Česi evidujú takmer 10-tisíc nových prípadov. Zeman skritizoval 'antirúškarov'

Spojené štáty majú už 8 miliónov nakazených koronavírusom. V Česku pribudlo za štvrtok 9 721 pozitívne testovaných. Český prezident Miloš Zeman sa v mimoriadnom príhovore poďakoval zdravotníkom. Na celom svete už v dôsledku koronavírusu SARS-CoV-2 zomrelo viac ako 1,1 milióna ľudí. Dianie sme sledovali online.

16.10.2020 05:00 , aktualizované: 23:42
Havaj, koronavírus, San Francisco Foto: ,
Turisti sa vracajú na Havaj. Dve pasažierky čakajú na svoj let spoločnosťou United Airlines zo San Francisca na Havaj.
debata (41)

23:42 Francúzske ministerstvo zdravotníctva hlásilo v piatok 25 086 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín. Je to menej oproti rekordnému počtu 30 621 prípadov vo štvrtok. Ministerstvo takisto hlásilo, že za posledných 24 hodín zomrelo v nemocniciach na infekciu koronavírusom 122 ľudí, pre porovnanie vo štvrtok ich bolo 88. Ak sa pripočítajú úmrtia v domovoch dôchodcov, ktoré sa často hlásia vždy naraz za niekoľko dní, tak počet mŕtvych stúpol v piatok o 178. Francúzsko zaznamenalo od začiatku roka celkovo 834 770 prípadov infekcie a celkovo 33 303 úmrtí.

23:11 Český prezident Miloš Zeman sa v zmierlivom duchu prihovoril z televíznych obrazoviek k národu. Bol to od jari jeho druhý mimoriadny prejav v priebehu koronavírusovej epidémie. Informoval o tom webový spravodajský portál Novinky.

„Sme v situácii, keď naši zdravotníci bojujú o ľudské životy, a ja by som im chcel vyjadriť úctu, obdiv a poďakovanie,“ povedal. „Máme k dispozícii len jednu jedinú zbraň, pretože vakcína ešte neexistuje. Touto zbraňou je malý kúsok látky, ktorý si dávame na tvár a ktorý nás chráni pred nákazou a naopak my chránime druhých,“ vyhlásil prezident. „Nenechajte si túto zbraň vyraziť z ruky. Nenechajte sa zviesť ľuďmi, ktorí síce o epidémii vôbec nič nevedia, ale pre mediálnu pozornosť sú ochotní hovoriť veci, ktoré poškodzujú našu spoločnosť,“ vyzval. Zeman v tejto súvislosti spomenul takzvaných „antirúškarov“.

Podľa prezidenta je potrebné veriť odborníkom, pričom menovite spomenul ministra zdravotníctva Romana Prymulu, ktorého označil za víťaza nad prvou vlnou koronavírusovej pandémie. „Plne podporujem opatrenia vlády, aj keď si myslím, že niekedy mohli byť lepšie komunikované,“ uviedol prezident. Podľa neho je však teraz potrebné nehovoriť len o vládnych opatreniach, ale aj o tom, čo môže urobiť každý jednotlivý človek.

21:45 Ministerstvo obrany nateraz v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s ochorením COVID-19 pracuje s viacerými operačnými plánmi, uviedol v piatok minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Jedným z nich je aj Izolátor, ktorý počíta s poľnou nemocnicou a izoláciou až do 1500 pacientov s koronavírusom v priestoroch Centra výcviku Lešť.

Ako šéf rezortu priblížil, Ozbrojené sily SR pomáhajú intenzívne priamo v teréne aj v piatok. Aktuálne je na plnenie rôznych potrebných úloh nasadených celkovo 567 profesionálnych vojakov v 28 nemocniciach, 31 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a 19 mobilných odberových miestach po celom Slovensku. Rezortná Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku má po reprofilizácii pre pacientov s ochorením COVID-19 vyhradených 106 lôžok, pričom takmer 50 z nich je ešte voľných. V tejto súvislosti informoval, že Ozbrojené sily SR disponujú približne 450 zdravotníckymi pracovníkmi, kapacitami v rámci Centra výcviku Lešť a tiež jednou poľnou chirurgickou nemocnicou.

