Vírus sa rýchlo šíri už i v Nemecku, v Prahe postavia poľnú nemocnicu

Nemecko sprísňuje opatrenia, pretože podľa kancelárky Angely Merkelovej sa krajina dostala do fázy exponencionálneho rastu počtu nakazených. Česká armáda začne v sobotu v areáli pražského výstaviska Letňany stavať dočasnú poľnú nemocnicu s kapacitou 500 lôžok. Dianie sme sledovali online.

15.10.2020 06:00 , aktualizované: 23:42
Južná Kórea, koronavírus, kvety Foto: ,
Na snímke návštevníčka s ochranným rúškom si fotí kvitnúce krasuľky v juhokórejskom meste Padžu 14. októbra 2020.
debata (211)

23:31 Izrael vo štvrtok rozhodol, že uvoľní opatrenia zavedené počas mesačného celoplošného lockdownu, ktorý mal spomaliť šírenie nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP. Tamojší vládny kabinet sa rozhodol znovu otvoriť predškolské zariadenia pre deti do šesť rokov a prevádzky, ktoré neprichádzajú do priameho kontaktu so zákazníkmi, a takisto zrušil nariadenie, ktoré zakazovalo obyvateľom Izraela vzdialiť sa od miesta svojho bydliska na viac ako jeden kilometer. Nové nariadenia vstúpia do platnosti od nedele.

22:40 Viac ako polovicu krajín Európskej Únie, ako aj Veľkú Britániu označili vo štvrtok na novej cestovateľskej mape červenou farbou. Informovala o tom agentúra AFP. Novú mapu zverejnilo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) po tom, čo sa členské štáty v utorok dohodli na postupoch, ktoré zaujmú v spojitosti s cestovnými obmedzeniami do iných krajín EÚ, aby spomalili šírenie nového koronavírusu.

Spomedzi 31 krajín, ktorých situáciu dokumentuje ECDC, je 17 vrátane Slovenska označených červenou alebo prevažne červenou farbou. Tá je ukazovateľom toho, že priemerný počet prípadov nákazy za uplynulých 14 dní dosiahol v prepočte na 100 000 obyvateľov číslo 50 a vyššie a zároveň miera obyvateľstva pozitívne testovaného na koronavírus dosiahla viac ako štyri percentá – alebo tieto krajiny zaznamenali za 14 dní viac ako 150 prípadov na 100 000 obyvateľov.

Ak sú krajiny označené zelenou farbou, znamená to, že za uplynulých 14 dní zaznamenali menej ako 25 prípadov na 100 000 obyvateľov. Rakúsko, Nemecko, Švédsko, Dánsko a Island sú na mape označené sivou farbou, a to z dôvodu, že neposkytli agentúre ECDC dostatočné množstvo informácií.

22:09 Vo Francúzsku malo za uplynulých 24 hodín pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2 ďalších 30 621 ľudí. Ide o najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. S odvolaním sa na štvrtkové údaje ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AFP. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v krajine aj 88 súvisiacich úmrtí, čím sa ich celkový zvýšil na 33 125. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa nachádza 1 750 pacientov.

20:31 Americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na koronavírus Anthony Fauci uviedol, že obyvatelia USA by si mali premyslieť svoje zvyčajné plány stretnutí počas Dňa vďakyvzdania, keďže sa zvýšil počet infekcií a hospitalizácií. Pre televíznu stanicu ABC povedal, že vzhľadom na rast počtu prípadov „naozaj musíme zdvojnásobiť základné opatrenia v oblasti verejného zdravia, o ktorých hovoríme každý deň, pretože to môže mať význam.“ Pokiaľ ide o Deň vďakyvzdania, keď milióny Američanov cestujú, aby sa stretli s príbuznými a priateľmi, tohtoročný november by podľa Fauciho mal byť iný.

19:45 Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil čiastočný lockdown (zatvorenie) v krajine po tom, ako Poľsko zaznamenalo za posledných 24 hodín nový denný rekord 8099 prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Vláda v čase rekordného počtu nakazených ohlásila sériu opatrení aj pre veľké mestá v krajine, aby zastavila prudké šírenie nákazy.

Počet poľských okresov v červenej zóne sa od soboty 17. októbra zvýši z 38 na 152. V červených zónach bude platiť obmedzený počet päť ľudí na pokladňu v predajniach, zákaz svadobných osláv a ďalších verejných zhromaždení s viac ako desiatimi ľuďmi a vyučovanie na diaľku na stredných školách a univerzitách.

19:11 V Českej republike vo štvrtok do 18.00 h potvrdili 5 560 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, vyplýva z údajov zverejnených na webe českého ministerstva zdravotníctva. ČR za stredu zaznamenala 9 544 nových prípadov nákazy, čo bolo dosiaľ najvyšším denným prírastkom nakazených od začiatku pandémie.

Aktívnych prípadov je podľa ministerstva zdravotníctva 82 126. Od začiatku pandémie sa koronavírusom v Česku nakazilo 144 849 ľudí a 1218 v spojitosti s nákazou zomrelo. Aktuálne je hospitalizovaných 2920 ľudí. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 61.505 osôb.

18:50 Za nedodržanie domácej izolácie alebo povinnosti nosiť rúško hrozí od regionálneho úradu verejného zdravotníctva, respektíve okresného úradu pokuta až do výšky 1659 eur. Policajti budú dodržiavanie opatrení dôsledne kontrolovať. Viac v tomto článku.

18:27 Nemecká vláda vo štvrtok rozhodla, že s účinnosťou od soboty 17. októbra zaradí medzi rizikové oblasti v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu aj celé Slovensko. Dosiaľ sa na tomto zozname nachádzalo päť krajov SR. Na nemecký zoznam rizikových oblastí najnovšie pribudnú aj celé Holandsko, Malta, celé pohraničie Francúzska susediace s Nemeckom, ako aj jednotlivé regióny v 11 krajinách EÚ. Po prvý raz sa tak na ňom ocitnú regióny Talianska i Poľska, ktoré bolo dosiaľ jedinou susednou krajinou Nemecka bez oblasti označenej Berlínom za rizikovú.

Aktualizovaný zoznam zverejnil na svojej webovej stránke Inštitút Roberta Kocha (RKI), podľa ktorého bude v platnosti od soboty 0.00 h SELČ.

17:38 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že odchádza zo summitu EÚ a z preventívnych dôvodov ide do izolácie. Rozhodla sa tak po tom, čo sa dozvedela, že člen jej tímu mal pozitívny výsledok testu na koronavírus. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. „Práve ma informovali, že člen môjho kabinetu mal dnes ráno pozitívny test na (ochorenie) COVID-19,“ uviedla von der Leyenová na Twitteri.

Predsedníčka eurokomisie dodala, že ona sama mala negatívny výsledok testu, no z preventívnych dôvodov okamžite opúšťa zasadnutie Európskej rady – krátko po jeho štvrtkovom začatí – a ide do izolácie.

17:04 Vedenie vysokoškolských internátov Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pristúpilo k mimoriadnym kontrolám dodržiavania opatrení Úradu verejného zdravotníctva a internátneho poriadku. Sú reakciou na incidenty v noci zo stredy (14. 10.) na štvrtok, presnejšie na večierok, ktorý zorganizovali zahraniční študenti s potvrdeným ochorením Covid-19.

Hovorkyňa UK Lenka Miller spresnila, že viacerí zahraniční študenti, pochádzajúci prevažne zo Španielska, boli v priebehu minulého týždňa pre potvrdené ochorenie Covid-19 umiestnení do internátnych izolačných izieb.

„Niektorí z nich opakovane ignorovali pravidlá karantény a na dvoch izbách zorganizovali večierok pre ďalších jedenásť osôb. Niektorí z účastníkov boli pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19, ďalší zatiaľ nemali ochorenie potvrdené,“ dodala Miller. Vzhľadom na vážnosť situácie musel personál internátov privolať aj policajnú hliadku a kontaktovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave. (tas­r)

16:56 Vedci z Oxfordskej univerzity v Británii vyvinuli antigénové rýchlotesty na koronavírus, ktoré výsledky ukážu do piatich minút. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. Vedci dúfajú, že proces uvedenia testov na trh sa spustí začiatkom roka 2021, hotový produkt by potom mohol byť schválený v prvej polovici nasledujúceho roka. (Viac tu)

16:31 Dva mesiace po tom, ako takýto krok vyvolal rozsiahlu kritiku expertov doma i v zahraničí, ruské úrady po počiatočných štúdiách schválili druhú vakcínu proti koronavírusu. Vyhlásil to v stredu ruský prezident Vladimir Putin počas televízneho stretnutia s predstaviteľmi vlá­dy.

