Čaputová požiadala o stretnutie Bezpečnostnej rady k testovaniu. Matovič sa jej ospravedlnil

Prezidentka Zuzana Čaputová navrhla zvolať Bezpečnostnú radu štátu, kde chce dostať odpovede na otázky, ktoré súvisia s plánom na celoplošné testovanie. Premiér Igor Matovič sa jej ospravedlnil za to, že ju neinformoval skôr ako Angelu Merkelovú.

19.10.2020 11:11 , aktualizované: 16:27
debata (523)

VIDEO: Prezidentka Čaputová nie je za povinné testovanie.

Video

„Dnes som navrhla zvolanie Bezpečnostnej rady štátu,“ oznámila Čaputová na sociálnej sieti. „Bude ma zaujímať nielen prepracovanosť konceptu, ale aj stav príprav na plošné testovanie,“ pokračovala prezidentka. „Najmä to, či je takéto testovanie realizovateľné bez negatívneho dopadu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom, keďže si plošné testovanie vyžiada nemalý počet zdravotníkov,“ pokračovala.

Podľa nej sú potrebné analýzy, či je možno takúto operáciu zrealizovať bez rizika nákazy na testovacích miestach. „Môjmu názoru musí predchádzať poznanie,“ dodala. Uviedla však, že nie je za povinné testovanie.

Premiér Igor Matovič ohlásil zvolanie Bezpečnostnej rady na utorok.

Zároveň sa prezidentke ospravedlnil za to, že informoval ako prvú Angelu Merkelovú a prezidentka sa dozvedela o pláne až z médií.

Bezpečnostná rada Slovenskej republiky sa ako poradný orgán vlády podieľa na vytváraní a realizácii bezpečnostného systému Slovenskej republiky, plnení medzinárodných záväzkov v oblasti bezpečnosti, vyhodnocuje bezpečnostnú situáciu v Slovenskej republike a vo svete; pripravuje pre vládu návrhy opatrení na zachovávanie bezpečnosti, na predchádzanie krízovým situáciám, ako aj návrhy na riešenie vzniknutej krízovej situácie.

VIDEO: Čo hovorí prezidentka na to, že ju pri informovaní obišli.

Video

Prezident má právo navrhovať zvolanie Bezpečnostnej rady a zúčastňovať sa na jej zasadnutiach; ak prezident navrhne zvolanie Bezpečnostnej rady, predseda Bezpečnostnej rady zvolá Bezpečnostnú radu tak, aby sa jej zasadnutie uskutočnilo najneskôr do 48 hodín od okamihu, keď sa o návrhu dozvedel, vyžadovať od predsedu Bezpečnostnej rady a ďalších jej členov informácie potrebné na plnenie svojich úloh, predkladať Bezpečnostnej rade návrhy v záležitostiach bezpečnosti štátu.

VIDEO: Prezidentka Čaputová o zdravotníctve a lekároch počas návštevy nemocnice v Martine.

Video

Široká a odborná diskusia k celoplošnému testovaniu

Slovenská lekárska komora (SLK) vyzýva vládu SR na širokú a odbornú diskusiu k celoplošnému testovaniu na nový koronavírus. Ak sa tak nestane, úspech je podľa prezidenta komory Mariana Kollára takmer nemožný. Na tlačovej konferencii v pondelok uviedol, že zámeru vlády aj jej snahe uskutočniť toto celoplošné testovanie veľmi dobre rozumie.

Video: Brífing Slovenskej lekárskej komory k celoplošnému testovaniu Slovákov na koronavírus.

Video

„Ak to dobre zmanažujeme, len vtedy to zvládneme,“ povedal Kollár, pričom zdôraznil, že testovanie bude považovať za úspešné, ak sa na ňom zúčastní aspoň 80 percent ľudí. Nepáči sa mu rétorika predsedu vlády SR Igora Matoviča o tom, že kto sa nezúčastní na testovaní, dostane len základnú zdravotnú starostlivosť.

Testovanie môže podľa SLK priniesť také dáta, ktoré môžu byť neoceniteľnou zbraňou v boji s ochorením Covid-19 a s pandémiou celkovo. Dôležité budú nielen pre Slovensko, ale aj pre Európu či pre celý svet. Komora považuje takýto pokus za najväčšiu logistickú akciu, akú kedy Slovensko zažilo, a to nielen rozsahom, ale i z časových dôvodov. Zároveň tiež kritizovala, že takýto krok sa konzultoval len s veľmi úzkou skupinou ľudí, pričom sa o ňom malo hovoriť aj s odborníkmi z oblasti zdravotníctva.

Termíny testovania, ku ktorým by malo podľa Kollára dôjsť už o dva týždne, považuje za „maximálne šibeničné“. Doplnil, že z takéhoto kroku vyvstáva viacero otázok – napríklad, čo si vláda sľubuje od tejto akcie, akí odborníci sa podieľali na tomto rozhodnutí, ako je celá realizácia akcie naplánovaná, aby sa splnila počas krátkeho obdobia, ďalej tiež, aká je logistika akcie či ako zabezpečiť prísne protiepidemio­logické opatrenia tak, aby nedošlo k nekontrolovanému šíreniu koronavírusu, alebo aj to, kto bude vzorky odoberať, spracovávať či likvidovať biologický odpad.

SLK sa preto pýta, či by nebolo vhodnejšie testovať len vybranú zložku ľudí, vyhodnotiť pilotný projekt a až následne sa rozhodnúť, či má význam testovať celoplošne.

Smer za, ĽSNS proti

Ak experti po vážnej diskusii povedia, že plán celoplošného testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus krajine pomôže, tak opozičná strana Smer tento návrh podporí. V diskusnej relácii Braňo Závodský naživo rádia Expres to v pondelok povedal predseda Smeru Robert Fico. V tejto súvislosti očakáva, že v utorok 20. októbra v Národnej rade SR vystúpi niektorý člen vlády s bližšími informáciami.

„Je to závažná vec, preto k tomu vyžadujeme širokú diskusiu, aby sme na konci týždňa mohli voličom povedať, či je daný návrh dobrý alebo zlý,“ uviedol Fico.

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) odmieta „plošné testovanie“. Odmietajú tiež, aby vláda obyvateľstvo „podprahovo zastrašovala nasadením armády“. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol predseda strany Marian Kotleba. Ak vláda chce niečo robiť plošne, tak by podľa Kotlebu mala ohrozeným skupinám rozdávať vitamínové balíčky.

Merkelová dostala prednosť pred Čaputovou

Keď premiér Igor Matovič (OĽaNO) v sobotu ohlasoval plán celoslovenského testovania na koronavírus, priznal, že sa o ňom minulý týždeň rozprával s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Prezidentka sa však o pripravovanom projekte dozvedela až z médií.

Ešte v sobotu upozornila, že z Matovičovej tlačovky vyvstalo viac otázok ako odpovedí. Pravda pripomenula, že Čaputová je hlavnou veliteľkou ozbrojených síl. Síce premiér či minister obrany nemajú povinnosť ju informovať o projekte, ktorý takmer celý zastrešujú vojaci, ale ako hlava štátu by mala byť o operáciách takto veľkého rozsahu informovaná vopred, to potvrdil aj generál v zálohe a bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu Pavel Macko.

Matovič v nedeľu tvrdil, že prezidentka má byť o podobných projektoch informovaná iba v čase vojny. On sám už pritom niekoľko mesiacov hovorí, že sme vo vojne – s koronavírusom. Vyzval však prezidentku k spolupráci slovami, že „všetci musíme ťahať za jeden povraz“.

Video: Testovanie celého Slovenska zabezpečí armáda.

Video
523 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #koronavírus