21:18 V Českej republike v piatok do 18.00 h potvrdili 5 668 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 108 viac ako v rovnakom čase vo štvrtok. Vyplýva to z údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Od začiatku pandémie sa v ČR koronavírusom nakazilo 154 675 ľudí, z ktorých 1 272 nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 66 005 osôb. Momentálne je v Česku nakazených 87 398 ľudí, z toho 3120 je hospitalizovaných.

20:29 Belgicko zatvorí v pondelok všetky kaviarne a reštaurácie na štyri týždne, pretože sa snaží spomaliť prudký nárast ľudí nakazených koronavírusom. V piatok to oznámil podpredseda vlády Georges Gilkinet, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Opatrenie oznámil podpredseda vlády po zasadnutí krízového štábu belgického kabinetu.

Tak ako mnoho európskych krajín aj Belgicko zaviedlo tento rok už skôr celoštátnu karanténu (lockdown), ktorá pomohla znížiť počet ochorení COVID-19. Avšak nové prípady infekcie – ako aj vážne prípady vrátane počtu pacientov prijatých do nemocníc – znovu stúpajú.

19:40 Celkový počet hlásených úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom v piatok prekonal na celom svete hranicu 1,1 milióna, vyplýva z bilancie agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 17.00 h SELČ.

Hlásených je najmenej 1 100 056 úmrtí z 38 997 267 p­rípadov. Takmer každé piate úmrtie bolo v USA, najviac postihnutej krajine, ktorá má 217 798 úmrtí a 7 985 356 prípadov nákazy. Za USA nasledujú v počte obetí Brazília (152 460 úmrtí, 5 169 386 prípadov nákazy), India (112 161 úmrtí, 7 370 468 prí­padov), Mexiko (85 285 úmrtí, 834 910 prípadov) a Spojené kráľovstvo (43 293 úmrtí, 673 622 prípadov).

19:08 Na Slovensku pribudlo 11 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Celkovo tak v krajine zomrelo na toto ochorenie 82 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Viac v tomto článku.

18:13 Hygienici zaznamenali v jednej z odevných firiem v Bánovciach nad Bebravou 62 zamestnancov s pozitívnym testom na koronavírus. Spoločnosť prerušila prevádzku, testovanie čaká i ďalších pracovníkov, informovala v piatok TASR trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková. Celkovo vo firme pracuje 500 ľudí.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne podľa nej nariadil ešte ďalšie testovanie zamestnancov, zostávajúcu časť pracovníkov vyšetria počas budúceho týždňa v stredu a vo štvrtok (21. a 22. 10.). „Zásadným opatrením je, že celý závod je uzatvorený. Vydali sme opatrenie o obmedzení výroby a firma pristúpila k uzatvoreniu celej prevádzky po dobu karantény, čiže do 26. októbra,“ dodala.

17:01 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok z dôvodu koronavírusovej pandémie zrušila summit lídrov Európskej únie v Berlíne, na ktorom mali diskutovať o vzťahoch EÚ s Čínou.

Podujatie sa malo pôvodne konať 16. novembra, informuje tlačová agentúra AFP. „V kontexte pandémie sme dospeli k záveru, že nepovolíme konanie tohto neformálneho summitu. Musíme sa zaobísť bez neho,“ povedala Merkelová novinárom po inom summite v Bruseli.

16:35 Situácia na Slovensku je v súvislosti s koronavírusom vážna. Krajina má každý deň rekordné prírastky počtu infikovaných, hospitalizovaných a pacientov v kritickom stave a ide českou cestou. V piatok to na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemiologickej situácii v súvislosti s ochorením Covid-19 uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. (Viac tu)

15:58 Americký Národný zdravotnícky inštitút (NIH) spúšťa novú štúdiu, v rámci ktorej bude testovať tri liečivá na utlmenie nadmernej reakcie imunitného systému, ktorá môže spôsobiť vážne ochorenie alebo smrť u ľudí s ochorením Covid-19. Do štúdie sa zapojí 2 100 hospita­lizovaných dospelých z USA a Latinskej Ameriky s miernym alebo vážnym priebehom ochorenia. Všetci dostanú antivirotikum remdesivir a jedno z troch „imunomodulačných liečiv“ alebo placebo.