„Teraz musíme zvýšiť produkciu prvej a druhej vakcíny,“ uviedol Putin a dodal, že prioritou bude dodávať vakcíny na ruský trh. Peptidovú vakcínu EpiVacCorona pozostávajúcu z dvoch dávok vyvinul sibírsky Vector Institute. Testy na stovke dobrovoľníkov vo veku od 18 do 60 rokov trvali vyše dva mesiace a úspešne ich ukončili pred dvomi týždňami.

Vedci, ktorí vyvinuli vakcínu, uviedli, že produkuje dostatok protilátok a imunita, ktorú vytvára, môže trvať až šesť mesiacov. V novembri a decembri by sa mala začať pokročilejšia štúdia zahŕňajúca desaťtisíce dobrovoľníkov, ktorá je nevyhnutná na zaistenie bezpečnosti a účinnosti vakcíny. Údajne sa na nej zúčastní až 40-tisíc osôb.

16:15 Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) chce podľa neoficiálnych informácií pripraviť zákon, ktorý by prinútil lekárov pracovať s ľuďmi infikovanými koronavírusom. Na túto informáciu ako prvá upozornila televízna stanica TVN 24 s dôvetkom, že právny predpis by mal byť predmetom piatkového rokovania poľského parlamentu.

Podľa zistení portálu Rzeczpospolita spomenutý parlamentný návrh zákona o ochrane zdravia predpokladá určitú formu nátlaku na lekárov vyslaných do práce v boji proti pandémii, za ktorú by však dostali vysokú odmenu. Nie je známe, aké sumy by to mali byť. Nemenovaní politici PiS pre Rzeczpospolitu priznali stranícke presvedčenie, že lekári sa vyhýbajú práci v nemocniciach, kde ležia pacienti s Covidom-19 a údajne neprijímajú rozkazy zo strany vojvodov jednotlivých vojvodstiev pre antipatiu voči vládnucej strane.

16:01 Slovenská národná galéria zostáva otvorená aj po nových protiepidemio­logických opatreniach. Ako informovala manažérka pre publicitu SNG Klára Hudáková, experimentálne expozície a pripravené výstavy vrátane novootvorenej výstavy Ó, šaty! sú prístupné individuálnym návštevníkom, no vzhľadom na opatrenia museli byť všetky živé sprievodné programy zrušené. Výstavy však budú sprístupnené za dodržania všetkých hygienických opatrení a rešpektovania upravených kapacít ľudí. (sita)

15:42 Grécki štátni zamestnanci začali vo štvrtok 24-hodinový štrajk. Požadujú vyššie platy pre pracovníkov v zdravotníctve a školstve, ako aj najímanie nových pracovníkov počas pandémie nového druhu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.

V dôsledku štvrtkového štrajku nefungujú po celej krajine verejné služby.Vo štvrtok ráno pochodovali v Aténach stovky zdravotných pracovníkov. Najväčšia grécka štátnozamestnanecká odborová organizácia ADEDY, ktorá štrajk zorganizovala, žiada viac peňazí pre zdravotníctvo, viac nemocničných lôžok JIS a vytvorenie nových trvalých pracovných miest v školstve, aby bolo možné triedy obmedziť na 15 žiakov.

Grécko zažíva tzv. druhú vlnu koronavírusu, v dôsledku ktorej vláda zvyšuje počet nemocničných lôžok. Stredomorská krajina v súčasnosti eviduje v priemere 300 až 400 nových prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 za deň. Celkovo sa týmto vírusom nakazilo 23 495 osôb, 86 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu a 469 ľudí v súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo.

15:26 Európska komisia vo štvrtok, krátko pred začatím dvojdňového summitu lídrov 27-člennej EÚ, predstavila kľúčové body, ktoré majú členské štáty zohľadniť vo svojich národných stratégiách očkovania proti Covid-19. Cieľom usmernení je pripraviť EÚ a jej občanov na to, že bude k dispozícii bezpečná a účinná očkovacia látka, ako aj na výber prioritných skupín, ktoré by mali byť očkované ako prvé.

