Premiér stráca podporu, koalícia sa trasie s ním

Pokazené kamarátstvo, padajúce percentá či vládna kríza? Predseda SaS a vicepremiér Richard Sulík už nemá dôveru premiéra a šéfa OĽaNO Igora Matoviča. Z premiérových útokov sa zdá, že mu neverí ani ako koaličnému partnerovi, ani ako priateľovi. Naozaj premiéra nahnevalo Sulíkovo spochybňovanie vhodnosti opatrení proti šíreniu choroby COVID-19, alebo sú za tým skôr klesajúce preferencie premiérovej strany a rast podpory SaS?

16.10.2020 03:00
debata (48)

Keď Sulík cez víkend spochybnil rozhodnutie Ústredného krízového štábu o zatváraní reštaurácií a fitnescentier a z rokovania odišiel, Matovič reagoval poznámkou, že kamarátstvo sa skončilo.

Vzťahy práve medzi Sulíkom a Matovičom nie sú ideálne už od podpísania koaličnej zmluvy a vytvorenia vlády. Sulík si brúsil zuby na post ministra financií, nakoniec ustúpil a prenechal ho obyčajným.

Odvtedy spor medzi týmito dvoma mužmi neustále tlie. Občas je rozhorí jasným plameňom, ako napríklad na Veľkú noc, keď Sulík kritizoval Matoviča za obmedzenie pohybu len v rámci okresu. Občas premiér vypustí drsné slová na adresu koaličného partnera, ten mu odpovedá zvyčajne tiež nie s veľkou noblesou.

V ostatných dňoch sa však animozita medzi premiérom a vicepremiérom stupňuje. Matovič totiž začína nachádzať zodpovednosť za stúpajúce počty nakazených v Sulíkovi a v strane SaS. Obvinil ho zo sabotáže opatrení, prirovnal ho k predsedovi ĽS NS Marianovi Kotlebovi a strane SaS tiež odporučil hľadať si dôstojnejšieho predsedu.

Vrcholom je, že Matovič svoj hnev začal vzťahovať na celú stranu SaS. Začal od nej vyžadovať ospravedlnenie a oznámil, že na práve prebiehajúci summit do Bruselu za trest nevezme štátneho tajomníka Martina Klusa (SaS), ktorý ho sprevádzal na väčšine rokovaní európskeho formátu.

VIDEO: Ide o pravdu s Richardom Sulíkom: Zostáva v koalícii? Nie vždy svieti slnko, tvrdí.

Video

Cynická hra SaS alebo strach premiéra?

Sulík na opakované statusy a vyjadrenia premiéra reagoval zdržanlivo a zmierlivo. Svojho straníckeho šéfa sa však zastala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Podľa mňa tým Igor Matovič škodí Slovensku, keďže diplomatická šikovnosť Martina Klusa sa s diplomaciou Igora Matoviča nedá porovnať. Rovnako Igor Matovič trestá slovenské stredné školstvo, keď kvôli vlastnej urazenosti brzdí prechod škôl spod ministerstva vnútra na ministerstvo školstva,“ kontrovala na sociálnej sieti.

Premiér naznačil, že okrem spochybňovania účinnosti opatrení mu prekáža aj niečo iné. Vo štvrtok na sociálnej sieti dával už nárast počtu nakazených nepriamo na zodpovednosť liberálom, keď písal o obave z „devastačných následkov bludov šírených stranou SaS“. Skôr ako obavu z ich vplyvu na pandemickú situáciu však bolo opäť cítiť nespokojnosť s rastúcimi preferenciami strany SaS.

„SaS sa cynicky rozhodla zahrať na ľúbivú nôtu s jediným cieľom – získať nových voličov bez akéhokoľvek ohľadu,“ napísal Matovič vo štvrtok na sociálnej sieti.