Vládni odborníci budú testovať lieky Orencia od firmy Bristol Myers Squibb a Remicade od Johnson & Johnson, ktoré sa používajú pri liečbe reumatoidnej artritídy, a experimentálne liečivo cenicriviroc od AbbVie. Lieky účinkujú rôznymi spôsobmi, aby zabránili takzvanej „cytokínovej búrke“ – nadmernej produkcii chemikálií, ktoré telo vytvára v boji proti infekciám, ktoré môžu poškodiť pľúca, obličky, srdce a ďalšie orgány. Nová štúdia je piata a posledná zo série experimentov v rámci partnerstva verejného a súkromného sektora, do ktorého sa zapojili desiatky farmaceutických spoločností, neziskových organizácií a rôzne vládne úrady. Testy sa zameriavajú aj na protilátkové lieky, protizápalové lieky aj plazmu osôb, ktoré prekonali Covid-19.

15:54 V lučeneckej nemocnici momentálne evidujú 48 zdravotníkov nakazených Covidom-19, v popradskej 53. (Viac tu)

15:45 Šéfovia štátov a vlád Európskej únie sa v piatok na summite v Bruseli dohodli, že budú takmer každý týždeň organizovať videokonferencie zamerané na koordináciu vnútroštátnych opatrení proti pandémii ochorenia Covid-19. Dôvodom je prudký nárast nových prípadov nákazy v Európe.

Predseda Európskej rady Charles Michel vo svojom prejave po skončení dvojdňového summitu pripomenul, že lídri mali „intenzívne debaty“ o situácii spojenej s Covidom-19.

„Domnievame sa, že situácia je bezprecedentná a veľmi vážna. Sme presvedčení, že je potrebné dosiahnuť ďalší pokrok v záujme väčšej koordinácie a väčšej spolupráce medzi členskými štátmi, najmä pri sledovaní, testovaní, karanténe a očkovacích látkach. Dohodli sme sa, že na úrovni Európskej rady budeme pravidelne pokračovať v riešení tejto dôležitej témy,“ opísal situáciu Michel.

Videokonferencie sú menej efektívne pri dosahovaní zložitých kompromisov, ale pri súčasnej pandemickej situácii sú praktickejšie ako fyzické stretnutia lídrov, ktoré zvyšujú riziko infekcie medzi politikmi a členmi ich sprievodných tímov.

15:08 Medzi 33 úmrtiami súvisiacimi s ochorením Covid-19 za posledný deň v Maďarsku evidujú aj doposiaľ najmladšiu obeť. Je ňou 20-ročný pacient, ktorý podľa šéfky Úradu štátnej zdravotnej služby Cecílie Müllerovej mal veľmi vážne ochorenie s mimoriadne rýchlym vývojom.

Müllerová v piatok po rokovaní operačného štábu uviedla, že všetkých 33 zosnulých trpelo ochoreniami, u ktorých nákaza novým druhom koronavírusu urýchlila úmrtie. Podľa vládneho servera koronavirus.gov­.hu bol 20-ročný mladík po transplantácii kostnej drene a trpel chronickou obezitou i anémiou.

15:05 Berlínsky správny súd v piatok pozastavil platnosť nariadenia vlády nemeckej metropoly, ktorá je zároveň spolkovou krajinou, o zatvorení barov a reštaurácií v čase od 23.00 h do 06.00 h. Podľa súdu totiž nie je zrejmé, či takéto opatrenie môže pomôcť v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Súd tak rozhodol po tom, ako 11 majiteľov reštaurácií podniklo proti spomínanému zákazu právne kroky. Podľa neho sú hlavným zdrojom nových prípadov ochorenia Covid-19 v Nemecku v súčasnosti súkromné stretnutia rodín a známych, prevádzky na spracovanie mäsa, komunitné centrá, náboženské podujatia alebo súvisia s cestovaním. Obmedzenie otváracích hodín pohostinstiev preto označil za „neprimeraný zásah do slobodného podnikania“.

14:22 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín 933 nových prípadov koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o výrazný pokles v porovnaní s predchádzajúcim dňom, keď pribudlo rekordných 1552 infikovaných. Informoval o tom denník Kurier. Najviac nakazených hlásia spolkové krajiny Horné Rakúsko (238), Viedeň (230) a Tirolsko (206).