Komisia zopakovala, že sa s rôznymi farmaceutickými firmami snaží zabezpečiť prístup k bezpečným očkovacím látkam, pričom presadzuje koordinovaný postup v otázkach očkovacích stratégií pri zavádzaní vakcín. Každá vakcína bude musieť byť povolená Európskou agentúrou pre lieky (EMA), aby zodpovedala normám na bezpečnosť a účinnosť.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti zdôraznila, že bezpečná a účinná očkovacia látka bude najlepšou zbraňou, ako poraziť koronavírus a vrátiť sa späť do normálneho života. „Usilovne pracujeme na uzatvorení dohôd s farmaceutickými spoločnosťami a zabezpečení budúcich očkovacích dávok. Teraz nám zostáva zaručiť, že po získaní vakcíny ju budeme pripravení použiť,“ uviedla v správe pre médiá.

14:35 Vianočné trhy vo Viedni sa tento rok napriek pandémii nového koronavírusu môžu uskutočniť podľa konceptu, ktorý dala vypracovať viedenská obchodná komora. Rozhodol o tom príslušný mestský úrad, informovala vo štvrtok stanica ORF. Návštevníci vianočných trhov v rakúskej metropole, ako aj predávajúci v jednotlivých stánkoch budú musieť povinne nosiť rúška. Tie sú podľa lekára Hansa-Petra Huttera, ktorý preventívne opatrenia vypracoval, najdôležitejším opatrením. Je potrebné ich nosiť „všade tam, kde sa ľudia pohybujú a nekonzumujú“. Rúška si ľudia môžu dať dole, keď budú sedieť pri stoloch a konzumovať, povedal Hutter v relácii ORF Wien heute.

V závislosti od veľkosti a umiestnenia vianočného trhu budú platiť rozličné opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravia. Hutter poznamenal, že môže dôjsť i k obmedzeniu počtu návštevníkov, aby sa zaistil prehľad o tom, koľko ľudí sa na trhu nachádza. Prípravy súvisiace so stavaním jednotlivých stánkov na viedenské vianočné trhy sa začnú už 27. októbra. Rakúska metropola nezrušila ani plány postaviť pred mestskou radnicou tradičné klzisko, ktoré má byť v prevádzke rovnako ako po minulé roky od 20. januára do 28. februára.

14:05 Nákaza novým koronavírusom sa aktuálne šíri najmä kontaktmi s pozitívnymi osobami v rodinách a na pracoviskách. Na sociálnej sieti o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Početnejší výskyt hlásili regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bardejov, Bratislava, Čadca, Dolný Kubín, Humenné, Košice, Liptovský Mikuláš, Prešov, Poprad, Prievidza, Trnava a Senica.

Početnejší výskyt podľa hygienikov eviduje väčšina krajských miest. RÚVZ Bardejov, Trnava, Humenné, Prešov, Prievidza a Senica uviedli, že šírenie ochorenia Covid-19 pokračuje najmä medzi úzkymi kontaktmi, v rodinách, na pracoviskách a v kolektívoch, sporadicky sa vyskytnú aj importy zo zahraničia.

Lokálne epidémie sa vyskytujú v zariadeniach sociálnych služieb, pričom regionálne úrady prijímajú v spolupráci so zriaďovateľmi zariadení príslušné opatrenia. Jednotlivé zariadenia fungujú v osobitnom režime, pozitívni klienti sú izolovaní a stará sa o nich vyčlenený personál. (tasr)

13:21 Britská metropola Londýn v noci na sobotu sprísni opatrenia v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Okrem iného sa zakáže stretávanie členov viacerých domácností vo vnútorných priestoroch, informuje britská stanica SkyNews.

Podľa starostu Londýna Sadiqa Khana v súčasnosti jednoducho neexistuje „žiadna iná možnosť,“ ako sa pokúsiť obmedziť rastúce šírenie nákazy. Vírus sa podľa neho „rapídne šíri v každej časti“ mesta, viaceré londýnske štvrte hlásia v priemere 100 prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov. Rastie pritom aj počet hospitalizovaných pacientov.

