Ide o pravdu s infektológom Sabakom: Verím, že vakcína na COVID-19 bude už v októbri

Celoplošné opatrenia, ktoré začínajú platiť na Slovensku, infektológ Peter Sabaka schvaľuje. Zdôrazňuje potrebu nosiť rúška, ktoré nás podľa neho chránia nielen pred infekciou koronavírusu, ale znižujú aj objem infekčnej látky, ktorá nás zasiahne. „Čím viac infekcie dostanete, tým je priebeh choroby ťažší,“ upozorňuje Sabaka. Súhlasí aj s výzvou premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby ľudia počas Dušičiek nikam necestovali. Viac optimizmu má lekár Sabaka v súvislosti s Vianocami, kedy by sa podľa neho situácia mala upokojiť.

14.10.2020 00:00
debata (114)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej v relácii Ide o pravdu s infektológom Petrom Sabakom z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Video

Hosťom relácie Ide o pravdu bol lekár Peter Sabaka z Kliniky infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava. Ošetruje pacientov s ťažkým priebehom ochorenia na COVID–19.

Počty infikovaných na koronavírus aj hospitalizovaných pacientov sa dennodenne zvyšujú. Podľa infektológa Sabaku je situácia lepšia v Bratislave, problémy má podľa neho Nitra a Prešov.

V liečbe koronavírusu nastal podľa neho oproti prvej vlne posun, keďže pri komplikovaných prípadoch sa osvedčil nielen liek remdesivir, ale aj kortikoidy a látky proti zrážavosti krvi.

Sabaka v relácií Ide o pravdu podčiarkol mimoriadny význam nosenia rúšok, ktoré podľa neho nielen zabraňujú nákaze, ale redukujú aj objem prenesenej infekcie.

„Čím viac vírusu pri kýchnutí dostanete, tým má choroba ťažší priebeh,“ povedal Peter Sabaka. Potvrdil, že v chladných a vlhkých dňoch sa bude vírus šíriť vo väčšom meradle, pretože ľudia sú v interiéri a v blízkej vzdialenosti. Riešenie pandémie je podľa Sabaku jednoznačne v rukách vedcov, ktorí prídu s prvou vakcínou proti COVID–19. „Je to svetlo na konci tunela,“ povedal Sabaka s tým, že účinnú vakcínu očakáva už v októbri alebo novembri.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu