Desiatky miliónov za testy idú do Trnavy. Firma vzbudzuje otázniky

Vláda, či skôr sám premiér Igor Matovič (OĽaNO), sa potajme rozhodla nakúpiť 13 miliónov antigénových týchlotestov takmer za 60 miliónov eur. Okrem často sľubovanej transparentnosti však Matovič obišiel aj verejné obstarávanie, ktoré má zabezpečiť hospodárnosť štátneho nákupu. Najväčšiu časť z týchto peňazí pritom dostane firma z Trnavy. Tú podľa premiérových kritikov vlastní spolumajiteľ súkromnej školy, ktorú navštevujú Matovičove dcéry. Firma navyše mala aj dlhy voči štátu.

18.10.2020 20:25
test na COVID-19, Biosensor Foto:
Najväčší počet testov dodá trnavská firma Eurolab
debata (186)

Milióny testov majú štátu dodať len tri spoločnosti. Z centrálneho registra zmlúv vyplýva, že Správa štátnych rezerv zverejnila trojicu zmlúv až v nedeľu 17. októbra, keď premiér oznámil svoj zámer plošného pretestovania celej krajiny.

Jednoznačne najväčšiu časť finančného balíka dostane akciová spoločnosť Eurolab Lambda. Ostatné dve firmy si podelia len zvyšky. Spoločnosť Abbott Laboratories Slovakia štátu dodá dva milióny testov za 9,79 milióna eur a JUHAPHARM za 4,29 milióna eur štátu predá milión testov.

Najlepšie spomedzi trojice dopadla práve firma Eurolab Lambda sídliaca v rodinnom dome v Trnave. Jej väčšinovým vlastníkom je Peter Krajčovič. „Trápnosti od trápnych ľudí,“ reagoval premiér na možný konflikt záujmov. Štát spoločnosti za 10 miliónov testov zaplatí 43,45 milióna eur. Premiér sa rozhodol spoľahnúť na firmu, ktorá mala voči štátu dlhy.

K 12. októbru boli spoločnosti Eurolab Lambda zaevidované nedoplatky voči Sociálnej poisťovni vo výške 17 285,46 eura. Zákon o verejnom obstarávaní pritom účasť v súťažiach neplatičom neumožňuje.

Podľa štátnych rezerv to nie je problém, pretože tieto dlžoby sú údajne neaktuálne. „Ja som podpísal zmluvu s firmou, ktorá nemala žiadne nedoplatky,“ povedal predseda štátnych rezerv Ján Rudolf v diskusnej relácii televízie TA3 s tým, že firma dlhy zaplatila pred podpisom zmluvy.

S tým však nesúhlasí napríklad exminister zdravotníctva Tomáš Drucker. Podľa neho takáto firma podľa zákona nemala byť do súťaže pripustená.

„Máme tu stovky firiem na svete a vyhrá to spoločnosť z Trnavy, ktorá má 10% ročný obrat v porovnaní so samotnou zákazkou od štátu a jej majiteľ je aj spolumajiteľ a konateľ školy, ktorú navštevujú deti Igora Matoviča,“ napísal Drucker na sociálnej sieti.

Sporné však stále ostáva, ako bude štát tieto testy kombinovať a vyhodnocovať výsledky z nich, keďže všetky tri spoločnosti dodajú odlišné testy. Najvyšší počet majú tvoriť testy od výrobcu SD Biosensor, dva milióny testov pochádzajú od výrobcu Abbott a posledný milión vyrobila spoločnosť RapiGEN.

Na ďalší problém poukázal Miroslav Beblavý. Spochybnil ich funkčnosť.

„Podľa zmluvy má Eurolab dodať Standard Q Covid-19 Ag test od juhokórejskej firmy Biosensor. Priamo v zmluve je uvedené, že dodávateľ garantuje senzitivitu testu aspoň 93 %. Je to kľúčový parameter – hovorí o tom, že ak máte pozitívnych 100 ľudí, koľko z nich test zachytí. 93 % znamená, že zo 100 pozitívnych je 93 správne identifikovaných ako pozitívnych a 7 naopak ide domov v presvedčení, že sú ok, aj keď nie sú,“ napísal Beblavý.

„No a tu je pointa – podľa troch nezávislých meraní v Nemecku, Taliansku a Brazílii dosahuje uvedený test takéto hodnoty len pri ľuďoch s veľkou virálnou záťažou, teda ľuďoch, ktorí sú korony plní. Pri ostatných pozitívnych ľuďoch – chorých aj bez symptómov hodnota dosahuje od 70 % do 92 %. Inými slovami, pustia zo 100 nakazených až 30 domov ako zdravých. Za 40 miliónov,“ uviedol Beblavý.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #vláda Igora Matoviča