12:58 V Poľsku pribudlo za stredu rekordných 8099 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 91 úmrtí. Vyplýva to z údajov poľského ministerstva zahraničných vecí zverejnených na Twitteri, informuje televízia TVN24. Najviac novoinfikovaných (6526) hlásilo Poľsko pritom iba v stredu. Najviac nových prípadov nákazy zaznamenali v Mazowieckom (1306) a Malopoľskom vojvodstve (1303). Medzi 91 úmrtiami je 84 ľudí, ktorí mali okrem ochorenia Covid-19 aj ďalšie zdravotné problémy.

Od začiatku vypuknutia pandémie sa v Poľsku nakazilo 149 903 ľudí. Celkovo si zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom doteraz vyžiadali 3308 obetí. Z nákazy koronavírusom sa vyliečilo 85 588 pacientov (+1741).

Z lôžok vyhradených v poľských nemocniciach pre chorých s diagnózou Covid-19 je ich obsadených 6538 – pribudlo tak 454 pacientov. Na dýchacie prístroje je napojených 508 chorých – deň predtým ich bolo 467. Zdravotnícke úrady v krajine uviedli, že nateraz majú k dispozícii dostatok lôžok aj pľúcnych ventilácií, no nemôžu vylúčiť, že v budúcnosti môže dôjsť k lokálnym výpadkom.

12:35 Česká armáda začne v sobotu v areáli pražského výstaviska Letňany stavať dočasnú poľnú nemocnicu s kapacitou 500 lôžok. Informovala o tom vo štvrtok televízia ČT24 s odvolaním sa na českého ministra vnútra Jana Hamáčka, ktorý je zároveň predsedom ústredného krízového štábu.

Lôžka poskytne Správa štátnych hmotných rezerv ČR. Personál a vybavenie zabezpečí armáda, pričom lekárov môžu poskytnúť aj riaditelia nemocníc. Ako Hamáček v stredu uviedol, že zvýšenie počtu lôžok a zdravotníckeho personálu je najvyššia priorita vlády. Podľa súčasných odhadov totiž hrozí, že koncom októbra krajina „narazí na limity zdravotnej starostlivosti“.

Český premiér Andrej Babiš vo štvrtok pred odchdom na summit EÚ do Bruselu povedal, že vláda by chcela od víkendu začať zvyšovať počet lôžok mimo nemocníc. Nárast nových prípadov nákazy (za stredu ich pribudlo 9544) označil za „katastrofálny“.

Minister zdravotníctva ČR Roman Prymula zverejnil vo štvrtok na Twitteri trojsekundové video, v ktorom hovorí: „Zostaňte doma“. „Dôležitá výzva. 3 sekundy. Tie má každý z vás. Prosím o tzv. retweet,“ uviedol Prymula v pripojenom komentári.

11:43 Francúzska polícia vykonala vo štvrtok prehliadky v bydliskách i na pracoviskách ministra zdravotníctva Oliviera Vérana a riaditeľa ministerskej sekcie pre verejné zdravie Jérôma Salomona. Informovala o tom televízia BFM.

Tieto policajné prehliadky sa uskutočnili v rámci súdneho vyšetrovania, ktoré začal Súdny dvor republiky (CJR) 3. júla a ktoré sa týka postupu príslušných úradov a ich predstaviteľov pri riešení krízy vyvolanej epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2 na jar tohto roku.

Táto rozsiahla policajná operácia sa týka aj bývalého predsedu vlády Édouarda Philippa, bývalej ministra zdravotníctva Agnes Buzynovej a bývalej hovorkyne vlády Sibeth Ndiayeovej. Vyšetrovaním sa preveruje postup úradov pri zvládaní koronakrízy v jarných mesiacoch, keď niektoré francúzske regióny nezvládali nápor chorých na Covid-19 a chýbali napr. aj ochranné prostriedky. V tejto veci bolo na členov vlády podaných celkovo takmer 90 sťažností.

11:26 Analýzy z odpadových vôd potvrdzujú, že nový koronavírus sa šíri medzi obyvateľmi. Tvrdí to Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), ktorá na prítokoch do čistiarní odpadových vôd (ČOV) v bratislavskej Vrakuni a Petržalka identifikovala neaktívne časti vírusu.

