Prokurátor Honz o odsúdení Kotlebu: Je to prelomové rozhodnutie

Odsúdenie Mariana Kotlebu na štyri roky a štyri mesiace nepodmienečne vníma prokurátor Tomáš Honz ako víťazstvo všetkých slušných ľudí na Slovensku.

13.10.2020 07:00 , aktualizované: 14:31

VIDEO: Prokurátor o Kotlebovom odsúdení. V ako víťazstvo.

Video

Honz je s výškou trestu štyri roky a štyri mesiace pre Kotlebu spokojný. „Som s ňou veľmi spokojný, nepodmienečný trest podľa mňa odráža spoločenskú nebezpečnosť alebo závažnosť konania,“ uviedol.

„Je to prelomové rozhodnutie, tak ako už bolo prelomové rozhodnutie voči Milanovi Mazurekovi,“ povedal prokurátor a dodal, že už aj neprávoplatné rozhodnutie s kvalitným odôvodnením sudkyne podľa neho ovplyvní právnu prax na Slovensku.

Sudkyňa chcela proces v utorok ukončiť, predseda ĽS NS a poslanec Marián Kotleba obžalovaný z propagácie neonacizmu za šeky na 1 488 eur jej to však nedovolil. Svoju neobvykle dlhú záverečnú reč natiahol na viac ako sedem hodín.

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Daňová ešte v septembri ukončila dokazovanie a odzneli aj prvé záverečné reči. Na pondelňajšom pojednávaní mali byť dokončené a následne vyhlásený rozsudok.

Posledný so záverečnou rečou vystúpil Kotleba. Začal ešte o 11. predpoludním a sudkyňa dokonca kvôli šetreniu časom nevyhlásila ani štandardnú obedovú prestávku. V nielkoľkoho­dinovej záverečnej reči predstavil desiatky rôznych zmlúv, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur a pred súdom prezentoval rôzne reklamy, bilbordy a fotografie, ktoré zobrazovali sporné číslo. Tvrdil, že je jediný, kto je za číslo 1 488 stíhaný, súd označil za zmanipulovaný, tendenčný a znalcov za zaujatých.

Prokurátor Honz vnímal Kotlebovu dlhú záverečnú reč ako jeho právo a že s niečím podobným sa už stretol.

Kotleba dostal aj poriadkovú pokutu vo výške 500 eur. Sudkyni sa nepáčilo, že napriek upozorneniu pokračoval pri záverečnej reči v zdržiavaní, keď sa dlho vyjadroval o nesúvisiacich skutočnostiach. Proti rozhodnutiu sudkyne podal Kotleba sťažnosť.

Dôsledne sa tiež dištancoval od neonacizmu a politiky nacistického Nemecka. Pred súdom tiež vytiahol mešce s eurovými bankovkami, čím sa snažil dokázať, že spornú sumu nemožno rozdeľovať na dve symbolické čísla 14 a 88. „Nech mi niekto povie, že 14 a 88 eur je to isté ako 1 488 eur,“ mával mešcami.

VIDEO: Kotleba o svojím odsúdení: Je to rozsudok na objednávku.

Video

Predseda ĽS NS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď v roku 2017 v Banskej Bystrici odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1 488 eur. Toto číslo považuje obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú ši­fru.

chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Marian Kotleba #Tomáš Honz