V kauze Slanské lesy súd potrestal troch ľudí

Krajský súd v Banskej Bystrici na hlavnom pojednávaní uznal vinnými obžalovaných v staršej kauze známej ako Slanské lesy.

13.10.2020 15:39
debata (4)

Milana I., Pavla P. a Ferdinanda O. uznal súd vinnými z trestného činu podvodu v súbehu s trestným činom falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate a úradnej uzávery v spolupáchateľstve. Ako informovala hovorkyňa Krajského súdu Banská Bystrica Nina Uhrovičová, súd každého zvlášť z obžalovaných odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody vo výmere jedného roka podmienečne, s odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu v trvaní 18 mesiacov. Ide už o tretí verdikt krajského súdu v tejto veci.

„Poškodených odkázal s nárokom na náhradu škody na civilný proces. Krajský súd tiež rozhodol o zhabaní veci,“ uviedla hovorkyňa s tým, že proti rozhodnutiu podal obhajca jedného z obžalovaných odvolanie a prokurátor si ponechal lehotu. Tretí verdikt banskobystrického krajského súdu v tejto veci tak opäť skončí na Najvyššom súde SR. Na banskobystrický krajský súd sa pritom kauza Slanské lesy vrátila na ďalšie konanie a rozhodnutie po tom, ako senát Najvyššieho súdu (NS SR) v novembri minulého roku zrušil napadnuté uznesenie.

Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici v kauze Slanské lesy v apríli 2019 uznal za vinných z trestných činov podvodu a falšovania verejných listín v spolupáchateľstve iba dvoch z trojice obžalovaných. Podnikateľovi Milanovi I. z Trebišova uložil trest dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na dva roky, bývalý riaditeľ Správy katastra v Trebišove Pavol P. dostal jeden rok s odkladom na jeden rok. Notára Ferdinanda O. z Veľkých Kapušian spod obžaloby súd oslobodil. Prokurátorka, ktorá požadovala uznanie viny u všetkých obžalovaných, sa proti verdiktu odvolala hneď po vyhlásení rozsudku. Išlo pritom už o druhý verdikt v danej veci, prvý padol vo februári 2015. Po odvolaniach prokurátorky a obžalovaných však najvyšší súd vrátil vec na doplnenie dokazovania.

Kauza sa týka lesných a iných pozemkov v hodnote viac ako 41 miliónov eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slánske lesy