Tie podľa aktuálne platných poznatkov nemajú schopnosť nakaziť ľudí, ale podľa vodárni potvrdzujú, že v spádovom regióne sú nakazení ľudia. Informoval o tom hovorca BVS Peter Podstupka.

Sledovanie koncentrácie fragmentov RNA vírusu v odpadových vodách by podľa vodární mohlo naznačiť, či sa ochorenie Covid-19 medzi populáciou šíri, alebo je skôr na ústupe. Odpadové vody z najväčšej čistiarne vo Vrakuni a z čistiarne v Petržalke boli dlhodobo monitorované na prítomnosť RNA fragmentov vírusu SARS-CoV-2 v mesiacoch apríl až jún a september.

„Výsledky analýz počas monitoringu za obdobie apríl – jún nepreukázali detegovateľnú prítomnosť vybraných RNA fragmentov vírusu. Ich prítomnosť sa po prvý raz potvrdila v odberoch vzoriek získaných z ČOV Vrakuňa a ČOV Petržalka 29. septembra. Rovnako boli RNA fragmenty vírusu nájdené v prítoku do týchto čistiarní 6. októbra,“ uviedol Podstupka. (tasr)

11:23 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku za uplynulých 24 hodín potvrdili 950 ľuďom. V súvislosti s ochorením Covid-19 zaznamenali úmrtie 29 chronicky chorých pacientov, vyplýva z údajov vládneho servera koronavirus.gov­.hu zverejnených vo štvrtok.

Od vypuknutia pandémie v Maďarsku dosiahol počet potvrdených prípadov infekcie 41 732 a počet úmrtí 1052. Z nákazy sa zotavilo 12 628 ľudí. Aktívnych prápadov nákazy je 28 052, z toho 33 percent je v Budapešti. Hospitalizovaných je 1555 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je 167 chorých.

11:15 Odborníci z Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity sa podieľajú na výskume, ktorého cieľom je zistiť rozsah a rýchlosť šírenia epidémie ochorenia Covid-19 v slovenskej populácii. Je súčasťou spoločného projektu s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave, výsledky majú pomôcť strategickému rozhodovaniu a efektívnej kontrole epidémie. Informoval o tom epidemiológ Marek Majdan, prorektor Trnavskej univerzity pre rozvoj a informačné systémy.

Porozumenie dynamiky prenosu je kľúčom pre určovanie efektívnych kontrolných a preventívnych opatrení. „Celoštátny lockdown nie je optimálny spôsob manažovania tejto epidémie. Ak prenos a šírenie v populácii závisí najmä od superšíriteľských udalostí, kým bežné spoločenské interakcie prispievajú k reprodukcii vírusu menšou mierou, celoštátne snahy o kontrolu šírenia epidémie by sa mali zamerať najmä na hromadné podujatia, ktoré takýto superšíriteľský potenciál majú,“ tvrdia vedci v projekte s názvom Analýza dynamiky šírenia Covid-19 v Slovenskej republike prostredníctvom kľúčových epidemiologických ukazovateľov – podklad pre strategické rozhodovanie a efektívnu kontrolu epidémie. (tasr)

10:48 Bohoslužby v kostoloch sa môžu naďalej konať, môže sa ich však zúčastniť najviac šesť ľudí vrátane kňaza. Po konzultácii s Úradom verejného zdravotníctva SR to potvrdil hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

„Hoci to nie je veľká zmena, bude predsa uskutočniteľné, aby na svätú omšu prišla napríklad aspoň rodina, na ktorej úmysel je daná bohoslužba slávená,“ citovala Kramaru tlačová kancelária KBS. (sita)

10:45 Až 1 552 infikovaných koronavírusom pribudlo vo štvrtok v Rakúsku. Krajina tak po stredajšom najvyššom dennom prírastku 1 346 nakazených opäť prekonala svoj rekord od začiatku pandémie. Informoval o tom denník Kurier. Rakúsko eviduje doteraz 877 úmrtí – za 24 hodín pribudlo ďalších päť obetí na životoch. Aktuálne je koronavírusom nakazených 12 549 ľudí.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vzhľadom na stúpajúci počet nakazených apeloval na jednotlivé spolkové krajiny, aby sprísnili zavedené opatrenia na boj s novým koronavírusom. „Teraz ide o to, aby tie spolkové krajiny, ktoré sú najviac zasiahnuté, cielene prijímali opatrenia v rizikových regiónoch, pretože od určitého okamihu tam už úrady nebudú môcť vykonávať ani rýchlotesty ani dohľadávať kontakty nakazených,“ zdôraznil Kurz.