Podľa údajov platných v piatok k 11.00 h Rakúsko eviduje 881 úmrtí. Aktuálne je koronavírusom nakazených 12 924 ľudí. Celkovo v Rakúsku pozitívne testovali 61 806 osôb. Do piatka dopoludnia sa z ochorenia Covid-19 vyliečilo 47 352 ľudí. V krajine doteraz vykonali 1 897 604 testov.

14:17 V Slovinsku začali v piatok platiť sprísnené karanténne opatrenia, ktoré majú zamedziť prudkému nárastu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Informovala o tom agentúra STA. Zakázané je okrem iného zhromažďovanie viac ako desať ľudí, pričom do práce môže spolu cestovať maximálne šesť osôb.

Od pondelka prechádzajú žiaci vo vyšších ročníkoch na dištančnú výučbu, a to najmenej na jeden týždeň, po ktorej im začínajú plánované týždňové prázdniny. Vysoké školy, ktoré majú tú možnosť, tiež prejdú na režim dištančnej výučby.

Územie Slovinska je rozdelené na červené (rizikové) a oranžové (menej rizikové) zóny. Sedem z 12 slovinských regiónov je červených, čo znamená, že za posledné dva týždne tam zaznamenali viac ako 140 nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov. Oranžové zóny za rovnaký čas evidovali viac ako 40 nakazených na 100-tisíc obyvateľov.

13:56 Nový pavilón Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku pre liečbu pacientov s koronavírusom je plne funkčný a aktuálne je v ňom už viac ako desať pacientov. Do konca dnešného dňa v ňom bude hospitalizovaných minimálne 25 pacientov. Uviedol to minister obrany SR Jaroslav Naď vo svojom profile na sociálnej sieti a podotkol, že bez nového pavilónu by bola kapacita vojenskej nemocnice na hrane.

„Ventilátory sú plne funkčné cez kyslíkové fľaše. Tie sú zabezpečené a takto to štandardne vo svete funguje. Rozvod kyslíka zatiaľ v pavilóne nebol nainštalovaný, pretože s ním pôvodný projekt nepočítal. Aj na tom však už pracujeme,“ dodal Naď.

13:49 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok vyzval obyvateľov svojej krajiny, aby si – vzhľadom na prebiehajúcu druhú vlnu pandémie nového druhu koronavírusu – neplánovali počas nadchádzajúcej zimy lyžovačky v zahraničí.

Orbán na videozázname z bruselského summitu EÚ, ktorý zverejnil na Facebooku, vyhlásil, že šírenie nákazy v európskych krajinách narastá a zrejme tomu tak bude aj v nasledujúcich mesiacoch. Európa bude podľa neho preto čeliť ťažkej jeseni i zime.

„Po včerajšom podrobnom oboznámení sa s európskou situáciou navrhujem, aby ste počas (nadchádzajúcej) lyžiarskej sezóny neplánovali zahraničné cesty,“ povedal premiér, ktorý označil vývoj pandémie na kontinente za vážny. Súčasne však zdôraznil, že maďarské zdravotníctvo zatiaľ situáciu zvláda dobre.

13:45 Slovenský premiér Igor Matovič začal druhý deň summitu EÚ v Bruseli rokovaním s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o európskom rozpočte a pandémii. V rámci návrhu europoslancov zvýšiť dlhodobý rozpočet o ďalších 39 miliárd eur vyjadril nádej, že Nemecko ako predsedajúca krajina v Rade EÚ nájde s Európskym parlamentom „dobrý kompromis pri celom balíku európskeho rozpočtu“. Informoval o tom v piatok na svojom facebookovom profile.

Partneri zároveň diskutovali aj o súčasnej pandemickej situácii, ktorá sa vo viacerých európskych krajinách zhoršuje. Riešenie vidí v obmedzovaní mobility ľudí a stretávania sa. „Včera podvečer (15.10.) sme sa všetci zhodli, že jediný spôsob, ako dostať situáciu ako tak pod kontrolu, je obmedzovanie mobility a stretávania sa ľudí … presne cesta, ktorou sme sa aj na Slovensku vydali,“ dodal. (tasr)

13:17 Na Slovensku je po piatku pre koronavírus aktuálne 72 okresov v červenej fáze, v oranžovej je ich sedem. Zelený už nie je ani jeden. Vyplýva to zo semaforu, ktorý je zverejnený na webe korona.gov.sk. (Viac tu)

