Covid-19 potvrdili ďalším 531 osobám, pribudlo päť úmrtí

Za pondelok pribudlo na Slovensku 531 nových prípadov koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných stúpol na 20 886. Počas uplynulých 24 hodín urobili 5 058 testov. Pribudlo päť úmrtí na ochorenie Covid-19, ich celkový počet sa tak zvýšil na 66. Z ochorenia sa naopak vyliečilo ďalších vyše 350 pacientov.

13.10.2020 10:06 , aktualizované: 17:17
debata (221)

„Tridsaťjedenročný muž zomrel vo Fakultnej nemocnici v Nitre, 60-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Trnave, 71-ročná žena v nemocnici v Michalovciach, 79-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne a 81-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Nitre,“ priblížila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Počet hospitalizovaných osôb s koronavírusom, či podozrením naň stúpol o štyri na celkových 397. Z toho na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa nachádza 15 pacientov, 40 osôb je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 14 437.

Najviac pozitívne testovaných hlási Prešovský kraj (214), nasleduje Košický (74), Žilinský (62), Trenčiansky (55), Bratislavský (46), Nitriansky (36), Trnavský (33) a Banskobystrický (11) kraj. Kĺzavý medián ostáva už tretí deň v rade na úrovni 1037.

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

Vláda podľa Mikasa nechce uzákoniť povinné očkovanie

Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia nemá zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu Covid-19, ale došpecifikovať v zákone termín profylaxia. V reakcii na situáciu v Národnej rade (NR) SR, ktorá rokuje o novele v skrátenom legislatívnom konaní, to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR deklarovalo, že v prípade potreby znenie novely upraví, aby sa vyhlo nesprávnej interpretácii pri povinnom očkovaní.

„Nejde o zavedenie povinného očkovania proti Covid-19, ale došpecifikovanie termínu ‚profylaxia‘. Ten znamená aj očkovanie v prípade lokálnych epidémií, ako boli napríklad osýpky na východe Slovenska v rokoch 2018 a 2019,“ skonštatoval.

Vysvetlil, že príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) vtedy nariadili očkovanie v niektorých lokalitách, aby dostali pod kontrolu ohniská nákazy. Dodal, že rovnaké opatrenia sa uplatňujú napríklad aj pri epidémiách vírusovej hepatitídy A.

MZ považuje očkovanie a vakcináciu všeobecne za citlivú tému. „Preto sa vždy otázky prijatia a nariadenia povinného očkovania prijíma len na základe odporúčaní odborníkov a verejnej diskusie,“ skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Rezort zopakoval, že novela mieni odstrániť nezrovnalosti a nedostatky vo formálnych ustanoveniach, ktoré sa týkajú vydávania opatrení orgánov verejného zdravotníctva. Zdôraznilo, že ochrana verejného zdravia je prioritou a novela má upraviť a zjednotiť nástroje na jeho zabezpečenie.

Medzi ne patrí i možnosť orgánov verejného zdravotníctva nariadiť opatrenie na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení, ktorým môže byť aj očkovanie.

Minister zdravotníctva Marek Krajší (OĽANO) už v pléne avizoval, že toto ustanovenie sa z návrhu odstráni pozmeňujúcim návrhom. Šéfka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS) to plánuje navrhnúť vo výbore. Dodala, že v koalícii je na tejto zmene zhoda.

„Je na tom dohoda v koalícii, navrhnem to na výbore,“ povedala koaličná poslankyňa Cigániková. Bittó Cigániková zdôvodňuje tento krok tým, že aj keď verí v zmysel očkovania, povinnosť podľa nej všetko len zhorší a podporí konšpirácie.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) potvrdil, že v koalícii je dohoda na odstránení formulácie hovoriacej o očkovaní z predloženej novely. „Nepresná formulácia o povinnom očkovaní bude vypustená. Na tom budeme trvať, taká je dohoda v koalícii,“ povedal s tým, že očkovanie povinné nebude.

O vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia majú poslanci v utorok rokovať zrýchlene. Právna úprava rieši oblasť nariadení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Odstrániť sa ňou majú viaceré nezrovnalosti. Okrem toho sa v novele uvádza, že tieto úrady by mohli pri ohrození verejného zdravia nariadiť viaceré opatrenia, medzi nimi napríklad aj očkovanie či podávanie protilátok.

© Autorské práva vyhradené

221 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19