„V niekoľkých mestách a krajinách Európy vidíme masívne šírenie vírusu, čo si vyžaduje, aby sa proti nemu bojovalo veľmi dôraznými opatreniami,“ napísal Kurz v texte, ktorý mala k dispozícii agentúra APA. „Každému v krajine musí byť jasné – situácia je vážna,“ povedal Kurz na margo vývoja pandémie v Rakúsku. Dodal, že v niektorých spolkových krajinách sú počty infikovaných „veľmi alarmujúceho rozsahu“.

Kancelár sa obrátil vo svojej výzve aj na obyvateľov Rakúska: „Apelujem na všetkých ľudí v krajine, aby situáciu brali vážne a dodržiavali opatrenia.“ Nasledujúce týždne podľa jeho slov ukážu, či je možné šírenie vírusu spomaliť a zastaviť, alebo či pandémia napácha v oblastiach zdravotného systému, pracovných miest a podnikov v krajine ešte väčšie škody.

9:25 Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti oznámil, že na Slovensku pribudlo za stredu rekordných 1929 nových prípadov koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných tak dosiahol 24 225. Za uplynulý deň urobili aj rekordný počet testov: 12 502. Premiér zároveň v statuse skritizoval koaličného partnera Richarda Sulíka (SaS) za jeho prístup pri riešení pandémie. (Viac tu)

8:41 Portugalsko vyhlásilo v stredu pre narastajúci počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu stav núdze, ktorý nadobúda účinnosť vo štvrtok a potrvá 15 dní. Po zasadnutí tamojšej vlády to oznámil premiér António Costa, informovala agentúra DPA. Núdzový stav vláde umožňuje obmedziť pohyb ľudí, ako aj verejný život. Stretnutia vo verejných priestranstvách sú tak od štvrtka limitované na najviac päť ľudí; na súkromných oslavách je povolených maximálne 50 osôb. Ľudia musia navyše nosiť rúška všade okrem svojich domovov a tí, čo chodia do práce a do školy, musia povinne používať aplikáciu na monitorovanie kontaktov s názvom „Stay Away“.

Uvedené opatrenia musí ešte schváliť portugalský parlament. Situácia je „vážna“, varoval predseda vlády. V stredu sa počet nových prípadov nákazy zvýšil o 2072, čo bol najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Počet pacientov v nemocniciach za mesiac vzrástol z 300 na takmer 1000. V krajine už koronavírusu podľahlo 2117 osôb a viac ako 91-tisíc sa ním nakazilo. Najviac zasiahnutými oblasťami sú severná časť krajiny a okolie hlavného mesta Lisabon.

7:47 V Nemecku pribudlo za posledných 24 hodín rekordných 6 638 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. S odvolaním sa na najnovšie údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom vo štvrtok ráno informovala agentúra AFP. Dodala, že predošlý rekordný denný nárast, 6 294 nových prípadov nákazy, hlásili z Nemecka 28. marca.

6:30 Veľká Británia zaznamenala ďalších 19 724 nových prípadov nového koronavírusu a 137 súvisiacich úmrtí. Údaje za predošlých 24 hodín zverejnila v stredu večer britská vláda, informovala spravodajská stanica Sky News.

Británia tak v stredu hlásila o 2 500 prípadov viac ako v utorok. Celkový počet prípadov nákazy, ktoré v tejto krajine už zaznamenali od začiatku pandémie, sa teraz zvýšil na 654 644. V sú­vislosti s novým koronavírusom tam zároveň dosiaľ zaevidovali 43 155 úmrtí.

6:10 V Českej republike pribudlo v stredu potvrdených rekordných 9 544 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov zverejnených vo štvrtok nadránom na webe českého ministerstva zdravotníctva. V spojitosti s ochorením Covid-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, zaevidovalo Česko v stredu aj 35 nových úmrtí.