12:59 Od začiatku vypuknutia ochorenia Covid-19 do dnešného dňa odobrali hasiči takmer 26 400 vzoriek a vykonali viac ako 5-tisíc výjazdov súvisiacich s koronavírusom. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Ako ďalej priblížila, od 1. septembra do dnešného dňa odobrali hasiči viac ako 650 vzoriek a vykonali stovku výjazdov súvisiacich s pandémiou. Medzi pravidelné činnosti hasičov patria aj dezinfekcie priestorov hasičských staníc, prevozy vzoriek. V niekoľkých prípadoch stále vykonávajú každodennú údržbu stanov a kontajnerov nachádzajúcich sa pri veľkokapacitných odberových miestach. (sita)

12:55 V Poľsku pribudlo za štvrtok 7705 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 132 úmrtí. Je to o necelých 400 menej ako rekordných 8099 prípadov zo štvrtka, vyplýva z údajov poľského ministerstva zdravotníctva zverejnených na Twitteri.

Najviac nových prípadov nákazy zaznamenali v Malopoľskom (1105) a Mazowieckom (911) vojvodstve. Medzi 132 úmrtiami je 120 ľudí, ktorí mali okrem ochorenia Covid-19 aj ďalšie zdravotné problémy.

Od začiatku pandémie sa v Poľsku nakazilo 157 608 ľudí. Celkovo si zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom doteraz vyžiadali 3440 obetí. Z nákazy koronavírusom sa vyliečilo 87 773 pacientov (+2185).

12:35 Rast počtu infikovaných novým koronavírusom bude v Česku pokračovať ešte desať dní až dva týždne. Rastúci tlak na zdravotníctvo sa prejavuje najmä prudkým nárastom infikovaných medzi osobami v dôchodkovom veku, povedal v piatok na tlačovej konferencii český minister zdravotníctva Romana Prymula citovaný portálom iDNES.cz. Podľa Prymulu je zasiahnutie zraniteľných skupín obyvateľstva koronavírusom niečím, k čomu na jar počas prvej vlny pandémie nedošlo.

„Počas posledných dvoch týždňoch, hlavne v tom poslednom, pozorujeme naozaj veľký nárast pozitívne diagnostikovaných seniorov. To je samozrejme záruka budúceho tlaku na systém poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ uviedol riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek. Podľa neho je veľkým problémom aj množstvo pozitívne testovaných zdravotníkov. „Evidujeme ich vyše 6200,“ dodal. Z tohto počtu je 1300 lekárov a 2700 zdravotných sestier.

12:29 V súvislosti s ochorením Covid-19 zaznamenali v uplynulých 24 hodinách v Maďarsku rekordných 33 úmrtí, všetko boli chronicky chorí pacienti. Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v 1293 prípadoch, informoval v piatok vládny server koronavirus.gov­.hu.

Celkový počet nakazených od vypuknutia epidémie koronavírusu stúpol na 43 025, počet úmrtí sa zvýšil na 1085. Z infekcie sa zotavilo 13 134 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 1642 pacientov s ochorením Covid-19. Na umelej pľúcnej ventilácii je 171 chorých.

12:25 Ďalších sedem príslušníkov Švajčiarskej gardy, ktorá je osobnou strážou pápeža, malo pozitívny test na koronavírus. Celkovo je tak infikovaných už 11 členov gardy, informovala v piatok britská stanica SkyNews.

Všetci 11 infikovaní príslušníci sa nachádzajú v domácej karanténe. Garda zároveň podniká kroky v záujme toho, aby sa eliminovali „riziká nákazy na miestach, kde slúži pápežská Švajčiarska garda,“ píše sa v jej vyhlásení, avšak bez uvedenia konkrétnych opatrení, približuje DPA.

Vedenie gardy zároveň informovalo, že v rámci preventívnych opatrení zrýchlila testovanie všetkých svojich 135 členov a upravila rozpisy služieb, píše SkyNews.

12:11 Fínska premiérka Sanna Marinová predčasne odchádza zo summitu EÚ a z preventívnych dôvodov ide do izolácie. Urobila tak po tom, ako prišla do kontaktu s fínskym zákonodarcom, ktorý mal pozitívny výsledok testu na koronavírus. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Marinová v tejto súvislosti požiadala švédskeho predsedu vlády Stefana Löfvena, aby na pokračujúcom summite v Bruseli zastupoval aj Fínsko.

