Nasrdený Kollár vyhodil poslancov z bufetu, nechal im len pitnú vodu na WC

Predseda parlamentu Boris Kollár nechá v poslaneckom bufete stravovať sa len zamestnancov NR SR. Poslanci sa môžu podľa neho napiť vody na záchode.

15.10.2020 15:15
debata (390)

VIDEO: Rozčúlený Kollár zakázal poslancom stravovať sa v jedálni v parlamente, majú si doniesť „lepeňáka“ a napiť sa vody v záchode.

Ešte v utorok denník Pravda upozornil, že hoci od štvrtka pre pandémiu koronavírusu môžu reštaurácie podávať jedlo iba na terasách alebo zabalené tak, aby si ho zákazníci mohli odniesť, parlamentný bufet a jedáleň zostávali pre poslancov naďalej otvorené.

Kollár to predtým vysvetľoval, že je to ako závodné stravovanie vo Volkswagene. Vo štvrtok svoj postoj zmenil a poslancom či novinárom, ktorí nie sú v pracovnom pomere v NR SR, zakázal vstup do jedálne.

Poslanci si podľa Kollára majú zobrať z domu „lepeňáka“, uviedol na tlačovej besede zjavne rozčúlený Kollár. „Lepeňák“ je chlieb s maslom, ktorý môžu zjesť na chodbách, schodoch či na lavičkách pred parlamentom. Jediné, čo im zabezpečí, je pitná voda – z toaliet. Doplnil, že už sa nebude nosiť ani káva na zasadnutie výborov.

Zareagoval takto na kritiku verejnosti aj niektorých politikov, konkrétne obvinil Petra Pellegriniho, že z toho vytĺka politický kapitál. Opozičný politik totiž fungovanie jedálne označil v súčasnej situácii za hanbu. „Je to výsmech do očí ostatných ľudí,“ uviedol Pellegrini.

Jedáleň v parlamente zabezpečuje jedlo pre 350 zamestnancov, uviedol Kollár a dodal, že to je povinnosť zamestnávateľa. Povedal tiež, že otázku či nechať jedáleň otvorenú aj pre poslancov, prebral na politickom grémiu, kde vtedy nikto nebol proti. Pellegrini však na grémiu nebol. Jedáleň zostane otvorená len pre ľudí, ktorí majú zamestnanecký pomer s Národnou radou, čo poslanci, ani poslaneckí asistenti nie sú.

„Bola tu taká myšlienka, dávať to do krabičky, ale už sa tu ďalší poslanci ozvali, že to je environmentálna záťaž. Tak aby som tomuto celkovo vyhovel, aby tu nebola nejaká environmentálna záťaž, nebodaj nejaká uhlíková stopa cez nejaké krabičky, tak to nebudú mať vôbec,“ povedal Kollár. „Nech sa najedia poslanci, kde chcú, a nebudeme umožňovať im takýmto spôsobom vytĺkať politický kapitál. Sociálne zariadenia budú v plnej prevádzke, budú otvorené a každý poslanec sa tam môže dosýtosti napiť vody, aby mal zabezpečený pitný režim, ale nebudú sa môcť najesť, krabičky nedostanú a nech sú všetci poslanci spokojní,“ povedal predseda parlamentu.

„Poslanci si to budú musieť vyriešiť po svojom, ale nedoporučoval by som im tie plasty, aby ich ďalší kolega nenapadol, že vytvárajú nejakú uhlíkovú stopu,“ ironizoval Kollár. „Nič, nebudem zabezpečovať, nič. Nie sú našimi zamestnancami, chceli to, lebo majú nutkavú potrebu vybíjať z tohto politický kapitál, prosím, po nich by sa tam pridali ešte ďalší… Je to také ústretové gesto aj voči ľuďom, keď nemôžu ísť do reštaurácie, prečo by mal poslanec v Národnej rade sa najesť, myslím si, že si to nezaslúžia, pitnú vodu na toalete budú mať, poslanci, to im nevypneme, ale bolo by dobre, aby tam išli po jednom, aby sa tam netlačili,“ radil Kollár.

VIDEO: Inde zatvárajú, parlamentná jedáleň bola otvorená. Po kritike ju Kollár pre poslancov zatvoril.

Video
390 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Boris Kollár