Od začiatku pandémie sa v ČR novým koronavírusom nakazilo 139 290 ľudí, z ktorých 1172 nákaze podľahlo. Z ochorenia Covid-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 60 901 osôb, z toho v stredu pribudlo 277 vyliečených. Momentálne je v Česku nakazených 77 217 ľudí, z toho 2678 je hospitalizovaných.

Z dôvodu nepriaznivého vývoja epidémie platia v celom Česku od stredy sprísnené epidemiologické opatrenia. Všetky školy od základných po vysoké prešli na dištančnú výučbu, výnimku majú triedy pre deti so špeciálnymi potrebami. Uzavreté sú reštaurácie, bary a kluby. Zhromažďovať sa ľudia môžu maximálne po šiestich. Väčšina opatrení platí do 3. novembra, teda do konca núdzového stavu. Školy majú byť zatiaľ zatvorené do 1. novembra.

6:00 Nemecko sa rozhodlo sprísniť v oblastiach s vysokým počtom nakazených reštrikcie ohľadom zhromažďovania sa či povinného nosenia rúšok na tvár. Oznámila to v stredu neskoro večer nemecká kancelárka Angela Merkelová po zhruba osemhodinových rokovaniach, ktoré na túto tému absolvovala s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín, informuje agentúra AFP.

Prísnejšie opatrenia budú od teraz platiť v oblastiach, ktoré zaznamenajú 35 novonakazených na 100-tisíc obyvateľov za týždeň. Dosiaľ sa pritom reštrikcie v Nemecku sprísňovali až po prekročení hranice 50 nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov, pripomína AFP.

„Som presvedčená, že to, čo robíme teraz, v týchto dňoch a týždňoch, bude rozhodujúce v otázke, ako sa dostaneme z tejto pandémie… Vidíme, že úroveň nákazy narastá a že v niektorých regiónoch máme veľmi vysokú mieru infekcie… Musíme preto zabrániť nekontrolovanému či exponenciálnemu rastu,“ povedala Merkelová. V oblastiach, ktoré zaznamenajú 35 novonakazených na 100-tisíc obyvateľov za týždeň, bude podľa jej slov nosenie rúšok povinné na všetkých miestach, kde sú ľudia dlhšiu dobu v blízkom kontakte. Na verejnosti sa tam zároveň bude môcť zhromaždiť nanajvýš 25 ľudí, pričom súkromné stretnutia budú limitované na 15 osôb.

„Číslo 35 sme stanovili, lebo sme zažili viacero prípadov toho, ako rýchlo môže dôjsť k nárastu (nakazených) z 35 na 50,“ uviedla kancelárka. Dodala pritom, že ak oblasť dosiahne až 50 nových prípadov nákazy za týždeň pripadajúcich na 100-tisíc obyvateľov, postihnú ju ešte prísnejšie opatrenia ako v predošlom prípade.

V takýchto oblastiach budú súkromné stretávania osôb limitované na desať ľudí, prípadne príslušníkov výlučne dvoch domácností. Reštaurácie tam budú musieť svoje prevádzky zatvárať najneskôr o 23.00 h.

Cieľom stredajších rokovaní bolo dospieť k jednotnejším a zrozumiteľnejším pravidlám v rámci boja proti pandémii Covid-19 vo všetkých nemeckých spolkových krajinách.

Rokovania sa však nevenovali spornému zákazu ubytovania v hoteloch či penziónoch pre ľudí prichádzajúcich z rizikových regiónov Nemecka. V mnohých spolkových krajinách musia totiž v súčasnosti cestujúci z oblastí s vysokým počtom nakazených predložiť pri ubytovaní negatívny test na koronavírus. Prenocovanie u príbuzných či priateľov je pritom povolené.

Premiéri niektorých spolkových krajín sa aktuálne pokúšajú tento zákaz zrušiť, pričom Merkelová uviedla, že rozhovory na túto tému sa uskutočnia najskôr 8. novembra – po jesenných školských prázdninách. S premiérmi spolkových krajín sa nateraz dohodla, že budú občanov nabádať, aby sa vyhýbali vnútroštátnemu cestovaniu „z a do“ oblastí, kde pripadá 50 nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov a sú tak považované za rizikové.

© Autorské práva vyhradené

211 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19