11:59 S postupom vlády pri zvládaní pandémie nového koronavírusu je spokojných čoraz menej obyvateľov SR. Vyplýva to zo septembrového prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý sleduje postoje Slovákov od začiatku pandémie.

Prieskum ukázal, že spokojnosť verejnosti s postupom vlády SR pri zvládaní pandémie nového koronavírusu od apríla kontinuálne klesá. Kým v apríli bolo spokojných 53,4 percenta opýtaných, v septembri už len 29,9 percenta­. (tars)

11:54 Nemecko zaznamenalo vo štvrtok 7334 nových prípadov nákazy koronavírusom a 24 súvisiacich úmrtí. Prekonaný tak bol rekord z predchádzajúceho dňa, keď bolo hlásených 6638 prípadov. S odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom v piatok informovala agentúra DPA.

Piatková bilancia predstavuje najvyšší denný nárast infekcií od začiatku pandémie. Prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 však bolo vtedy pravdepodobne viac, len sa nevykonávalo toľko testov, ako v súčasnosti, pripomína DPA.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Nemecku podľa údajov RKI 348 557 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 9734 súvisiacich úmrtí. Z nákazy sa dosiaľ vyliečilo viac ako 280-tisíc ľudí.

11:33 Sprísnené protipandemické opatrenia platné od štvrtka (15. 10.) museli prísť, ale prišli neskoro. Vyhlásil to riaditeľ odboru zdravotníctva na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a lekár kraja Tomáš Szalay, ktorý je aj členom pandemickej komisie.

V rozhovore zverejnenom na webe BSK upozornil, že sa Slovensko rúti do situácie, keď môže skolabovať zdravotný systém, a ak aktuálne opatrenia začnú fungovať, v najlepšom scenári bude v krajine denne pribúdať 5000 nových prípadov pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19.

11:24 Lídri krajín Európskej únie budú každý týždeň na diaľku rokovať o spoločnom boji proti rýchlo sa šíriacej pandémii Covidu-19, oznámil český premiér Andrej Babiš, podľa ktorého by únijné krajiny mali viac spolupracovať a koordinovať svoje opatrenia.

„Je to najväčšia hrozba pre Európu od druhej svetovej vojny a my sme konštatovali, že musíme zintenzívniť komunikáciu,“ povedal Babiš. Uvítal návrh nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá podľa neho bude každý týždeň organizovať videokonferencie šéfov štátov a vlád. „Účasť je dobrovoľná, ale my sa za Českú republiku určite zúčastníme,“ vyhlásil.

Ochrana zdravia obyvateľov je v kompetencii členských štátov EÚ a mnohé z nich nechcú prenechávať právomoci Bruselu a dať na odporúčanie Európskej komisie, ktorá ku koordinácii vyzýva dlhodobo. „Boli tam debaty, rôzne krajiny reagovali rôzne, samozrejme, v každej krajine sú epidemiológovia, ktorí nemajú rovnaké názory,“ opísal nie celkom jednotný prístup lídrov k možnostiam ďalšej spolupráce Babiš.

10:59 Potravinová banka Slovenska rozdala v tomto roku zatiaľ viac ako 2890 ton potravín. Ako uviedol jej predseda Marko Urdzík, v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19 pociťujú zvýšený dopyt po potravinách, keďže mnoho ľudí sa ocitlo v núdzi.

„Všetky európske potravinové banky čelia podobným výzvam, ako je rastúci dopyt po potravinách, úbytok dobrovoľníkov a pokles finančných zdrojov. Rovnako aj Potravinová banka Slovenska pociťuje zvýšený dopyt po potravinách, keďže pre pandémiu sa mnoho ľudí ocitlo v núdzi a často nedokážu zabezpečiť pre svoje rodiny ani základné potraviny,“ uviedol Urdzík.

