Opatrenia sa majú podľa prezidentky komunikovať pokojne a vecne

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vidí rezervy v komunikácii vlády pri oznamovaní opatrení v boji s koronavírusom. Majú sa podľa nej komunikovať pokojne, vecne a spôsobom, ktorý vzbudí dôveru. Vo svojom utorkovom vystúpení v TV Markíza tiež uviedla, že do spoločnosti treba zo strany vlády priniesť skôr upokojenie, a viac ju spájať ako rozdeľovať.

13.10.2020 21:03
debata (263)

„Krízová situácia si vyžaduje veľmi osobitný prístup,“ povedala hlava štátu. Opatrenia sa majú podľa nej oznamovať pokojne a vecne a spôsobom, ktorý vzbudí dôveru. „Majú byť zdôvodnené, zrozumiteľné, včasné,“ dodala.

Opatrenia majú byť založené na dátach, v to prezidentka dúfa a predpokladá to. „Dôležité je správne rozhodnutie opreté o fakty,“ uviedla s tým, že je veľmi dôležité, aby okrem opatrení a obmedzení boli komunikované aj kroky pomoci ľuďom, ktorých sa to bezprostredne dotýka. V tejto súvislosti si preto pravidelne pozýva do Prezidentského paláca odborníkov a priamo „z prvej ruky“ si pýta informácie, ktoré potrebuje vedieť.

Dezinformácie vníma hlava štátu ako veľký problém. Občania boli podľa nej v prvej vlne pandémie disciplinovaní, „ale už sú veľmi unavení“. Niektorí preto podľa prezidentky nie sú ochotní dôverovať tomu, že je koronavírus naozaj nebezpečný a situácia je vážna. Je podľa nej úloha štátu a príslušných rezortov, aby s dezinformáciami a konšpiráciami bojovali.

Hlava štátu na záver dodala, že ľudia nepotrebujú vidieť konflikt a je podľa nej potrebné do spoločnosti vniesť skôr upokojenie a istotu, že situácia je pod kontrolou. „Vnímam, že spoločnosť je istým spôsobom rozdelená, preto je potrebné vniesť do spoločnosti upokojenie, dať tomu viac vecného tónu a skôr spoločnosť spájať než rozdeľovať,“ skonštatovala prezidentka.

263 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #koronavírus #vláda Igora Matoviča