Rieky dosiahli na väčšine územia stupeň povodňovej aktivity

Na väčšine územia Slovenska dosiahli hladiny vodných tokov stupne povodňovej aktivity (SPA). Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák. SHMÚ vydal výstrahu najvyššieho stupňa pred povodňami pre ďalšie okresy. Výdatné zrážky na celom území majú pokračovať počas noci a aj v stredu.

13.10.2020 11:16 , aktualizované: 23:10
Jaklovce dážď Hnilec hasiči voda Foto: ,
V obci Jaklovce v okrese Gelnica dobrovoľní hasiči pomáhali s odčerpávaním vody z pivníc. 13. októbra 2020.
debata (9)

Vzhľadom na zvýšené vodné stavy nebolo zatiaľ možné určiť presný rozsah povodňových škôd a rozsah zabezpečovacích prác. Bocák dodal, že aktuálne SPA sa môžu aj počas noci meniť.

V súčasnosti správca vodných tokov monitoruje situáciu v teréne a v prípadoch, kde to situácia vyžaduje, má zatiaľ v teréne viac ako 100 vodohospodárov, 30 kusov techniky, použil 2 700 jutových vriec a 70 ton piesku, uviedol hovorca.

Ako na Facebooku uvádza občianske združenie Severe Weather Slovakia, k 23.00 hodine hlási 95 staníc vyšší povodňový stupeň. S pribúdajúcim časom a zrážkami sa očakáva zvýšenie tohto počtu. 3. stupeň povodňovej aktívny dosiahli rieky Čierny Váh, Roňava, Svinka, Handlovka, Hornád, Hnilec, Levočský potok, Rajčanka, Slatina a Poprad, uvádza OZ.

Vo viacerých obciach došlo k vybreženiu vodných tokov. Zaplavené boli miestne komunikácie, priľahlé pozemky, došlo k ohrozeniu, respektíve zaplaveniu rodinných domov, ohrozeniu zdrojov pitnej vody. Zahltené boli aj odvodňovacie priekopy a rigoly, došlo k následnému vyliatiu na komunikácie alebo do vodného toku na území obce, informoval Bocák.

Výstraha 3. stupňa pred povodňami platí pre ďalšie okresy

SHMÚ vydal výstrahu tretieho stupňa pred povodňami aj pre okresy Čadca, Žilina-Rajčanka, Turčianske Teplice, Liptovský Mikuláš a Trebišov-Roňava. Informuje o tom na svojom webe. Tretí stupeň naďalej platí pre okresy Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie – Hornád a Prievidza.

Výdatné zrážky na celom území Slovenska majú pokračovať počas noci a aj v stredu. Druhý stupeň výstrahy pred dažďom a povodňami vydali meteorológovia pre okresy stredného a severného Slovenska vrátane stredného i horného Považia, Liptova, Kysúc a Oravy a pre niektoré okresy na východe územia. Prvý stupeň výstrahy platí pre zvyšné okresy západného Slovenska a okresy na východe územia.

Ako informoval SHMÚ na sociálnej sieti, hydrologická situácia sa zhoršuje. Podľa meteorológov plošne pribúdajú vodomerné stanice s dosiahnutým alebo prekročeným stupňom povodňovej aktivity, najmä na strednom a v časti východného Slovenska. Najhoršia situácia je v povodí hornej Nitry, Hnilca a Hornádu. Na niektorých miestach dochádza k vylievaniu tokov, napísal SHMÚ s tým, že zoznam vodomerných staníc so stupňami povodňovej aktivity nájde verejnosť na webe SHMÚ.

V Medzeve zaplavilo niekoľko obydlí

V Medzeve v okrese Košice-okolie evakuovali niekoľko obydlí, ktoré podmyla voda. Pre TASR to v utorok večer uviedol primátor mesta Matej Smorada s tým, že v meste vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

V Medzeve sú na mieste dobrovoľní hasiči, pieskujeme. Netušíme, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, pretože stále prší, uviedol Smorada s tým, že hladina vodných tokov naďalej pomaly stúpa. Podmytých je zatiaľ šesť obydlí, ktoré sú zaplavené. Evakuovali sme aj jeden dom, ktorý slúži ako chalupa, spresnil Smorada. Podľa jeho slov väčšina zasiahnutých obyvateľov išla k známym.

Dážď strhol svah pod Mariánskym vŕškom

Rieka Handlovka dosiahla v utorok večer v Prievidzi výšku hladiny rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity a naďalej stúpa. Mesto situáciu na vodnom toku monitoruje i v teréne. Problém zaznamenalo inde, dlhotrvajúci dážď popoludní strhol svah pod Mariánskym vŕškom. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Michal Ďureje.

Situáciu monitorujeme, máme v teréne ľudí z technických služieb mesta, podnety prijíma i operačný dôstojník na mestskej polícii. Dážď je kontinuálny, nie je nárazový, voda tak stíha odtekať, priblížil Ďureje.

Mesto podľa neho ešte po 15.00 h uzatvorilo časť vozovky na Nábreží sv. Metoda pod mostmi, kde voda z kanalizačných vpustov prerazila na cestu. Komplikácie sme, paradoxne, v utorok nezaznamenali na rieke Handlovka, ale na svahu pod Mariánskym vŕškom, ktorý sa zosunul smerom na komunikáciu. Aj s pomocou hasičov a ťažkej techniky sme museli z komunikácie odpratávať veľké množstvo zeminy, dodal.

V úseku cesty Gelnica – Prakovce došlo k podmytiu cestnej komunikácie, ktorej časť sa prepadla. Košická krajská polícia na sociálnej sieti upozornila na tzv. aquaplaning.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Slovenský hydrometeorologický ústav