V rokoch 2011 až 2019 Potravinová banka Slovenska vyzbierala a rozdala takmer 16-tisíc ton potravín. V tomto roku to bolo viac ako 2890 ton. Všetky potraviny sa cez charitatívne organizácie dostali k ľuďom, ktorí ich potrebovali. (tasr)

10:48 Kompetentné inštitúcie na Slovensku, ktoré sú súčasťou krízového riadenia, neboli dostatočne pripravené na riešenie pandemickej situácie spôsobenej ochorením Covid-19. Konštatoval to Najvyšší kontrolný úrad SR s tým, že na pandémiu nebola pripravená ani Správa štátnych hmotných rezerv. (Viac tu)

10:33 Klinické testy v rámci programov Svetovej zdravotníckej organizácie tvrdia, že podávanie látky remdesivir nemá žiadny alebo len malý vplyv na dĺžku hospitalizácie a na šancu na prežitie pacientov s chorobou Covid-19. (Viac tu)

9:50 Počet pozitívne testovaných v priebehu jedného dňa prekonal na Slovensku po prvýkrát dvojtisícovú hranicu, za uplynulých 24 hodín laboratóriá potvrdili 2075 nových prípadov koronavírusu pri viac ako 14-tisíc testoch. (Viac tu)

8:13 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5992. Pribudlo aj 106 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov systému na monitorovanie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2.

O 2269 na 121 919 stúpol počet uzdravených pacientov. Od vypuknutia pandémie zaznamenala Ukrajina celkovo 287 231 prípadov nákazy a 5408 súvisiacich úm­rtí.

6:29 Najväčšie austrálske mesto Sydney zrušilo v piatok karanténne opatrenia pre cestujúcich prichádzajúcich z Nového Zélandu, informovala agentúra AP. Viac ako 350 pasažierov má v piatok prostredníctvom troch letov priletieť z novozélandského Aucklandu do Sydney. Títo ľudia nebudú musieť po prílete absolvovať karanténu v hoteloch.

6:20 Česko má za štvrtok 9 721 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Aktívnych prípadov je 84 430 a vyliečených ľudí 63 350. Úmrtí s koronavírusom eviduje Česká republika 1 230, hospitalizovaných 2 920.

5:25 Európske krajiny by mali v rámci spoločného boja proti koronavírusu viac koordinovať pravidlá karantény alebo postupy pri testovaní na Covid-19. Zhodli sa na tom prezidenti a premiéri štátov Európskej únie na záver prvého dňa bruselského summitu. Krajiny by tiež mali spolupracovať pri vývoji a nákupoch vakcín a ich spravodlivom rozdelení medzi záujemcov, uzniesli sa lídri členských štátov. Súčasné šírenie nákazy je podľa nich dôvodom k „veľmi vážnym obavám“.

5:00 Počet doteraz zaznamenaných prípadov nákazy koronavírusom v Spojených štátoch podľa agentúry Reuters prekonal hranicu osem miliónov. Len za uplynulý mesiac pritom v zhruba 328-miliónovej krajine pribudol jeden milión infikovaných. Viac ako 217 000 ľudí s ochorením Covid-19 v USA od začiatku pandémie zomrelo. V absolútnych počtoch sú Spojené štáty čo do počtu úmrtí a prípadov nákazy koronavírusom najpostihnutejšou krajinou na svete.

Za stredu USA evidujú 60-tisíc novo nakazených, čo je najviac od polovice augusta. Počty nakazených stúpajú takmer vo všetkých regiónoch, najmä potom na stredozápade. Odborníci dlhodobo upozorňujú, že s chladnejším počasím sa ľudia začnú presúvať do vnútorných priestorov, čo môže prispievať k šíreniu infekcie. Poukázali tiež na únavu ľudí z protikorona­vírusových opatrení a návrat študentov do škôl.

Podľa Reuters 25 amerických štátov zaznamenalo tento mesiac rekordné prírastky nakazených. Všetky štáty na stredozápade a severovýchode v posledných štyroch týždňoch zaznamenali viac novo nakazených než za štyri týždne predtým. Vo Wisconsine, Južnej Dakote či New Hampshire sa počty nových prípadov za toto obdobie zdvojnásobili. Desať štátov vo štvrtok hlásilo rekordné nárasty nakazených, vrátane Wisconsinu, ktorý eviduje zhruba 4 000 nových prípadov – lôžka a jednotky intenzívnej starostlivosti sú v niektorých častiach štátu podľa miestnych úradov zaplnené na 90 percent.

Najviac nakazených doposiaľ eviduje Kalifornia, nasledujú Texas, Florida, New York a Georgia. Z celkového počtu nakazených na úrovni USA podľa Reuters tvoria ľudia z týchto piatich štátov dve pätiny.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19