A percentá naozaj ukazujú nielen rastúcu podporu Sulíkovej SaS, ale zároveň aj klesajúci počet podporovateľov Matoviča. Kým vo februárových voľbách získali obyčajní viac ako 25 percent hlasov, podľa najnovšieho prieskumu ho podporuje už iba 15,3 percenta ľudí. Naopak, SaS sa z volebných 6,22 aktuálne posunulo k 13,4 percenta a doťahuje sa na OĽaNO.

VIDEO: Boris Kollár o Sulíkovi. Dôveruje mu?

Video

Kollár: Vláda je pevná a vydrží

Sulík možno aj preto zatiaľ konflikt s Matovičom zvláda s pokojom, aj keď premiérove vyjadrenia na sociálnej sieti vníma ako osobné a mnohokrát primitívne útoky. „Odo mňa nenájdete jednu osobnú urážku alebo invektívu. Naopak, keď som konfrontovaný s tým obrovským množstvom urážok od premiéra, hovorím výhradne, že sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ reagoval Sulík.

Predseda parlamentu a druhej najsilnejšej koaličnej strany Sme rodina Boris Kollár drží naďalej stranu premiérovi. „Každá jedna strana v tejto koalícii má moju dôveru. Táto vláda je pevná a vydrží. Nehrozí rozpad ani rozkol,“ ubezpečil Kollár s tým, že nájsť harmóniu medzi záchranou životov a ekonomiky je náročné. „Toto je Sofiina voľba a je veľmi škaredé, že niekto na takejto situácii vybíja politický kapitál,“ reagoval Kollár na otázky Pravdy.

Najslabšia koaličná strana Za ľudí sa do sporu Matoviča so Sulíkom nezapája a snaží sa nájsť medzi ich dvoma prístupmi rovnováhu. Ako samozvaná „strana rozumu“ vo svojich posledných verejných vyjadreniach skôr apeluje na spravodlivé odškodnenie ľudí, ktorých zatváranie prevádzok poškodilo.

Politický analytik Baránek: Môže sa rozpadnúť poslanecký klub OĽaNO?

Politický analytik Ján Baránek považuje reakciu premiéra za hysterickú. „Matovič je na krutom omyle, ak si myslí, že zhadzovanie zodpovednosti za rastúce počty nakazených na SaS zatrasie Sulíkovou popularitou. Spôsobí skôr opačný efekt. Pri takejto komunikácii Matovičovi preferencie zákonite klesať musia. Nemal by za každú cenu hľadať vinníka. Fico, Kotleba, celý národ, teraz Sulík. Vinníkom je vírus a premiér by mal skôr pochváliť, kde treba. On ale stále napáda. Neviem povedať, či tento nový konflikt súvisí s klesajúcimi preferenciami. Môže, ale nemusí, pretože to je Matovič, a u neho človek nikdy nevie. Určite ale môže byť z tej klesajúcej podpory nervózny,“ zhodnotil Baránek.

Sulíkove trpezlivé reakcie na Matovičove útoky ale podľa analytika môžu byť postupom času voličmi vysvetľované ako slabosť a podriadenosť voči Matovičovi.

„Otázka je, dokedy si obrazne povedané nechá skákať po hlave. V istom okamihu sa to môže zlomiť a od Sulíka to môže byť vnímané ako slabosť a nedostatok vnútornej integrity. Tam sa nemôže dostať, lebo aj on už začne strácať. Matovič už dosiahol hranicu, kedy bude musieť SaS niečo urobiť. Môže odísť z koalície, ale to by bolo po páde Radičovej vlády pre Sulíka ťažké. Preto skôr predpokladám, že Matovičovo správanie už prekáža aj niektorým poslancom OĽaNO, a je možnosť, že prejdú k Sulíkovi,“ naznačil možnosti ďalšieho vývoja Baránek.

Podľa medializovaných informácií Sulík začal poslancov OĽaNO tajne lanáriť.

VIDEO: Matovič sa pustil do Sulíka ako do čiernej ovce rodiny.

Video
48 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #vláda Igora Matoviča