcíny proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2 po tom, čo jeden z dobrovoľníkov ochorel. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Spoločnosť vo svojom oznámení uviedla, že pozastavila všetky klinické testy vakcíny v súvislosti s prípadom „nevysvetlenej choroby“ u pacienta zapojeného do testovania.

Podľa Johnson & Johnson sa s chorobami, nehodami a ďalšími takzvanými nežiaducimi udalosťami počas klinického testovania počíta. Firma dodala, že jej lekári sa spoločne s nezávislou komisiou pokúsia určiť, čo mohlo tieto zdravotné problémy u účastníka testovania spôsobiť.

6:30 Osobný lekár amerického prezidenta Sean Conley v pondelok uviedol, že Donald Trump mal niekoľko po sebe idúcich dní negatívne výsledky testov na koronavírus nového typu. Informovala o tom agentúra AP.

Americký prezident Donald Trump v pondelok vystúpil na predvolebnom zhromaždení v meste Sanford v americkom štáte Florida, informovala agentúra DPA. Len týždeň po jeho odchode z nemocnice, kde ho hospitalizovali pre koronavírus SARS-CoV-2, Trump vykročil na pódium a hádzal do davu rúška. Sám pritom na tvári žiadne nemal, podotkla agentúra AFP.

6:00 Počet úmrtí s COVIDOM-19 v Izraeli dosiahol 2 016. Za minulých 24 hodín zaznamenala krajina vyše 3000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Od septembra platia v Izraeli prísne protiepidemické opatrenia, o ktorých uvoľnení bude rokovať vláda. V pondelok kabinet oznámil najvyššiemu súdu, že nemieni obnoviť mimoriadny stav, ktorý okrem iného umožnil obmedziť účasť na demonštráciách.

V Izraeli sa od začiatku epidémie nakazilo vyše 293 000 ľudí. Aktívnych je 52 892 prípadov a z toho vážny stav má 827 osôb, z nich 227 je na prístrojoch. Ako uvádzajú podrobné správy izraelských médií, od septembra sa počet úmrtí v krajine rýchlo zvyšoval a za zhruba mesiac zomrelo toľko ľudí, čo za celé obdobie od 21. marca, keď v Izraeli zaznamenali prvú obeť – tou bola 88-ročná žena. Do 30. júla potom zomrelo 500 ľudí a zhruba za mesiac potom ten istý počet. Tisíc úmrtí Izrael prekročil 5. septembra a odvtedy do dneška sa počet mŕtvych zdvojnásobil.

Podľa ministerstva zdravotníctva bola väčšina mŕtvych – 1650 – starších ako 70 rokov. S COVIDOM-19 ale zomrelo aj deväťročné dieťa a traja mladí ľudia vo veku od desať do 19 rokov. Ako napísal server The Times of Israel, trojtýždňová uzávera začala fungovať. Izrael zaznamenáva najnižšie denné prírastky infikovaných od augusta. Z potvrdených prípadov pripadá 40 percent iba na osem miest a šesť z nich obýva predovšetkým komunita ultraortodoxných židov. Pozitívnych sa vracia už len osem percent testov, zatiaľ čo v minulých týždňoch to bolo 13 aj 15 percent.

V nedeľu by sa mohli otvoriť predškolské zariadenia a škôlky pre deti do šiestich rokov. Ministerstvo zdravotníctva má podľa izraelských médií v pláne uvoľňovať opatrenia postupne, možno aj počas štyroch mesiacov. Rozhodovať sa bude podľa počtu chorých a nakazených. Mohlo by sa prikročiť k rozdeleniu miest na jednotlivé zóny, ktorú budú odlíšené podľa počtu prípadov. Uvoľňovanie by potom nebolo všade rovnako rýchle. Tento zámer už ale predtým neuspel kvôli protestom ultraortodoxnej komunity, v ktorej je nákaz i chorých najviac a ktorá by tak bola vyčlenená ako najnebezpečnejšia.

Problémom je zahltenie zdravotníckeho systému. Telavivská Ichilovova nemocnica oznámila, že prestala prijímať pacientov s COVIDOM-19, pretože má naplnenú kapacitu. Podľa oznámenia je v zariadení 65 ľudí v kritickom alebo vážnom stave. Zostalo tam aj 25 pacientov, ktorých stav síce už vážny nie je, ale ktorých odmietajú prijať iné inštitúcie, pretože títo ľudia potrebujú zvláštnu starostlivosť. Problém pomáha riešiť armáda, ktorá otvorila v haifském zdravotnom stredisku dve oddelenia pre pacientov s COVIDOM-19 a stará sa tam o 60 pacientov. Zariadenie má dvojnásobnú kapacitu.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19