Ružomberok k obvineniam: Pľúcne ventilácie môžu pracovať s kyslíkovými fľašami

Lekár Milan Kulkovský z Považskej Bystrice rozhorčene poukazuje na hektickú situáciu v zdravotníctve. Je presvedčený, že nápor pacientov prestávajú zvládať infekčné oddelenia na celom Slovensku.

15.10.2020 07:47
Ružomberok, koronavírus, pľúcna ventilácia Foto:
Pacientov nakazených novým koronavírusom bude Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku môcť hospitalizovať v novom covidovom pavilóne. Otvorili ho v piatok za účasti ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO). Na snímke izba v covidovom pavilóne ÚVN v Ružomberku 2. októbra 2020.
debata (56)

Kulkovský je primárom interného oddelenia nemocnice v Považskej Bystrici, kde nemajú infekčné oddelenie. Kulkovský vraví, že nemocnice síce dostali pľúcne ventilátory, no sú nefunkčné. Konkrétne poukázal na ružomberskú nemocnicu.

„Vládni predstavitelia tam so slávou ukázali zrekonštruované priestory a nové prístroje, ktoré mali pomôcť infekčnému oddeleniu starajúcemu sa najmä o pacientov z Oravy. Aká je realita? V týchto priestoroch chýbajú rozvody kyslíka. Nové ventilátory sú teda nefunkčné,“ tvrdí s tým, že sa to dozvedel od tamojšieho personálu.

„Z pochopiteľných dôvodov o tom nechceli hovoriť verejne,“ doplnil s tým, že v Ružomberku chýba personál.

„Nie je pravda, že ventilátory sú nefunkčné. Prístroje určené na ventiláciu pacientov v novom pavilóne boli zakúpené s takými vlastnosťami, aby sa s nimi dalo pracovať aj pri napájaní na kyslíkové fľaše. Sú teda plne funkčné aj bez rozvodov kyslíka,“ reagovala hovorkyňa ružomberskej nemocnice Petra Dišková. Dodala, že personálne aktuálnu situáciu zvládajú.

Kulkovský je ale presvedčený, že nápor pacientov s koronavírusom prestávajú zvládať infekčné oddelenia na celom Slovensku. „Aj keby sme hneď do všetkých nemocníc rozdali po sto ventilátorov, nemá ich kto ovládať. Vojaci môžu obsluhovať telefóny pri trasovaní, ventilátor ale neobslúžia. Odborníkov je žalostne málo,“ dodal Kulkovský.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Ružomberok